Tampere
04 Dec, Sunday
-4° C

Proakatemian esseepankki

20 esseepisteen haaste ja RMP-motivaatioprofiiliKirjoittanut: Johanna Sauvula - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
RMP-motivaatioprofiili
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Juttuhan on niin, että näin 20 päivää ennen esseepisteiden deadlinea minulta uupuu 20 esseepistettä. Tilanne ei ole kovin mairitteleva, eikä ylpeyttä itsessäni herättävä – päinvastoin. Miksi näin on käynyt? A) ajanhallinta ja B) omat motivaattorit.

 

A) Ajanhallinta

Olen aina ollut luonteeltani nautiskelija ja viime tipassa suorittaja. Haluan viivytellä mukavissa hetkissä ja asioissa luvattoman pitkään, enkä tartu toimeen ennen kuin todella on pakko. Silloin minulla on kyky saattaa asiat loppuun yleensä myös ennen deadlinea. Onko se aina viisasta, esim. syömättä kouluun lähteminen, koska suihkussa oli mukavan lämmintä vettä, eikä taaskaan kerennyt syödä? Tai tuotanko näillä dead lineä lähentelevillä esseillä välttämättä sitä samaa antia, mitä silloin, jos olisin panostanut näihin aikaa ja vaivaa enemmän? Todennäköisesti vastaus molempiin kysymyksiin on kieltävä.
Olen tupannut olemaan usein myös melko lyhytnäköinen. 5-vuotisten tavoitteiden tekeminen on myrkkyä, koska elämä on mielestäni tässä ja nyt ja asiat ennättää viiden vuoden aikana muuttumaan moneen kertaan. Tässä ja nyt on luontainen tapa tarttua eteen tulleisiin mahdollisuuksiin. Koska ainahan ne antavat jotakin ja kuljettavat jonnekin. Toisinaan olen kateellinen niille, jotka suunnittelevat polkuaan pitkällä tähtäimellä ja saavuttavat haluamiaan asioita sinnikkäästi. Koska eteen on tupsahtanut monia mielenkiintoisia asioita, olen sanonut asioihin useammin kyllä kuin ei. Siksi kalenteri on pullistellut alkusyksyn vähän liiankin kanssa ja esseepisteet ovat prioriteeteissä jääneet aina vähäpätöisimmiksi. Tämä taas johtuu siitä, mikä minua ajaa eteenpäin.

 

B) Motivaattorit

Tilasimme Eventassa Kajon järjestämän prosemman innoittamana itsellemme RMP-motivaatioprofiilit. RMP-motivaatioprofiilit ovat muodostuneet psykologian professori Steven Reissin motivaatiotutkimuksesta, jonka pohjalta hänen tutkimusryhmänsä löysi tuhansien testihenkilöiden avulla 16 perustarvetta, jotka löytyvät jokaisesta ihmisestä. Jotta kokisimme elämämme mielekkääksi, nämä perusmotiivit täytyy tyydyttää. Perustarpeet muodostuvat geeniperimästämme, sekä lapsuuden ja nuoruuden kokemuksista, eivätkä ne tähän mennessä tehtyjen tutkimusten mukaan juurikaan muutu elämämme aikana. (Motivaatiotalo, 2018.)

 

Ai että! Kävimme profiilien purkua yhdessä Liisan kanssa pajassa läpi ja opin sen, että koska olen ennemmin käytännöllinen kuin utelias uudelle tiedolle ja pikkutarkoille teorioille, sekä mielenrauhaltani stressinkestävä, paineen alla suorittaminen on minulle luontaisesti tyydyttävää (RMP-Nordic Ab, 2019). Haalin kalenteriini käytännön tekemistä ja teoriatietoa luen ja sovellan käytännössä juuri sen verran, mikä on välttämätöntä käytännön toimimisen kannalta. Olen myös hyvin tiimiorientoitunut, joten annan aikaa useimmiten ensisijaisesti tiimin yhteisille asioille, kuin omille esseilleni, jotka nyt roikkuvat yhä laajenevassa määrin perässä. Motivaatioprofiilin läpi käyminen selitti itselleni hyvin sitä, miksi esseiden kirjoittaminen aina jää viimetippaan, vaikka tykkään lukemisesta, eikä tyhjä paperikaan minussa ole koskaan negatiivisia fiiliksiä aiheuttanut.

