Tampere
01 Mar, Friday
1° C

Proakatemian esseepankki

10 käskyäKirjoittanut: Heidi Hydén - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Stressivapaa johtaja
JP Jakonen
Esseen arvioitu lukuaika on 6 minuuttia.

Inspiraatio minun johtajuuteni 10 käskyyn löytyi JP Jakosen kirjasta ”Stressivapaa johtaja – 52 näkökulmaa itsensä johtamiseen, henkilökohtaiseen kasvuun ja viisaaseen elämään”. Kirja oli rakennettu hauskalla tavalla ajatuksia herättäväksi ohjenuoraksi. Sain idean laatia samanlaisen ohjenuoran eli 10 käskyä itselleni ajankohtaiseen aiheeseen viitaten; business leaderin roolissa.

 

 1. Unohda, mitä muut ajattelevat sinusta
 2. Luota siihen, mitä teet
 3. Uskalla kokeilla uusia asioita
 4. Ole läsnä
 5. Kohtele muita niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan
 6. Ei suuret puheet, vaan pienet teot
 7. Mielikuvaharjoittelu osana onnistumista
 8. Pidä tavoite kirkkaana mielessä
 9. Kaikella on tarkoitus
 10. Kaikki on mahdollista

 

 1. Unohda, mitä muut ajattelevat sinusta

En tiedä onko se iän tuomaa kokemusta vai mitä, kun huomaan nykypäivänä päästäväni helpommin irti siitä, mitä muut minusta ajattelevat. Ennen se on ollut minulle todellinen ongelma ja on sitä varmasti jossain määrin edelleenkin, mutta ei niin vahvasti ja hallitsevasti. En voi sanoin kuvailla, kuinka helpottavalta se tuntuu. Ihan kuin olisin aikaisemmin elänyt kuplassa, jonka sisällön määrittelevät kaikki muut paitsi minä. Se tunne, kun pystyin rikkomaan kuplan ja rakentaa oman näköiseni kuplan, saa minut joka kerta entistä iloisemmaksi.

Tähän on selkeä syy, minkä olen ymmärtänyt vasta tänä syksynä. Aloitin Evisionissa business leaderina ja se on mahdollistanut oman kuplani rakentamisen. Keväällä astuessani ehdolle kyseiseen roolin, olin samaan aikaan sekä äärimmäisen itsevarma, mutta samaan aikaan äärimmäisen epävarma. Kesän aikana pyörittelin erilaisia skenaarioita, miten epäonnistun, kaikki nauravat minulle, teen itsestäni pellen, minua pidetään ylimielisenä ja kaikki valintani ovat huonoja. Kaiken tämän tunteiden vuoristoradan ja myllerryksen keskellä mieleeni syttyi valo. Tämä saattaa kuulostaa todella kliseiseltä, mutta koin jonkin asteisen valaistumisen. Minun ei tarvitse mahtua tiettyyn muottiin, voin tuoda omaa persoonaani esille, määrittelen raamit itse ja siitä pidetään tai ei pidetä. Kaikkia ei voi yksinkertaisesti miellyttää ja tuulimyllyjä vastaan on todella raskasta taistella.

Minusta tuntuu siltä, kuin olisin syntynyt uudestaan tai ehkä olen löytänyt sen todellisen minäni. Se tuntuu mahtavalta! Energian fokusoiminen olennaisiin asioihin epäolennaisten sijaan helpottaa kummasti. Seuraavan kerran kun koet, että sinua arvostellaan tai sinulle tulee tunne, että mitä muut mahtavat ajatella sinusta, niin kysy itseltäsi: ”Miksi välität siitä, mitä muut sinusta ajattelevat?”

 

 1. Luota siihen, mitä teet

Tämä liittyy vahvasti jo edelliseen kappaleeseen, mutta sen merkitys minulle on niin suuri, että halusin nostaa sen omaksi kappaleeksi. Olen matkani varrella kokenut monia eri tilanteita, jossa koetellaan omaa itseluottamusta ja taitoja luottaa omiin valintoihin. Minulla on aina ollut hyvä itseluottamus ja intuitio. Oli kyse projekteista, työtehtävistä, urheilusta tai mistä vain, niin olen aina uskaltanut tehdä valintoja intuitioni mukaan ja seissyt niiden takana.

