Vaaranna varattomuutesi

02.05.17 Esseen kirjoittaja: Timur Alanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Sijoittaminen - opas uteliaille
Kirjan kirjoittaja: Karo Hämäläinen
Kategoriat: Yrityksen talous

Alkuvuodesta laatimani kirjalista etenee kovaa vauhtia. Tällä kertaa vihdoin pääsin aiheen pariin, johon olen halunnut tutustua jo pitkään; sijoittaminen. Sijoittamisesta puhutaan paljon ja se koetaan usein vaivalloisena, aikaa vievänä, vaikeana ja sen aloittaminen koetaan hyvin hankalaksi. Itselläni ainakin on ollut tällaisia stereotypioita kummittelemassa pääkopassani jo pidemmän aikaa. Sen tiedän varmaksi, että työtä tekemällä ei tässä elämässä rikastu, joten mikäli isot rahat ja isojen poikien ”harrastukset” kiinnostavat, sijoittaminen on todennäköisesti se potentiaalisin tapa tehdä rahaa pitkällä aikajänteellä. Tarkoituksenani ei ole tehdä tästä esseestä mitään sijoitusopasta, vaan ennemminkin nostaa esiin asioita, jotka itselläni jäivät erityisesti mieleen.

Oppeja ja koppeja

Diskonttaus, CAPM, efektiivinen tuotto, osakesijoittaminen, pörssiosake, korkosijoitus, taidesijoitus, rahastot, osinko, arvonnousu, myyntivoitot, spekulointi, pörssivälittäjä – tätä sanamörkölistaa voisi vielä jatkaa vaikka kuinka ja paljon. Sijoitusoppaassa on selitetty sijoittamisen idea oikeastaan niin yksinkertaisesti kuin vain voi, mutta rehellisesti voin sanoa, että kertalukaisulla käteen ei millään voinut jäädä kaikkea tuota tietoa, termejä, toimintamalleja yms. joita kirja tarjosi.

Sijoittamisen aloittaminen ei vaadi korkeakoulututkintoa, mutta ei sen oppiminen myöskään itsestään tapahdu. Sijoittaminen vaatii oppimishalukkuutta. Moni varmasti on halukas oppimaan sijoittamista, mutta sen aloittaminen tuntuu liian aikaa vievältä ja hankalalta. Totta kai sijoittamisen voi aloittaa helposti tuuppaamalla rahansa ensimmäisen pankkivirkailijan ehdottamaan paikkaan, mutta silloin todennäköisesti et pysty itse juurikaan vaikuttamaan asioihin. On siis parempi, että jokainen, joka lähtee sijoittamaan, opettelisi sen perusteet ja peruskäsitteet, jotta sijoittamisesta tulisi kannattavaa. Itseäni ainakin kiinnostaa, mihin omat rahani laitan.

Sijoittamisen aloittaminen ei myöskään vaadi suuria rahoja, vaikka niin kuvitellaan. Muutamalla kympillä saa ostettua rahasto-osuuksia, joilla pääsee osalliseksi esimerkiksi intialaisten osakkeiden kurssikehityksestä tai yhdysvaltalaisista yrityslainoista. Osakkeiden ostaminen suoraan pörssistä on kuitenkin kannattavaa vasta kun kasassa on muutama satanen.  Jo alusta alkaen on hyvä tietää, että sijoittamisessa pienetkin numerot ovat tärkeitä. Prosentin ero saattaa tuntua pieneltä, mutta todellisuudessa sillä on suuria vaikutuksia. Sijoittaminen on myös oman talouden hallintaa, se on säästämistä. Tietysti sijoittamisessa on myös omat riskinsä, mutta myös hyvin matalariskisiä vaihtoehtoja löytyy.

Ostamalla osakkeen, ostat osuuden yhtiöstä. Jokainen osakkeenomistaja omistaa murusen yhtiön liiketoiminnasta. Jos minä esimerkiksi ostan yhden Neste Oilin osakkeen, omistan osan sen varoista ja veloista, tuotteista ja patenteista, työsuhteista ja vuokrasopimuksista. Kun Neste Oil myy yhden litran öljyä, niin käytännössä minä myyn yhden kahdessadaskuudeskymmenesmiljoonasosa litran öljyä, sillä Nesteellä on noin 260 miljoonaa osaketta.

