Vahvuuksien kartoitusta

01.05.17 Esseen kirjoittaja: Sara Kauppinen
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja: Myers-Briggs tyyppi-indikaattori, Jouko "Jokeri" Mikkola, Hyvinvointiklinikka
Kategoriat: Luovat tuotteet ja liiketoimintamallit, Myynti, asiakkuudet ja verkostot

Kävin kartoittamassa luontaisia vahvuuksiani Terveyshuoltamon sensomotoriikan asiantuntijan vastaanotolla. Testit perustuivat osittain MBTI – nettitestin 16:n persoonallisuuteen, mutta kartoitus tapahtui kehon toiminnan ja voiman tuottamisen kautta. Koulutuksessa korostettiin sitä, että ihminen todella on dynaaminen, ja persoonallisuutemme erilaiset funktiot vaihtuvat päivän aikana ympäristön mukana. Persoonallisuutemme ei siis ole pysyvä, vaan muotoutuu pienistä tilanteisiin sopeutuvista palasista.
Tietoisuus luontaisista vahvuuksista on tärkeää huippu-urheilussa, ja siihen kartoitusta paljon käytetään. Jääkiekkomaalivahdille on tärkeää tietää, kumpi on hänen motorinen silmänsä, ja pikajuoksija tai tenniksen pelaaja hyötyy tiedosta, mikä on hänen kropalleen optimaalinen lähtöasento, jotta voi maksimoida voiman tuottamisen. Koska ihminen on psyko-fyysinen kokonaisuus, voiman tuottaminen ja kehon vahvuudet linkittyvät ajatteluumme.
Paitsi huippu-urheilussa, myös liike-elämässä omien vahvuuksien tiedostaminen on tärkeää. Miten toimin stressitilanteessa ja minkälaisessa tilanteessa olen parhaimmillani? Stressaavassa tilanteessa ihminen hyppää helposti ikään kuin oman persoonallisuuden ”epämukavuusalueelle”, jolloin emme välttämättä pääse parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Esimerkiksi itse olen pääosin hyväntuulinen ihminen, enkä tahdo toiminnallani pahoittaa kenenkään mieltä. Epämukavuusalueella liian kauan ollessamme stressaannumme. Stressaantuneena saatan alkaa toimia aivan päinvastoin. Sellaisissa tilanteissa muutun töksäytteleväksi marttyyriksi, jonka oma mielipide on ainut oikea (tätä piirrettä ei toivottavasti moni joudu kokemaan). Ymmärtämällä vahvuuteni ja heikkouteni voin tunnistaa paremmin, milloin stressi alkaa vaikuttaa liikaa, ja milloin mieleni ja kehoni tarvitsee siirtyä takaisin ”mukavuusalueelle”.

Ja jotta voi ymmärtää muita, on ensin ymmärrettävä itseään. Käsittelemme asiat aina eri tavalla kuin kaveri, joten toisen ihmisen tunteminen on tärkeää turhien konfliktien ja väärinymmärrysten välttämiseksi. Turhia väärinymmärryksiä tarkoitan sellaisilla tilanteilla, joissa 15 henkilöä väittelee kuusi tuntia aiheesta, jonka päätteeksi huomaamme olevamme kaikki alun alkaen samalla aaltopituudella asiasta, mutta puhuimme asioista eri nimillä ja luulimme olevamme eri mieltä (tapahtunut Totalissa, useamminkin).

Kävimme tiimimme kesken Myers-Briggsin tyyppi-indikaattoria läpi ymmärtääksemme toisiamme paremmin. Tämä neljätuntinen avarsi ennestään ymmärrystäni tiimikavereitani kohtaan. En voi vielä ensimmäisen lukuvuoden jälkeen tuntea jokaista henkilökohtaisesti täysin ja monien kohdalla on vielä paljon opittavaa. Tällaiset persoonallisuuksiin ja luontaisiin vahvuuksiin keskittyvät pajasessiot auttavat ymmärtämään paremmin niitä ihmisiä, joiden kanssa ei välttämättä tule vietettyä aikaa joka päivä, tai vapaa-ajalla. Meitä on Totalissa 19 eri ihmistä, tarkoittaen 19 erilaista näkökulmaa joka ikiseen asiaan mistä keksimme kiistellä.  Helpottaa huomattavasti, jos kommunikoimme samalla kielellä toisiamme ymmärtäen. Vahvuuksien tiedostaminen vaikuttaa myös ryhmädynamiikkaan. Kun tiedostamme, ketkä toimivat tehokkaina tiimeinä keskenään, onnistumme kehittämään toimivia projektiryhmiä.

Julkaistu Totalin blogissa 11.5.2017: http://pieceoftotal.blogspot.com/2017/05/vahvuuksien-kartoitusta.html

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Vahvuuksien kartoitusta, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Keskustele artikkelista

3 kommenttia to “Vahvuuksien kartoitusta”

 1. Katarina Ojanen sanoo:

  Loistoteksti! Haluaisin itsekin ehdottomasti käydä tekemässä tuon testin, täytyy varmaan jutella kanssasi asiasta taas joku päivä. 🙂

  Konfliktien estämisessä ja muiden ajatusmaailmojen ymmärtämisessä MBTI on oiva apuväline eritoten tiimityön edistämisessä. On aivan turhaa tuhlata resursseja skismoihin, jotka johtuvat pelkästään siitä, ettei halua tai osaa ymmärtää toisen ajatuksia. Asioista voidaan aina väitellä, mutta älytön ”eipäs, juupas” -rähinä ja kyräily selän takana eivät kuulu rakentavaan dialogiin.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Timo Vartiainen sanoo:

  Kävin taannoin sensomotoriikan koulutuksessa. Olen alalla vasta noviisi, mutta erilaisista vahvuuksien kartoittamisista näyttäisi olevan hyötyä tosiaan urheilussa sekä yritysmaailmassa. Mikä on oma kokemuksesi, jos verrataan sensomotorista testaamista ja MTBI-nettitestiä? Päädyttiinkö molemmilla samaan yhdistelmään? Joka tapauksessa tiimiläisten käytöksen ymmärtäminen on tärkeää, käyttää siihen mitä työkalua tahansa ja jokainen voi siihen vaikuttaa. Kaikki voivat vaikuttaa omaan asenteeseensa ja siihen mitä tuovat yhteisiin tilaisuuksiin, kuten pajoihin.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  • Sara Kauppinen sanoo:

   Moikka! Kiva, että löysit esseeni aiheesta. Kyllä, samoja asioita löytyi sekä MBTI-nettitestistä, että sensomotorisen testin tuloksista. Sain kuitenkin paljon enemmän käteen siitä, mitä eri vahvuudet todellisuudessa tarkoittavat ja mitkä piirteet ovatkin oikeastaan osa työminääni – eivät luontaisia vahvuuksiani. Ja tämä vaikuttaa tietenkin suoraan palautumiseen ja energian käyttöön. MBTI-testi ei myöskään itsessään kerro yhtä kattavasti, että miten eri kieltä me tiimissä toisillemme puhummekaan, mutta toki sekin antaa apua ymmärtää toinen toistamme. Asennetta on vaikeaa muuttaa ilman ymmärrystä.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!