Tampere
19 Mar, Tuesday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Värikäs maailma ympärilläni



Kirjoittanut: Juuso Marttila - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Ihmismieli ja erilaiset käyttäytymismallit ovat mielestäni yksi kiinnostavimmista asioista tässä maailmassa. Jokaisella meistä on varmasti kokemus siitä, että on jossain vuorovaikutustilanteessa vaan aivan eri aaltopituudella toisen osapuolen kanssa. Välillä taas juttu luistaa vieraammankin ihmisen kanssa vaivatta heti tapaamisesta lähtien. Thomas Erikson on kehittänyt todella mielenkiintoisen mallin selittämään tätä ilmiötä. Ihmiset jaetaan perusluonteenpiirteiden perusteella neljään eri väriin, ja jokaisella värillä on omat tyypilliset ominaisuutensa. Niin hyvässä kuin pahassa.

Kirjan edetessä huomasin sijoittelevani tuntemiani ihmisiä eri värilokeroihin. Kilpailuhenkiset ja kunnianhimoiset punaisiin, puheliaat ja ulospäinsuuntautuneet keltaisiin, kärsivälliset ja hillityt vihreisiin ja tutkivat ja analyyttiset sinisiin. Totta kai ihmisen persoona on niin monipuolinen, että mikä tahansa malli on siitä hyvin yksinkertaistettu versio. Tässäkin luokitellussa monissa ihmisistä löytyy ominaisuuksia useammastakin kuin yhdestä värissä.

Omaa väriäni miettiessäni huomasin, että olisi erittäin mielenkiintoista kuulla mitä muut ihmiset olisivat minun väristäni mieltä. Itse ajattelisin olevani perusväriltäni vihreä, sillä olen rauhallinen, varovainen ja avulias. Toisaalta huomaan välillä, että asioiden aloittaminen on minulle työlästä, muutos hieman vieras ajatus ja myötäilen helposti muita. Edelleen vihreitä ominaisuuksia, eivät vaan välttämättä niin suoraan kehuksi miellettäviä sanoja kuin ensimmäiseksi listaamani. Joku muu voisi kuitenkin olla aivan eri mieltä näiden ominaisuuksien osumisesta minuun.

Samaistuin kuitenkin joiltain osin myös keltaiseen väriin, jolloin sijoittaisin itseni melko pieneen vähemmistöön. Huomattavan enemmistön väriprofiili kun ilmeisesti koostuu vain yhdestä väristä. Minulla on kuitenkin paljon hyviä ystäviä, vaikka on välttämättä olekaan kaikista supliikein tai ulospäinsuuntautunein persoona. Yhdistän kuitenkin itseeni vahvasti sosiaalisuuden. Ehkä raskauttavampi todiste keltaisuudestani oli kuitenkin maininta siitä, että keltaisen ihmisen työpöytä on sotkuisempi kuin muun väristen. En ole nimittäin ikinä käynyt sotkuisemmassa asunnossa kuin oma vanha yksiöni.

Yritysmaailmassa väreillä on suuri merkitys. Ajatellaan esimerkiksi, että suuressa yrityksestä valitaan työntekijöiden joukosta tiimi vaikkapa jonkun projektin toteuttamiseen. Täydellisessä maailmassa tiimiin valikoituu samassa suhteessa kaikkia värejä, jolloin jokaisen värityypin ihmiset voivat asettua heille sopiviin rooleihin. Työnteko sujuu hyvin ja projekti valmistuu aikataulussa ja työ on laadukasta. Jos taas tiimiin valikoituu, vaan yhden värityypin ihmisiä, on mahdollista, että kukaan ei suunnittele tekemistä. Toisaalta taas toisenlainen kokoonpano voi juuttua tyystin suunnittelu vaiheeseen, eikä toteuttaminen ala ikinä.

