Tampere
29 Mar, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Yksilöessee: 40h viikossa on aivan tarpeeksi.



Kirjoittanut: Aliisa Räsänen - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

On kulunut reilu 100- vuotta siitä, kun astui voimaan laki, joka määritti työpäivän maksimipituudeksi 8h/päivä ja maksimissaan 47h viikossa. Mitä tekee ihminen tänä päivänä -kellon ympäri töitä. Olemme ajautuneet läppärien ja älypuheliminen aikakaudella tilanteeseen, jossa työt kulkevat mukanamme joka paikkaan, minne menemmekin. Meidät on helppo tavoittaa mistä ja milloin vain ja me idiootit vastaamme. Mutta onko pakko? Miksi heitämme hukkaan vaivoin taistellut etuudet. Ota oma aikasi älä raada kuin hullu kellon ympäri.

8h työpäivä asetettiin voimaan 1917. Vuonna 1917 hyväksytyn lain mukaan työaika sai olla enintään 8 tuntia päivässä ja 47 tuntia viikossa. https://demokraatti.fi/tyovaenliike-taisteli-kahdeksan-tunnin-tyopaivan-historiallisesta-paatoksesta-100-vuotta/

 

 

On tervettä haluta ja hankkia aikaa vain itselle ja omalle henkilökohtaiselle elämälle. Miksi ihminen ajautuu oravanpyörään ja miksi siihen ajautumatta jääminen on luuserien hommaa? Entä jos ei vain halua, että elämä pyörii vain uran ympärillä?

 

Miksi vaivalla hankitut työntekijöiden oikeudet heitetään nykypäivänä niin usein romukoppaan ja 8h työpäivät jäävät usein vain haaveeksi – huomaamattamme. Ihmiset raatavat yötä päivää tsekkailen sähköpostejaan, hioen tarjouksia, suunnitellen tulevaa. Työt kulkevat joka paikkaan mukaan ja aina pitäisi olla valmis vastamaan toisten kysymyksiin ja avun pyyntöihin ja puheluihin. Jos et näin tee olet hirveä ihminen, jonka kanssa on vaikea työskennellä.

Tarkastele motivaatiosi

Oletko onnellinen. Miksi teet asioita. Mikä sinua motivoi? Sisäinen motivaatio ulkoiset motivaatiot- kutsumus – raha-maine – . Miksi teet asioita, häpeätkö olla laiska? Mitä edes on laiskuus ja miksi se on hävettävää.

Motivaatio voidaan jakaa karkeasti kahteen laariin sisäiseen ja ulkoiseen:

Sisäinen motivaatio on sitä kun on kutsumusta omaan tekemiseen ja sitä tekee mielellään oli sitten yö tai päivä arki tai pyhä. Sisäisen motivaation löytänyt ihminen tekee töitä ns. rakkaudesta lajiin ja nauttii itse tekemisestäkin eikä vain työn hedelmistä.

Ulkoinen motivaatio taas on sitä, kun tekee töitä vain ns. rahan takia. Näin työ on vain muun elämän mahdollistaja – pakollinen paha, kun raha ei kasva puussakaan. Töissä käydään vain siksi että on varaa tehdä vapaa-ajalla sitä mistä nauttii.

Itse olen jotain näiden väliltä – on asioita joita teen vain ja ihan sama paljon aikaa sen tekemiseen kuluu, kun tekeminenkin on niin kivaa, mutta sitten myöhemmin tajuan että ei hitto taas meni päivä ja en ole tehnyt mitään muuta. Tähän tarvitsisi itse löytää jokin keino, että osaisi pitää kiinni siitä että päivät eivät vahingossa veny. Nautin esimerkiksi todella paljon puhtaasta kodista ja ulkoilusta – silti monesti teen kaikkea muuta ja tajuan olevan jo ilta ja en ole heittänyt vielä vapaalle ollenkaan. Koti ja oma terveys kärsii kun ei osaa varata aikaa myös arkisille asioille ja niiden hoitamiseen. Sitten teen kerralla kaiken ja kohta ollaan taas samassa tilanteessa. Päivän rytmittäminen on siis hieman hukassa toisinaan.

