Tampere
04 Mar, Monday
1° C

Proakatemian esseepankki

Blogi: Välinpitämättömyydellä miljonääriksi?Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Blogi: Välinpitämättömyydellä miljonääriksi? 

Tämä sisältö on tuotettu Ote omaan talouteen -blogiin ja on suunnattu nuorille toisen asteen opiskelijoille.

 

”Sijoittaminen tavallaan kiinnostaa, mut ei vaan jaksa.”

Jos tuo lause on joskus kuulunut sinun suustasi, keep reading! Jos ei ole, sinun pitää silti kuulla tämä. Sijoittamiseen liittyy usein paljon harhaluuloja siitä, kuinka vaikeaa se on tai kuinka uhkapeliä se on. Totuus on nimittäin usein paljon maltillisempi. Sijoittamiseen tietysti liittyy riski, mutta ellei halua rikastua yhdessä yössä, riski on mahdollista laskea hyvin pieneksi. Suurin tekijä on aika. Jos sinulla on paljon aikaa, riski voi olla minimaalinen. Sijoittamisen suurin valttikortti on siis olla nuori aloittaessa. Ja ainoa vaikea asia sijoittamisessa on sen aloittaminen.

Aika on rahaa. Niinhän sitä sanotaan. Kyseessä on korkoa korolle -ilmiö. Monelle varmasti tuttu talousmatematiikan tunneilta. Mutta mitä se ihan oikeasti, konkreettisesti tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että pienelläkin vuotuisella korkoprosentilla summa kasvaa hervottoman suureksi, jos antaa ajan virrata.

Otetaan esimerkki: Alkupääomaa on 100 €. Vuotuinen korkoprosentti olkoon 7 prosenttia. Päätetään lisäksi joka kuukausi laittaa säästöön vielä 100 €, joka on muuten 5 prosenttia 2 000 euron kuukausipalkasta.

 

 

Tällä sijoitusjärjestelyllä, joka ei siis vaadi huomiotasi muulloin kuin aloittamishetkellä, olisit kymmenessä vuodessa saanut pelkkää tuottoa 4 676,45 €. Ei mitään maailmaa mullistavaa. Paitsi, jos tarkastelee sitä, että toisena vuotena korkotuotto oli 91 euroa ja kymmenentenä vuotena se oli yli 1 000 euroa. Kymmenessä vuodessa korkotuotto siis kymmenkertaistui. Mitä tämä sitten tarkoittaa? Jos olet nyt parikymmenvuotias ja edessäsi on ikävuosia vielä kymmeniä. Tuo korkotuotto tulee kasvamaan valtavaksi. Edellisen esimerkin kaavalla, 29 säästämisvuoden jälkeen kokonaispääomasi on kasvanut yli 100 000 euroon. Se tarkoittaa, että olet itse säästänyt 34 900 euroa ja korkotuottoa on kertynyt 70 627 euroa. Suunta on siis eksponentiaalisesti ylöspäin.

Miksi tässä haisee palaneen käry? 

Ei tämä tietenkään näin yksioikoinen juttu ole. Tutkittuaan USA:n osakemarkkinoiden osingot ja inflaation yli 200 vuoden ajalta, Jeremy Siegel sai tuloksen, että osakemarkkinat tuottavat keskimäärin 6,6 prosenttia.

Tuo keskimääräinen tuotto ei aina olekaan niin miellyttävä kuin miltä se kuulostaa. Vaikka yli 200 vuoden historian perusteella osakemarkkinat nousevat aina takaisin ylös jokaisesta pörssiromahduksesta ja laskusuhdanteesta, kysymys kuuluu: Koska sinun tarvitsee saada rahasi ulos. Jos säästät esimerkiksi eläkettä varten, pörssiromahdus on voinut sattua edellisenä päivänä eläköitymisestäsi, jolloin eläkettä ei ole paljon nostettavaksi. Onko siinä tilanteessa sitten enää aikaa odottaa, että kurssit palaavat entiseen loistoonsa.

Onhan tähänkin lääkkeitä. Muun muassa ajallinen hajauttaminen sijoituksia kotiuttaessa. Sijoitustuottoja kannattaa siis kotiuttaa pikkuhiljaa, aivan kuin niitä tehtäessäkin. Näin poistetaan se suurin riski, että rahoja ei ole sillä hetkellä, kun niitä tarvitaan.

Kuinka sitten aloittaa? 

Kuten sanottu, vaikeinta sekä tärkeintä on aloittaminen. Teknisesti se ei ole vaikeaa lainkaan. Jos sen tekee yllä esitetyllä tavalla, sinun tehtäväsi on ainoastaan valita itsellesi sopiva sijoituspankki sekä sijoituskohde. Kohteen valitseminenkaan ei ole välttämättä vaikeata. Tärkeintä siinä on, että kohde on niin sanottu kasvuosuudellinen, eli se ei jaa osinkoja ulos, vaan sijoittaa ne uudelleen automaattisesti. Tässä tapauksessa et maksa veroja osingosta, jonka jälkeen sijoitat sen uudelleen, vaan kaikki tapahtuu automaattisesti. Toinen yhtä tärkeä kriteeri on, että kohteen kulut ovat mahdollisimman pienet. Markkinoilla on olemassa muun muassa täysin kuluttomia indeksirahastoja, joissa pitkänaikavälin tuotto on siis merkittävästi parempi, kuin sellaisissa indeksirahastoissa, joissa kulut ovat 1 prosentin.

 

Kirjoittanut Joni Ramu

Julkaistaan Ote omaan talouteen -blogissa, jonka tarkoitus on tukea nuoria oman talouden hallinnan haasteissa.

www.oteomaantalouteen.fi

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close