Voittamisen anatomia

01.08.16 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 2
Kirja: Voittamisen Anatomia
Kirjan kirjoittaja: Aki Hintsa
Kategoriat: Johtaminen, Uncategorized

Kesälukemiseksi valikoitui ystäväni suosituksen pohjalta Oskari Saaren kirjoittama ”Aki Hintsa, Voittamisen anatomia”. Kirja vei mennessään ja sen lukeminen auringon paisteessa kesti vain pari päivää. Aki Hintsa oli entuudestaan minulle tuntematon nimi, vaikka hän on työskennellyt monen menestyneen urheilijan taustalla jo vuosia. Hintsa on siis suomalainen lääkäri, joka on toiminut 11 vuotta formula ykkösissä varikkolääkärinä ja valmentajana. Hintsan asiakkaisiin ovat vuosien varrella kuuluneet niin formulakuskit Mika Häkkinen, Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen ja Sebastian Vettel kuin myös maratonjuoksija Haile Gebrselassie. Näkemystä menestymisen aineksista Hintsalla siis riittää.

Hintsa on urallaan erikoistunut erityisesti ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon. Hän haluaa parantaa kokonaisvaltaisella ja yksilöllisellä tavalla asiakkaidensa henkistä ja fyysistä suorituskykyä sekä elämänlaatua. Lähetystyössä Etiopiassa ollessaan Hintsa tutustui Fidan käyttämään LFA-matriisiin. Se on Yhdysvalloissa 1960-luvulla kehitetty projektinhallinnan työkalu, jonka ideana on purkaa mikä tahansa ylittämättömän isolta tuntuva projekti pieniin loogisiin osatavoitteisiin ja laatia niistä jokaiselle konkreettinen toimintasuunnitelma. Ensin kirjataan kokonaistavoite ja sen jälkeen siihen johtavat osatavoitteet suurimmasta pienimpään. Tärkeää on myös löytää mahdollisimman objektiivinen tapa mitata tavoitteeseen pääsyä. Loogisen viitekehyksen malli teki Hintsaan suuren vaikutuksen ja hän päättikin kirjata oman elämänsä rajusti yksinkertaistettuun LFA-taulukkoon. Hän jaotteli elämänsä kolmeen osa-aluueseen: tämä elämä, mieli ja keho ja kirjasi jokaiseen oman tavoitteensa ja mittarin tavoitteiden saavuttamiseen. Oman elämänsä taulukointi oli ensimmäinen hahmotelma kohti Hintsan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin konseptia. Hintsa oli hyvin innoissaan uudesta työkalustaan. Mitä LFA sovellettuna yhden ihmisen elämään sitten kertoi? Ainakin se vastasi vaikeisiin kysymyksiin. Mitä todella haluan elämältäni? Miten aion tavoitella haluaamani? Eli lyhyemmin sanottuna: Kuinka tulen onnelliseksi ja miten sitä mitataan?

Hintsa alkoi soveltaa tätä teoriaansa asiakkaihinsa. Hän ei enää halunnut saada kuntoon pelkkää ruokavaliota tai harjoitusohjelmaa vaan halusi parantaa kerralla koko elämän. Hän halusi sairauksien hoidon sijaan keskittyä ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Lääketiede oli Hintsan mielestä mennyt liikaa siihen, että hoidettiin sairauden oireita, eikä välttämättä varsinaisia syitä, joita saattoivat olla esimerkiksi riittämätön uni tai vääränlainen ruokavalio. Hintsan mielestä potilasta piti lähestyä ainutlaatuisena yksilönä ja kartoittaa kokonaisuuden kannalta suurimmat hyvinvoinnin esteet ja hoitaa ne ensin.

Hintsan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin malli koostui kuudesta osa-alueesta:

  • Yleinen terveys
  • Biomekaniikka
  • Fyysinen aktiivisuus
  • Ravinto
  • Lepo / Palautuminen
  • Henkinen energia

Hintsa kertoo kirjassaan vielä tarkemmin jokaisesta osa-alueesta ja sen vaikutuksesta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Hänen perusoletuksensa on, että kun jokainen näistä osa-alueista on riittävällä tasolla, ihmisen hyvinvointi lisääntyy. Toisaalta jokainen osa-alue on myös riippuvainen jokaisesta muusta. Ongelmat yhdelläkin osa-alueella saattavat johtaa terveyden romahtamiseen.

Tätä Etiopiassa luomaansa menestyksen ympyrää Hintsa lähti myöhemmin soveltamaan asiakkaihinsa formula ykkösissä. Heistä ensimmäinen oli Mika Häkkinen. Hintsan ja Häkkisen ensimmäisen keskustelun jälkeen Häkkinen palkkasi hänet koko elämäksi. Hintsalle tämä oli parasta mitä hän saattoi toivoa. Hän pääsi kehittämään metodiaan maailman huippuihin lukeutuvan urheilijan kanssa.

Mitä itse sain tästä kirjasta?

Urheilun seuraajana oli erittäin mielekästä lukea tarinoita oikeiden urheilijoiden takana. Kirjassa syvennyttiin tarkemmin niin Häkkiseen, Vetteliin, Räikköseen kuin Gebrselassieenkin sekä lisäksi moniin muihin Hintsan asiakkaisiin. Kokonaisvaltainen hyvinvointi on myös toinen asia, joka kiinnostaa todella paljon itseäni. Hintsan menestyksen ympyrä on mielestäni hyvä konkreettinen esimerkki siitä, kuinka jokainen osa-alue vaikuttaa toiseen ja mitään ei saisi laiminlyödä. Liikun itse paljon ja säännöllisesti, syön terveellisesti, nukun vähintään 8 tuntia yössä, nään paljon ystäviäni ja perhettäni ja olen terve. Voisinko voida vielä paremmin? Kyllä uskon niin. Tämä kirja motivoi kiinnittämään vielä enemmän huomiota asioihin, joita voisin entisestään kehittää.

 

Loppuun vielä Hintsan neljä ohjetta, joiden avulla välttyä loppuunpalamiselta ja kerryttää enemmän henkistä energiaa.

  1. Tiedosta, ketkä ovat sinulle tärkeimmät ihmiset ja anna heille aikaasi.
  2. Huolehdi siitä, että saat energiaa myös työstäsi.
  3. Järjestä itsellesi omaa aikaa.
  4. Määritä omat perusarvosi ja elä niiden mukaan – joka päivä.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Voittamisen anatomia, 4.0 out of 5 based on 1 rating

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!