Tampere
19 Apr, Friday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Unelmahommissa – Mitä kaikkea haluat olla isona?



Kirjoittanut: Anni Minkkinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 6 minuuttia.
Unelmahommissa – Mitä kaikkea haluat olla isona?

 

Muuttunut maailma on tuonut mukanaan mullistuksen myös työelämään ja siihen, mitä työksi kutsutaan. Enää harvoin yksi ihminen tekee samaa työtä koko elämänsä tai tekee työuransa vain yhdessä työpaikassa. Tänä päivänä ei ole millään tavalla harvinaista kouluttautua useaan eri ammattiin tai vaihtaa työpaikkaa ja alaa moneen otteeseen. Digitaalinen maailma on luonut uusia ammatteja ja työnkuvia, sekä mahdollistanut työpaikan niille tyypeille, jotka ovat kiinnostuneita monista eri asioista. Enää ei pitäisi kysyä, mikä haluat olla isona, vaan mitä kaikkea haluat olla isona?

 

Luin Unelmahommissa-nimisen kirjan, joka antaa vinkkejä siihen, miten pystyy tekemään itselleen työn siitä, mistä pitää. Kirjan on kirjoittanut kaksi bloggareina uraa luovaa naista, jotka ovat päässeet tekemään unelmatöitään monella eri alalla. Satu Rämö on Islannissa asuva kirjailija, toimittaja, suomidesign-kaupan omistaja, islanninhevosvaelluksien vetäjä, bloggaaja ja digimarkkinoija. Koulutukseltaan hän on ekonomisti, mutta ei ole varsinaisesti koskaan tehnyt ekonomin töitä elämässään. Hanne Valtari, toinen kirjan kirjoittajista, on koulutukseltaan toimittaja ja häntä voi kuvailla ammateilla bloggaaja, toimittaja, ammattikirjoittaja ja digimarkkinoija. Molemmat tekevät myös tällä hetkellä Unelmaduunarit-nimistä podcastia, jossa he haastattelevat eri alojen osaajia siitä, miten he ovat päätyneet omaan unelmaduuniinsa. Haastateltavina ovat olleet mm. Cheek, Antti Holma ja Jani Toivola.

 

Kuinka sitten onnistutaan tekemään jostain asiasta, jota rakastaa, ihan oikea työ? Vaikka harrastuksesta? Aivan ensiksi tarvitsee pohtia tarkkaan se, mistä oikeasti pitää. Mitä tykkäät tehdä ja mitä pystyt kuvittelemaan tekeväsi lähes päivittäin? Jos sinulla on useita mielenkiinnonkohteita, niin sekään ei haittaa. Jos ei osaa valita vain yhtä oikeasti kiinnostavaa juttua, ei ole pakko valita. Usein kuitenkin käy niin, että mielenkiinnonkohteet jollain tapaa liippaavat läheltä toisiaan ja näin tukevat toinen toistaan. Omat arvot on syytä ottaa huomioon, kun unelmahommia alkaa miettimään, ja valita työnsä niin, että ne sopivat hyvin omaan arvomaailmaan. Kannattaa myös miettiä kriittisesti sitä, onhan unelma varmasti omasi? Ethän vain vertaa itseäsi johonkin muuhun ihmiseen ja koita sovittaa hänen unelmaansa itsellesi? Kaikista ja kaikesta saa inspiroitua, mutta täytyy osata kuunnella tarkasti omaa sydäntään ja sitä, mikä on juuri sinulle oikea unelma.

 

