Tuntemuksia alkoholilain kokonaisuudistuksesta..

31.01.17 Esseen kirjoittaja: Asko Mäntymäki
Kirjapisteet: 2
Kirja: Alkoholilain kokonaisuudistus
Kirjan kirjoittaja: Sosiaali- ja terveysministeriö
Kategoriat: Luovat tuotteet ja liiketoimintamallit, Vastuullinen ja kestävä yrittäjyys

Olen koko ikäni työskennellyt ravintola-alalla ja tästä syystä alkoholi on ollut aina lähellä sydäntäni. Olen usein kohdannut ulkomaalaisilta ystäviltäni kummeksuntaa Suomen alkoholilakia kohtaan ja myös työpaikoillani joutunut selittelemään turisteille, miksi esimerkiksi ei voi ostaa juotavaa kotiin. Onneksi kuitenkin Suomessa ollaan käymässä läpi kokonaisvaltaista uusitusta alkoholilakiin liittyen, mutta joidenkin mielestä loppupelissä mikään ei oikeastaan tule muuttumaan. Tässä kirjoituksessa käyn hieman läpi tulevia mahdollisia muutoksia, mutta en varmastikaan tarkastele riittävän objektiivisesti aihetta, sillä itselläni on alkoholipolitiikasta melko vahvat ennakko asenteet.

Sosiaali- ja terveysministeriö sanoo uudesta alholilaista seuraavaa: ”Alkoholilain tarkoituksena olisi jatkossakin ehkäistä alkoholista aiheutuvia haittoja. Uudistuksen periaatteina ovat esimerkiksi Alkon vähittäismyyntimonopolin ja nykyisen lupajärjestelmän säilyttäminen ja nykyisen lainsäädännön tarpeettomien, vanhentuneiden tai kankeiden normien purkaminen. Normit ovat rasittaneet erityisesti ravintola-alaa. Ravintoloiden anniskeluaikoja ja asiakaspalvelua koskevia säännöksiä vapautettaisiin. Nykyisessä laissa on vielä joitakin vanhentuneita ja kankeita säännöksiä aiemmista vuoden 1932 väkiviinalaista ja vuoden 1969 alkoholilaista.”

Edeltävissä lauseissa on paljon hyvää. Alkon vähittäismyyntimonopoli on monitahoinen aihe. Toisaalta kannatan itse vapaata kilpailua, mutta toisekseen kansanterveys on uhattuna, jos väkevää alkoholia saisi jokaiselta kioskilta. Vanhentuneita ja kankeita normeja taas on Suomi täynnä alalla kuin alalla, mutta minusta jotenkin tuntuu, että ravintola- alalle niitä osuu harvinaisen paljon. Nopeasti tiivistettynä haluaisin ravintola-alan säännösten lieventyvän mahdollisimman paljon, mutta vähittäismyyntiin liittyviä rajoituksia ei tarvitsisi purkaa niin paljoa. Etenkin jos mietitään niitä alkoholin ongelmakäyttäjiä, niin eivät he juotavaansa osta ravintolasta kalliilla, vaan haluavat päästä halvalla ja juovat tuotteensa kotona. Siitä syystä kansaa on turha suojella alkoholilta ravintoloissa, jossa on kuitenkin valvovat olosuhteet.

 

Vähittäismyynti

Vähittäismyyntiin on tulossa seuraavia muutoksia.

Vähittäismyynnin alkoholiraja muutettaisiin 4,7 %: sta 5,5 %: iin ja samalla poistettaisiin pykälä käymisteitse valmistetuista juomista. Tämä käymisteitse valmistamattomien juomien vapautuminen on huolettanut monia ihmisiä, sillä se tuo kauppoihin juurikin nuoria houkuttavat ”limuviinat” esimerkiksi Smirnoff Icen ja Bacardi Breezerit. Omaa ostokäyttäytymistäni tuo muutos tuskin huomattavasti muuttaa, mutta olen erittäin tyytyväinen vahvempien oluiden pääsystä kauppojen hyllyille. Tämä parantaa valikoimaa ja vaikuttaa suuresti erikoisoluiden laatuun. Alkoholi on kuitenkin erittäin tärkeä maun tuoja erikoisoluisiin.

