Tunnista temperamentit

30.11.14 Esseen kirjoittaja: Meeri Kangasmäki
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tunnista temperamentit
Kirjan kirjoittaja: Tony Dunderfelt
Kategoriat: Oppiva organisaatio

Tony Dunderfeltin kirjassa Tunnista temperamentit on testi, jonka avulla saa selville oman temperamenttivärinsä. Testistä löytää myös lyhemmän version netistä osoitteesta https://www.ps-kustannus.fi/tunnistatemperamentit. Kirja perustuu väriteoriaan, joka on mielestäni selkeä ja mielekäs tapa kuvata temperamenttia. Tässä esseessä kerron millainen se on ja miten se toimii ja sen jälkeen kerron mitä värejä meidän ryhmästä löytyi. Itse olen tutustunut tähän kirjaan jo ennen akatemialle tuloa ja tehnyt testin muutamaan kertaan. Teorian testaaminen käytännössä oli mielenkiintoista. Kirjassa kerrotaan myös käytännön vinkkejä erilaisten ihmisten kanssa toimeentulemiseen ja heidän käyttäytymisen ymmärtämiseen.

 

Mikä on temperamentti?

Temperamentti on se tyyli ja tapa, jolla reagoimme vallitseviin olosuhteisiin ja havaittuihin tapahtumiin.

Temperamentti on osa ihmisen persoonallisuutta. Se vastaa kysymykseen “Miten?” eli se kuvaa ihmisen käyttäytymistä. Temperamentti ei siis ole pysyvä osa ihmistä vaan se voi muuttua vuosien saatossa ja sitä voi itse kehittää haluamaansa suuntaan. Prosessi on hidas, mutta mahdollinen. Temperamenttia ei voi siis käyttää selityksenä, että ”tällläinen minä nyt vain olen”, jos on tehnyt jonkun virheen. Tai voihan sitä kokeilla, mutta ei se montaa kertaa läpi mene.

 

Eri värit ja niiden merkitykset

Kirjassa temperamentit jaotellaan neljään eri väriin, koska värit on helppo muistaa ja niihin on helppo liittää eri merkityksiä. Mielestäni tämä on todella selkeä tapa kuvata eri temperamentteja verrattuna pelkkiin sanallisiin termeihin.Testi kertoo kuinka paljon mitäkin väriä sinussa on.  Värit koostuvat aina kahdesta pääpiirteestä, joita voi olla voimakastahtoinen, hyväntahtoinen, introversio ja ekstroversio. Väreistä on olemassa myös välivärit, jotka sijoittuvat aina kahden värin väliin.

Tässä on nelikenttä jonka mukaan värit määräytyvät:

temperamentit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjassa on pyritty löytämään mahdollisimman kuvaavat, mutta neutraalit termit kuvaamaan temperamenttipiirteitä. Ymmärrystä lisätäksemme Ekstroversio-Introversio sanaparin voisi korvata sanoilla Ulospäinsuuntautunut-Sisäänpäinsuuntautunut ja Voimakastahtoinen-Hyväntahtoinen voisi korvata sanoilla Asiakeskeinen-Ihmiskeskeinen. On helppo yhdistää värit temperamentteihin, koska väreihin yhdistetään yleensä samanlaisia piiirteitä, joita temperamenteista löytyy.

Alla on lueteltuna eri värit ja niiden ominaispiirteet lyhyesti siten kun ne kirjassa ovat. Oman värin vahvuuksia kannatta käyttää hyväksi. Jokaisen värin kohdalla on kerrottu myös heikkoudet, jotta voi kehittää itseään näissä asioissa.

 

Sininen

Yleistä: Suunnitelmallinen, perusteellinen, keskittynyt, laajat näkemykset

Ilmaisutyyli: Hillitty, asiallinen, harkitseva, tarkat määritelmät

Rooli: Asiantuntija, tarkkailija, tutkija, keräilijä, vastaa faktoista

Heikkoudet: Tosikko, perfektionisti, vetäytyvä, ahdistuu helposti

Treenattavaa: Huumori, vaihtoehdot, teoria ja käytäntö kaksi eri asiaa

 

Keltainen

Yleistä: Avoin, mielikuvituksekas, innostunut, luova, puhelias

Ilmaisutyyli: Vikkelä, huumorintajuinen, paljon eleitä ja ilmeitä, innostus

Rooli: Esiintyjä, seikkailija, taiteilija, ideoija, vastaa tunnelmasta

Heikkoudet: Epärealistinen, holtiton, täynnä itseään, huono keskittymään

Treenattavaa: Jalat maahan, asia kerrallaan, ein sanomisen taito

 

