Tunneäly työelämässä

20.09.16 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tunneäly työelämässä
Kirjan kirjoittaja: Daniel Goleman
Kategoriat: Vastuullinen ja kestävä yrittäjyys, Oppiva organisaatio

Olen usein miettinyt, miksi toiset menestyvät työelämässä paremmin kuin toiset. Oli kyse yrittäjästä, toimitusjohtajasta, esimiehestä tai myyntipuolen parhaasta työntekijästä. Voiko näillä työelämän menestyjillä olla jokin erityistaito, minkä avulla he ovat parhaimpia työyhteisössään? Yhdistävä tekijä kyseisillä henkilöillä ovat vahvat sosiaaliset taidot. Puhun siis tunneälytaidoista. Tunneäly on suhteellisen tuore havainto ja on puhuttukin, että voiko se syrjäyttää korkean älykkyysosamäärän työelämän tarjonnassa? Kumpi on ratkaisevampi työelämän menestyjän työkaluissa: korkea älykkyysosamäärä vai vahvat tunneälytaidot?

 

Mitä on tunneäly?

Tunneäly on kykyä itsehillintään ja myötätuntoon eli empatiaan. Tunneälytaitoihin kuuluu myös innostuminen, sisu ja motivoitumisen taidot. Tunneälyllä tarkoitetaan omaa tunnekäyttäytymistä. Tunneälykäs ihminen tunnistaa omat tunteensa, pystyy nimeämään ne ja parhaimmassa tapauksessa hillitsemään niitä. Älykkyysosamäärä kehittyy ihmisellä noin 16 vuotiaaksi asti, kun taas tunneälytaitoja ihminen voi kehittää koko ikänsä. Meissä tapahtuva henkinen kasvu teini-ikäisestä aikuiseksi onkin tunneälyn kehittymistä ja sen hallinnoimista.

 

Aivojen varhaisimpien osien päälle, jotka ohjaavat ihmisen perustoimintoa on kehittynyt lisäosa, etuotsalohko, jonka avulla hallinnoimme ajatuksiamme. Etuotsalohkon avulla pystymme vaativaankin ajatteluun ja tunteiden säätelyyn. Esimerkiksi pelko, suuttuminen ja onnellisuus ovat ihmisen perustunteita. Tunneälyn avulla voimme tutkia esimerkiksi pelon syytä ja määritellä siihen tunteet, muokata reaktiotamme ja hallinnoida sitä. Jopa päihittää itse pelko. Olemme siis koiramaailman sanastoa käyttäen jalostuneet ympäristön kasvaneiden vaatimuksien mukaan. Useimmat psykologiset häiriöt johtuvat etuotsalohkon vaurioista tai kehityshäiriöistä.

 

Määritelmän mukaan tunneäly on

 1. Omien tunteiden tiedostaminen
 2. Tunteiden hallitseminen
 3. Motivaation löytäminen
 4. Muiden tunteiden havaitseminen
 5. Ihmissuhteiden hoito

 

Tunneäly työelämässä

 

Tunneälyn kehittymisen edellytyksenä on kyky lukea omia ja toisten tunteita. Tärkeää on myös osata kertoa rehellisesti ja nimetä omat tunteensa. Työyhteisön kannalta avoin, rehellinen työilmapiiri on tunneälyn kannalta kaiken a ja o. On erityisen tärkeää, että jokainen työntekijä kunnioittaa toisiansa työpaikalla ja ovat valmiita nostamaan asioita esille, mikäli itse kokee jääneensä asian kanssa yksin. Esimerkiksi työtoverin epäammattimainen työskentelytapa on syytä nostaa pöydälle, ennen kuin asiasta tulee ongelma.

 

Kuinka sitten tunneäly johtajan asemassa? Työyhteisöä inspiroiva johtaja on sosiaalinen, empaattinen ja suorapuheinen. Eli tunneälykäs. Johtajan ei tarvitse olla nykyään vain asiantuntija tai korkean älykkyysosamäärän omaava henkilö. Johtajaksi haetaan ihmisiä, jotka tietävät yrityksen tarjonnan, valmistusprosessin ja ennen kaikkea, ymmärtää ihmisiä. Puolueellisten ja puolueettomien tutkimusten tulokseksi tuli, että 2/3 taidoista, joita työntekijä tarvitsee työelämässänsä ovat tunneälytaitoja ja loput 1/3 on tietotaitoa. Eli tarvitsemme tuplasti enemmän tunneälytaitoja nykyajan työympäristössä. Tämä tulos näkyy myös johtajatasolla.

 

Nykyajan työyhteisöihin palkataan työntekijöitä tunneälytaitojen pohjalta. Halutaan palkata ne ihmiset, jotka tulevat toimeen erilaisten persoonien kanssa ja haluavat toimia yhteisön parhaaksi. Tunneälyn merkitys on kasvava eikä sitä voi mainostaa liikaa. Oletko ikinä miettinyt, että esimiehesi saattaisi seurata sinua tunneälytaitojesi kautta? Kuinka tulet työyhteisössä toimeen muiden työntekijöiden kanssa, kuinka toimit ongelmien tullessa eteen, ratkaiset ne ja kuinka palvelet asiakkaita?

