Tampere
16 Apr, Tuesday
2° C

Proakatemian esseepankki

Uni: Opettele nukkumaan



Kirjoittanut: Maria Välimäki - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Huomaan tulevani palaveriin, jossa joku haukottelee. Käymme läpi fiiliskierroksen ja muutamat kertovat kuinka väsyneitä he ovat. On ollut niin rankka viikko ja niin paljon asioita hoidettavana. Päivä jatkuu askareiden parissa ja huomaan iltapäivällä menon käyvän hieman rauhattomaksi. Uskon, että kyseessä on vähäisen unen sekä pienen stressin sekoitus. Oikeastaan univaje lisää stressihormonin eli kortisolin lisääntymistä, mikä tarkoittaa, että unen puute voi hyvinkin olla syy stressiin. Jään pohtimaan omaa tilannettani ja huomaan hurjan muutoksen. Ennen sairastumista en ollut vielä ymmärtänyt sitä, kuinka tärkeää uni on. Luulin, että pärjään muutamien tuntien yöunilla. Oikeastaan en edes miettinyt unta sen enempää. Huomasin vain sen, kuinka ärsyttävää ja mieltä alentavaa oli, jos en saanut kunnolla unta. Sairastumisen jälkeen suurin paranemiseen vaikuttava asia oli uni. Alkuun en saanut unta ollenkaan ja tuntui, kuin kehoni olisi käynyt ylikierroksilla vuosien unen laiminlyömisen sekä stressin takia. Toki tähän liittyy paljon muutakin kuin uni, mutta se oli pääasiassa. Kun pikkuhiljaa aloin saada unesta kiinni, se oli priorisoituna ensimmäiseksi. Väsyin nopeasti ja nukuin päiväunia. Olin selkeästi unen tarpeessa. Tuntui kuin olisin ollut pikkulapsi, joka väsyy kesken leikkien ja tarvitsee unta. Paranemisvaiheessa annoin itseni nukkua silloin kun väsyttää ja se auttoi minua tähän pisteeseen. Nyt nukun joka yö pitkät yöunet ja kuron kiinni sitä pitkään vaivannutta univajetta. Unesta on tullut minulle tärkeä osa päivästä.

Tietoyhteiskunnassa unen tarvetta ei välttämättä korosteta tarpeeksi. Ihannoidaan sitä, että on paljon tehtävää ja jopa sitä, että ollaan burnoutin partaalla. Keskustellaan ja kehutaan vain, jos on tehty todella pitkiä päivä ja unohdetaan levon merkitys. Uni vaikuttaa jaksamiseen, oppimiseen sekä muistamiseen merkittävästi. Opiskelijoiden unenlaatuun ei välttämättä puututa niin paljoa kuin pitäisi. Olisi hyvä ajatella työuran kannalta sitä, että opittaisiin nukkumaan se itselle oikea määrä. Kun seuraa sivusta pientä lasta, voi huomata, että suurin osa päivästä menee nukkumiseen ja myös kehitys on silminnähtävissä. Jos taas mietimme opiskelijaa, ei oppimista ja kasvamista olla seuraamassa samalla tavalla kuin pienen lapsen. Osa kehittymisestäkin on muuttunut niin, että emme esimerkiksi kasva enää pituutta. Saatamme tämän vuoksi unohtaa, että jokainen kasvaa ja kehittyy vielä aikuisenakin.

Joitakin vuosikymmeniä sitten unesta yritettiin päästä kokonaan eroon, mutta se koitui mahdottomaksi. Terveyskirjaston mukaan jokaista kolmesta neljään valvottua tuntia tarvitaan yksi tunti unta. Kaikkiaan ihminen nukkuu kolmasosan elämästään, 75 ikävuoteen mahtuu noin 25 vuotta unta. Unen tarve on kuitenkin yksilöllistä. Uni siis kuuluu päivän kalenteriin, eikä lähde sieltä pois. Pitää varata nukkumiselle oma aikansa. Kiireen vallitessa unesta on helppo karsia. On niin paljon tehtävää, että uni ei ole prioriteetti numero yksi. Täytyy kuitenkin muistaa, että urheilijakin kehittyy levossa.

Hyvän unen saaminen on monen asian summa. Hyvään uneen vaikuttaa päivällä tapahtuneet asiat, sillä niitä ihminen käsittelee nukkuessaan. Nukahtaminen voi olla monille vaikeaa. Sitä helpottavat kuitenkin esimerkiksi saunominen, kylpy sekä kevyt liikunta. Nukkumisergonomialla on suuri merkitys uneen ja sen laatuun. Puhtaat lakanat, tyynyn ja patjan valinta ovat asioita, joista voi aloittaa. Huoneen tuuletus alentaa lämpötilaa, mikä vaikuttaa positiivisesti nukahtamisvaiheeseen.  Vaikka hyvä uni on tärkeää, Terveysverkon mukaan on myös normaalia, että unen aikana herätään muutaman kerran maksimissaan kymmeneksi minuutiksi. Ei siis kannata säikähtää, mikäli uni on hieman katkonaista. On harvinaista herkkua pystyessään sanoa, että nukkui kuin pieni lapsi.

Oppiminen on keskiössä opiskelevalla nuorella. Samalla opetellaan myös stressinhallintakeinoja. Miten pärjätä tulevassa työelämässä? Nuorten aikuisten ja varsinkin opiskelijoiden tulisi ottaa uni vakavana asiana ja miettiä tulevaisuutta. Mitä opiskelija hyötyy siitä, että ei nuku? Houkutukset ovat suuria, kun on opiskelijoille suunnattuja illanviettoja, joissa myös alkoholi ja myöhään valvominen ovat asialla. Myös alkoholi vaikuttaa unen laatuun ja siihen, minkälaisia lähiyöt ovat. Opiskelijan elämä voi olla hyvinkin kaukana unen ihannoinnista, sillä on niin paljon houkutuksia. Mitä nopeammin ymmärtää kokonaisvaltaisesti hyvinvoinnista ja sen merkityksestä, sitä enemmän tulee esille, että uni on se juttu. On kuitenkin ymmärrettävää, että opiskellessamme olemme nuoria ja kokemuksellisuus liittyy myöskin tähän vaiheeseen. Uhkana on kuitenkin se, että juuttuu sille tielle. Uni on todella tärkeää ja siitä pitäisi puhua enemmän.

Haluaisin kehottaa jokaista rauhoittumaan ennen nukkumaan menoa ja ottamaan selvää siitä, mikä on oma optimaalinen aika unelle. Tämän jälkeen miettiä hetki kalenteria ja järjestellä se niin, että se oikeasti toteutuu. Olisi mahtavaa, mikäli uni aiheena herättäisi juuri sinun mielenkiinnon ja pystyisit keskustelemaan siitä jonkun kanssa ja tarkkailemaan omaa untasi. Omassa tapauksessani en osannut arvostaa unta tarpeeksi, mutta kokemusten kautta sain oppia siitä, kuinka tärkeää oikeasti on opetella nukkumaan. Opettele sinäkin ja nuku hyvin <3

LÄHTEET:

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=onn00112

https://www.terveysverkko.fi/tietopankki/terveysliikunta/uni/

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close