Tampere
28 Mar, Thursday
9° C

Proakatemian esseepankki

4 Käytännön vinkkiä hyvään fiilikseen



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto

”Tästä hiukan amerikkalaisia vinkkejä parisuhteeseen ja perhe-elämään!”. Näin luki käsinkirjoitettuna kirjan sisäkannella jonka olin lainannut ystävältäni ja tiesin että tämä kirja tulee olemaan täynnä humoristisia faktoja liittyen perheasioihin ja käytännön läheisiä oppeja. Kirja itsessään kiinnosti minua koska itse kirjailija Richard Carlson on melko suosittu elämäntaito-oppaita kirjoittava taiteilija.

Olen joskus selaillut hänen toista teostansa nimeltä ”Älä hikeenny pikkuasioista” ja sekin vaikutti todella kiinnostavalta ja se onkin Yhdysvaltojen kaikkien aikojen myydyin tietopokkari! Tässä kirjassa Carlson käy läpi käytännön vinkkiä parisuhteeseen jotka voivat opettaa lukijaa miten luottamus rakennetaan toiseen ihmiseen ja miten vältät konflikteja kotipuolessa (toimii myös tiimeissä). Listaan tässä esseessä 4 tärkeintä oppia kirjasta jotka vaikuttivat mielestäni fiksuimmilta.

”Olipa kyse lapsista, puolisosta, vanhemmista, sukulaisista, murrosikäisitä, sisaruksista tai muusta läheisestä, perheensisäiset suhteet saattavat mutkistua aika ajoin. Tutut vakiintuneet tavat, odotukset, uhraukset, päällekkäiset ohjelmat, oikut, velvollisuudet ja kaikenlaiset kotiasiat voivat tehdä ympäristöstä stressaavan”.

Kirja sukeltaa syvimpään olemukseensa heti alussa ennen itse käytännön vinkkejä. Omasta mielestäni perheasiat ja parisuhdeasiat vaikuttavat niin hyvin vahvasti kaikkeen mitä teemme. Jos ilmapiiri on hyvä lähipiirissä niin seilaaminen elämän vesillä on mielekästä ja rauhallista mutta kun perkele on irti (naisen raivo) niin sitten tulee jo paniikki kakka ja ujo pissa pöksyyn jo isommallakin miehellä.

Itselläni suurin lamauttava stressin aiheuttaja onkin se että olisin pettänyt lupauksen tai aiheuttanut jotain pahaa läheisimmilleni ja tämähän vaikuttaa suoraan siihen miten toimin muutenkin. Perhe asiat voivatkin siis tuntua joskus velvollisuuksilta, mutta jälkeenpäin tarkisteltuna ja kun muistelen sukumme yhteisiä jouluja Helsingissä jossa kokoontui kaikki vauvasta vaariin, ymmärrän että nämä ”pakkopullat” ovatkin olleet paljon tärkeämpiä hyvinvoinnilleni kuin se hetkellinen ärsytys kun piti taas lähtee pääkaupunkiin asti syömään kinkkua.

4 Käytännön vinkkiä sinulle lukija

 

Luo myönteinen ilmapiiri

”Puutarha vaatii kukoistaakseen hyvät olosuhteet” tämä osio käsitteleekin hyvin jo edellä mainittuja mielipiteitäni. Jotta puutarhamme, joka tässä tapauksessa voisi tarkoittaa tunne-elämäämme tai vaikka ihan yleisesti omaa olemistamme pitää meidän hoitaa perustat kuntoon. Kirja muistuttaa että meidän ei pidä reagoida joka kriisiin ja tilanteeseen juuri sen puhjetessa, tunneilmapiirin luominen antaa etulyöntiaseman stressin ja ristiriitojen syiden torjuntaan.

Tunneympäristö ja tunneilmapiirin luominen liittyy enemmän sisäisiin mieltymyksiin kuin ulkoiseen ympäristöön. Ilmapiiriin voi yleisesti vaikuttaa esim. huonekalujen sijoittelulla ja vaikka seinien väreillä. Tunneympäristö taas koostuu etenkin sellaisista asioista kuin melutaso, elämän kiireisyys, keskinäinen kunnioitus ja halu (tai haluttomuus) kuunnella rauhallisesti.

Tärkein tavoittemme on siis välttää turhaa hosumista. Tietenkin tunneympäristö on erilainen joka perheessä, mutta me voimme omalla ymmärryksellä ja toiminnalla vaikuttaa sen toimivuuteen. Tämä oppi sopii mielestäni kaikkeen tiimityöskentelyyn eikä vain perhe-asioihin.

