Tampere
04 Oct, Wednesday
9° C

Proakatemian esseepankki

24H – Motive 4.0:n akatemia-ajan kohokohtaKirjoittanut: Mari Mäkitalo - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Motiven 24h oli menestys. Yllätimme itsemme ja varmaan kaikki muutkin akatemialaiset. Hyvinvointitiimin asema innovointikilpailussa ei todellakaan ollut ennakkosuosikkipaalulla. Muut tiimit ovat kolmen vuoden aikana tehneet lukuisia innovointeja – Motive 4.0 yhden 12h innovoinnin herättyään siihen paniikkiin, että 24h tulee kovaa vauhtia. Tiedostimme sen, että vahvuutemme verrattuna muihin tiimeihin ovat jossain muualla kuin innovoinnissa. Teimmekin loppuhetken pikaperehtymisen innovointiin viimeisen syksyn aikana – ensin Hermannin innovointipajan ja sitten Superparkin 12h innovoinnin avulla. Superparkin innovoinnista saatu loistava palaute loi meihin uskoa ja siksi lähdimmekin kohti 24h:ta rohkaistunein mielin.

Koko Motive odotti innolla sitä, että viimeinkin päästäisiin tekemään koko tiiminä jotain yhteistä. Rikkonaisen 1,5 vuoden aikana joku meistä oli aina ollut vuoronperään poissa, joko viiden viikon harjoitteluissa tai kolmen kuukauden vaihdoissa. Vaikka onnistumisia oli tullut jo aikaisemminkin, esimerkiksi Tiimidiilin myötä, meiltä puuttui koko tiimin yhteinen onnistumiskokemus. Sellainen saavutus, jonka eteen kaikki olisivat tehneet yhtä paljon töitä.

Viimeisenä perjantaina ennen 24H:ta tiimillä oli vähän sekavat fiilikset tulevaa näytönpaikkaa kohtaan – osittain ehkä Final Campilta tuliaisena tuodun jetlagin takia. Itselläni ei oikein ollut mitään ennakko-odotuksia ennen perjantain valmistelevaa pajaa, ja ylipäänsä oli vaikea orientoitua tulevaan koitokseen. Jälkikäteen ajateltuna tämä viimeinen paja lähellä 24H:ta oli todella tärkeä fiiliksen kasvattamisen ja ajatusten suuntaamisen kannalta. Pajan aikana valmistuimme haasteeseen niin hyvin kuin siinä vaiheessa osasimme.

Vaikka haaveilimme yhteisestä toimeksiannosta, valmistuimme varmuuden vuoksi kahteen toimeksiantoon. Jaoimme valmiiksi Motiven kahtia niin, että tiimeissä olisi erilaisia vahvuuksia omaavia henkilöitä. Lopulta toimeksiantoja olikin vain yksi, ja vaikka osa meistä oli jo tottunut ajatukseen siitä, että tekisimme hommia pienemmissä ryhmissä, oli yksi toimeksianto suurimmalle osalle helpotus. Välillä yhden toimeksiannon työstäminen tuntui siltä, että tehtäviä ei riitä kaikille ja liian moni pörrää saman asian äärellä, mutta loppua kohden työnjako selkeytyi ja kaikki osoittivat oma-aloitteesuutta. Yöaikaan myös nukkumistauot rytmittivät tekemistä siten, että kaikki eivät olleet samaan aikaan säheltämässä. Yllätyin siitä, että 24H:n päätyttyä minulla (ja uskoakseni koko tiimillä) jäi sellainen olo, että kaikki laittoivat yhtä ison panoksen työhön. Tätä oli toki toivottu, mutta siinä vaiheessa, kun saimme tietää toimeksiantoja olevan vain yksi, ehdin jo ajatella, että nyt joku pääsee muiden siivellä. Koko 24 tunnin aikana kaikilla oli kuitenkin hyvä pöhinä tekemisessä. Olimme jo etukäteen pohtineet sitä, että suhtautuminen vaikuttaa myös lopputulokseen, eikä tästä syystä kukaan antanut väsymyksen tuoman ahdistuksenkaan näkyä kesken prosessin ja vaikuttaa muiden tekemiseen.

Merkittävää oli varmasti myös se, että arpaonni osui sellaisen toimeksiannon kohdalle, johon koko tiimi oli todella tyytyväinen heti alkuvaiheessa. Itselläni ainakin oli se pelko, että mitä jos toimeksiannon saannin jälkeen olo on sellainen, että tähän ei kyllä ole mitään annettavaa. Vaikkakin alun innostus siitä, että saimme meille sopivimman toimeksiannon, saattoi jossain vaiheessa prosessia hukkua, löysimme sen takaisin varmistamalla toimeksiantajalta, että suunta on oikea. Välillä tuotoksemme tuntui isolta palapeliltä, jonka palat on sekaisin, mutta ihme kyllä punainen lanka löytyi varmaan kaikista väsyneimpänä hetkenä keskellä yötä.

Tällaisen onnistuneen tiimikokemuksen jälkeen tuntuu siltä, että Proakatemia-aikamme loppuu liian pian. Tuntuu siltä, että löysimme vasta viimemetreillä sen kipinän, joka olisi voinut johtaa hienoihin yhteisiin saavutuksiin. Akatemian aikana meiltä jäi puuttumaan se yhteinen iso projekti, josta haaveiltiin alkumetreillä. Tästä oppineena olemmekin kannustaneet uusia Motivelaisia etsimään alusta asti tilaisuuksia saavuttaa koko tiimin onnistumiskokemuksia. Yhteinen tavoite, ja varsinkin sen saavuttaminen, boostaa tiimiä enemmän kuin mikään.

24H:n puurtamisen lopputulos oli kiitettävä, ja niin toimeksiantajan kuin myös Motiven näköinen.

Kiitos koko Motive 4.0! <3

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close