Kun on saanut mietittyä tarkasti sen, mitä haluaa tehdä, mitkä ovat omat mieltymyksesi ja arvosi, on aika pohtia kriittisesti sitä, missä olet hyvä ja mitä tykkäät tehdä. Kirjassa oli esimerkki kahvilayrittäjästä, joka oli aina haaveillut omasta kahvilasta ja sen pyörittämisestä. Hän teki kovasti töitä unelmansa eteen ja lopetti puuduttavan toimistotyön ja perusti oman kahvilansa. Kuitenkin kahvilatyö ei ollutkaan loppujen lopuksi oikeasti hänen unelmatyönsään. Hän ei ollut perehtynyt tarpeeksi siihen, mitä kaikkea kahvilan pyörittäminen oikeasti vaatii. Aikaisia aamuja ja pitkiä iltoja, rankkaa fyysistä työtä seisoen ja asiakkaita palvellen, puhumattakaan siitä, että joutuu olemaan sidottuna siihen yhteen paikkaan jatkuvasti. Tämä kahvilayrittäjyydestä haaveillut henkilö olikin vain rakastanut ajatusta kahviloista ja kahviloissa asiakkaana olemisesta. Kahvilan pyörittäminen on loppujen lopuksi kaikkea muuta, kuin seesteistä fiilistelyä kahvintuoksussa. Mieti siis tarkkaan, minkälaista työnkuvaa unelmasi vaatii? Pystytkö tekemään sellaisia työtehtäviä ja nautitko varmasti siitä? Jos haaveilee omasta kivijalkakaupasta, niin nauttiiko myös ihmisten kanssa juttelusta ja asiakaspalvelusta? Siitä, että on sidottuna tiettyyn paikkaan pitkäksikin aikaa?

 

Unelmahommien kohdalla kannattaa olla siis myös realisti. Kun oma haave alkaa selkiytyä, kannattaa myös oikeasti miettiä sen kannattavuutta. Onko joku valmis maksamaan siitä, mitä aiot tehdä? Onko sellaiselle työlle tarpeeksi asiakkaita tai kohtaavatko kysyntä ja tarjonta tällä hetkellä? Mistä löydät oikeat asiakkaat itsellesi ja työllesi? Miten markkinoit ja myyt osaamisesi? Kun näihin kysymyksiin osaa vastata ja perustella oman unelmatyönsä valitsemisen oikeasti, on tärkeä kehittyä jatkuvasti valitsemassaan hommassa. Onneksi ihmiset yleensä haluavat kehittyä ja janoavat uutta tietoa sellaisesta asiassa, jota he rakastavat. Siksi unelmahommassa onkin helppo tulla hyväksi. Kun on aidosti sydämensä pohjalta rakastunut johonkin asiaan – oli se sitten vaikka kirjoittaminen tai hyvien reseptien keksiminen – kehittyy intohimonsa vallassa lähes automaattisesti. Rakastamaansa työhön kokee jatkuvaa intoa ja uuden oppimisen paloa, joten tarve kehittyä tulee kuin itsestään.

 

Kirjassa annettiin esimerkkejä muiden ihmisten uratarinoista ja siitä, miten he ovat omat unelmansa saavuttaneet. Tänä päivänä meitä ei ole enää sidottu vain yhdenlaiseen uraan, vaan oman työuransa voi koosta monista eri työtehtävistä ja kouluttautua useampaan eri ammattiin. Niin teki Maaretta Tukiainen, jolla on kolmen eri tutkinnon paperit. Maaretta on mm. muotoilija, sisustusarkkitehti, tietokirjailija, muutosvalmentaja, sekä hän on toiminut TV-kanava Subin kanavajohtajana. Hänen työtehtävänsä voivat kuulostaa paljon toisistaan poikkeavilta, mutta kaikkia töitä on yhdistänyt aina Maaretan omat arvot ja hän on toiminut niissä näiden ohjaamina. Kun joku työtehtävä alkaa kyllästyttää, kannattaa alkaa miettimään omia kiinnostuksenkohteitaan uudestaan. Nykypäivänä mihinkään työtehtävään ei tarvitse tyytyä ja sitä kautta kyllästyä tekemiseensä. Työntekijät ovat paljon tehokkaampia, kun he tekevät oikeasti sellaista asiaa, joka heitä kiinnostaa ja innostaa. Omia kiinnostuksenkohteitaan voi selvittää esimerkiksi tekemällä aarrekarttoja tai unelmakollaaseja sellaisista asioista, jotka saavat sydämen sykähtämään. Me olemme Promisiassa tehneet aarrekarttoja ja puhuneet paljon meidän jokaisen omista unelmista ja haaveista. Toisilla ne eivät vielä ole aivan selviä, mutta aarrekartta on auttanut monia hahmottamaan omia kiinnostuksia. Niistä voi helposti saada kipinän siihen johonkin omaan juttuun, josta saa muovattua itselleen unelmahomman.

