Tampere
28 Mar, Thursday
7° C

Proakatemian esseepankki

Tunnetko lukkosi?



Kirjoittanut: Minna Järvinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Mikä on tunnelukko?

Tunnelukko on lapsena opittu tapa reagoida, kokea, tuntea, ajatella ja käyttäytyä. Jokaisella meillä on tunnelukkoja, vaikka emme niitä tiedosta. Tapamme reagoida aikuisena tilanteisiin johtuu lapsuudessa opituista selviytymismalleista. Olemme lapsena kehitelleet tavat kiertää tilanteen ja näin olemme luoneet itsellemme tavat päästä tietyistä tilanteista pois. Ajattelemme, että tämä hyväksi opittu tapa pelastaa meidät tilanteelta, emmekä joudu kohtaamaan tilannetta suoraan. Kun tunnelukko nykypäivänä aktivoituu, niin meissä virittyy sisäinen lapsi. Usein toiminta on kuitenkin meitä itseään vastaan, ja hyökkäämme tilanteeseen tai antaudumme. Tunnelukkojen auetessa käsittelemme tukahdutettuja tunteita ja lukkojen aukaisemisen avulla yritämme selvitä niistä tukahdutetuista tunteista. Tunteet eivät itsessään ole ongelma, vaan se kuinka tunteet pakottavat meitä toimimaan lapsuuden keinoin. Esimerkkinä tukahdutetuista tunteista voi olla, jos lapsuudessa vanhemmat ovat riidelleet usein ja lapsi on aina joutunut riidan keskelle osaksi riitaa. Lapsi on huomaamattaan opetellut keinot kiertämään nämä tilanteet ja käyttää näitä keinoja aikuisiässä tiedostamattaan.

Tunnelukot ovat tulleet osaksi meitä niin varhain, ettemme voi muistaa näitä asioita menneisyydestä. Tunnelukkojen takia mukaudumme ryhmätilanteissa, välttelemme haasteita epäonnistumisen pelossa. Emme pysty saavuttamaan mielenrauhaa ja tunnelukkojen takia koemme itsemme tyhmiksi, itsekkäiksi. Myös häpeä ja arvottomuuden tunne ovat osa tunnelukkojen aiheuttamaa tuskaa. Tunnelukot tuovat myös paljon huolia ja pelkoja, eivätkä pohjaudu todelliseen vaaraan.

Tunnelukot voi selvittää tunne lukko-testin avulla. Tämä testi on kyselylomake, johon merkitään 1= ei kuvaa minua yhtään – 6= Kuvaa minua täysin. Testissä on 18 eri osioita, joista selviää mitkä tunnelukoista on vahvoja ja mitkä erittäin vahvoja. Itsellä nousi yksi erittäin vahva ja neljä vahvaa ominaisuutta. Testi oli mielenkiintoinen tehdä, koska testiä tehdessä en olisi voinut arvata mitä tuloksia saan. Lopulta tuloksia analysoidessa voin hyvin allekirjoittaa nämä tunnelukot, jotka osuivat kohdalleni.

 

Tunnelukkoja ovat:

Alistuminen, Vaativuus, Riippuvuus, Suojaamattomuus, Ulkopuolisuus, Vajavuus, Hylkääminen, Kaltoin kohtelu, Epäonnistuminen, Tunnevaje, Oikeutus, Rankaisevuus, Emotionaalinen, estyneisyys, Pessimistisyys, Hyväksynnän haku, Riittämätön itsekontrolli, Kietoutuneisuus, Uhrautuminen

 

Miten voit aukaista lukon?

