Yrittäjyys äänessä blogiessee

25.12.15 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 1
Kirja: Yrittäjyys äänessä seminaari
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: Vastuullinen ja kestävä yrittäjyys, Oppiva organisaatio

Olin kuuntelemassa Tampereen ammattikorkeakoululla toisen vuoden liiketalouden opiskelijoiden järjestämää Yrittäjyys äänessä seminaaria 30.11.2015. Seminaariin oli saatu huippupuhujat: Sofia Vikman, Kokoomuksen kansanedustaja; Elina Ruuskanen, yrittäjä ja Alexander Stubb, valtiovarainministerimme. Mielestäni tapahtuma oli todella upeasti järjestetty, välijuonnot ja esittelyt sujuivat jouheasti, aikataulu piti ja puhujat puhuivat mielenkiintoisesti aiheesta. Seuraavan seminaarin järjestäjille on nyt rima asetettu hienosti korkealle.

Mieleenpainuvin puhuja oli mielestäni Alexander Stubb. Julkisuuden henkilönä hänestä muodostaa tietynlaisen kuvan, ja oli positiivista huomata, että ennakkokäsitykseni saivat kyytiä kun näin hänet livenä. Olin erityisen yllättynyt kuinka huumorintajuinen hän oli! Hän heitti hauskaa läppää, joka suuressa määrin kohdistui häneen itseensä ja hänen virheeseen hallintarekisterisotkussa.

Seminaarin aikaan Stubbia oli pitkään hyökytetty hänen hallintarekisteriä koskevistaan lausunnoista. Hän kun oli erehtynyt hallintarekisteriä kannattavien viranomaisten määrästä ja hallitusryhmien johtajat halusivat häneltä selvitystä lausunnoista sekä lopulta vaativat äänestystä Stubbin luottamuksesta. Valiovarainministeri osasi mielestäni ottaa yleisönsä hyvällä huumorillaan ja myöntämällä virheensä reilusti. Stubb sanoi, että hänen asemassaan virheitä ei saisi tulla, mutta hänkin on vain ihminen. Vaikeista asioistakin selviää kun uskoo itseensä ja omaan tekemiseensä.

Stubb ja hallintarekisterikohu

Stubb puhui lämpimästi isästään, joka on hänelle todella suuri tuki ja turva niin kuin hän on ollut lapsuudesta saakka. Hänen isänsä on opettanut, että virheitä ei saa pelätä, muuten ei ikinä tee mitään. Tämä kolisi kyllä itselle kovaa. Proakatemia itsessään on uskaltamista, riskinottoa ja pelon voittamisesta sekä virheiden tekemisestä on puhuttu paljon. Nyt ensimmäiseen syksyn ollessa takanapäin voi todeta, että tässäkin on kehittynyt jo vähän. Koko ajan kun saa siedätyshoitoa pelon voittamiseen, huomaa edistysaskelia! Itsellä esimerkiksi on tullut helpommaksi esiintyminen ja hostaaminen kv -hommissa. Lisäksi huomaan, etten ole ihan koko aikaa enää kauhusta kankeana tiimimme hurjien rahatavoitteiden kanssa. 🙂

Alexander Stubbin puheenvuoro oli erilainen kuin muut. Hän antoi meidän opiskelijoiden kysellä häneltä kysymyksiä, joihin hän vastaili vuolaasti. Kysymyksiä sateli niin maahanmuutosta, opinnoista, Suomen vaikeasta taloustilanteesta kuin hänen normaalista päivästään eduskunnassa.