Pien panimoille tulisi oikeus myydä omia käsityöläisoluita suoraan valmistuspaikalta. Pienen panimon raja olisi enintään 500 000 litran alkoholijuomien tuotantomäärä. Tämä kyseinen ehdotus on erittäin tärkeä ja parantaisi pienten toimijoiden kannattavuutta hurjasti.

Lakiehdotuksessa puhutaan myös Alkon myymäläautoista, joiden ansioista voitaisiin parantaa syrjäseutujen palvelua. Mielestäni tämä olisi erittäin tärkeää kuluttajan näkökulmasta.

Alkojen myyntiaikaa pidennettäisiin arkena tunnilla, jolloin maanantaista – perjantaihin olisi Alkolla samat myyntiajat kuin ruokakaupoillakin. Tästä olen erittäin tyytyväinen, sillä muutaman kerran on itsellenikin käynyt niin, että kaupassa käynnin jälkeen Alko onkin jo ehtinyt sulkeutua ja ostoksen jääneet tekemättä. En myöskään usko yhden tunnin vaikuttavan ongelmakäyttäjien toimintaan.

 

Anniskelu

A, B ja C luvista luovuttaisiin ja tilalle tuli vain yhdet kaiken kattavat luvat. Lisäksi ravintolat voisivat anoa vähittäismyyntilupia. Tästä lupa menettelystä itselläni ei ole suurempia mielipiteitä, paitsi ulosmyynnin suhteen, joka on todella hyvä asia. On erittäin tärkeää, että esimerkiksi pienpanimoravintola voisi myydä tuotteitaan ulos turisteille.

Ravintoloiden myymiä alkoholi annoksien kokoja valvotaan nykyään kovasti. Esimerkiksi väkevää alkoholia saa anniskella vain 4 cl. Täten myös ystävälle voisi ostaa juoman samalla. Tämä rajoitus poistuisi ja ns. ”tuplat” olisivat sallittua. Tämän rajoituksen poistuminen on erittäin tärkeä. Suomalaisen cocktail- kulttuurin suurin ongelma on se, ettei kansainvälisiä juomasekoituksia voi valmistaa johtuen 4 cl rajoituksesta. Tämä muutos antaisi ravintoloille aivan uusia mahdollisuuksia valmistaa juomasekoituksia. Kuitenkaan nykyäänkään tuota useiden kappaleiden myyntiä ei oikeastaan noudata kukaan ja mielestäni kyseinen rajoitus on lähinnä naurettava. Monet ovat tuota 4 cl vapautumista vastaan, johtuen kansanterveydellisistä syistä, mutta minusta tuntuu heidän myös unohtavan sen, että annos myös tällöin maksaisi myös tuplana. Kyllä se mielestäni veisi juomahaluja kun kuitenkin litrahinta pysyy samana.

Nykyisin ravintolassa on oltava läsnä ”vastaava hoitaja tai hänen sijaisensa”, joille on asetettu tarkat vaatimukset koulutuksesta ja kokemuksesta. Jatkossa jokaisessa työvuorossa pitäisi olla täysi-ikäinen vastuuhenkilö, mutta hänelle ei asetettaisi erityisiä pätevyysvaatimuksia. Tästä kohdasta minulla on hieman ristiriitaiset mielipiteet. Mielestäni ravintolahenkilökunnalla tulisi olla pätevyys toimia oman alansa työssään. Luulen tämän omalta osaltaan hieman heikentävän palvelun tasoa tietyissä paikoissa.

