Videokuvaamisesta..

22.11.15 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 3
Kirja: -
Kirjan kirjoittaja: -
Kategoriat: Uncategorized

Syksyn aikana minulle on herännyt mielenkiinto videoiden kuvaukseen ja editointiin. Olisi huikeaa osata kuvata ja tehdä hienoja videoklippejä. Harmikseni en ole kuitenkaan päässyt kuin raapaisemaan hiukan pintaa. Haluaisinkin päästä tutustumaan tarkemmin videon kuvaukseen ja editointiin. Ajattelin, että lyön kaksi, eikun kolme, kärpästä yhdellä iskulla. Kirjoitan aiheesta esseen,opettelen lisää teoriaa ja toivottavasti kerkeän tekemään jotain myös käytännössä. Sain kirjoittamiseen mukaan Otteen oman video-osaajan, Riku Komin. Tämä essee on siis tarkoitus toteuttaa soluesseenä. Rikulla on jo ennestään melko paljon kokemusta videoiden kuvauksesta ja editoinnista. Minä puolestani olen keltanokka. Ajattelimmekin, että olisi hauska kirjoittaa aiheesta, josta toinen tietää paljon ja toinen ei juuri mitään.

 

Totesimme Rikun kanssa melko nopeasti, että tämän esseen lähteenä ei kannata käyttää kirjoja, koska kirjallisuutta löytyy ensinnäkin melko vähän ja sen lisäksi pääsääntöisesti vanhaa tietoa. Tietyt lainalaisuudet toki pätevät vuodesta toiseen, mutta teknologia kehittyy sellaista vauhtia eteenpäin, että jotkin asiat vanhenevat muutamassa vuodessa. Ei siis ole järkevää lukea kirjallisuutta, joka on kirjoitettu 2000-luvun alussa. Toiseksi, sanotaan että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Näin on ainakin tässä tapauksessa. Aiheessa on kyse visuaalisuudesta, miksi sitä ei sitten voisi opiskella visuaalisesti. Ei ole mielestäni kenenkään kannalta fiksua päntätä tuhatsivuinen videokuvauseepos, kun Youtube on pullollaan videoita, joista oppii kymmenessä minuutissa enemmän kuin kokonaisesta kirjasta. Siksi päätimmekin käyttää tämän esseen lähteinä verkosta löytyviä artikkeleita, arvosteluja ja videoita.

 

No mutta mistäköhän sitä lähtisi liikkeelle? Kyseessä on sen verran laaja alue, että tätä voisi käsitellä noin tuhannella eri tavalla. No kerron vaikka vähän, että miten olen kuvaillut aikaisemmin ja mitä olen oppinut, kun olen lähtenyt tutustumaan asioihin tarkemmin. Lähdetään katsomaan minkälainen sekametelisoppa tästä syntyy.

 

Olen harrastanut valokuvausta ja kuvanmuokkausta jonkin verran aikaisemmin, muttan videokuvaus on kuitenkin vielä aivan eri asia.Tietyt lainalaisuudet pätevät kuvataan sitten still-kuvia tai videoita, mutta eroja on paljon. Digikamerat ovat tehneet valokuvauksesta hyvin helppoa. Nykyteknologian ansiosta kameralla voi ottaa niin kutsutun RAW- kuvan, joka tallentaa kaiken mahdollisen tiedon, jonka kamera pystyy vastaanottamaan. Tällöin kameran asetukset eivät ole niin tärkeitä, koska esimerkiksi kuvan valotusta ja värilämpöä voi säätää jälkikäteen. Videoita kuvatessa ei voi toimia näin, joten oikeanlaisten säätöjen valinta on tärkeää. Videota pystyy toki käsittelemään ja sillä pystytään pelastamaan paljon mutta tietynlaista lopputulosta ei voi saavuttaa, jos on kuvannut täysin väärillä asetuksilla.

 

Ensimmäisen kerran tartuin tuumasta toimeen, kun olin lomamatkalla Kreetalla tänä syksynä. Ennen matkaa ajattelin, että kuvaan matkan aikana pieniä pätkiä ja teen niistä kivan koostevideon. Videokuvaukseen siirtyminen oli minulle kohtalaisen helppoa, koska tiesin jo entuudestaan millaisia asetuksia tulee tietynlaisessa valossa käyttää tai mistä asetukset ylipäätään kamerasta löytää. Matkalla kuvasin sekä Canon 600d järjestelmäkameralla ja omalla OnePlus One puhelimella. Kerron niistä seuraavaksi vähän tarkemmin.

