Tampere
29 Mar, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Tunne lukkosi



Kirjoittanut: Removed User

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Tunne lukkosi
Kimmo Takanen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kotikonnuilla käydessäni toukokuun lopulla käteeni sattui kirpputorikierroksella miltei puolivahingossa Kimmo Takasen kirjoittama teoS “Tunne lukkosi”. Olin aiemmin kuullut kirjasta pelkkää hyvää sanottavaa, joten nyt oli oiva tilanne tehdä joku toinen ihminen 5 euroa rikkaammaksi. Minä sain taas mahdollisuuden tutkia, vaivaavatko juuri ne tunnelukot minua, jotka olen osittain itsessäni huomannut.

Kirjan perimmäinen sanoma muodostuu skeematerapian ympärille, joka on tunnelukkojen käsittelyyn pohjautuva terapiamuoto. Erilaisia tunnelukkoja on määritelty yhteensä 18 kappaletta omine erikoispiirteineen. Tunnelukko -testin avulla on mahdollista kartoittaa omat tunnelukot, niiden alkuperä ja vaikuttavuus elämään.

Tunnelukko, mikä se on?

Jokaisella meistä on tunnelukkoja, vaikka emme välttämättä kaikkia niistä edes tunnista. Ne ovat asioita, jotka muokkaavat toimintaamme. Joillakin ihmisillä jokapäiväisessä elämässä kulkevat mukana huolet ja pelot, toisilla taas saattaa olla vaikkapa jatkuva riittämättömyyden tunne. Tunnelukot ovat asioita, joiden vuoksi ajaudumme riippuvuuksiin ja joiden takia elämänlaatumme saattaa kärsiä. Tunnelukoista ei vapaudu taistelemalla ja pakenemalla niitä, vaan ne täytyy kohdata.

Jos uskottelet itsellesi vaikkapa jatkuvasti, että olet huono jossain, niin todennäköisesti tekemisesi myös kärsii siitä. Uskomus poistuu yksinkertaisesti siten, että lakkaa uskomasta ja tähtää ajatukset muihin asioihin. Todennäköisesti uskomukset ovat kuitenkin erittäin sitkeitä, sillä ne ovat kulkeneet mukanamme koko elämämme ajan. Muistan yläasteella ja lukiossa hokeneeni jatkuvasti, kuinka huono olen matematiikassa. En edes viitsinyt yrittää, sillä aina totesin, että olen niin surkea siinä. Silloin, kun yritin yrittää, niin ajatukseni kulkivat huomaamattomasti pelon ja paniikin puolelle. Ei täytynyt kuin nähdä kokeessa matemaattinen laskutehtävä ja koin heti olevani osaamaton. Ajatusmaailmaa muuttamalla saa ihmeitä aikaan – en koe vieläkään olevani hyvä matematiikassa, mutta nykyään pärjään siinä. Se vain yksinkertaisesti vaatii enemmän työpanostusta ja asiaan oikealla tavalla suhtautumista.

 

Tunnelukot ovat haitallisia uskomuksia

Tunnelukkoja on määritelty yhteensä 18 kappaletta, jotka ovat seuraavanlaiset:

  • Alistuminen (minun on pakko …)
  • Emotionaalinen estyneisyys (minun on pakko hallittava tunteitani …)
  • Epäonnistuminen (minä olen epäonnistuja …)
  • Hylkääminen (minut hylätään kuitenkin …)
  • Hyväksynnän haku (ympärillä olevat ihmiset määrittelevät arvoni ja luonteeni …)
  • Kaltoin kohtelu (kuka tahansa voi haavoittaa …)
  • Kietoutuneisuus (kaikki täytyy jakaa …)
  • Oikeutus (minulla on oikeus …)
  • Pessimistisyys (minä epäonnistun kuitenkin tässä …)
  • Rankaisevuus (tein virheen, nyt minun täytyy rankaista itseäni …)
  • Riippuvuus (en pärjää yksin …)
  • Riittämätön itsekontrolli (teen mitä haluan ja silloin kun haluan …)
  • Suojattomuus (en uskalla mennä ulos, mitä vain voi tapahtua …)
  • Tunnevaje (kukaan ei kuitenkaan tykkää minusta …)
  • Uhrautuminen (tehtäväni on palvella toisten tarpeita …)
  • Ulkopuolisuus (en koe kuuluvani mihinkään …)
  • Vaativuus (olen riittämätön …)
  • Vajavuus (olen kelvoton …)