 

Tämän päivän monialayrittäjä voi siis valita työnsä kuin irtokarkit – ottaa omaan pussiinsa vain ne työt, joista itse tykkää. Tämä on yksi yrittäjyyden parhaista puolista, kun voi itse vapaasti valita minkälaisia työtehtäviä itselleen kasaa. Itse kyllästyn ja rutinoidun turhan helposti samoihin työtehtäviin. Menetän innostukseni ja haluni kehittyä, jos teen vain yhdenlaista hommaa – vaikka se olisikin minua oikeasti kiinnostavaa. Olen aiemmalta koulutukseltani valokuvaaja ja rakastan kuvaamista suuresti. Se on intohimoni ja loistava väylä ilmaista itseäni. Kuitenkin, kun tein yli neljä vuotta vain pelkkää valokuvaajan työtä studiossa kuvaten ihmisten tärkeitä hetkiä ja elämän merkkipaaluja, kyllästyin työhöni. Rakkaasta kamerasta tuli inhottava, enkä halunnut enää koskea siihen tai ottaa yhtään kuvaa mistään. Aloin miettimään muita kiinnostuksenkohteitani valokuvauksen lisäksi ja listaan alkoi muodostua muutamia sydäntäni lähellä olevia asioita. Kirjoittaminen, muoti, design, ekologinen elämä, second hand & vintage. Perustin blogin ja aloin kirjoittamaan näistä aiheista. Pääsin sattumalta töihin vintage-kauppaan. Aloin toteuttamaan näitä kiinnostuksenkohteitani ja huomasin vahingossa, että kamera ja kuvaaminen olivat jälleen osa elämääni, nyt vain hieman toisenlaisella tavalla. Kuvasin kuvia blogiini ja kaupan markkinointimateriaaleihin. Ja yhtäkkiä kuvauskeikat alkoivat myös kiinnostaa ja jatkoin niiden tekemistä. Ne eivät tuntuneet enää tylsiltä, kun tein välissä myös muunlaisia töitä ja kuvasin eri asioita. Sitten pääsin Proakatemialle opiskelemaan ja olen täällä tajunnut, että voin tehdä urani näistä kaikista minua kiinnostavista asioista. Olen päässyt tekemään markkinointia, jossa voin yhdistää visuaalisen osaamiseni ja kirjoittamisen. Järjestin second hand -tapahtuman KIPINÄ Prelovedin ja perustimme suomalaisen designin Showroomin yhdessä muiden tiimiyrittäjien kanssa. Kaikkia näitä yhdistää oman kiinnostukseni lisäksi myös omat arvoni, joten tunnen töideni olevan suloisessa harmoniassa keskenään. Tällä hetkellä en koe kyllästymistä mihinkään tehtävääni, sillä tasapainottelen niiden välillä sopivasti. Jos olisin jatkuvasti pitämässä Showroom-puotiamme pystyssä ja palvelisin asiakkaita, kyllästyisin varmasti. Niin kyllästyin myös vintage-puodissa työskennellessäni myyjänä viitenä päivänä viikossa, vaikka sainkin työskennellä aiheen parissa, jota pidän intohimonani. Tällä hetkellä teen liikkeessä vuoroja pari kertaa viikossa ja muina aikoina voin keskittyä muihin tehtäviin. Esimerkiksi Showroomin liiketoiminnan kehittämiseen, KIPINÄ-kirppistapahtuman järjestämiseen, markkinointitehtäviini MaVi-tiimissä ja muuhun koulunkäyntiin.

 

Jossain vaiheessa mietin, että miksi en voi vain valita yhtä alaa ja keskittyä pelkästään siihen? Miksi aina kyllästyn jopa ihaniin asioihin? Mutta varsinkin Unelmahommissa-kirjan luettuani tajusin, että minun ei todellakaan tarvitse valita. On vain parempi, että teen monipuolisesti erilaisia hommia ja pidän näin mielenkiintoa tehtäviini yllä, sekä kehityn jatkuvasti töissäni paremmin ja monipuolisemmin. Kuitenkin omia työtehtäviä on hyvä välillä analysoida ja käydä läpi se, mitä niistä oikeasti saa. Satu Rämö on kehittänyt unelmatyömatriisin, jolla voi mitata oman työnsä mielekkyyttä ja kannattavuutta. Työvälineenä matriisi on yksinkertaisuudessaan nerokas, sillä voi todella helposti mitata ja analysoida sitä, miten kannattava käynnissä oleva projekti on.

