Vauraaksi veroilla

29.11.15 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 1
Kirja: -
Kirjan kirjoittaja: Eeva Eronen
Kategoriat: Yrityksen talous

Yksi monen suomalaisen lempipäivistä odottaa reilun viikon päässä. Miten sitä juhlistaisi? Lahjoilla tai ehkäpä hyvällä ruoalla? Vai tyynesti vain hakemalla sen, mikä itselle kuuluu suurempia ajattelematta? Olisi mielenkiintoista tietää, mitä nämä 3,5 miljoonaa kansalaistamme kyseisenä päivänä tekevät.

Keskiviikkona 9.12. alkaa veronpalautuksien maksu suomalaisten tileille. Se perinteisesti aiheuttaa hetkeksi aikaa kulutusjuhlan meissä maallikoissa. Koetaanko verojen säntillinen maksaminen siis eräänlaisena säästämisenä? Ainakin rahojen käyttö viittaisi siihen. Tämänkaltainen tulojen siirtäminen ei mielestäni ole miltään kannalta ajateltuna järkevää. Vaihtoehtoisesti oman veroprosenttinsa voisi järkeistää koko vuoden ajaksi ja tarpeen mukaan muuttaa sitä tilanteiden vaihtuessa. Näin tuloja jäisi koko ajan muutama kymppi enemmän käyttöön.

Oletetaan kuitenkin, että veroprosenttia ei ole seurattu vuoden mittaan, vaan palautuksia päätyy kuitenkin tilille. Vertailen tässä Mikko Sjögrenin oppeihin nojaten tapoja, joilla ihmiset voisivat käyttää varojaan vajaan kahden viikon kuluttua. En itse koe käytettäviä termejä köyhä, keskiluokkainen ja vauras välttämättömiksi tosiksi rahankäytön suhteen – ne vaihtelevat varmasti tilanteen mukaan, mutta toimivat tässä hyvin havainnollistavina sanoina.

 1. Köyhä tapa käyttää veronpalautukset

Tämänhetkisen taloustilanteen vallitessa varmasti valitettavan monet suomalaiset joutuvat käyttämään veronpalautuksensa ”köyhästi”. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki tulot menevät uusiin välttämättömiin menoihin. Tällaisia kuluja voivat olla esimerkiksi vuokra, elintarvikkeet ja talvikengät. Rahat katoavat yhtä nopeasti kuin ne ovat tulleet.

 1. Keskiluokkainen tapa käyttää veronpalautukset

Niin sanottu ”tavallinen” tapa veronpalautuksien käyttöön on esimerkiksi jouluverhojen tai -lahjojen hankinta. Saatavalla rahalla suoritetaan välttämättömyyksiksi koettavat velvollisuudet, joilla saadaan aikaa jotain pysyvää ja hieman arvoa kohottavaa. Rahaa käytetään eräänlaisena välinearvona.

 1. Vauras tapa käyttää veronpalautukset

Viimeisenä esiteltävässä tavassa veronpalautukset sijoitetaan kohteeseen, jolla ne synnyttävät uusia tuloja. Tällä saadaan aikaan kierre, jolla menot eivät haittaa tuloja ja tyhjilleen jäämistä ei tarvitse pelätä. Puskurin syntymisen jälkeen alkaa vaurastuminen.

En väitä, että on olemassa vain yksi ainoa oikea tapa käyttää veronpalautuksia. Väitän kuitenkin, että toisilla menetelmillä on pidemmät vaikutukset kuin toisilla – joko positiiviseen tai negatiiviseen suuntaan.

Eeva Eronen (Taloussanomat, Kohta kilahtaa tileillä – mitä veronpalautuksilla kannattaisi oikeasti tehdä, 22.11.2015):

 • ”Veronpalautusten ”järkevä” käyttötapa riippuu tietysti omasta rahatilanteesta ja veronpalautuksen koosta.”

 

Essee on julkaistu täällä.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

4 kommenttia to “Vauraaksi veroilla”

 1. Eetu Ruusukallio sanoo:

  Mielenkiintoinen aihe ja lähestyminen Kajsa. Itse aina veroprosentin optimoivana, olen joutunut tappelemaan kavereideni kanssa siitä, kumpi on parempi – Ilves vai Tappara. On kuulemma sijoittamista tuo korkea veroprosenttikin?

  Tänä vuonna tulee ekaa kertaa palautukset. Johtuen siitä, että ei ollutkaan niin paljoa töitä. Onko sitten hyvä juttu? Rahat sijoitan tunnetusti Tampereen pubikulttuuria tukemaan.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Milla Korhonen sanoo:

  Huikee tajuaminen ottaa veronpalautukset mukaan tähän vaurastumiskeskusteluun! Nii-in, köyhä tapa on myös köyhien tapa (nii miksi köyhät on köyhiä? :D) – on siistii ku saa kerankin ”ilmaista” rahaa, ja ne voi mun mielestä hyvällä omallatunnolla tuhlata johonkin kivaan, mihin ei yleensä raaskisi. Ite pidän veroprosenttia tahallaan mielummin liian korkeena, koska tulot on muutenkin epäsäännölliset, niin ei siinä pari prosenttia tunnu missään. Köyhääää!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Noora Luttinen sanoo:

  Mielenkiintoinen näkökulma veronpalautuksiin! Veroprosentti jakaa ihmiset hyvin eri porukoihin, osa tykkää pitää matalana ja osa korkeana.
  Itse taidan valitettavasti lukeutua tuohon tekstisi kategoriaan ”köyhät” – veronpalautukset meni tänävuonna pitkälti laskuihin. Jotain kivaa itselle oli silti myös pakko ostaa.
  Järkevä ehkä sijoittaisi veronpalautukset, täytyykin harkita tätä vaihtoehtoa joskus.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Tanja Verho sanoo:

  Raha kutsuu rahaa, niinhän sitä sanotaan. Onko vaurautta ajatteleva kärsivällisempi kuin köyhä?

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!