Omasta mielestäni meillä Motivessa on hyvin tasapainoinen värijakauma tiimissämme. On niitä, jotka keskittyvät suunnitteluun, mutta myös niitä, jotka tarttuvat ripeästi toimeen. Lopputuloksena emme jää jumiin ikuiseen suunnitteluun, mutta emme myöskään lähde umpimähkään porhaltamaan yhteen suuntaan ja katsomaan mitä tapahtuu. Meistä kaikista erottuu myös sosiaalisuus, joka auttaa tiimihengen rakentamisessa ja yhteistyön tekemisessä huomattavasti. Harva ihminen on sellainen, joka pääsisi parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen 10 klooninsa kanssa. Kaikilla meillä on omat vahvuutemme ja heikkoutemme, joita ympärillä olevat ihmiset tukevat ja tasoittavat.

Palautteen antaminen ja vastaanottaminen ovat toisia tilanteita, jossa ihmisen persoonallisuudella on suuri merkitys. Ihmisten tapa antaa palautetta perustuu heidän luonteeseensa. Se on täysin luonnollista. Esimerkiksi ripeämmät ihmiset saattavat antaa todella suoraa palautetta, ja ilmaista saman tien mikä heidän mielestään meni hyvin tai huonosti. Toinen taas voi olla puheliaampi ja esimerkiksi eksyä aiheesta muistaessaan jonkun muun asian kesken palautteen antamisen. Tai joku voi lyödä heti kättelyssä pöydälle vinon pinon asiakirjoja, joista näkyy perustelut sille miksi nyt annetaan sellaista palautetta kuin annetaan. Kaikki nämä skenaariot pohjautuvat erilaisiin väriprofiileihin, ja annettu palaute voi suuresti niiden mukaan.

Palautteeseen, ja varsinkin negatiiviseen palautteeseen, voi myös reagoida hyvin erilaisin tavoin. Punainen ihminen saattaa suuttua, keltainen ei välttämättä ole sisäistänyt koko asiaa, vihreä nyökkäilee myötäillen, ja sininen haluaa nähdä tilastot, joiden perusteella tehty virhe on merkittävä. Palautteen vastaanottajan väriprofiili vaikuttaa siihen, miten palautteen antoa kannattaa lähestyä. Kannattaako mennä suoraan asiaan vai hieman pehmentää tilannetta ensin. Myös positiivisen palautteen antaminen on luonnollisesti tärkeää, mutta niissä tilanteissa mennään huomattavasti harvemmin pieleen kuin negatiivisen palautteen kanssa.

Juurikin palautteen antamisen ja vastaanottamisen näkökulmasta olisi erittäin tärkeää, että asiakaspalvelutilanteessa oltaisiin tietoisia siitä, miten kyseinen antaa ja vastaanottaa palautetta. Esimerkiksi valmennus- tai kuntoutustilanteessa on hyvin tärkeää tietää, haluaako asiakas, että valmentaja tai terapeutti menee suoraan asiaan tai vaihtoehtoisesti perustelee kaiken tehtävän tarkalleen tutkimustietoon pohjautuen. Esimerkiksi mahdollisten tekniikkavirheiden korjaamiseksi tai välttämiseksi on erittäin tärkeää, että ollaan samalla aaltopituudella asiakkaan kanssa.

Mielestäni Eriksonin värimalli voi olla parhaimmillaan hyvinkin hyödyllinen. Ihan jokainen ihminen hyötyy varmasti siitä, että ymmärtää ympärillään olevien ”idioottien” käytöstä ja sen taustoja. Erityisesti hyvinvointipalveluita tuottaessa, jolloin saatetaan joutua keskustelemaan henkilökohtaisista ja mahdollisesti vaikeistakin asioista, on aina parempi olla mahdollisimman hyvin perillä siitä, miten asiakas mahdollisesti reagoi sen tyyppisissä tilanteissa. Värit ovat luonnollisesti yksinkertaistuksia ihmisen persoonasta, mutta mielestäni perusjaottelu toimii oivallisesti. Itse näen ainakin ympärilläni enemmän värejä kuin ennen.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close