TUNNISTA TEMPERAMENTIT

11.12.16 Esseen kirjoittaja: Ariela Perä-Rouhu
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tunnista temperamentit
Kirjan kirjoittaja: Tony Dunderfelt
Kategoriat: Uncategorized

TUNNISTA TEMPERAMENTIT

 

Lähiaikoina minua on alkanut kiinnostaa yhä enemmän ihmisten erilaiset käyttäytymismallit, persoonallisuudet ja niiden vaikutukset lähiympäristöön. Tähän liittyen olen seurannut televisiosta ohjelmaa ensitreffit alttarilla, jossa ryhmä psykologeja, terapeutteja ja pappeja muodostaa mielestään kolme sopivinta paria toisilleen. Minua kiinnostaa suuresti, miten ihmisen persoonallisuuksien ja muiden psykologisten tekijöiden tuntemusta voisi hyödyntää työelämässä ja parisuhteessa. Tässä kirjassa esitellään psykologian tutkimuksiin perustuva, käytännönläheinen ja helposti sovellettava menetelmä, joka auttaa oivaltamaan, miten ja miksi ihmiset toimivat eri tavalla.

”Temperamentti kuvaa yksilön tapaa reagoida kehollaan ja käyttäytymisellään esiin tuleviin tilanteisiin. Se ei kuvasta ihmisen koko persoonallisuutta, mutta temperamenttien ymmärtäminen on kiehtova tie itsetuntemukseen ja ihmissuhteiden maailmaan.”

Kirjan alussa syvennytään siihen mistä ihmisen persoonallisuus koostuu. Persoonallisuudella tarkoitetaan ihmisen fyysistä, sosiaalista, psyykkistä ja henkistä kokonaisuutta.

 

PERSOONALLISUUDEN ERI ULOTTUVUUDET

FYYSINEN MINÄ

ROOLIMINÄ

KULTTUURIMINÄ

KASVATETTU MINÄ

TEMPERAMENTTI

YDINMINÄ

Yksi persoonallisuuden ulottuvuuksista on temperamentti, jota käsitellään seuraavassa luvussa. Luvun alussa on mahdollista tehdä testi, missä selvitetään temperamenttityyli (punainen, keltainen, vihreä, sininen). Seuraavassa kuvassa tiivistetysti eri tyypit. Ymmärtääkseen parhaiten eri temperamentteja on ensin hyvä käydä tekemässä testi ja selvittää mikä väri itse on: https://www.ps-kustannus.fi/tunnistatemperamentit.html .

1111

 

 

Oheisissa kuvissa lyhyesti eri ”värien” ominaisuuksia ja asioita joita kannattaa ottaa huomioon vuorovaikutustilanteissa.

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
TUNNISTA TEMPERAMENTIT, 1.0 out of 5 based on 2 ratings

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!