Kun osakkeita tai muita sijoituksia myy voitolla, voitoista pitää maksaa veroa. Myyntivoitot ovat pääomatuloa ja niitä verotetaan eri tavalla kuin palkkatuloja. Pääomatuloveroprosentti on kiinteä 30 prosenttia. Jos pääomatulot ovat suuria, pääomaveroprosentti on 32 prosenttia. Esimerkiksi jos olisin ostanut sata osaketta hintaan 20 €/kpl (2000 €) ja myyn ne 30 €/kpl (3000 €), on myyntivoitto 1000 €, josta verotetaan 300 €.  Poikkeuksen muodostavat pienet myynnit, eli jos vuoden aikana myy osakkeita yhteensä enintään tuhannella eurolla, myyntivoitto on veroton. Mielestäni tämä on hieno asia, sillä aioin itse vaihtaa rahastoni johonkin järkevämpään vaihtoehtoon.

Ja ei kun sijoittamaan!

Lyhyenä yhteenvetona korostan seuraavia asioita:

 • Sijoittamisen aloittaminen ei vaadi ylenpalttisen paljoa rahaa, vaan sen voi aloittaa pienilläkin summilla
 • Sijoittamisen oppiminen ei tapahdu itsestään, vaan sen oppiminen vaatii panostusta
 • Sijoittaminen on säästämistä fiksusti, tilillä makaavalle rahalle on mahdollisuus saada paljon parempaa tuottoa sijoittamalla, sillä pankkien korot rahalle ovat todella pienet

Sijoittaminen kiehtoo minua kovasti ja aion kesällä tutustua siihen tarkemmin. Olen jo jonkun verran tutustunut Nordnetin tarjontaan ja onnekseni huomasin, että heillä on oma ”koulu”, jossa voi opiskella sijoittamista maksuttomasti.

Lähteet

Hämäläinen, K. 2014. Sijoittaminen – opas uteliaille. Helsinki: Pörssisäätiö.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tagit:

Keskustele artikkelista

2 kommenttia to “Vaaranna varattomuutesi”

 1. Kajsa Lundell sanoo:

  Avaat hyvin osakesijoittamista käsitteenä. Voi kun kaiken muunkin talouteen liittyvän voisi yksinkertaistaa vastaaviin palasiin!

  Olen itse yrittänyt aloittaa sijoittamisen nyt reilut kaksi vuotta. Tässä sitä ollaan taas muka niin paljon vanhempana ja viisaampana, eikä minulla edelleenkään ole mitään muuta kuin ASP-tili. Olen nimenomaan niitä, jotka kokevat sijoittamisen korkeakoulututkintoa vaativaksi ydinfysiikaksi, josta pitäisi tietää todella paljon ennen leikkiin ryhtymistä. En itse pelkää aloittamista, vaan sitä kuinka peli veisi mennessään. Saako rahat vain unohtaa vai tuleeko niiden elämää seurata? Älä tee samaa virhettä kuin minä tässä luuppiin jäämisessä, vaan pistä oikeasti kesällä ranttaliksi!

  By the way – miksi raha kiehtoo sinua ja mitä sillä sitten isona aiot?

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Timur Alanen sanoo:

  Moikka Kajsa!

  Kiitos hyvästä kommentista ja pahoittelut ”hieman” viipyneestä vastauksesta. Sanotaan, että raha ei tuo onnellisuutta, mutta tästä asiasta oon hieman eri mieltä. Maailmassa on kuitenkin olemassa erilaista onnellisuutta ja taloudellinen vakaus on ainakin omalla kohdallani yksi onnellisuuden mittareista. Se myös mahdollistaa sellaisten asioiden tekemisen, jotka lisäävät onnellisuutta. Koen myös, että eläkkeellä on mukavempi olla taloudellisesti riippumattomana, joka parhaimmassa tapauksessa auttaa myös luomaan oman jälkikasvun tulevaisuutta. Tämmmösiä mietteitä rahasta!

  Mukavaa syksyä 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!