Niin sanottu ”anniskelu karsinointi” loppuisi ja ravintolat saisivat pitää yhteisiä anniskelualueita. Tämä helpottaisi suuresti asiakkaiden liikehdintää ja viihtyvyyttä. Tosin näkisin henkilökunnalle olevan esteenä häiriökäyttäytymisiin puuttumisen, sillä olisi vaikea valvoa onko liian humalainen asiakas ravintola A:n vai B:n vastuulla. Tämä saattaisi aiheuttaa hämmennystä ja tulkinta eroja eri ravintoloiden välillä. Festivaaleilla ja muissa tapahtumissa tämä muutos taas olisi aivan loistava helpotus.

Anniskelun jatkoaikalupien hakeminen helpottuisi. Lupaviidakko helpottuisi ja ravintola voisi jatkaa anniskeluaan 04: ään asti vain ilmoituksella. Tosin ravintolan tulee pitää huolta järjestyksen valvonnasta paremmin kuin aiemmin. Viranomaisilla olisi myös oikeus kieltää ravintoloilta jatkoaikaluvat häiriöiden välttämiseksi.

 

Mainonta

Ravintolat eivät saa nykyisin mainostaa happy hour -tarjouksia. Rajoituksesta luovuttaisiin jatkossa.

Väkevien alkoholijuomien hinnastot ovat nykyisin sallittuja vain Alkolle ja muille vähittäismyyjille. Myös valmistajat, tukkumyyjät ja ravintolat voisivat jatkossa esitellä omia tuotteitaan esimerkiksi verkkohinnastoissa.

 

Kokonaisuudessaan olen todella tyytyväinen tuleviin muutoksiin. Suomessa eletään mielestäni liian holhoavassa ilmapiirissä ja juurikin siitä syystä me suomalaiset emme osaa käyttää alkoholia kohtuudella. Meille suomalaisille alkoholi on tabu, johon liittyy aivan liikaa humalanhakuinen örveltäminen. Kyseistä kulttuuria ei kuitenkaan löydy kaikkialta muualta maailmasta ja yleensä näissä maailman kolkissa myös säätely on miedompaa. Toivonkin nyt päättäjiltä ja uuden alkoholilain vastustajilta luottoa meihin suomalaisiin ja meidän käytökseemme. Nyt on nimittäin meidän hetkemme näyttää olevamme luottamuksen arvoisia.

 

Lähteet:

http://stm.fi/alkoholilain-kokonaisuudistus

http://stm.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-alkoholilain-kokonaisuudistuksesta

http://www.hs.fi/politiikka/art-2000002902176.html

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Keskustele artikkelista

3 kommenttia to “Tuntemuksia alkoholilain kokonaisuudistuksesta..”

 1. Antti Rein sanoo:

  Oikein mallikkaasti ja alan ammattilaisen näkökulmasta kirjoitettu artikkeli. Minun mielestä vähittäismyynnin helpottuminen ruokakaupoissa ja varsinkin panimoissa on mieletön parannus aikaisempaan. Alkon autosta en näe kauheasti hyötyä.
  Ravintolassa kuitenkin nautin osaavasta henkilökunnasta ja pitää toivoa, että päälliköt tajuavat sen arvon palkatessa uutta henkilökuntaa. Happy hour- aikoja odotellessa!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Antti Hiltunen sanoo:

  Hyviä mietteitä Asko! Itse jäin kuitenkin miettimään edelleen, kun puhutaan normien purusta ja alkon monopolista samassa lauseessa, että miten se nyt jatkossa sitten tulee toimimaan. Oma mielipiteeni on sama kanssasi, ettei väkevien viinojen tarvitse ruokakauppaan tullakaan mutta onko tuosta näennäisestä 0.8% alkoholirajan nostosta hyötyä muille kuin oluen juojille? Miksei saman tien tuoda myös viinejä hyllyyn? Tällaisia mietteitä minulla jäi.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Liisa Heinonen sanoo:

  Hyvin ja todella asiantuntevasti kirjoitettu essee. Olet hankkinut ajankohtaista tietoa ja peilaat sitä alan käytäntöön ja haasteisiin. Tämä on mainio esimerkki siitä, kuinka esseet toimivat oppimisen välineinä. Hyvä tapa syventää omaa ammattiosaamistaan!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!