 

OnePlus One

Puhelin on varustettu 13 megapikselin kameralla. Videokuvaus onnistuu 4k- tarkkuudella (3840×2160)  ja slow motion -videoiden tallentaminen 120 FPS:n nopeudella, 1280 x 720 pikselin tarkkuudella. FPS tarkoittaa frames per second, eli kuvaa sekunnissa. Jos kuvataan videota nopeudella 24 FPS, tarkoittaa tämä, että jokaisessa sekunnissa otetaan 24 kuvaa. OnePlus oli ensimmäinen älypuhelin, jolla voi perinteisen 4K UHD:n  lisäksi tallentaa jopa vielä laajempaa 4K DCI -videokuvaa (4096×2160). Nykyajan kamerakännykät ovat niin pitkälle kehittyneitä, että tavallinen tallaaja pärjää niillä varsin mainiosti. Hyvin harvalla on vielä 4k-tekniikalla varustettua televisiota tai tietokoneen näyttöä. Siksi perinteinen HD-video(1980×1080), on tarvittavan tarkka suurimman osan ajasta.

tuosta vielä pientä pätkää millaista videokuvaa OnePlussalla voi ottaa:

https://www.youtube.com/watch?v=6y4GvxAHFxU

 

Canon 600d

On pääsääntöisesti valokuvaukseen tarkoitettu malli, joka on suunnattu harrastajille. Canon 600d mahdollistaa myös kohtalaisen laadukkaan videokuvaus mahdollisuuden, kuten lähes kaikki nykyajan järjestelmäkamerat. Sillä voi kuvata Full HD- videota (1980×1080) 30 FPS ja HD-kuvaa (720p) 60 FPS. Kameraan on vain yksi objektiivi, jonka tarkennusalue on 18- 55mm, eli objektiivilla pystyy tarvittaessa myös zoomaamaan. Aukon suuruus vaihtelee zoomauksesta riippuen 3,5-5,6 välillä.  Kamerasta löytyy myös liitäntä ulkoiselle mikrofonille, joka saattaa tulla tarpeeseen tulevaisuudessa. Kaikkia videon laatuun merkittäviä asioita, kuten aukkoa, ISO-arvoa ja suljinaikaa voi säätää käsin. Toinen vaihtoehto on antaa kameran automatiikan päättää puolestasi. Tämä on hyvä vaihtoehto silloin, jos kuvaustilanteet tulevat eteen nopeasti, eikä ole aikaa säätää kameran asetuksia. Henkilökohtaisesti haluan säätää kameran asetuksia, mikäli tilanne sen sallii.

 

Kuvausvälineen valinta

Oikean kuvausvälineen valitseminen riippuu täysin tilanteesta ja millaista videota halutaan kuvata. On myös tärkeää miettiä ensin minkälainen lopputulos halutaan ennen kuin aloitetaan itsekuvaaminen. Jos on aikaa asetella kameraa tukevalle alustalle ja säätää asetuksia, on järjestelmäkamera ehdottomasti paras valinta. Laajat säätömahdollisuudet takaavat, että videosta saadaan kaikki mahdollinen irti. Omalla lomamatkallani järjestelmäkameralla kuvailu jäi melko vähälle, koska olimme loman aikana hyvin paljon liikkeellä ja tilanteet tulivat nopeasti vastaan. Tällöin oman puhelimen kaivaminen taskusta oli paljon nopeampaa kuin järjestelmäkameran kaivaminen repusta. En myöskään ottanut kolmijalkaa mukaan reissuun, koska sen kuljettaminen olisi ollut melko työlästä. Lisäksi järjestelmäkameraa käsiteltäessä täytyy olla hyvin tarkkana. Mikäli linssinsuojus jää laittamatta paikalleen, saattaa vaikkapa rantahiekka naarmuttaa objektiivin käyttökelvottomaksi.