Vihreä

Yleistä: Ystävällinen, kärsivällinen, leppoisa, ei julista eikä hötkyile

Ilmaisutyyli: Pehmeä, rauhallinen, kohtelias

Rooli: Sovittelija, lohduttaja, sosiaalinen, vastaa perinteistä

Heikkoudet: Päättämätön, liian pehmeä, karttaa ristiriitoja, riippuvainen

Treenattavaa: Rohkeus, tunteiden suora ilmaisu, tilan ottaminen

 

Punainen

Yleistä: Energinen, suoraviivainen, reilu, voimakastahtoinen

Ilmaisutyyli: Jämäkkä, tavoitteellinen, reipas, äänekäs

Rooli: Itsevarma, veturi, puheenjohtaja, taistelija, vastaa energiasta

Heikkoudet: Hallitseva, käskyttävä, kärsimätön, ei näe rajoituksiaan

Treenattavaa: Delegointi, rentoutuminen, hiljaa hyvä tulee

 

Välivärit

Välivärit edustavat nelikentän ääripäitä ja heistä löytyy aina kahta pääväriä:

 • Turkoosi – Introversio
 • Oranssi – Ekstroversio
 • Violetti – Voimakastahtoinen
 • Keltavihreä – Hyväntahtoinen

 

Meidän tiimin temperamentit

Teetin tämän temperamentti testin tiimillämme ja pidin siitä pajan. Tavoitteena oli, että oppisimme ymmärtämään paremmin, miksi toiset käyttäytyvät tietyllä tavalla ja miten voimme kehittää omaa ilmaisutapaamme. Värimme jakautuivat melko tasan, paitsi yhden värin kohdalla. Sinisiä ihmisiä löytyi nimittäin vain yksi ja hänkin oli lähempänä violettia. Mielestäni tämä oli omituista, sillä ajattelin että ryhmät oli jaettu juuri sen mukaan, että niihin tulisi erityyppisiä ihmisiä. Jännä nähdä miten yksi erilainen ihminen pystyy sopeutumaan erilaisten ihmisten joukkoon. Toinen mielenkiintoinen löytö oli se kun ryhmässämme oli yksi, jolla oli yhtä paljon vihreää ja punaista, jotka ovat vastavärit. Kirjan mukaan yleisimmät yhdistelmät ovat yksi pääväri tai kaksi vierekkäistä väriä. Mietimme tätä hetken ja tulimme siihen tulokseen, että on olemassa myös eri rooleja ja eri rooleihin saattaa kuulua eri temperamentti värejä. Kaikki eivät toimi samalla tavalla kotona ja töissä.

Yleisesti oli hauska huomata, että ne jotka ovat olleet pajoissa äänessä olivat keltaisia tai punaisia ja vihreät olivat vain kuunnelleet ja välillä ehkä sanoneetkin jotain. Tästä on helppo lähteä kehittämään parempaa dialogia, jossa kaikkien mielipide tulee kuulluksi. Vihreitä voidaan aktivoida ja keltaisia ja punaisia ihmisiä voidaan hieman jarrutella, jotta kaikkien mielipiteet tulevat kuulluksi.

Olen itse väriltäni keltainen ja minussa on myös hieman vihreää. Ryhmästämme löytyi myös monia muita keltaisia. Kun lukee keltaisen kuvausta niin huomaa, että monet asiat osuvat kohdalle. Koen, että varsinkin luovuudesta ja innostuksesta on ollut minulle hyötyä akatemialla ja välillä huomaan olevani huono keskittymään samaan asiaan pitkän aikaa. Testin tulokset ovat auttaneet minua käyttämään vahvuuksia hyväkseni ja kiinnittämään huomiota heikkouksiini. Suosittelen kirjaa ja testiä jokaiselle, joka tykkää itsensä kehittämisestä.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Tunnista temperamentit”

 1. Olipas kiintoisa, en olekaan aiemmin törmännyt tähän! Me ollaan tehty Tuuman kanssa erilaisia luonnetestejä kanssa, mutta tämäkin kiinnostaisi. Luulen että meidän tiimistä saattaisi jopa löytyä jokaista väriä, eniten takuulla punaista ja keltaista. On ollut hauskaa huomata, että eri tiimirooli-/luonne-testeissä eri tyypit saa samoja tuloksia. Esim. monella, joka varmasti saisi tästä testistä keltaisen tai punaisen, ei olisi ollenkaan keskenään sama tulos tiimirooleissa.

  Hauskasti olit pohtinut tuota teidän tiimin jakoa eri temperamentteihin. 🙂 Nämä testit auttavat parhaimmillaan ymmärtämään toisia, mutta niitä ei kannata ottaa liian vakavasti myöskään, etteivät ne ala rajoittaa.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 2 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!