Tampere
29 Mar, Friday
7° C

Proakatemian esseepankki

Joskus pessimismi kannattaa



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Vanha suomalainen sanontahan menee, että “pessimisti ei pety”. Ja kukapa pettyisi millään tasolla, jos ei odota minkäänlaista positiivista lopputulosta. Jos kaikki menee paremmin, kuin odotettu, niin sehän on vain positiivinen yllätys. Kyseessähän on niin sanotusti “win-win” -tilanne, kun ei ole mitään hävittävää. Tiedostan, että tämä on hyvinkin kiistanalaista ja monet pitävät tällaista ajatusmallia turhana negatiivisuutena. Optimisti saa elämäniloa huomattavasti enemmän, kun näkee kaikessa jotain hyvää. Toisaalta kaiken ylistäminen kuulostaa yltiöpositiivisuudelta. Molemmilla elämäntavoilla on puolensa.

Vuonna 2016 julkaistiin suomalainen tutkimus pessimismin vaikutuksista sepelvaltimokuolleisuuteen. Tutkimus levisi maailmanlaajuiseksi ja siitä raportoi muun muassa The Guardian ja New York Times. Tutkimusta tehtiin 11 vuoden ajan, ja lopullinen toteamus oli, että pessimismi lisää huomattavasti riskiä. Samalla huomattiin, että optimismi ei taasen vähennä riskiä lainkaan. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että jokainen pessimisti kuolisi sepelvaltimotautiin. Todennäköisyys vain on suurempi. 

Samassa tutkimuksessa todettiin, että pessimismi on pysyvää. Tutkimusta tehtiin myös syöpäpotilaille ja riippumatta uutisista pessimistipisteet olivat käytännössä samat. Ei siis hyvältä näytä, jos sattuu olemaan pessimisti, kun terveys kärsii ja ei voi päästä edes eroon kyseisestä elämänkatsomuksesta. Tutkija, Mikko Pänkäläinen, kuitenkin painottaa, että jos on pessimisti, jolla on terveysongelmia, niin ainoa ratkaisu on pitää tarkemmin silmällä omaa fyysistä terveyttä.

Mutta kolikolla on myös kääntöpuoli. Finanssimarkkinoilla pessimismi on tervetullutta, ja usein jopa suotavaa. Tämä on opittu hyvin vahvasti 2008 finanssikriisin jäljiltä. Kaikki elivät totaalisessa “hypessä”, kun talous vain kasvaa ja kasvaa. Ja mitenkäs kävi; huonosti. Pankit jakelivat “Subprime” -luottoja, eli “prime” tasoista alempia, lähes samalla korolla. Eli vähempiosaisemmatkin pystyivät laina avulla hankkimaan asunnon. Ja koska omaa pääomaa ei ollut, niin lainaa ei pystytyy maksamaan takaisin. Lopputuloksena suuria pankkeja kaatui, joiden ei pitänyt pystyä kaatumaan.

MTV:n markkinaraadissa Samu Lang toteaa, että pessimismi on finanssikriisin jäljiltä ominaista markkinaympäristölle. Pienellä skeptisyydellä turvataan sijoituksia, eikä tehdä enää samanlaisia riskejä kuin 2007-2009. Talous on tälläkin hetkellä jatkuvassa kasvussa, ja epäileväinen ilmapiiri pitää kasvun hillittyn. Jos kaikki on yhdessä sitä mieltä, että kaikki on hyvin, niin kaikki ei todellakaan ole hyvin. Markkinoita on silti lähes mahdotonta ennustaa. Jos kuka tahansa voisi ennustaa tulevan markkinoilla, niin päätyisimme tilanteeseen, jossa markkinat vääristyisivät aivan totaalisesti.

On siis epätervettä olla pessimisti, mutta taloudellisesti se on jopa kannattavaa. Pessimistille luontaista on mörköjen luominen, vaikka sellaisia ei olisikaan. Ja tämä vähentää tiettyjen riskien ottamista. Fyysinen terveys on kuitenkin olennaista taloudelliselle menestykselle. Kuolleena ei paljoa tehdä hyviä sijoituksia, eikä itse pääse niistä hyötymään. Pessimismi on siis niin sanotusti uhka ja mahdollisuus, eli kaksiteräinen miekka. Eli jokaisen skeptikolle olisi suositeltavaa käydä säännöllisesti tarkistuttamassa oma terveys, niin sitten homma sujuu.

 

Lähteet:

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/suomalaislaakarin-tutkimus-nousi-otsikoihin-ympari-maailmaa-synkistelija-sairastuu-herkemmin-sydantautiin/6172114#gs._JhaiHU, julkaistu 17.11.2016

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/yeN3jhrD, julkaistu 14.10.2017

New York Times, “Pessimism may be bad for your heart”, julkaistu 16.11.2016

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001724624.html, julkaistu 14.9.2011

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close