Yritys työkaluna nuoren unelmatyöpaikan luomiseen

10.12.15 Esseen kirjoittaja: Eveliina Kauvosaari
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: Oppiva organisaatio

Yrittäjyys äänessä – seminaari oli jo puhujakaartin vuoksi kiinnostava tapahtuma, jonne halusin osallistua. Seminaari perustui yrittäjyyteen, mutta sitä tarkasteltiin myös kansanedustajien näkökulmasta. Näin ollen välillä puheenaiheet ja teemat lipsahtivatkin politiikan puolelle. Yrittäjyydestä ja kansanedustajuudesta tulikin mielenkiintoinen yhdistelmä, josta löytyi yllättävän paljon samanlaisia piirteitä, joita en olisi itsekään ennen tullut ajatelleeksi.

 

Sofia Vikman kertoi esityksessään, että kansanedustajan ja aloittavan yrittäjän työstä löytyy hyvin paljon samankaltaisia piirteitä. Tarvitsee tehdä paljon töitä sekä saada itseä ja omaa yritystään ihmisten näkyville. Pitää olla määrätietoinen ja tavoitella kohti sitä, minkä vuoksi aloitti. Myös rehellisyyttä ja aitoutta ei voi koskaan korostaa liikaa. Mielestäni edellä mainitut seikat ovat todella totta. Oli sitten kyse julkisesta työstä kansan asioiden äärellä tai oman, aloittavan yrityksen perustajana, on ikään kuin ”ansaittava” paikkansa kentällä. Omalla työllä on vastuussa asiakkaiden palvelusta ja etenkin se, että saa saman asiakkaan luottamuksen voitettua puolelleen. Sofia mainitsi myös markkinoinnista niin, ettei se saa olla pelkkää lupailua, vaan sanansa pitää lunastaa ja toimia sen mukaan. Yritysmaailmassakin markkinoinnin pitää olla aitoa, koska katteettomat lupaukset tekevät asiakkaalle petetyn olon. Haluan ainakin itse välttää viimeiseen asti luomasta väärinymmärrettävää markkinointia, koska kuluttajan näkökulmasta se on erittäin tylyä. Ammattitaidon kehittäminen ja ajan hermolla oleminen ovat myös äärettömän tärkeitä asioita niin kansanedustajan, kuin yrittäjän näkökulmasta. Omaa osaamista pitää päivittää ja näin kehittyy yrityksestä saatavan palvelun laatu. Maailman nopeatempoinen muuttuminen luo tarvetta sille, että pitää osata tarjota sitä, mitä asiakas ympäröivästä maailmasta inspiroituneena haluaa.

 

Aloittavan yrittäjän alkupääoma on yleensä hyvin pieni ja hankintoja tehdään sen mukaan mitä tarvitaan, jotta asiakasvirta saataisiin joustavasti käyntiin. Sofia vertasi aloittavan kansanedustajan vaalityötä samaan asiaan. Pienellä budjetilla tehdään suurta työtä, jotta pääsisi ihmisten tietoisuuteen. Taloudellisten asioiden lisäksi molemmissa ammateissa tarvitaan suurta tukiverkostoa, koska etenkin yksityisyrittäjällä verkostoituminen oman alan ammattilaisten kanssa voi olla hidasta. Samoin vaalityössä tarvitaan talkoolaisia, jotka avullaan mahdollistavat laajan markkinoinnin. Ajattelisin että tukiverkoston tärkeys sillä hetkellä, kun luo jotain uutta, on todella suuressa mittakaavassa. Tarvitaan apua, mielipiteitä, näkökulmia, haastamista ja kuuntelemista, koska myös yrittäjän henkilökohtainen elämä muuttuu radikaalisti. Sofian tavoin ajattelen, että asenne kuitenkin ratkaisee. Iästäkin huolimatta, nuori yrittäjä voi saavuttaa oikealla asennoitumisella todella merkittävää liiketoimintaa ja työllistää itsensä. Menestymisen ei tarvitse olla verrattavissa ikään, vaan asioidenhoitamistyyli ja ahkeruus merkitsevät. Vikman korosti nuoren yrittäjyyden asemaa Suomessa. Hänen mielestä nuorten yrittäjyyshalu ja vaikuttamistahto ovat todella myönteistä. Näin maailma muuttuu pala palalta paremmaksi ja nuorena aloitettu yrittäjyysura mahdollistaa pitkäntähtäimen menestymisen myöhemmällä iällä. Vikman koki riskinä, että Suomessa kuitenkin liian harva nuori toteuttaa haaveitaan. Syitä voivat olla esimerkiksi epäonnistumisen pelko, oman asiantuntemuksen aliarvioiminen, taloudelliset riskit tai kasvanut kilpailu monella alalla.

 

Vikmanin lisäksi Alexander Stubb kertoi esityksessään yrittäjyyden maailmasta Suomen tämänhetkisessä yhteiskunnassa. Yrittäjän verotukselliset velvollisuudet ovat Suomessa aika korkealla, mitkä voivat myös osaltaan luoda kauhukuvia aloittavalle yrittäjälle. Suomessa kuitenkin monet työpaikat nousevat yrittäjyydestä, jolloin ainakin Vikmanin mukaan poliittisella kannustuksella, eli yritysilmapiirin parantamisella ja lakipykäliin nojautuvien olosuhteiden muuttamisella olisi positiivisia vaikutuksia. Tarkoituksena siis joustavoittaa yrittäjiksi alkavien byrokratiaa ja helpottaa verotusta. Ajattelisin, että mahdollisimman nopeat toimenpiteet olisivat tärkeitä, jotta yrityskulttuurista saadaan mahdollisimman positiivinen ja kannustava.

 

Kaikesta huolimatta yritys voi todella olla nuorelle avain unelmatyöpaikan oveen. Itseä kiinnostaisi tulevaisuudessa työskennellä nuorten yrittäjien parissa, kouluttaen ja valmentaen. Mielestäni jo esimerkiksi yläasteikäisistä ylöspäin, opetussuunnitelmaan olisi hyvä sisällyttää entistä enemmän yrittäjyyskasvatusta. Näin asiasta tulee tuttu ja omia urahaaveitaan sekä tulevaa kouluttautumista voi alkaa suunnitella sen mukaan. Seminaarin kolmannen puhujan, Elina Ruuskasen sanoin, yrittäminen ei ole rakettitiedettä. Monipuolisen työhistoriansa vuoksi Ruuskaselta jäi mieleen nippu hyviä neuvoja. Yrittäjyyteen ei kannata suhtautua liian vakavasti, koska juuri sen vapaus mahdollistaa asioiden muuttamisen, jos alkaa mennä huonosti. Mikään ei ole lopullista.

Blogijulkaisu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!