Tampere
29 Mar, Friday
3° C

Proakatemian esseepankki

Vakuuttavan puhujan käsikirja



Kirjoittanut: Karoliina Kovalainen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Juhla- ja tapahtumasuunnittelijan ammatti on ollut jo kauan aikaa yksi haaveistani. Sitä ei kuitenkaan suoranaisesti opeteta yhdessäkään korkeakoulussa, vaan se täytyy itse oppia ja käydä kursseja. Omalla kohdallani oppimisen on tarkoitus alkaa mahdollisimman monta hyvää aiheeseen liittyvää kirjaa hyödyntäen.

Ensimmäinen löytämäni kirja aiheeseen liittyen on Thomas Leikvollin ja Erling Arvolan Seremoniamestarin käsikirja, joka on painettu 2013. Odotukseni kirjaa kohtaan olivat suuret, sillä jo kannessa luvataan ”näin järjestät juhlat kuin juhlat”. Harmikseni huomasin kuitenkin jo muutamien otsikoiden jälkeen, että kirja tulee käsittelemään käytännössä pelkästään seremoniamestarin tehtäviä pääsääntöisesti hääjuhlissa. Seremoniamestari ei valitettavasti ole juhlien järjestäjä, vaan hänet kutsutaan juhlaan ohjeistamaan puhujia sekä pitämään huolta aikatauluista.

Juhlien järjestämiskäytäntöjen sijaan kirja opetti minulle kuitenkin uusia asioita puheen pitämisestä, ja haluankin juhlasuunnitteluun perustuvan esseen sijaan avata hieman kirjassa esille tulleita vinkkejä puheen pitäjälle.

Seremoniamestarin tärkeimpiä tehtäviä hääjuhlassa on pitää huoli siitä, että kaikki puheen pitäjät puhuvat oikeaan aikaan oikean ajan. Hän myös vastaa aikataulun pitävyydestä ja siitä, että vieraat ovat aikataulusta tietoisia. Siispä myös seremoniamestarin on osattava olla vakuuttava puhuja, jonka sanat jäävät mieleen.

Kirjailijoiden mukaan puheen pitämisessä tärkeintä on muistaa, että jos sisältöä puheessa on sopiva määrä, ei ole kiire. Ennen puheen alkua voi aikaa voi käyttää ihan rauhassa hyvän asennon löytämiseen sekä papereiden järjestämiseen. Näin keho saa tarpeellisen hengähdystauon ja muistutat itseäsi, että tehtävä vaatii rentoutumista sekä arvokkuutta. Lisäksi se kasvattaa yleisön odotuksia. Usein etenkin suomalaiset kokevat hiljaiset hetket piinaaviksi, mutta samalla ne ennakoivat jotain. Näin saat huomion itseesi tekemättä numeroa.

Puhetta pitäessä ääni tulee helposti kiireiseksi, jos tuntuu, ettei ole tarpeeksi aikaa tai haluaa tilanteesta pian pois. On kuitenkin hyvä puhua niin hitaasti, että tuntuu kuin puhuisi liian hitaasti. Hyvä vinkki onkin kirjoittaa jokaisen käsikirjoituksen paperin yläreunaan ”HIDASTA” muistutukseksi.

Jännittävässä tilanteessa tekee mieli helposti pitää jostain kiinni. Puhetta pitäessä voi asettua vaikkapa tuolin taakse, niin saa fyysistä tukea ja turvaa sen selkänojasta. Se antaa myös tunteen, että olet hieman korkeammalla kuin muut.

