Tampere
28 Mar, Thursday
6° C

Proakatemian esseepankki

4 tunnin työviikko



Kirjoittanut: Henna Haara - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Nautin elämästäni tällä hetkellä hyvin paljon sellaisena kuin se on. En silti voi kieltää, etteikö jo pelkkä kansi Timothy Ferrissin 4 tunnin työviikko -kirjassa herättänyt kiinnostustani. Ketäpä ei houkuttelisi ajatus: ”Unohda yhdeksästä viiteen -elämä, asu missä haluat ja ryhdy uusrikkaaksi”. Mielenkiinnon lisäksi heräsi myös skeptisiä ajatuksia siitä, miten tuo voisi olla mahdollista, jos haluaa säilyttää edes jonkinlaisen elintason tai miten se voisi olla mahdollista kenelle tahansa.

Monia kirjassa esitettyjä väitteitä oli helppo myöntää todeksi, kun hetken pohti omia aikaisempia työkokemuksiaan. Ferriss sanoo kirjassaan, että ”kun työtä tekee vain ollessaan tehokkaimmillaan, on elämä sekä tuottavampaa että nautittavampaa”. Tajusin, miten paljon useissa työpaikoissa arvostetaan kiireiseltä näyttävää puuhastelua enemmän kuin sitä, että asioita tehtäisiin tuottavasti. Ferris kehottaa myös siihen, ettei kannata hyväksyä kieltävää vastausta, jos vahinko on minimaalinen tai jollakin tavoin korjattavissa.

Edellä mainituista seikoista mieleeni nousi saman tien esimerkki omasta työelämästäni, kun kysyin pomoltani olisiko mahdollista lyhentää työpäiviäni seitsemästä tunnista kuuteen, mikäli tekisin saman myyntituloksen lyhyemmässä ajassa. Hän oli aluksi epäileväinen, mutta tarpeeksi perusteltuani, hän hyväksyi ideani sillä ehdolla, että testaisimme tätä kuukauden ja mikäli pystyisin samaan myyntitulokseen kuin edellisinä kuukausina, saisin jatkaa kuuden tunnin työpäiviä siitä eteenpäinkin. Kokeilun myötä myyntitulokseni jopa parani edellisiin kuukausiin verrattuna, kun tein saman työn tehokkaammin päästäkseni aiemmin kotiin. Pomoni oli tyytyväinen ja sain jatkaa lyhyempiä päiviä. Ainakin muutaman kuukauden, kunnes osa muistakin myyjistä halusi kokeilla samaa tahoillaan. Sen sijaan että esimiehemme olisi tehostanut muidenkin työskentelyä nähtyään ideani toimivan, hän päätyi ratkaisuun, että tasapuolisuuden vuoksi minäkin teen taas seitsemän tunnin päiviä. Myyntitöissä on usein provisiopalkkaus, eli toisin sanoen meille työntekijöille maksettiin tietystä tuloksesta tietyn verran palkkaa, mutta pomomme piti meidät ja sitä kautta myös itsensä töissä joka päivä tunnin pidempään kuin olisi tarvinnut, eli noin 21 tuntia kuukaudessa. Kirja nosti tämän esimerkin mieleeni ja päätin että mikäli minusta yrittäjä tulee, niin aion kuunnella työntekijöiden ideoita ja kokeilla niitä, elleivät riskit ole älyttömän suuret ja kiinnitän kaiken huomioni työn teon laatuun, enkä siihen kauanko kukin notkuu työpaikalla.

Eniten 4 tunnin työviikko sai minut pohtimaan sitä, miten voisin pienillä peliliikkeillä vaikuttaa merkittävästi sen ajan käyttöön, josta päätän itse eikä esimerkiksi työnantajani. Tällä hetkellä, kun elämäntilanne on Proakatemian myötä sellainen, että tietyt asiat on tehtävä, mutta voi lähes täysin itse päättää milloin tekee mitäkin, valinnanvaraa on paljon. Enkä todellakaan käytä tätä mahdollisuutta viisaimmalla mahdollisella tavalla. Olen aikaansaava ja järjestelmällinen ihminen monissa asioissa, mutta parannettavaa löytyy silti paljon. Tehokas ajankäyttö tuntuu olevan monille ongelmallista siksi, kun on niin paljon mistä valita.

Pareton lain eli 80/20 -periaatteen mukaan 20% syistä tuottavat tulokseksi 80% toivotuista seurauksista. On siis äärettömän tärkeää kiinnittää huomiota siihen, ettei ainoastaan tee asioita tehokkaasti, vaan tekee oikeita asioita. Pareton laki oli minulle tuttu ennestäänkin, mutta siitä on hyvä saada välillä muistutusta, koska ihmisillä on taipumus sortua turhanpäiväiseen puuhasteluun, jos tavoitteet eivät ole kirkkaina mielessä. Elämänlaatua voi parantaa merkittävästi jo lyhyessä ajassa, kun aika ajoin keskittyy karsimaan pois omat tehottomuuskohdat. Silloin on helpompi keskittyä omiin vahvuuksiin ja parantaa niitä entisestään, jolloin saavuttaa toivottuja tuloksia.

Mitä tulee neljän tunnin työviikon saavuttamiseen, niin uskon että se on ihan mahdollista, ainakin ajoittain. En silti itse lähde sitä tavoittelemaan, mutta nykyistä lyhyemmän työviikon tekeminen Proakatemian jälkeen houkuttelee. Kirjassa puhutaan paljon uusrikkaista ja siitä, miten he pystyvät elää haluamaansa elämää olematta välttämättä miljonäärejä, kunhan vain osaavat ajatella asioista eri tavalla. Luulen, että vaatii aika paljon keskittymistä ja harjoittelua jos haluaa toteuttaa kirjan oppeja ja ryhtyä täysin uusrikkaaksi, mutta pienemmässä mittakaavassa huomaan ajatelleeni monista asioista samalla tavalla kuin he. En ole ikinä odottanut eläkkeellä pääsyä (paitsi silloin alle kaksikymppisenä kun uskoin olevani eläkkeellä jo 25-vuotiaana), vaan olen halunnut elää koko ajan niin, että tekemällä tiettyjä asioita tietyllä tavalla, voin mahdollistaa itselleni esimerkiksi kirjassa niin kutsuttuja minieläkkeitä muutaman kerran vuodessa. Siinä olen Ferrissin kanssa samaa mieltä, että sitten kun -ajattelulla ei pääse mihinkään, vaan täytyy elää koko ajan sillä tavalla, ettei tarvitse ikinä katua sitä, että jotain olisi jäänyt tekemättä, kun on aina lykännyt asioita myöhemmäksi.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close