Hyvänä esimerkkinä opiskellessani Suomen Urheiluopistossa liikunnanohjauksen perustutkintoa opiskeluihin kuului luonnollisesti opinnäytetyö. En kertaakaan kokenut tarvetta saada sen tekemiseen erityistä apua tai säännöllistä tarkastelua yhdessä opettajan kanssa, kun taas samaan aikaan muut ravasivat jatkuvasti hakemassa varmistusta eri asioihin. Minua kuvailtiin ylimieliseksi, koska toimin eri tavalla kuin muut. Muistan olleeni erittäin hämilläni näistä kommenteista ja pohdin, tekeekö se minusta ylimielisen, jos uskon vahvasti siihen mitä teen. Toisaalta vierastan keskeneräisen työn esittelyä, koska mielessäni on usein selkeä ja vahva visio siitä, mitä työhön pitäisi vielä sisällyttää enkä välttämättä halua kuulla eriäviä mielipiteitä. Tästä voi tulla nykyisessä opiskelussani haasteita, koska selkeästi TAMKissa opinnäytetyöhön sisältyy paljon ohjausta ja läpikäyntiä yhdessä valmentajan kanssa, mikä on toisaalta turhauttavaa, jos koen, että en sitä tarvitse. Kokemuksestani päätellen opinnäytetyöstä voi saada kattavan kokonaisuuden 5 arvosanalla pelkästään luottamalla siihen, mitä tekee.

Sama vahva luottamus itseeni on noussut myös kuluvan syksyn aikana. Minulla on selkeä näkemys siitä, mitä haluan omalla business leader-kaudellani tehdä ja saavuttaa. Olen suunnitellut kokonaisuuden, johon vahvasti uskon. Kaikki eivät välttämättä osta ideoitani ja suunnitelmiani heti, mutta luotan siihen, että tulokset puhuvat puolestaan loppuvuodesta. Voin joulukuussa todeta ylpeänä tehneeni kaiken, mitä kykenin ja ehkä hieman enemmänkin.

 

 1. Uskalla kokeilla uusia asioita

Uusien asioiden kokeilu pätee varmasti jokapäiväiseen elämään. Se korostuu vahvemmin johtajan saappaissa. Olen aina pitänyt haasteista ja tavallisesta poikkeavasta. Huomaan kyseenalaistavani usein totuttuja malleja tai iänikuisia rutiineja. En ymmärrä kaavoihin kangistumista. Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan, mutta aina voi keksiä tavan, miten se voisi toimia paremmin. Johtajuudessa sama mantra toimii hyvin. Pitää osata havainnoida mikä toimii ja mikä ei. Kuunnella muiden ajatuksia, tarttua epäkohtiin ja miettiä, miten toiminnasta voisi tehdä vieläkin toimivampaa sekä tehokkaampaa.

Fakta on se, että aina on joku, joka tekee asiat paremmin ja hienommin kuin sinä. Jokainen meistä voi kuitenkin olla luomassa pohjaa kaikelle hienolle. Minä olen havainnoinut kolmea erilaista johtamistyyliä Evisionissa ennen kuin oma vuoroni käynnistyi. Havaintojen pohjalta ja omien kokemuksieni kautta olen tuonut omaan rooliini asioita, mitkä minä koen tärkeäksi ja mihin minä haluan kiinnittää huomiota. Samalla olen tuonut uuden tavan suunnitella ja toteuttaa arkea Evisionissa. Miksi ihmeessä tekisin samalla tavalla kuin aikaisemmat business leaderit, jos koen, että minulla on erilaista annettavaa ja osaamista? Jokaisen kausi on henkilön itsensä näköinen ja uskon, että keväällä 2021 tulee olemaan jotain täysin erilaista kuin nyt.

 

 1. Ole läsnä

Mielestäni läsnäolo on johtamisen yksi kulmakivistä. Läsnäolon merkitystä ei voi korostaa liikaa. Sen merkitys myös työmaailman ulkopuolella ihmissuhteissa on erittäin tärkeää. Läsnäolo on minulle luontaista ja sen mahdollistaa minun aito kiinnostukseni tilanteissa kuin tilanteissa. Business leaderina koen sen entistä tärkeämmäksi. Haluan välittää tiimille, että olen kiinnostunut tiimistä ja tiimin jäsenien hyvinvoinnista. Pyrin keskittymään tilanteissa vastapuoleen ja kuunnella.

Kuuntelu on taito, jota iso prosentti ihmisistä voisi kehittää itsessään. Ajaudun jatkuvasti tilanteisiin, jossa vastapuoli esittää kuuntelevansa ja olevansa läsnä, mutta todellisuus puhuu puolestaan: vilkuillaan samaan aikaan puhelinta, huikataan kesken keskustelun jollekin ohimenevälle henkilölle jotain, puhutaan päälle, vaihdetaan kesken puheenaihetta tai käännetään keskustelu aina itseensä. Edellä mainitut asiat ovat todella ikäviä vastapuolelle ja tulee väkisin tunne läsnäolon puutteesta.