 

 

Nelikentän jakavat koira, lehmä, tähti ja kysymysmerkki. Koira merkitsee nimensä mukaisesti ”koiranhommia”. Sellaisia töitä, joista ei oikein saa rahaa, eivätkä ne oikein edes kiinnosta. Itselläni tällainen homma oli viime keväänä tehty promokeikka, jossa jaoin ilmapalloja lapsille kauppakeskuksessa. Se ei ollut mitenkään innostavaa, eikä siitä itse asiassa saanut edes kunnolla rahaa pitkän päivän korvaukseksi. Näitä töitä kannattaa välttää, sillä ne eivät vie sinua mihinkään. Lehmä taas merkitsee hommaa, josta saa hyvin rahaa, mutta se ei oikein motivoi. Monet tietävät Proakatemiallakin termin ”rahaprojekti” tai ”rahalehmä”. Näistä projekteista saa kyllä kivasti tienestejä, mutta eivät lopulta vie sinua eteenpäin. Olen välillä miettinyt, ovatko tekemäni valokuvauskeikat näitä hommia, sillä niistä saa kyllä hyvin rahaa, mutta en ole varma kehittävätkö ne minua enää. En kuitenkaan koe näitä valokuvauskeikkoja negatiivisena asiana ja teen niitä kyllä ihan mielelläni. Täytyy vain ehkä miettiä, miten saisin niistä vielä enemmän inspiraatiota ja kehitystä omaan toimintaani. Kysymysmerkki kuvastaa projekteja, joista on todella inspiroitunut ja innostunut, mutta ne eivät ole vielä kovin tuottoisia. KIPINÄ on minun kohdallani sellainen. Mielestäni meillä on aivan loistava konsepti ja haluan kovasti päästä kehittämään tapahtumasta entistä paremman, mutta ainakin tällä hetkellä KIPINÄ ei ole kovin tuottoisa projekti. Tähti on taas täydellinen unelmaprojekti. Se on todella tuottoisa ja samalla myös innostava ja inspiroiva. Showroom on tällä hetkellä jotain kysymysmerkin ja tähden väliltä. Se on todella innostava projekti ja rakastan sen kehittämistä. Se on myös kohtuullisen tuottoisa, mutta ei kuitenkaan vielä mikään suuren suuri rahasampo. Sekä siinä, että KIPINÄ Prelovedissa on suuri potentiaali tähtiprojekteiksi. Toivon, että saan ne molemmat jonain päivänä korotettua siihen asemaan unelmatyömatrikkelissa.

 

Þeir fiska sem róa.

Ne jotka lähtevät kalaan, saavat kalaa.

 

Näin kertoo vanha islantilainen sananlasku. Siinä piilee kaikessa yksinkertaisuudessaan hieno elämänohje. Mitään ei voi saavuttaa, jos ei kokeile. Jos ei lähde kalaan, ei voi saada kalaa. Mutta vain silloin, kun lähtee merille saalista tavoittelemaan, voi sen saaliin saada. Jos ei kalasaalista jonain päivänä tule, ainakin on yrittänyt. Omia unelmiaan kannattaa aina kokeilla. Et voi tietää miten sinun käy, jos et koskaan kokeile. Haaveile paljon ja kuvittele, millainen olisi täydellinen unelmatyö. Mitä siihen liittyy? Mitä se vaatisi? Mitä jo osaat ja mitä sinun pitäisi opetella? Sitten vain ala tekemään töitä unelmiesi eteen ja nauti tekemästäsi. Jos et saa kalaa, ainakin olet yrittänyt. Parhaassa tapauksessa saalis on runsas ja olet pian unelmahommissa.

 

Kommentoi