Puhetta pitäessä onkin tärkeää olla tai edes esittää itsevarmaa. Koskaan ei saa pyydellä anteeksi, ettei ole valmistautunut tai että tilanne on vieras. Hermostuminen herättää helposti tarpeen madaltaa muiden odotuksia, ja siksi hermostunut puheen pitäjä saattaakin aloittaa puheensa sanomalla esimerkiksi: ”En ole mikään kokenut seremoniamestari, mutta yritän parhaani.” Täytyykin muistaa, että seremoniamestari tai puheenpitäjä ei usein itse tuppaudu tehtävään, vaan häntä pyydetään siihen. Mikäli sinut on pyydetty pitämään puhe, sinuun myös varmasti uskotaan, eikä ole tarvetta yrittää madaltaa muiden odotuksia puhettasi kohtaan. Luota itseesi ja sanomaasi. Epävarmuutta näyttämällä annat yleisölle ikään kuin luvan tarkkailla epävarmuuttasi, jolloin huomio tekstin sisällöstä siirtyy elekieleesi.

Asento ja elekieli ovatkin tärkeä osa puheen pitämistä. Vakuuttava puhuja on mahdollisimman eleetön tai vastaavasti suurieleinen. Käsien työntäminen taskuihin, hiusten harominen, kravatin nykiminen ja muu ylimääräinen tekeminen tuo jännityksen varmasti ilmi. Mikäli tykkää pitää papereita käsissä, voi tehdä käsikirjoituksen esimerkiksi paksummalle kartongille ja leikata sen A5-kokoisiksi arkeiksi, niin kuin televisiojuontajilla. Näin käsikirjoitus pysyy siistinä ja vakuuttavana.

Käsikirjoitus kannattaa tehdä isolla fontilla, jotta sen näkee lukea hämärässäkin valossa. Perussääntö on, että teksti pitää pystyä lukemaan, vaikka se on pöydällä ja puhuja itse seisoo sen vierellä suorana. Vaikutelma on aina parempi, kun pelkkä vilkaisu tekstiin riittää, eikä sitä tarvitse pitää kasvojen edessä.

Kun puhuu paljon, suu alkaa helposti tuntua kuivalta. Tämä pätee varsinkin silloin, kun jännittää paljon. Kannattaakin siis pitää vesilasi aina puhetta aloitellessa käden ulottuvilta, niin siitä voi hörpätä hieman ennen kuin alkaa puhumaan.

Vakuuttava puhuja katsoo papereiden sijaan kuulijoitaan. Puhuessa kannattaa kohdistaa katsetta vuoroin kaukana istuviin kuulijoihin ja vuoroin lähempänä istuviin kunniavieraisiin. Näin kaikki kuulijat tuntevat, että puhut jokaiselle, etkä vain tietyille ihmisille. Katsetta on hyvä siirtää myös loogisesti esimerkiksi vasemmalta oikeaan ikään kuin pykälittäin.

Onnistunut puheenvuoro jää kuulijalle mieleen. Se on vakuuttava, mutta myös viihdyttävä, eikä kestä puuduttavan kauan, vaan jättää kuulijan mieluummin odottamaan lisää, vaikka kaikki olisi jo sanottu.

Parhaiten mieleeni jäi kohta ”älä pyytele anteeksi”. Mielestäni on hyvä myöntää itselleen etukäteen, että jännittää, mutta jännityksen myöntäminen yleisölle tosiaan varmasti laskee odotuksia puhetta kohtaan. On erittäin tarpeellinen taito osata peittää jännityksensä. Sitä taitoa voi hyödyntää todella monessa tilanteessa. Esimerkiksi myyntipelko on hyvä myöntää itsensä lisäksi vaikkapa tiimikaverille. Näin tiimikaveri voi antaa hyviä vinkkejä pelon selättämiseksi ja antaa hyvää sekä rakentavaa palautetta, kun myyntipelko häviää hetkeksikin. Asiakkaalle myyntipelkoa taas on turha myöntää, sillä se luo asiakkaalle varmasti tunteen siitä, ettet tiedä mitä olet myymässä tai et voi seistä tuotteen takana.

Vaikka en saanut kirjasta irti odotusteni mitalla oppeja juhla- ja tapahtumasuunnitteluun, voin silti suositella sitä ihmisille, jotka jännittävät esiintymistä ja puhumista. Kirjasta löytyy puheen pitämisen lisäksi vinkkejä myös puheen sisällön tuottamiseen sekä jään murtamiseen jäykemmissä tilanteissa!

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close