Matkalla tajusin, että jonkinlainen actionkamera saattaisi olla paras vaihtoehto tämäntyyppiseen videokuvaukseen. Tein siis noin 4 minuutin mittaisen koostepätkän, johon lisäsin erillisen ääniraidan. Actionkamera on pieni ja kevyt, siksi sillä on helppo kuvata sekä videoita ja valokuvia. Se kulkeutuu helposti mukana ja videoiden laatu on kuulemma nykypäivänä jo melko hyvä. Ehdotonta plussaa ovat tietysti kestävyys ja tietyillä malleilla voi jopa kuvata veden alla. Tämä luo mahdollisuuden kuvata aivan eri tavalla kuin perinteisillä videokameroilla. Koostepätkiä tehdessä, esimerkiksi veden alla kuvaaminen tuo heti ammattimaista mielikuvaa. Actionkameroille on hyvin tyypillistä, että äänenlaatu on melko heikko, joten se täytyy ottaa huomioon kuvatessa. Joissain malleissa onnistuu jopa 4k-kuvaus ja kameran säädöt ovat myös kohtuullisen laajat.

Tunnetuin actionkamera on tietysti Gopro, joka hallitseekin actionkameroiden markkinoita melko ylivoimaisesti. Ensimmäiset GoPro- kypäräkamerat saapuivat markkinoille jo vuonna -2006 ja sen jälkeen kehitys on jatkunut kovaa vauhtia. Tosin akun kesto on vielä uusimmissakin malleissa melko lyhyt. Itsekin ajattelin juuri kyseisen vekottimen ostaa. Olen lukenut melkoisen kasan arvosteluja ja suurinpiirtein kaikki päätyvät samaan lopputulokseen, GoPro on vielä monta askelta edellä kilpailijoitaan. Uusimpien HERO4- mallien hinnat pyörivät noin 400-500 €:n paikkeilla, mutta mikäli haluaa hifistellä, saa rahaa kulumaan paljon enemmänkin. GoPro tarjoaa kameroihin ison kasan erilaisia lisävarusteita, joilla hintaa saa hilattua reilusti ylöspäin. Kaikkea löytyy aina imukuppitelineistä vesitiiviisiin koteloihin asti ja ovat yhteensopivia koko malliston kanssa. Mikäli tällaisia lisäosia kaipaa, saattaa Ebay olla edullisin paikka, niiden hankkimiseen.

Itse aion todennäköisesti ostaa HERO4 Silver edition- mallisen GoPron. Hintaa kyseiselle vekottimella on Verkkokauppa.comista ostettuna 399€. Paketti sisältää seuraavanlaiset varusteet:

 

 • Myyntipaketin sisältö:HERO4 Silver takanäytöllä
 • Vesitiivis kotelo (40m)
 • Skeleton-takakansi
 • Touch-takakansi
 • Akku
 • Kaarevan pinnan kiinnike
 • Tasaisen pinnan kiinnike
 • Pikakiinnityssoljet
 • 3-suuntainen varsi
 • USB-kaapeli

Toinen ostoslistalleni päätynyt vekotin on niin kutsuttu harmaasuodin. Harmaasuodin mahdollistaa kuvaamisen isommalla aukolla ilman, että kuva ylivalottuu. Kameran aukko toimii samaan tapaan kuin ihmisen iiris, kun ulkona on kirkasta iiris pienenee. Tällöin silmään pääsee vähemmän valoa. Homma toimii samoin toisinpäin, kun ulkona on pimeää, iiris kasvaa ja päästää enemmän valoa silmään. Aukko toimii siis samoin, kun on kirkasta tulee kuvata pienellä aukolla, muuten kuva ylivalottuu. Kuvaaminen isolla aukolla mahdollistaa kuitenkin tietyn kohteen tarkentamisen erittäin tarkaksi samalla kun tausta jää sumuiseksi. Toisaalta Canonin objektiivin suurin mahdollinen aukko on 3,5. Tämä on vielä kohtuullisen pieni ja sillä pystyykin monissa olosuhteissa kuvaamaan ilman, että kuva ylivalottuu. Harmaasuodin on juuri tällaisia tilanteita varten ehdoton. Voit kuvata tämän tyyppistä kuvaa ilman, että se ylivalottuu Tätäkin on hiukan vaikea selittää pelkillä sanoilla, joten laitan kylkeen muutaman kuvan, jotka selvittävät, että mitä harmaasuodin tekee.