 

Mitä ovat ne keinot millä osaa heittää vastuunviitan nurkkaan, kun astuu vapaa-ajalle. Kuinka olla seuraamatta työsähköpostia vapaa-ajalla?

Minulle heräsi ajatus, että mitä jos yrittäjäkin laatisi työsopimuksen itsensä kanssa: johon olisi määrittänyt rajat minkä puitteissa toimii. Työntekopaikka – viikottainen työaika ja palkka. Millä ehdoilla toimii ja mihin työoloihin suostuu?

Onko ookoo myöntää oma jaksamattomuus silloin tällöin. Miksi ihannoimme pitkiä työpäiviä, miksi emme rehvastele tein vain 4h töitä ja kaikki tehty. Miksi venytämme päivämme ympäri kellon ja leveilemme sillä? Tehokkuus on järkevää- tehokkuus ruokkii tehokkuutta. Jo saavutetut asiat auttavat saavuttamaan enemmän asioita – se on tullut huomattua moneen otteeseen silti asioita on tapana lykätä ja velloa saamattomuuden kierteessä.

Asioiden lykkääminen – asioiden aloittamien -asioista selvän ottamien -asioiden aikaan saaminen – asioiden loppuun saattaminen- asioiden hylkääminen asioiden siirtäminen, asioiden delegointi – uusien asioiden aloittaminen – ja niin edelleen.

Pidimme Eventan kanssa pajaa asioiden lykkäämisestä eli prokrastinaatiosta. Jaoimme vinkkejä asioiden aikaan saamisen edistämiseen.

Mieti mitä haluat päivälläsi saavuttaa – ja miksi? onko sinun pakko saavuttaa se mitä siitä seuraa? mitä siitä seuraa, jos et saavutakaan? Kuka on asettanut tavoitteet? Onko ne mahdollisia toteuttaa? Oletko kykeneväinen niihin siinä ajassa kuin suunnittelit?

Yksi vinkki oli tehdä päivittäin viiden hoidettavan asian lista ja laittaa ne tärkeysjärjestykseen. Kun on tehnyt kohdan yksi, saa vasta sitten siirtyä kohtaan kaksi jne. Ja jos päivän päätteeksi on jokin/jotkin kohdat tekemättä siirtyvät ne seuraavan päivän ensimmäiseksi ja niin edelleen. Itselle tämä on auttanut keskittymään paremmin siihen mitä tekee.

 

 

Muista levätä. Pidä lomaa. Varaa matka. Sulje silmät. Ole vapaa. Hengitä. Ole onnellinen – tee mitä rakastat. Tee mitä haluat. Pyydä apua. Älä ole marttyyri. Muista kuka olet. Ota aikasi, istu, syö nuku, lue. Tee mistä rentoudut. Älä rääkkää itseäsi vain tottumuksesta – kytke autopilotti offille joskus – kuuntele kehoasi. Mieti onko ongelmiisi olemassa ratkaisu? Oletko pysähtynyt miettimään, oletko edes ajatellut, että asiat voisi tehdä toisellakin tavalla vai teetkö vain asiat kuten oletat olevan ”oikein” tai normaaleja. Haasta, kyseenalaista. Luo uutta – toteuta itseäsi. Älä alistu toisten asettamaan muottiin, jos et sovi siihen. On okei olla omissa oloissa ja poissa maisemista se ei tapa ketään, jos sinuun ei saada yhteyttä, mieti mikä on pahinta mikä voisi mennä sen takia pieleen? Harvemmin mitään kovin vakavaa!

Tämän kaiken, kun saisi vielä iskettyä päähänsä ja vietyä käytäntöön!

 

LÄHTEET

madventures seikkailijan self help opas – laiskuus

www.demokraatti.fi/tyovaenliike-taisteli-kahdeksan-tunnin-tyopaivan-historiallisesta-paatoksesta-100-vuotta/

Eventan paja 24.1.2019

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close