Tampere
19 Apr, Friday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Työn tulevaisuus



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Osallistuin TTO Business Seminariin, jossa oli puhujana mm. Henkka Hyppönen. Hyppönen käsitteli puheenvuoronsa aikana laajalti työn tulevaisuuteen liittyviä asioita, mikä pisti kyllä miettimään aihetta. Kuuntelinkin myös seminaarin jälkeen podcastin samasta aiheesta, ja sattumoisin Hyppönen oli myös tämän Steal My Job nimisen podcast sarjan yhden jakson vieraana. Aiheeseen on ottanut kantaa myös Elon Musk ja Bill Gates.

 

Mistään uudesta aiheesta ei ole kyse. Työn korvaamisesta roboteilla on puhuttu jo vuosia, mutta mielestäni mitään suurempaa kriisiä ei ole vielä syntynyt. Tilastojen mukaan suomeen syntyi viime vuonna enemmän työpaikkoja kun niitä katosi ja samaa on ennustettu myös tälle vuodelle. On kuitenkin totta, että tänä päivänä, jos hyvä algoritmi jostain tekoälystä keksitään, niin se leviää salamannopesti netin kautta ympäri maailman. Hyppönen otti esimerkiksi kirjanpito työn. Hän on sitä mieltä, että viiden vuoden kuluttua tätä ammattia ei enää ole olemassa. Uskon kuitenkin itse, että kirjanpitäjiä tullaan jossain muodossa tarvitsemaan vielä pitempään. Varsinkin nyt, kun yrittäjyys on jonkin asteinen trendi, ja yrittäjiä tulee koko ajan lisää. Uskon, että kaiken kirjanpitoon liittyvän siirtäminen algoritmin varassa robotille on vielä pitkän ajan päässä, mutta väistämättä tulossa.

 

Kun robotit korvaavat perinteisemmät työtehtävät, täytyy myös luonnollisesti koulutusta suunnata enemmän todennäköisesti säilyviä työtehtäviä vastaaviksi. Tulevaisuuden työssä tärkeimmät ominaisuudet ovat Hyppösen mielestä

1. Sosiaalinen älykkyys

2.Kriittinen ajattelu

3. Luova ongelmaratkaisu

 

On selvää, että näitä ominaisuuksia ei ainakaan kovin nopeasti roboteille saada siirrettyä. Olen yhtä mieltä siitä, että näitä ominaisuuksia kehittämällä pystyy varautumaan murrokseen työelämässä erittäin hyvin ja niiden merkitys korostuu koko ajan. Mietin seminaarissa jo, kuinka otollinen paikka proakatemia on näiden taitojen kehittämiselle. Hyppönen on kuitenkin sitä mieltä, että ongelmia tulee väistämättä teknologian kehittyessä, koska niin suuri osa ihmisistä, ei ole varautunut muutokseen ja matka näiden taitojen pohjalta työskentelyyn on erittäin pitkä. Jenkeissä suurin ihmisiä työllistävä ala on kuljetusala, ja tämä on mielestäni niitä aloja, mikä saadaan ensimmäisten joukossa täysin robottien vastuulle. Aika näyttää kuinka muuntautumiskykyisiä ihmiset ovat kun on pakko. Itse en ehkä ajattelisi minkään katastrofin kuitenkaan tapahtuvan.

 

Mielestäni muutokseen täytyy asennoitua positiivisesti, eikä pelätä tulevaa murrosta. Teknologian kehittyessä aukeaa paljon ovia uusiin mielenkiintoisiin mahdollisuuksiin. Robottien korvatessa rutiininomaisia töitä, pääsee ihmiset keskittymään paljon enemmän haastetta vaativiin tehtäviin, jolloin uskon, että myös elämänlaatu kohenee, koska ihminen pystyy uusien työtehtävien myötä tuntemaan työnsä merkityksellisemmäksi. 10 vuotta sitten ei esimerkiksi ollut ensimmäistäkään tubettajaa, ja nimenomaan sen kaltaisten “ammattien” yleistyminen mahdollistaa itsensä toteuttamisen ja uskon, että itsensä toteuttamisen liittyvä työ tuleekin vielä yleistymään ja se on pelkästään hyvä asia.

Kommentoi