 

Järjestelmäkameralla videokuvaaminen

Perinteisesti valokuvaukseen tarkoitettuihin järjestelmäkameroihin tuli vuonna 2008 uusi mielenkiintoinen ominaisuus, videokuvaus. Ominaisuus mullisti videokuvauksen, sillä enää ei tarvinnut ostaa erillistä videokameraa, jotta saa kuvattua laadukasta videota.

Järjestelmäkameralla kuvattua videota kutsutaan DSLR-videokuvaukseksi (digital single-lens reflex). Se on on samaan aikaan hyvin helppoa mutta myös vaikeaa. On helppoa ottaa epämääräisesti tarkennettua, värilämpötilaltaan heilahtelevaa ja dynamiikaltaan räikeää materiaalia. On paljon vaikeampaa tuottaa mahdollisimman hyvää kuvaa jälkituotantoa varten, jossa dynamiikaltaan, terävyydeltään ja sävyiltään latteasta kuvasta saadaan aikaan tasapainoinen lopputulos. Tässä on oikeastaan koko DSLR-kuvauksen ydinajatus ja tarkoitus onkin tuottaa videota, joka sisältää mahdollisimman paljon informaatiota. Kaikista kameroista ei tietenkään saa ulos samantasoista kuvaa kuin parhaista videokameroista ja kameraa hankkiessa tuleekin miettiä mihin tarkoitukseen sitä käyttää. Tavallisia kotivideoita kuvatessa kameran ei tarvitse olla uusinta mallia eikä asetuksia tarvitse välttämättä säätää itse.

DSLR-kuvaus mahdollistaa myös tarkan videokuvaamisen hämärässä. Tämän mahdollistavat nykyaikaisten kameroiden sensorit, jotka pystyvät tallentamaan paljon tietoa jopa pimeässä. Muutama asia tulee ottaa huomioon kuvattaessa hämärällä, Kameran ISO- arvo kannattaa pitää mahdollisimman pienenä, sillä muuten kuvassa saattaa esiintyä kohinaa. Ideaali suljinaika pimeällä kuvattaessa on 1/50 sekuntia, eli video tulee kuvata 24 FPS. Jos suljinaika on suurempi, saattavat tietyt valonlähteet vilkkua. Kameran aukon tulee myös olla mahdollisimman suuri, sillä kuva on tällöin kirkkaampaa ja tarkempaa. Kontrastin tulee myös olla lähes nollassa.

Ote Ratkaisut Osk tulee tulevaisuudessa tekemään videoprojekteja ja kuvausväline ei voi olla enää pelkästään actionkamera tai puhelimen kamera.Yrityksemme on ostettava laadukkaat kuvausvälineet ja ennen kaikkea tarvitsemme osaamista niiden käyttämiseen. Myös jälkikäsittely tulee hallita, jotta lopputuloksesta syntyy ammattimainen. Alkuun pärjäämme varmasti tavaroilla, joita minulta, Rikulta ja muilta firmamme jäseniltä löytyy, mutta melko pian meidän täytyy investoida videokameraan sekä muihin laitteisiin.

 

Homma käytännössä

Nyt on pohdittu jo paljon, että millaisia vekottimia on tullut käytettyä ja millaista pitäsi hankkia tulevaisuudessa. Voisi siis siirtyä pikkuhiljaa jo enemmän käytännön juttuihin, mutta on vaikea kertoa kaikkea videokuvaukseen liittyviä asioita pelkästään sanallisesti, koska mielestäni näkemällä nämä asiat tajuaa parhaiten. Linkkaankin tämän kappaleen loppuun joitain hyödyllisiä linkkejä, joista selviää paljon asiaa videokuvaukseen liittyen.

Mutta seuraavaksi muutama ihan käytännön vinkki muille aloittelijoille! Nämä jutut pätevät kuvattaessa järjestelmäkameralla.