 

Kuva 1. Uteliaisuuden kuvaus.

 

Kuva 2. Mielenrauhan kuvaus.

 

Motivaatioprofiilit tiimissä

Motivaatioprofiilien yhdessä läpi käyminen ei tuonut meille mitään mullistavia yllätyksiä, mikä kertonee siitä, että tiiminä tunnemme toisemme jo melko hyvin. Oli hauska arvailla, millaisia tuloksia kenelläkin oli tullut mihinkin kohtaan. Motivaatioprofiilit selvensivät minulle myös sen, miksi olen aina pitänyt Vilin kanssa työskentelystä tai hengailusta – onhan meidän motivaattorit ja sitä kautta käyttäytyminen hyvin samankaltaista. Siksi se on tutun tuntuista itselle, ja sehän vasta mukavaa ja helppoa onkin.

Esseepisteiden hyödyntäminen ja etuajassa toteuttaminen eivät ole koskaan olleet Eventassa tietääkseni mikään ylpeilyn aihe, joten viime viikolla päätimme asettaa itsellemme rahallisen motivaattorin kirjoittamiseen. Jokainen miinuspiste esseepisterajan deadlinen koittaessa tietää 100€ lahjoitusta muulle tiimille. Tänään viikkopalaverissa ystäväni Maria Eskopekka Eskola ja Susanna SuperSussi Leinonen veistelivät tästä sopimuksesta minun kuulemma tarjoavan Eventalle skumpparahaa melko reilulla kädellä. Ai että! Tästäkös vasta innostuin, koska minähän en todellakaan aio yhden ainoaa pistettä jäädä miinukselle. Ai vitsit, miten hykerryttävän hauskaksi tämäkin haastaminen minulle juuri tänään kääntyi! Aion nauraa rinta rottingilla joulukuun 16. päivä, kun olen kaikki 20 esseepistettä palauttanut ja Sussi ja Eskopekka kaivelevat omista kuveistaan skumpparahansa! HAH! Motivaatioprofiilissani vallan tarve (saavuttaminen, vastuunkanto ja suorittaminen) oli kohdallani myös plussan puolella, joten muille närhen munien näyttäminen pönkittää taas omia ajureitani mitä mainioimmalla tavalla.

Kuva 3. Vallan tarpeen kuvaus.

 

Kunkin omien motivaatiotekijöiden tunnistaminen ja käytäntöön yhdistäminen on mielestäni erittäin arvokas tieto, joka voi helpottaa meidän jokaisen elämää. Se lisää ymmärrystä itsestäni, jaettuna se lisää ymmärrystä muista, mikä toimii myös työkaluna esim. töiden jakamisessa. Yhteiskunnallisella tasolla väitän, että omien motivaattoreidensa tunteminen antaisi avaimet onnellisempaan ja hyvinvoivempaan elämään.

 

 

Heinonen, L. sertifioitu RMP-valmentaja. 2019. RMP-paja Eventalle 14.11.2019. Proakatemia. Tampere.

RMP-Nordic Ab. 2019. Reiss motivaatioprofiili – yksilöllinen raportti.

Motivaatiotalo. 2018. Motivaatioteoria. Luettu 26.11.2019
http://www.motivaatiotalo.fi/motivaatioteoria/

RMP-Nordic Ab. N.d. Basics. Luettu 26.11.2019
https://rmp-nordic.com/motives_research/

Kommentit
  • Ida Harju

    Moikkelsson Jonsunen!
    Sun kirjoituksia on kyllä aina hauska lukea, varsinkin näitä missä oma persoonasi huokuu tekstistä.
    Sitä mietin, jäikö RMP-pajassa oloa, että joidenkin kanssa motitekijät taistelisi ja kovaa? Ainakin tiimin työskentelyssä. Jos niitä on, olisi ollut hieno lukea analyysiäsi tässä tekstissä! Kuinka samankaltaisuudet (Vili) ja erilaisuudet hyötyvät yms. Tai ehkä voit kirjoittaa tästä uuden esseen ja näin päästä lähemmäs 20ep rajaa 😉

    28.11.2019
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close