Välinpitämättömyyden taito

31.03.17 Esseen kirjoittaja: Henri Hellsten
Kirjapisteet: 2
Kirja: The subtle art of not giving a fuck
Kirjan kirjoittaja: Mark Manson
Kategoriat: Uncategorized

The subtle art of not giving a fuck bloggari Mark manson kirjoittama selfhelp-opas. Kirja kertoo miksi ei kannatta olla positiivinen ja miksi ei kannatta yrittää. Kirja on kirjoitettu mustaa huumoria käyttäen, mikä teki siitä hauskaa luettavaa. Kirjassa on käännetty päälaelleen yleisimmät elämänohjeet ja periaatteet. Esitetyt ajatukset tuntuvat aluksi hieman vieraalta, mutta hyvien perustelujen ohjenuorat alkavat ymmärtämään ja itsekin Varsinais-Suomalaisen positiivisuuden puolestapuhujana aloin miettimään, ettei tosiaankaan koko ajan kannatta yrittää olla positiivinen taikka onnellinen. Eli ei siis kannatta olla positiivinen pelkästään positiivisuuden vuoksi.

Kirjan pääidea pyörii ajatuksen ympärillä, että meillä on vain rajallinen määrä ”fakkeja” annettavana. Jos yrität välittää kaikesta, et oikeasti välitä kunnolla mistään. Välittäminen tulee kohdistaa asioille, jotka sinä itse olet päättänyt

Kirjassa esitetään mielenkiintoinen teoria ”The Backwards Law”. Positiivisten kokemusten jahtaaminen on negatiivinen tunne, negatiivisten tunteiden hyväksyminen on positiivinen tunne. Eli negatiivinen asia tuottaa positiivista ja positiivinen negatiivista. Miksi? Mitä enemmän jahtaat hyvänolon tunnetta, sitä tyytymättömämmäksi tulet nykyisestä tilanteestasi. Esimerkiksi mitä epätoivoisemmin yrität rikastua, sitä köyhemmäksi tunnet itsesi, ottamatta huomioon sitä kuinka paljon oikeasti tienaat. Taikka mitä enemmän yrität näyttää kauniilta, sitä huonommaksi ja epäviehättäväksi tunnet itsesi, väliäkö sillä miltä oikeasti näytät. Homma toimii myös yllättävästi toiseen suuntaan eli miten negatiivisen asian hyväksyminen on positiivinen kokemus. Hyvä esimerkki tästä on oppimissopimukset. Omien epävarmuuksien kertominen toisille ihmisille, tekee sinusta luotettavamman oman tiimin silmissä ja antaa myös lisää itseluottamusta. Myös esimerkiksi epäonnistumiset business-elämässä johtavat siihen, että ymmärrät paremmin mitä menestyminen vaatii. Aluksi absurdilta kuulostanut väite, alkaa käymään järkeen.

Meillä kaikilla on ongelmia. Yhden ongelman ratkaisu johtaa toisen ongelman syntymiseen. Tämäkin on hieman kummalliselta kuulostava ajatus, mutta ei ehkä pienen tarkastelun jälkeen. Esimerkkinä jos parisuhteessa on ongelma, ettet vie puolisoasi koskaan ulos syömään. Kun sovit, että viet keskiviikkoisin puolisosi aina ulos syömään ongelmaksi muodostuu valita hyvä ja erilainen paikka joka kerta. Ihmiselämä liikkuu tällä tavalla jatkuvasti ongelmasta toiseen. Toki toiset ongelmat ovat parempia kuin toiset, mutta ongelmia kuitenkin. Ongelmana mieluisempi on miettiä minkälaista ruokaa syöt tänään, kuin se mistä saat ruokaa tänään. Mansonin mukaan onnellisuus muodostuu siitä kun ongelmia ratkoo ja siitä seuraa onnellisuuden tunne. Onnellisuus vaatii siis ongelmia. Onnellisuus ei ole minkäänlainen päämäärä mitä pitää tavoitella. Se on aktiviteetti, jatkuva ongelmien ratkomisprosessi. Jos kuitenkin jatkuvasti vaiin välttelet ongelmia tai päätät ratkoa ne erilaisten substanssien väärinkäytöllä teet itsesi todennäköisesti aika onnettomaksi. Toinen yleinen tapa ongelmien edessä on uhriutua ja etsiä syyllistä muualta. Tällöin ei joudu itse ottamaan vastuuta omista tekemisistään. Kannattaa kuitenkin muistaa, että omista tekemisistä ei ole koskaan ketään muu vastuussa kuin sinä itse. Ei myöskään silloin kuin syy on jonkun muun. Esimerkkinä voit olla vaikka synnynnäisesti sokea. Syy ei ole todellakaan sinun, että olet sokea. Sinulla on kuitenkin vastuu tehdä itsesi onnelliseksi niissä olosuhteissa, koska ketään ei tee sitä puolestasi.

Nykyaikana moni työnantaja on törmännyt outoon asiaan. Nuori sukupolvi ei halua enää tehdä ”perustöitä”. Tähän on kuitenkin ihan looginen selitys. Länsimainen kulttuuri kertoo yleisesti, että kaikki ovat erikoisia ja ainutlaatuisia. Meidän kaikkien tulisi ansaita hienoja ja erikoislaatuisia asioita elämässä. Näin ei kuitenkaan ole. Ihmisinä olemme lähtökohtaisesti kaikki suunnilleen yhtä kyvykkäitä tekemään asioita ja ongelmamme ovat suurin piirtein samanlaisia. Ääripäitä tosin löytyy, niin kuin aina. Mikä meidät erottaa toisistamme on asenne ja motivaatio. Moni on valmis sanomaan, että haluaa olla rikas, mutta moni ei ole valmis työskentelemään tuhansia tunteja rikastumisen eteen. Ja jos olet valmis uhraamaan paljon aikaa ja resursseja jonkun asian eteen tiedät välittäväsi siitä paljon. Negatiiviset asiat siis määrittävät todelliset mielenkiinnon kohteemme. Välität oikeasti vain asioista, jonka eteen olet valmis kärsimään. Et niistä joiden kanssa on kivaa.

Nykyaikana valinnan vaikeuden paradoksi on myös mielenkiintoinen asia. Nykyään ihmisillä on paljon mahdollisuuksia elämässään. Pystyt itse vaikuttamaan siihen mitä teet työksesi ja vaikkapa missä asut. Jos sinun pitäisi valita kahdesta eri paikasta asua, pystyt todennäköisesti valitsemaan kahdesta paikasta sinulle paremman, ja olemaan tyytyväinen valintaasi. Jos sinun pitäisi valita 30 eri paikasta, et todennäköisesti pysty sanomaan varmuudella parasta. Tällöin murehdit jatkuvasti, että teitkö oikean valinnan. Tällöin et pysty keskittymään yhteen asiaan kunnolla, etkä pysty sitoutumaan. Eli tavallaan mahdollisuuksien määrä rajoittaa meitä, eikä pelkästään auta pyrkimään parempaan.

Kirja oli mielestäni erittäin mielekästä luettavaa ja se herätti paljon pohdiskelua. Tietenkään kirjassa mainitut asiat eivät ole absoluuttisia totuuksia, mutta miettimällä yleiset luulot väärinpäin, saa yllättävät paljon uutta perspektiiviä asioihin.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Välinpitämättömyyden taito, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!