 

 1. kuvaa  videota aina samansuuntaisesti

Tein aikamoisen aloittelijan mokan lomareissullani ja kuvasin sekä pysty että vaaka suunnassa. Nimimerkki, kokemusta on kertoo, että editoinnista tulee tuskaa, jos videopätkät eivät mahdu rajojen sisään.

 1. Jos on mahdollista, koita pitää kuva vakaana

Tasainen kuva luo heti ammattimaista vaikutelmaa. Kameroissa on nykyään

kuvanvakauttajia, mutta nekään eivät pelasta kaikkea. Tietysti tärisevää kuvaa voi

käyttää myös tehokeinona tietyissä tilanteissa.

 

 1. Mikäli tilanne sallii, säädä kameran asetukset itse

Kuvasta saa kaiken mahdollisen irti, kun säätää asetukset itse tilanteen mukaan. Kameran automatiikka on tietyissä tilanteissa hyvä juttu, mutta videosta saa kaiken mahdollisen irti, kun säädöt tekee itse.

 

 1. Ota mieluummin liian tummaa kuin ylivalottunutta kuvaa

Ylivalottunut kuva on menettänyt informaatiota, eikä sitä voi tuoda takaisin jälkikäsittelyssä. Liian tummaa kuvaa pystyy sen sijaan korjaamaan.

 

 1. Tuplaa aina suljinaika videokuvatessa

Jos kuvaat 24 FPS, on ideaali suljinaika 1/48 sekuntia. Jos kuvaat 60 FPS, on suljinaika 1/120 sekuntia.

https://www.youtube.com/watch?v=w8BzeZEGEYY

 

https://www.youtube.com/watch?v=pf_3gX_Z6Lo

 

https://connect.metropolia.fi/p3wdbwv2ue2/?launcher=false&fcsContent=true&pbMode=normal

 

https://www.youtube.com/watch?v=axKEUnxqWZY

 

https://www.youtube.com/watch?v=WkUkApWqKyE

 

https://www.youtube.com/watch?v=-V72GlWORmE

 

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/62703/Opinnaytetyo_Sorsa_Jani_2013.pdf?sequence=1
Kuten Jussi jo ylempänä kirjoittikin, videoita tehdessä jokaisessa eri vaiheessa on tärkeää miettiä valmista lopputuotetta, ja se tulee pitää jyvällä koko projektin ajan. Projektiin lähdettäessä on jo tärkeää miettiä millainen valmiista videosta tulee, ja minkälainen tunnelma siihen halutaan rakentaa. Kuvaus kannattaa suorittaa mahdollisimman neutraaleilla asetuksilla, jotta jälkikäsittelyssä on liikkumavaraa esimerkiksi valotuksen ja kontrastin suhteen. Myös värisävyt tulee miettiä, jotta kuvausta toteuttaessa voidaan ottaa värikylläisyyttä pois ja lisätä se jälkikäteen. Vastaavasti jos johonkin kohtaan videota halutaan vahvat värit, jopa “yliväritys”, voidaan se ottaa jo kameralla ilman, että asetuksia nollataan ja näin haluttu lopputulos saadaan raaka materiaalista suoraan. Tällöin kuitenkin liikkumavara vähenee käsittelyssä, jolloin kuvauksen on onnistuttava kerralla ja varaa virheisiin/huonoon tuuriin ei hirveästi jää. Kuvatessa järjestelmäkameralla esimerkiksi aukolla on todella iso merkitys siihen, kuinka paljon kuva valottuu. Myös suljinaika on ratkaisevassa asemassa, eli se, kuinka paljon kennoon pääsee valoa. Jussi kirjoitti myös hyvin ND-filtteristä, joka “helpottaa aukon toimintaa”. ISO-arvo vaikuttaa kuvan herkkyyteen, eli heikossa valossa ISO-arvoa voidaan nostaa, mutta se tekee kuvasta mahdollisesti rakeisen. Rakeisuutta eli kohinaa voidaan tietysti käyttää myös hyödyksi tehokeinona, mutta se mieluummin tulisi tehdä jälkikäsittelyssä digitaalisesti, koska jälleen liikkumavaraa on tällöin enemmän. Kuvatessa videota kaikki nämä edellä mainitut asiat muodostavat materiaalin, joka sitten myöhemmin käsitellään haluttuun suuntaan, valmiiksi videoksi.