 

Kohti lukkojen käsittelyä

Ensimmäisenä vaiheena on omien tunnelukkojen tunnistaminen. Omalla kohdallani tiedostin jo listaa silmäilessäni, mitkä mahdolliset tunnelukkoni ovat. Niiden tunnistamiseen on kehitetty Takasen johdolla myös testi, jonka voi tehdä vaikkapa kätevästi verkossa (“Tunnelukkotesti”). Kun tunnelukot on tunnistettu, alkaa vasta sen jälkeen oman toiminnan muuttaminen. Toimintaa ei ole mahdollista muuttaa silmänräpäyksessä, sillä asioita ei voi niin vain korjata. Oma toiminta muuttuu henkisen kasvun pohjalta.

 

Kaksi suurinta tunnelukkoani

Tunnelukko Voimakkuus
Hyväksynnän haku vahva
Suojattomuus vahva

Tein taannoin tunnelukkotestin ja kaksi voimakkainta tunnelukkoani ovat hyväksynnän haku ja suojattomuus. Voimakkuuden mukaan ne vaikuttavat merkittävästi elämääni. Tämä on myös asia, jonka voin allekirjoittaa täysin. Olen melko kova huolehtimaan ja usein saatan olla peloissani jo pienistäkin asioista. Esimerkiksi pieni muutos terveydessä tai hiukan epätavallisempi tuntemus kehossa saattaa saada pelon valloilleen, joka taas johtaa ahdistumiseen. Tilanteissa kuitenkin avuksi on se, kun en keskity asiaan sen enempää ja alan tekemään jotain muuta. Olen oppinut, että esimerkiksi liiallista Googlen käyttöä kannattaa välttää, nimittäin sen perusteella tuntuu siltä, että jos sinulla on vaikkapa käsi kipeä, olet vakavasti sairas… Toinen vahva tunnelukkoni on hyväksynnän haku. Tämän piirteen olen huomannut itsessäni melko usein. Esimerkiksi jos suututan jonkun, ajattelen välittömästi, pitääkö kyseinen henkilö enää minusta ollenkaan. Haluan, että kaikki pitävät minusta tavalla tai toisella. Jos vaikkapa en itse pidä jostain henkilöstä, haluan, että hän kuitenkin pitää minusta. Pyrin konfliktitilanteissa välttämään muiden suututtamista, koska jos tekemisiäni kritisoidaan, ajaudun täysin epämukavuusalueelleni.

Tunnelukkojen voimakkuus määritellään viidellä pykälällä, jotka ovat:

  • Erittäin vahva: tunnelukko ohjaa elämääsi voimakkaasti ja laaja-alaisesti
  • Vahva: tunnelukko vaikuttaa merkittävästi elämääsi
  • Keskivahva: tunnelukko vaikuttaa elämääsi useissa tilanteissa
  • Heikko: tunnelukko vaikuttaa elämääsi harvoin
  • Ei tunnelukkoa

 

Oli mielenkiintoista huomata tunnelukkoja läpikäydessä, kuinka osan niistä pystyi löytämään itsestään välittömästi. Olen myös huomannut, että omat tunnelukkoni tulevat osittain lapsuudesta omien vanhempien kautta. Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että jokaisella on omat tavat löytää omiin tunnelukkoihin avaimet ja murtaa ne. Ei ole olemassa yhtä oikeaa keinoa.

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close