Varaa kymmenen minuuttia ylimääräistä

”Jos kysyy keskivertoihmiseltä tai -perheeltä, mikä heitä eniten rasittaa, useimmiten muistetaan lähes alituinen muutaman minuutin myöhässä olo”. Tämä vinkki iski esseenkirjoittajaan kuin napanukka navassa. Itse olen saanut myöhästymisen lahjani jo äidinmaidossa ja lapsena. Oma äitini oli (ja on) aina myöhässä joka paikasta. Pienenä puhuimme veljeni kanssa aina hänen aikamääreistään ja kun niihin lisäsi 30 minuuttia niin se piti paikkaansa. Jalkapallo treenit loppuivatkin jatkossa kello. 20.00 vaikka ne loppuivatkin jo 19.30. Kyllä sitä nuorena poikana oltiin fiksuja!

Kirjan pureutuu tähän samaan asiaan ja on ongelman voi siis kaikessa yksinkertaisuudessan korjata sillä että varataan kymmenen minuuttia ylimääräistä kaikkeen. Eli kun ensi kerran tapaat perheenjäseniäsi, menet pajaan tai vaikka ystäväsi on lupautunut ottaa sinut kyytiin kämppäsi edestä niin istutatkin päähäsi että aikamääre onkin 10 minuuttia aikaisemmin kuin jo sovittu aikataulu. Idea on tietysti se, että aloitat 10 minuuttia aikaisemmin valmistautumisen ja tuo 10 minuuttia ylimääräistä jää niille kaikille asioille mitä et kuitenkaan kerkeä tekemään.

Kun kiire vähenee, ihan tavalliset pikkuasiat voivat tuottaa iloa.

Varjele omaa rauhaasi

”Oma koti kullan kallis”, näinhän se on. Oma koti on pakopaikka ulkomaailmasta ja heti kun päästät maailman menot sisälle kotiisi, rauha on tiessään tai ainakin vakavasti häiriintynyt. Usein pidämme kirjan mukaan huolta fyysisestä turvallisuudestamme ja näemme vaivaa sen eteen, mutta unohdamme usein tunne-elämän ja henkisen turvallisuuden tai emme edes välitä siitä. Voisimme huolehtia siitä kunnioittamalla tarvettamme omaan rauhaan.

Oma koti on yks niitä harvoja paikkoja missä me voimme itse valita mitä siellä tapahtuu, ketä päästämme sisälle ja mitä haluamme tehdä. Meidän kannattaa siis varjella omaa rauhaamme parhaamme mukaan, koska tämä rauha jos mikä auttaa meitä palautumaan kodin ulkopuolella tapahtuviin asioihin. Lepäämme kotona, kuten aivommekin lepäävät kun nukumme.

Isoin oppi minkä kirja antaa tässä vinkissä on se, että meidän pitää muistaa ottaa omaa aikaa ja pystyä kieltäytyyn esim. vierailuista ja muista omaa kotirauhaamme rikkovista asioista. On siis tärkeää muistaa ottaa sitä kuuluisaa ”MINÄ”-aikaa.

Pidä lupauksesi

Mielestäni perhe-elämää ja läheisten hyvinvointia käsittelevää kirja ei voi täyttää tehtäväänsä, ellei siinä ole ainakin joku sana lupausten pitämisestä. Kirja muistuttaa että kun pidämme omat lupauksemme luomme hyvän suhteen läheisiimme. Oli kyseessä sitten perheenjäsen tai vaikka tiimimme jäsen työelämässä, on meidän hyvä muistaa yksi raamatun opeista ”käyttäydyn muita kohtaan kuten haluat heidän käyttäytyvän sinua kohtaan”. Lupausten antaminen ja niiden pitäminen onkin yksi piirre ihmisissä jota arvostan melkeinpä eniten.

Kukaan meistä ei kuitenkaan ole täydellinen. Jossakin tilanteissa lupausten pitäminen voi käydä ylivoimaiseksi ja tähän kirja muistuttaa että meidän pyrkimys ei olekkaan tulla täydelliseksi, vaan meidän pitää mahdollisuuksiemme mukaan pitää sanamme herättää luottamusta jotta voimme saada luottamusta myös muilta.

Loppusanat

Suosittelen tätä kirjaa luettavaksi ihan kaikille. Paljon perusoppeja ja tietoa jotka suurimmalla osalla meistä on tiedossa jossain mielen syöväreissä, mutta emme niitä päivittäin ajattele ja arvosta. Hieno opus muistuttamaan meitä asioista jotka oikeasti ovat meille tärkeitä ja jota meidän kannattaa vaalia jotta voisimme toimia ja toteuttaa itseämme mahdollisimman tehokkaalla tavalla.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close