 

Itse rupesin miettimään viimeisintä työhaastatteluani ja nykyistä työyhteisöämme. Meitä kaikkia yhdistää tehokas asiakaslähtöinen palvelualttius, halu kehittää työyhteisöä paremmaksi ja halu tuntea työntekijät ja yritys paremmin. Nostamme palavereissa ongelmakohdat esille ja yhdessä rakennamme ratkaisun niiden poistamiseksi. Tämä on mielestäni tunneälykästä työyhteisöä parhaimmillaan. Työhaastattelua tehdessä tällaisten piirteiden havainnointi alle tunnin tapaamisella hakijasta on haastattelun tekijälle todella vaativaa. Miten itse toteuttaisit työhaastattelussa näiden kykyjen havainnoinnin?

 

Toinen paikka, missä tarvitsen paljon tunneälytaitoja on meidän tiimiyrityksessä Otteessa. Yhteisen edun tavoittelu, kehittyminen niin yksilö- kuin yritystasolla ja asiakaspalvelu. Monta erilaista polkua mitä kulkea, mutta kuitenkin muistaen yhteisen päämäärän ja tavoitteet. vaikka olemme avoin yhteisö ja tuemme toisten kehitystä, niin suoran palautteen antaminen on edelleen ongelma. Kuinka autamme toisiamme kehittymään, jos emme uskalla nostaa ongelmia esille? Itse kaipaisin suoraa palautetta toiminnastani ja mahdollisesti vinkkejä jatkoon, jotta itse kehittyisin ammatillisesti ja tunneälyllisesti. Rehellisen palautteen antaminen toista kunnioittaen onkin tunneälystä varmasti vaikeimpia piirteitä. Voiko tässä vaikuttaa kulttuuri, työympäristö tai kasvatus? Aivan varmasti. Pienillä harjoituksilla voimme kuitenkin kasvaa pois vanhoista kaavoista. Onko muiden tiimeissä vastaavanlaisia tunneälyn osa-alueiden rotkoja, joita ei tahdo saada täytettyä? Jos on ollut, kuinka selvititte ne?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tagit:

Keskustele artikkelista

3 kommenttia to “Tunneäly työelämässä”

 1. Oona Nikama sanoo:

  Hyvää pohdintaa tunneälystä työelämän kannalta, Laura!
  Tunneälyn tärkeys näkyy koko ajan enemmän ja enemmän työympäristössä, ja niin kuin totesit, sitä painotetaan erittäin paljon esimerkiksi rekrytoinnissa. On totta, että työssä pärjääminen ei ole enää yhtä vahvasti sen varassa, mikä on työntekijän asiantuntijuus kyseistä työtä kohtaan, vaan määrittävä tekijä on se, miten hän tulee toimeen työyhteisössä ja ratkoo ongelmatilanteita.
  Proakatemialla tunneälytaidot ovat todella merkittävässä osassa. Kun toistakymmentä erilaista ihmistä laitetaan samaan tiimiin ja yhteisiä päätöksiä pitäisi saada tehtyä, ei siitä tule mitään, elleivät ihmiset pysty samaistumaan toisen asemaan ja ilmaisemaan selkeästi ja kypsästi omia tunteitaan.
  Meillä Efektissä on myös ollut ongelmia palautteen antamisessa ja suoraan puhumisessa. Viime vuoden jälkeen ilmapiiri on kuitenkin muuttunut koko ajan avoimemmaksi, ja suoraa palautetta on alkanut tulla enemmän ja enemmän. Varmasti kasvava luottamus tiimiin ja vieraskoreuden viimeisten rippeiden katoaminen ovat vaikuttaneet tähän. Toki kehitettävääkin on vielä paljon.
  Aiheeseen oli helppo päästä sisälle, kun tunneäly käsitteenä oli tuttu viime keväältä. Kiitos mukavasta esseestä ja uudesta käsittelykulmasta tähän aiheeseen! 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  • Laura Hänninen sanoo:

   Kiitos Oona palautteesta! Tämä suoran puhumisen kulttuuri on varmasti iso juttu jokaisessa tiimiyrityksessä. Harjoittelemalla hyvä tulee 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Tanja Verho sanoo:

  Suoraan puhuminen ja rehellinen palaute on vaikeaa kenelle tahansa. Proakatemia antaa sen oppimiseen huikeat puitteet, joten kokeilkaa eri tapoja, uskaltakaa kohdata ne erilaiset tilanteet joissa palautetta annetaan, ottakaa vastaan palautetta, olkaa avoimia ja pyytäkää palautetta. Proakatemian jälkeen samanlaista mahdollisuutta harjoitteluun ei ole, mutta työelämässä taitojen hiominen on huomattavasti helpompaa täällä saadun pohjan ansiosta.

  Laura, jatkokirja tähän voisi olla Tapojen voima, miksi käyttäydymme niin kuin käyttäydymme. Ei ole ihan pikkujuttu oppia uusille tavoille. Mielenkiintoinen setti! 😉

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!