Otetaan konkreettinen esimerkki. Halutaan luoda ihmisen näkökulmasta katsottua “kuvaa”. Tällöin puhutaan ns. “180 astetta” kuvaus-asetelmasta. Se saadaan karkeasti selitettynä siten, että jos kuvataan 24 FPS (kamera ottaa 24 kuvaa sekunnissa) kerrotaan se kahdella, saadaan tulokseksi 48. Eli asetetaan siis kameran suljin arvo lähimmäksi sitä, useimmissa kameroissa se on 50. Aivan kuten Jussikin ylempänä kirjoitti. Tämä asetus jostain syystä vain toimii, ja näyttää ihmisen silmässä hyvältä. Sitten vähennetään asetuksista värikylläisyyttä, eli kamera ottaa “harmaampaa” kuvaa. Jälkikäteen voidaan päättää lisätäänkö kuvaan “lämmintä” vai “viileää” tunnelmaa, lisäämällä punasävyä, tai sinisävyä. Jos videoon halutaan muunlainen tunnelma, esim “vintage-henkeä”, voidaan käyttää kellertävämpää värisävyä.

Kuvan tarkkuus on myös tärkeä arvo, joka tulee huomioida aina. Kamerasta kuvan tarkkuus kannattaa säätää asetuksista lähes nollaan, koska jälleen tarkkuutta on helpompi lisätä jälkikäteen editointi ohjelmasta, kuin ottaa sitä pois kuvatusta materiaalista, jos sitä on liikaa. Liian tarkka kuva ei näytä ihmisen silmässä luonnolliselta, eli siis “hyvältä”, koska se on ylitarkka. Tehokeinona yli terävyys toimii myös joissain tilanteissa hienosti, mutta se vaatii taas valoa kuvaan enemmän, ettei se rakeudu. Tiivistettynä kuvaaminen on siis jatkuvaa säätöä ja pomppimista eri asetusten välillä, ja parhaiten sen oppii kokeilemalla eri kombinaatioita erilaisissa kuvaus olosuhteissa.

Nykyisissä kameroissa on hyvät automaattisäädöt joiden automatiikka pelastaa paljon, jos kuvaajana on henkilö joka ei kuvausta ole paljoa harjoitellut. Ammattimaista jälkeä saa taas harvoin kameran omalla automatiikalla, varsinkin jos kuvausolosuhteet ei tarjoa valoa riittävästi, tai kuvataan esim urheilua. Voitaisiinkin sanoa että automaattitarkennus ei ikinä pärjää ihmisen tarkennukselle, jos ihminen tietää mitä tekee.

Jos halutaan kuvaan esimerkiksi sumuista tunnelmaa, se voidaan saavuttaa kuvaamalla pidemmällä suljinajalla, jolloin kennolle pääsee pidemmän aikaa valoa, ja kohteen liikkuessa samalla, kuvaan tulee “blur” efekti, eli “vauhdikas” tunnelma. Automatiikalla kuvatessa harvoin saadaan laadukkaasti tällaista efektiä.

Noh, koska haluamme että Ote Ratkaisut Osk voi tuottaa laadukkaita videoita asiakkailleen, tarvitsemme muitakin välineitä, kuin Jussin OnePlus Onen, ja Canon 600D:n. Itseltäni löytyy GoPro Hero3 Black Edition, eli actionkamera viimeisen päälle, vaikkei olekaan se markkinoiden uusin malli enää. Tuolla kameralla voimme kuvata esimerkiksi jopa 4K- kuvaa 12 FPS. Tosin 4K video tarvitsee sitten jo editointi koneelta tehoja todella paljon, ja omasta mielestäni 12 FPS ei riitä hyvännäköiseen videokuvaan, koska esimerkiksi televisioon tuotetut ohjelmat ovat yleensä kuvattu vähintään 24 FPS. Näin ollen fiksumpaa on käyttää esimerkiksi 1080p(blu-ray) kuvaa. Tällöin pikseleitä ruudussa on 1920×1080, ja voimme kuvata esimerkiksi 30 FPS. Jos haluamme tehdä hidastuksia, valitsemme asetuksiin 60 FPS, jolloin joka sekunti kamera ottaa 60 kuvaa, joka tietysti näyttää hidastettuna paremmalta, koska kuvia mitä näyttää hidastettuna, on tuplasti.