Kun tunnistat oman tunnelukkosi, niin tilanteessa pitää rauhoittua, ymmärtää tilanne ja hyväksyä tämä. Nämä ovat ne keinot, mitkä on helppo sanoa ja kuvitella että näin toimisi, koska tosiasiassa tunteiden ottaessa vallan emme mahda itsellemme mitään. Tosiasiassa tilanteen selviytymiskeinoiksi nousee antautuminen, hyökkääminen ja välttely. Usein jopa kaikkia kolmea käytetään samaan aikaan. Joku voi nousta keskeiseksi. Tilanteessa reagoiminen on täysin yksilöllistä ja johtuu omasta historiastamme. Tilannetta vastaan ei voi taistella, koska se on itsestä riippumaton, niin myös oma historiamme on itsestä riippumaton. Tilanne vaatii työtä, eikä varmastikaan ole helppo asia ymmärtää, omaksua ja käsitellä, kun pitää itseään alkaa muuttaa. Itse voi tehdä työtä oman onnellisuuden eteen ja selvitä lukoista, mutta tätä pitää todella haluta. Oman historian avaaminen voi olla hyvinkin kivuliasta, koska kukaan ei halua myöntää, että oma lapsuus olisi ollut kurja tai vanhemmissamme johtuvaa. Lukkojen aukaisemiseen tarvitaan tilaa ja aikaa. Parhaaseen tilanteeseen päästään, kun pystyt myös hyväksymään vanhempasi ja oman lapsuutesi juuri sellaisena kuin se on ollut. Jos et pysty puhumaan omien vanhempiesi kanssa suoraan tilanteesta, voi tilanteesta selvitä muutamalla konstilla. Ensimmäinen keino on, että kirjoitat tälle sisäiselle lapselle ja kerrot hänelle, että kaikki on hyvin, hän riittää juuri tuollaisena kuin on, eikä hänessä ole mitään vikaa. Voit vaihtaa niin monta kirjettä sisäisen lapsesi kanssa kuin on tarve tilanteen selvittämiseksi. Tosiasiassa sinun ei tarvitse lukea kirjettä kenellekään ääneen tai antaa lukea. Tämä kirjeenvaihto on sinun ja sisäisen lapsesi välistä kommunikaatiota tilanteen selvittämiseksi. Toinen keino on, että koitat löytää sisältäsi sisäisen lapsesi ja keskustella hänen kanssaan asioista. Keskustelu pitää aloittaa varovasti ja kohteliaasti, eikä hyökätä lapsen kimppuun. Lapsi on kuitenkin haavoittuvainen ja herkkä.

Kun olet saanut asiat selvitettyä joko kirjoittamalla tai puhumalla, pitäisi olosi olla kevyempi ja raikkaampi. Vanhat asiat on käsitelty ja jätetty taakse. Ja lopulta emme enää kärsi haitallisten vaikutuksien seuraamuksista.

Tosiasiassa kriittiseen tilanteeseen joutuminen on jatkuvaa keskustelua aikuisen ja sisäisen lapsen välillä. Tulemme loppuelämämme kohtaamaan näitä kriittisiä tilanteita, jossa tunteemme menevät lukkoon. Tarkoitus olisikin, että tilanne on käyty niin hyvin ja kattavasti läpi, että keskustelu tilanteessa olisi nopeasti ohi ja sisäinen lapsi osaisi hyväksyä uuden muuttuneen tilanteen. Keskustelu pitää käydä rohkeasti, koska tällöin olet myös valmis ottamaan itse vastuun omasta elämästäsi ja tekemään siitä juuri sen näköisen kuin itse haluat! Aikuisenakin meitä auttaa, kun näemme sisäisen lapsen ja tiedostamme tämän olemassaolon. Pitää kokeilla rohkeasti, koska siinä ei ole mitään menetettävää. Aina voi pyytää lupaa aloittaa alusta ja harjoitella, nimittäin kaikki tekevät virheitä! Jokainen varmasti nauttii lukkojen auetessa, sillä uskallamme mennä paremmin tilanteeseen, emmekä kiertele tilanteita. Uskallamme olla omia itseämme ja saamme nykypäivän suhteet toiminaan paremmin ollessamme itseemme tyytyväisiä.

 

Miten tunnelukot heijastuvat minussa?