Näistä tärkeistä aiheista itseä on viime aikoina eniten mietityttänyt maahanmuutto. Se on niin moniulotteinen ja suuri aihe, jota on tullut ajateltua paljon yksin sekä tiimiläisten kanssa. Kun Stubbilta kysyttiin aiheesta, hän kysyi vastakysymyksen: Miten maahanmuutto tehdään parhaiten? Stubb itse kannattaa maahanmuuttoa ja hänen mielestään hyvään maahanmuuttoon tarvitaan ensimmäiseksi nopeat päätökset turvapaikan hakijoille. Päätös on tehtävä nopeasti joko palautuksesta tai kotouttamisesta Suomeen. Nopeat päätökset tuntuvat myös itsestä inhimilliseltä vaihtoehdolta, turhauttavinta varmasti koko prosessissa turvapaikanhakijan kannalta on päätösten odottelu. Varsinkin kun sillä aikaa ei voi tehdä mitään järkevää, esimerkiksi opiskella kieltä tai työskennellä. Lisäksi koko prosessiin tarvitaan Stubbin mukaan kärsivällisyyttä ja ymmärrystä kaikilta osapuolilta.

Itse pidän näitä Stubbin ajatuksia tärkeinä, toivottavasti ne myös toteutuvat käytännössä. Nyt kun maahanmuuttajavirrat ovat hieman vähentyneet, saadaan toivon mukaan päätösjonoja lyhenemään sekä uusille tulijoille tehokkaammin asuntoja, kielikursseja, järkevää tekemistä ja ennen kaikkea töitä, joista saadaan tarvittuja veroeuroja takaisin Suomelle.

Eniten huolestuttaa kuinka kahtiajakautunutta Suomen kansa vaikuttaisi olevan maahanmuuttokysymyksessä. Toinen puoli toivottaa kaikki tervetulleeksi ja toinen puoli ei halua yhtäkään maahanmuuttajaa Suomeen. En tiedä kuinka ääripäät saadaan ymmärtämään toistensa näkökulmaa vai tarvitseeko edes? Se on kuitenkin selvää, että maahanmuuttajia on jo tullut ja tulee vielä lisää Suomeen, joten Stubbin mainitsemaa kärsivällisyyttä ja ymmärrystä tullaan kaipaamaan kaikilta!

Päätän blogiesseeni Alexander Stubbin viisaisiin sanoihin, jotka hän lausuu joka päivä lapsilleen: ”Dream, believe, work hard and success.” Tässä lauseessa tiivistyy hienosti mielestäni myös koko Proakatemian henki ja meininki!

Blogiessee julkaistu täällä

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Keskustele artikkelista

3 kommenttia to “Yrittäjyys äänessä blogiessee”

 1. Jenni Kohtamäki sanoo:

  Hyvin kirjoitettu Stubbin puheenvuorosta ja ajatuksista. Itse en seminaariin päässyt, joten oli kiva lukea, minkälainen tapahtuma oli. Kiva, että olit peilannut Stubbin mietteitä omaan arkeesi akatemialla. Vaikka akatemialla on ollut paljon puhetta virheiden tekemisestä ja niistä oppimisesta, niin silti se epäonnistumisen pelko takaraivossa itseä vieläkin hidastaa. Tiedostan ajatuksen ”virheitä ei saisi pelätä, koska muuten ei tee mitään”, mutta se pitää myös tuoda näkymään käytännössä.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 2. Tanja Verho sanoo:

  Virheiden tekeminen ja niiden myöntämien vaatii rohkeutta. Kuvasit hienosti omia askeleitasi syksystä tähän hetkeen ja riemullista kyllä, et enää pyörry rahatavoitteista puhuttaessa. 😉 Rohkeus kasvaa pikkuhiljaa, onnistumisten ja epäonnistumisten myötä. Nyt kannattaa ruokkia rohkeutta, sillä akatemia tarjoaa huippupuitteet.

  Maahanmuuttokysymys on kinkkinen. Miten sinä tai Ote voitte olla mukana vaikuttamassa? Istuisiko osallistuminen osaksi missiotanne?

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Anna Jaakkola sanoo:

  Kiitos kommenteistanne! Oli kyllä hieno puheenvuoro Stubbilta. Maahanmuutto tosiaan on kiperä ja moniulotteinen asia, olisi hienoa olla mukana viemässä sitä järkevään suuntaan, omien arvojen mukaisesti. Hyvä idea Tirriltä, ehkä Ote voisi olla myös mukana! 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!