Mutta silti tarvitsemme paremman kameran videoiden tuottamiseen kuin yksikään edellä mainituista. Lukuisten selvittelyiden jälkeen olen päätynyt näin aloittelevana “ammattilaisena” Panasonicin FZ1000 malliin. Panasonic on yli-kokoisella kennolla varustettu “mini-järkkäri”, jossa on iso polttoväli, eli kansankielellä suuri zoom. Panasonicissa on myös hyvä automatiikka, joka palvelee Otteen tapauksessa sellaisia kuvaajia, joilla ei videoiden tuottamisesta vielä niin paljoa kokemusta ole. Panasonicin kuvanvakain, eli tärinän esto on myös huippuluokkaa, jopa suurilla polttoväleillä kuvatessa. Myös moni ammattilainen käyttää Panasonicia, tai esim kolmea sellaista tietyissä projekteissaan. Esimerkiksi pienemmillä päivän kuvaus reissuilla. Panasonic FZ1000 on aikalailla ainoa hintaluokassaan, joka pystyy tähän.

Kuten jo mainittiin, hyvissä olosuhteissa kokematonkin kuvaaja saa aikaan hyviä tuloksia, kun väline on kunnossa. Panasonicilla on hintaa suurin piirtein 800 euroa, riippuen ostopaikasta. Se sopii tällä hetkellä budjettiin hyvin, koska meillä ei ole vielä varaa laittaa kuvaus kalustoon kahta tuhatta euroa. Päädyin Panasoniciin juurikin siksi, että saamme yhdellä “könttäsummalla” sellaisen kameran, jolla voi kuvata ammattitason jälkeä.

Jos leikitään ajatuksella, että meillä olisi nyt se 2000€ käytössämme, voisimme ostaa Panasonicin GH4 kamerarungon, mutta silloin meidän pitäisi ostaa objektiivit, eli “putket” erikseen, ja niihin pitäisi laittaa ainakin 1000€ että saisimme hyvät objektiivit, jolla sitten saisi yhtä tasokasta, tai parempaa kuvaa kuin FZ1000:lla. Juuri tästä syystä valintani kallistui FZ1000:n koska siinä on sama runko kuin GH4:ssä, mutta FZ1000 on kiinteällä objektiivilla, eli “putkea” ei voi vaihtaa. Hinta-laatu suhde on siis aloittelevalle median tuottajalle kohdallaan, koska jos mentäisiin budjetissa ylöspäin, vain taivas on rajana siinä kuinka paljon vehkeisiin voisi sijoittaa rahaa, ja johonkin se raja on vedettävä.

 

Panasonic FZ1000: http://www.rajalacamera.fi/panasonic-lumix-dmc-fz1000-musta.html?gclid=CjwKEAiAvauyBRDwuYf3qNyXmW4SJACX9-fXVJ2uCdi4dDuh0Fczigq7rXmpRnjD_u-SIF7TI_Nz6RoCNXDw_wcB

 

Vanhan liiton kenttätesti Panasonicista:

https://www.youtube.com/watch?v=zpyCJdjYFVg

 

https://www.youtube.com/watch?v=2zQzhYkdwBg

 