Tunnelukot kontrolloivat itseä ja ympäristöä. Tällä tavoin pystymme välttämään pahan ja toimimaan halutulla tavalla. Tai ainakin luulemme, että se on toivottu tapa toimia. Tunnelukkojen avulla välttelemme todellisia tunteita ja vertaamme jatkuvasti itseämme toisiin. Tämä on todella kuluttava tapa ja alentavat itsetuntoa merkittävästi. Tunnelukkojen ottaessa vahvan otteen emme enää toimi niin kuin itse haluaisimme, vaan sisäisen lapsi ottaa vallan ja tyydymme tähän. Tyydymme sen takia, koska olemme aina tehneet näin ja tottuneet näihin toimintatapoihin. Tunnelukot saattavat vääristää koko minäkuvaa ja täten tehdä ongelmia esimerkiksi parisuhteessa, kun käyttäydymme sisäisen lapsen tavoin ja reagoimme tiettyihin tilanteisiin vahvasti, emmekä pysty selittämään toimintaamme. Parisuhde, tiimissä toimiminen tai uuden ihmisen kanssa tutustuminen saattavat olla tilanteita, jossa vanhat lukot heijastuvat ja muuttavat toimintaamme. Ollessamme heikkoja ja epävarmoja toimiminen vahvan ja itsenäisen ihmisen kanssa saattaa olla joko haastavaa tai sitten käyttäydymmekin päällekäyvästi. Usein tunnelukot hävettävät itseäkin ja ihmettelemme jälkeenpäin, että miksi käyttäydyimme tai reagoimme tilanteessa juuri tuolla tavoin.

 

Ajankäytön ongelmakohdat.

Itse olen käynyt läpi tunne lukko-testin ja tämän pohjalta olen käynyt oman keskustelun sisäisen lapseni kanssa. Tämä ei ole projekti, mikä olisi päivässä ohi vaan jatkuvaa keskustelua sisäisen lapsen kanssa. Suurin keskustelun aiheemme on aikataulut ja niiden tuomat ongelmat. Aikataulujen yhteyteen toinen suurin ongelma on, etten osaa sanoa ei. Olen aina ollut todellinen aikatauluttaja ja joka paikkaan menijä. Olen todella usein tilanteessa, että olen väsynyt ja meneillään on liian monta asiaa samaan aikaan, eikä langat enää pysy käsissäni. Aikataulut kiteyttävät kaikki ongelmat, mitä pystyn itselleni luomaan. Olen usein valmis ottamaan omasta ajastani ja hyvinvoinnistani aikaa muiden auttamiseen ja töiden tekemiseen. Lukkojen auetessa voin vain todeta, kuinka vapauttavaa on tiedostaa tilanne ja toimia tietoisesti eri lailla kuin aikaisemmin. Matka tämän kaiken myöntämiseen on ollut pitkä ja matka jatkuu edelleen. Oloni on paljon kevyempi ja osaan ottaa aikaa myös itselleni, kun toimintatapani on erilainen kuin aikaisemmin. Kun tarkoitus on tehdä muutoksia omassa elämässä pitää osata olla armollinen itselleen. Tästä kaikesta tunteiden vuoristoradasta huolimatta suosittelen kaikille etsiä omat tunteiden lukot ja käsitellä niitä avoimesti.

Kommentit
  • Petteri Hentilä

    Omalla kohdallani yksi tunnelukko on liittynyt siihen, että sisäinen lapseni on kokenut ulkopuolisuuden tunnetta siitä, että olen ollut kiinnostunut sellaisista asioista mistä yleensä ikäiseni eivät ole olleet kiinnostuneet. Olen kuitenkin oppinut elämään asian kanssa. Tämän vuoden alussa koin Promisian kautta ensimmäisen kerran elämässäni todella kuuluvani joukkoon. Positiivinen ja kehittävä palaute on myös ollut tärkeässä roolissa tervehdyttämässä itsetuntoa ja auttamassa ihmisenä kehittymistä.
    Tunnelukkoja on monesti hankala havaita, mutta esseessä mainitsemasi lista erilaisista tunnelukoista helpotti miettimään minkälaisia tunnelukkoja omalla kohdallani voisi olla. Aluksi ajattelin, että ei ole. Mutta kun tarkemmin ryhdyin pohtimaan, niin kyllähän niitä oli.
    Itsensä suojeleminen ylityöskentelyltä voi olla vaikeaa, vaikkakin välttämätöntä burn outin ehkäisemiseksi. Valitettavan monesti ei sanotaan vasta sitten, kun jaksaminen on jo äärirajoilla. Toivon, että löydät sijaa armollisuudelle myös itseäsi kohtaan.
    Pidin siitä, että esseestä löytyi heijastuspintaa myös omiin elämänkokemuksiini. Kiitoksia Minna hienoista ajatuksistasi, todella hyvä ja ajatuksia herättävä kirjoitus! 🙂

    22.4.2018
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close