Tampere
29 Mar, Friday
9° C

Proakatemian esseepankki

Opi ymmärtämään toisia



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Idiootit ympärilläni – kuinka ymmärtää muita ja itseään on Thomas Eriksonin kirja erilaisista ihmistyypeistä ja heidän käyttäytymismalleistaan. Erikson jakaa ihmiset IPU-instituutin profiilianalyysin mukaan neljään eri väriin: punaisiin, keltaisiin, vihreisiin ja sinisiin. Jokaisella värillä on oma tapansa käyttäytyä ja toimia erilaisissa vuorovaikutustilanteissa, ja kirjassa Erikson avaa miten kukin väri toimii eri tilanteissa, ja kuinka heitä ja itseään voi oppia ymmärtämään paremmin.

 

Punaiset henkilöt ovat luonnostaan johtajatyyppejä, kunnianhimoisia, päättäväisiä ja nopeita. Punainen henkilö ei tuhlaa aikaa odotteluun ja turhaan jutteluun vaan on valmis toimintaan ja laittamaan asioita tapahtumaan. Muut taas voivat nähdä punaiset henkilöt röyhkeinä, riidanhaluisina ja töykeinä, sillä punaisella ei myöskään ole ongelmaa laukoa mielipiteitään suoraan. Keltaiset ihmiset ovat viihdyttäjiä ja kovia puhujia. Spontaaneja tunteella eläviä henkilöitä, joille ei ole vaikeaa tehdä päätöksiä ”koska se tuntui oikealta” ratkaisulta, kerrotaan kirjassa. Keltaiset ovat helposti pidettäviä ja avoimia ihmisiä, joilta ei puhe lopu kesken. Toiset taas saattavat nähdä keltaiset itsekeskeisinä, pinnallisina ja huonoina kuuntelijoina.

 

Erikson kertoo vihreiden henkilöiden olevan kaikkein yleisimpiä. Vihreät henkilöt ovat ystävällisiä, he eivät unohda asioida ja ovat tyypillisesti hyviä kuuntelijoita. Vihreä nähdään vakaana, rauhallisena ja joukkuepelaajan perikuvana. Mutta vihreä saatetaan nähdä myös jääräpäisenä ja muutosvastaisena. Vihreät pelkäävät konflikteja, eivätkä mielellään kerro mielipidettään, vaikka olisivatkin asioista eri mieltä. Sininen henkilö on analyyttinen: he rakastavat faktoja ja numeroita, ovat järjestelmällisiä ja hyvinkin tarkkoja, sekä pohdiskelevia. Siinä missä punainen ja keltainen käyvät Ikeasta hankitun hyllykön kimppuun välittömästi, sininen henkilö lukee ensin ohjeet tarkasti läpi ja varmistaa, että kaikki asiaan kuuluva on hankittu ennen kuin alkaa töihin. Muut taasen voivat nähdä siniset pikkutarkkoina, perfektionisteina, kylminä ja tahdittomina.

 

Kirjaa lukiessani pohdin paljon sitä, miten itse käyttäydyn ja miten se näkyy muille ja miten näen itseni. Koen olevani eniten sekoitus vihreää ja keltaista, mutta omaan punaisen kilpailuhenkisyyden, sekä sinisen pikkutarkkuuden. Olen sosiaalinen, enkä koe vaikeana jutella tuntemattomille ihmisille, mutta toisaalta pidän itseäni hyvänä kuuntelijana ja hermoni ovat äärimmäisen pitkät. En todellakaan suutu helposti. Joukkueurheilussa omaan äärimmäisen voitontahdon ja vihaan häviämistä, mutta muuten en koe omistavani punaisia piirteitä. Lisäksi inhoan epäjärjestystä ja olen tarkka siitä, että sovituista tapaamisista ja ajoista pidetään kiinni, mutta en todellakaan jaksa tavata käyttöohjeita kannesta kanteen vaan ennemmin käyn suoraan toimintaan.

 

Tulevaa fysioterapeutin ammattia ajatellen koen, että on ehdottoman tärkeää osata tulkita asiakasta, ja kirjan lukemisen myötä näen aiemmat asiakastilanteeni uudessa valossa. Ymmärrän nyt miksi toista henkilöä täytyi neuvoa, kannustaa ja ohjata erittäin paljon ja pyrkiä motivoimaan tapojen muuttamiseen. Ymmärrän nyt miksi toinen kyseli ja kyseli ja kyseli vaikka kuinka yritin ohjaamiani liikkeitä perustella. Tilanteessa muistan olleeni hämmentynyt ja kokeneeni ettei taitoni riitä, vaikka tajuan nyt kyseisen sinisen henkilön olleen vain erittäin kiinnostunut faktoista. Uskon, että kirjan vinkkien myötä pystyn kohtaamaan asiakkaan kuin asiakkaan, ja koen, että pystyn viestimään kunkin tyyppisen henkilön kanssa ymmärrettävästi.

 

Tiimimme tehokkaan toiminnan kannalta on myös oleellista ymmärtää sekä itseään, että muita. Kirjan lukemisen myötä pystymme kaikki varmasti ymmärtämään paremmin toistemme käyttäytymistä. Mielestäni voisimme tiiminä tehdä esimerkiksi kirjassa mainitun analyysin, sillä vaikka pohdin itseäni ja näen muissa kirjan mainitsemia piirteitä, haluaisin mennä syvemmälle. Tiimimme voisi kehittää työkalun kautta toimintatapoja kohti sitä mystistä huipputiimiä, jossa roolit ovat selkeät ja tahkoamme inspiroituneena projekteja. Uhka vai mahdollisuus?

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close