 

 1. Kohtele muita, niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan

Jokainen on varmasti kuullut kyseisen lauseen jossakin vaiheessa elämäänsä. Minusta lause toimii hyvänä pohjana kaikelle. Tämä unohtuu mielestäni liian helposti nykypäivän minäkeskeisessä maailmassa tai toinen vaihtoehto on se, että minut on kasvatettu eri tavalla verrattuna nykyiseen. Minun arvomaailmani käsittää vahvasti muiden huomioon ottamisen, kunnioittamisen ja hyvät käytöstavat. Tätä haluan myös korostaa business leaderina. Jos jotain sovitaan, niin se tehdään. Jos jotain luvataan, niin se pidetään.

 

 1. Ei suuret puheet, vaan pienet teot

Olen pienestä pitäen ollut lahjakas eri asioissa. Minulla oli pitkä ura koripallon parissa ja etenin maajoukkuetasolle ennen kuin polveni sanoi itsensä irti. Yleisurheilu oli toinen, jonka parissa viihdyin useita vuosia ja oli laji mikä tahansa, pärjäsin hyvin. Kouluissa olen saanut hyviä arvosanoja ja työurallani olen aina edennyt haastavampiin tehtäviin. Kyseessä on ehkä taitoni oppia nopeasti ja omaksua uusia asioita. Silti minussa on aina asunut tietynlainen vaatimattomuus. Tuon harvoin omia onnistumisiani esille tai nostan itseäni jalustalle. Teen sitä hyvin usein muille, mutta en juuri koskaan itselleni.

Monia johtajuutta käsitteleviä kirjoja lukiessani, hyvin usein nousee esille omien suoritusten esille tuominen. Kirjoissa kehotetaan tuomaan omia onnistumisia esiin ja muiden tietoisuuteen. Toisille tämä on varmasti luontaista, mutta itse koen sen jollain tavalla kiusalliseksi. Mieluummin annan kunniaa muille ja ne minun pienet tekoni puhuvat puolestaan. En pidä titteleillä ratsastamisesta enkä todellakaan tule olemaan sellainen business leader, joka tuo sitä jatkuvasti esiin. Olen jo nyt syksyn aikana sanonut useaan otteeseen, että olen edelleen se Heidi, vaikka minulla onkin nyt erilaista vastuuta harteillani.

 

 1. Mielikuvaharjoittelu osana onnistumista

Olen löytänyt mielikuvaharjoittelun hyödyt. Kirjoitan myöhemmin oman esseen niiden hyödyntämisestä, mutta pakko myöntää, että ne todella toimivat. Sitä pitää kokeilla, jotta voi uskoa niiden voiman. Aina on puhuttu, kuinka huippu-urheilijat käyttävät aikaa myös mielensä vahvistamiseen ja he suorittavat mielikuvaharjoituksia ennen tärkeää hetkeä. Tätä samaa ideaa voi hyödyntää myös esiintymiseen, palaverin pitämiseen, työhaastatteluun tai ihan mihin tilanteeseen tahansa. Useimmiten se toimii hyvin, jos tilanne on erityisen jännittävä tai aiheuttaa levottomuutta. Olen testannut erilaisia harjoituksia ja ne todella toimivat. Yksi mitä kannattaa ottaa käytäntöön, on kuvitella tilanne mielessä etukäteen ja käydä se kohta kohdalta läpi.

Otetaan esimerkkinä esiintyminen. Tiedostat, että jäätyminen on mahdollista, sanat saattavat unohtua, hermostunut liikehdintä aiheuttaa epäammattimaisuutta jne. Mielessä liikkuu niin paljon erilaisia skenaarioita, että koko esiintymisestä on tulossa iso möykky. Se mikä toimii, on käydä mielessä läpi koko esiintyminen positiivisessa mielessä läpi. Käy koko esitys kuvitteellisesti A:sta Ö:hön puheista materiaaleihin. Mieti, kuinka ihmiset ovat innoissaan, kun hyppäät lavalle. Kaikki ihailevat sinun esiintymistaitojasi, aikataulutuksesi osuu nappiin, saat yleisön mukaan esitykseen ja kaikki lopulta hurraavat sinulle. Itseluottamuksesi kohoaa pilviin ja koko show menee juuri niin kuin halusit. Usko tai älä.

 

 1. Pidä tavoite kirkkaana mielessä

Olen aina ollut tavoitteiden puolestapuhuja. Mielestäni mitään ei voi eikä kannata tehdä ilman tavoitteita. Varsinkin jos kyse on työmaailmasta. Selkeän tavoitteen avulla kokonaisuus rakentuu ympärille huomaamatta. Kaikki valinnat pitää tehdä tavoitteen tukemiseksi ja miettiä, mikä vie asioita kohti tavoitetta ja mikä mahdollisesti jarruttaa. Tavoite ohjaa tekemistä kaikessa. Selkeän tavoitteen löytyminen ja tiedostaminen helpottaa myös tiimin toimintaa. Jokainen tietää, mihin maaliin tähdätään.