Tarvitsemme myös ääntä videoihimme. Kameroissa on kyllä mikrofonit itsessään, mutta ne eivät ole kovin tasokkaita, kun puhutaan ammattitason jäljestä. Tästä syystä kamera tarvitsee kaverikseen kuvausmatkalle jonkin ulkoisen mikrofoni systeemin. Useimmat käyttävät kameran päälle tulevia erillisiä mikrofoneja, jotka kaappaavat laadukkaasti äänen videolle. Todennäköisesti jo hyvin pian tulee tilanne, että tarvitsemme pelkän yhden ääniraidan lisäksi toisiakin ääniraitoja (esimerkiksi haastattelut), tarvitsemme sellaisen vehkeen, joka pystyy nauhoittamaan montaa raitaa samaan aikaan. Olen selvittelyissäni päätynyt Zoomin H4n malliin, eli ulkoiseen nauhoittajaan. Voimme yhdistää Zoomiin erillisiä mikrofoneja, asetella ne miten haluamme, ja käyttää näitä ääniraitoja videokameran oman ääniraidan sijaan/tukena. Tällöin äänenlaatu, ja muokkaus mahdollisuudet  paranevat huomattavasti, kun ne on myös äänitetty paremmalla välineellä. Panasonic ja Zoom H4n puhuvat keskenään myös samaa kieltä, eli yksinkertaisesti Zoomista piuha Panasoniciin, ja Panasonic käyttää Zoomia “korvinaan”. Esimerkiksi jos kuvaamme jonkin haastattelun, voimme laittaa haastattelijalle yhden mikrofonin, toisen haastateltavalle, ja kolmannen tuottamaan “tila-ääntä” kauempaa ympäristöstä. Tällöin saamme kaikki raidat erikseen, jolloin niiden voimakkuuksia, ja muita asetuksia voidaan säätää erikseen jälkikäteen. Zoomin H4n maksaa suurinpiirtein 300€. Tällöin ammattitason videon tuotanto välineiden hinnaksi muodostuu n.1000€, kun hitusen tinkaa. Tarvitsemme tietysti myös mikrofonit, mutta ne ostamme siinä vaiheessa, kun niille tulee tarvetta. Zoomissa itsessään on kaksi erittäin laadukasta mikrofonia, jolla saa äänitettyä hienosti tila-ääntä.

 

Zoom H4:n http://www.rajalacamera.fi/zoom-h4n-handy-recorder.html

 

Kenttätestiä Zoomista: https://www.youtube.com/watch?v=TyB3nLm7Zo8

 

Nämä edellä mainitut kilkkeet hankkimalla Ote Ratkaisut Osk saa itselleen uskottavat video välineet, ja saamme tuotettua asiakkaille laadukkaita videoita laadusta tinkimättä, paketin hinnan ollen kuitenkin erittäin kilpailukykyinen.
Yhteenveto

Lähdimme molemmat käsittelemään asiaa hiukan eri kanteilta, koska lähtötasoissamme oli jo valmiiksi eroja. Mielestämme ei ollut järkevää koota yhtä yhtenäistä eeposta videokuvauksesta, vaan antaa “taiteilijan vapauksia” kummallekin esseen kirjoittajalle. Halusimme, että kummankin persoona erottuu tekstistä selvästi. Lopputuloksena olisi saattanut olla hyvinkin tylsä teksti, jos olisimme lähteneet kirjoittamaan yhtenäistä ja kliinistä tekstiä.

Jussin tavoitteena oli miettiä perusasioita ja miten kehittyä itse videokuvaajana. Ohessa syntyi pieni ohjeistus myös muille aloittelijoille. Rikun tavoite oli pohtia asiaa enemmän firman kannalta. Rikulla oli jo valmiiksi käsitys perusasioista, joten ei ollut järkevää, että hän käyttäisi aikaansa niiden pyörittämiseen.

Kun kokosimme materiaalia esseeseen, saimme myös käsityksen, että mitä firmamme tarvitsee videotuotantoa varten. Olemme molemmat yhtä mieltä, että firmamme tarvitsee laadukkaat mutta kohtuullisen halvat videotuotantolaitteet. Rahaa laitteisiin saa tuhlattua niin paljon kuin ikinä haluaa mutta aloittelevana yrityksenä meidän täytyy miettiä tarkasti miten käytämme rahamme.

Lopputulokseen olemme molemmat tyytyväisiä, sillä esseestä syntyi mielestämme toimiva ja opettava kokonaisuus. Opetimme toinen toisiamme prosessin aikana. Esimerkiksi Riku tietää musiikkiharrastuksensa ansiosta hyvin paljon äänimaailmasta ja -laitteista. Jussilta tämä kokemus taas puuttui mutta prosessin aikana hän oppi paljon myös tästä asiasta. Kummallakin on vielä paljon opittavaa ja osa tästä oppimisesta syntyykin vasta, kun pääsemme tekemään asioita käytännössä. Olemme suunnitelleet, että kuvaamme lisää referenssivideoita, joita voimme mahdollisille asiakkaillemme esitellä.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!