Tavoitteeseen pääseminen edellyttää tiettyjä asioita, jotta sinne konkreettisesti pääsee. Tässä astuu kuvioihin matka tavoitteeseen. Business leaderin näkökulmasta katsottuna suunnitelmallisuus, aikataulutus ja organisointi ovat tärkeitä. Mitkä ovat niitä välietappeja, jotka tuntuvat tavoitteen kannalta matalammalta kynnykseltä suorittaa. Kukaan ei kiipeä vuoren huipulle yhdellä suorituksella, vaan se vaatii suunnittelua ja pienempiä steppejä onnistuakseen.

 

 1. Kaikella on tarkoitus

Vuosien varrella tästä on tullut minulle merkittävä voimavara. Välillä saa märkää rättiä ja tuntuu siltä, kuin kaikki seinät kaatuisivat päälle, mutta loppujen lopuksi kaikella on aina tarkoitus. Sillä on ollut jokin tarkoitus, että en ole saanut niitä kaikkia työtehtäviä, mitä olen hakenut ja sillä on myös ollut jokin tarkoitus, miksi polveni sanoi itsensä irti tai jokin tarkoitus siinäkin on ollut, että pääsin Proakatemialle. Pyrin pitämään tämän mielessä aina kun kohtaan vastoinkäymisiä tai haasteita elämässäni. Olen tietoisesti vähentänyt voivottelua ja murehtimista, koska kaikkiin asioihin en voi yksinkertaisesti vaikuttaa, vaan joku ylempi taho selkeästi määrittelee ne minulle.

 

 1. Kaikki on mahdollista

Kyseessä on minun rakas mottoni. Pidän sen positiivisesta merkityksestä ja se kuvastaa hyvin myös minua optimistisena ihmisenä. Uskon todella, että kaikki on mahdollista. En halua rajata omia mahdollisuuksiani liikaa. Jos ajattelisin toisin, niin en välttämättä uskaltaisi niin rohkeasti tarttua mitä erikoisempiin haasteisiin. Saatan välillä elää omassa unenomaisessa maailmassani ja en pidä sitä pahana. Tekee hyvää irtautua ja kuvitella kaikkea maan ja taivaan väliltä. Hulluimmasta ideasta voi syntyä mitä tahansa.

Haluan tuoda tätä ajattelua Evisioniin. Voi tuntua kaukaiselta ja oudolta miettiä myyntipäivien voittoa, mutta se on täysin mahdollista. Meidän pitää vain yhdessä päättää, että me tehdään se ja voitetaan. Me voimme tiiminä tehdä mitä ihmeellisimpiä asioita yhdessä ja nyt meillä on mahdollisuus siihen. Meillä on täysi mahdollisuus tiimiytyä Evisionissa pikkutiimeistä huolimatta ja sen puitteissa olen tehnyt töitä, jotta se mahdollisuus olisi olemassa. Lopputulos on tiimistä kiinni. Minä pystyn omalta osaltani antamaan avaimet siihen.

 

 

”Intohimo työhön tulee pikemminkin siitä, että tekee sitä, missä on todella hyvä kuin sitä, että löytää intohimojaan vastaavan työn”

 

 

Kutkuttava ajatus ja täysin erilainen näkemys, mitä olen aikaisemmin ajatellut. Kyseinen lainaus voisi pitää hyvin paikkaansa, jos mietin omaa starttiani business leaderina. Pääsen tässä roolissa tekemään kaikkia niitä asioita, missä koen olevani hyvä ja minulla on niissä annettavaa tiimille. Ehkä lainaus on hyvä pitää mielessä myös jatkossa, kun suunnittelen uravalintoja. Mitä itse olet mieltä?

 

 

Kommentit
 • Marjut Palonen

  Kiitos Heidi mahtavasta esseestä. Tahdoin tulla tänne kommenttikenttään sanomaan, että on ollut tosi hienoa seurata sun matkaa Proakatemialla. On hienoa, että oot aidosti tuonut esiin sun kipuilut tiimiin liittyen, ja kaiken sen jälkeen ottanut roolin BL:nä. Se kertoo mun mielestä sun tahdosta kehittyä, ja ottaa haasteita vastaan. Tän tekstin luettuani oon vieläkin kiitollisempi, että saan oppia sun tekemisestä niin tiimin yhteisissä hetkissä kun esseistäkin. Aion lukea lisää sun esseitä. Arvostan sussa todella paljon sitä, että oot pysynyt oma itsenäsi tiimin matkan aikana. “Ei suuret puheet, vaan pienet teot” -kappale kuvaa mun mielestä erittäin hyvin sua. Mä olen alusta asti ajatellut, että sulla on paljon annettavaa, ja olen sen myös nähnyt sun kanssa työskennellessä. En ajattele, että pitää kulkea mitalli kaulassa, että oma osaaminen tulis nähdyksi.

  11.3.2021
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close