Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

TTO Business Seminar 2017



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

TTO Business Seminar 2017

 

Johdanto

 

Osallistuin 26.9.2017 Tampereen Tradenomiopiskelijat ry:n Business Seminariin, jossa puhujina olivat Tuomas Pere Pyynikin käsityöläispanimolta, Markus Koskinen ASUA remonteilta ja tuttu kasvo mm. Hyvät ja huonot uutiset -ohjelmasta – Henkka Hyppönen.

 

Jokaisella puhujalla oli omanlaisensa näkökulma elämään ja tekemiseen, mutta mielestäni yksi yhdistävä tekijä löytyi jokaiselta kolmelta mieheltä – intohimo. Nämä intohimoiset, värikkäät puheenvuorot saivat rattaat rullaamaan päässäni ja nyt muutamaa viikkoa myöhemmin tahdoin hieman koota heränneitä ajatuksia ja oivalluksia.

 

Tuomas Pere

 

Tuomas Pere valmisti olutta omassa kylpyhuoneessaan, omaksi ilokseen. Pitkään sosiaalialalla työskennellyt Pere kaipasi elämäänsä uusia tuulia ja lähtikin toteuttamaan intohimoaan kouluttautuen oluentekijäksi.

 

Pyynikin käsityöläispanimo sai alkunsa erään olutravintolan kellarista, jonne Pere päätyi vastaamalla ystävän pyyntöön juurikaan miettimättä “Kyllä”. Tuon jälkeen Pyynikin käsityöläispanimo on laajentunut massiivisesti. Nykyään heidän oluitaan löytää lähes joka paikasta ja oluet ovat useaan otteeseen palkittuja.

 

Pere kertoi kaikkien päätöstensä perustuvan pitkälti intuitioon. Hän luotti omaan fiilikseensä ja useimmiten se kannatti. Olen myös itse huomannut, kuinka omaa intuitiota pitäisi opetella kuuntelemaan ja siihen tulisi uskaltaa luottaa – se kun useimmiten on aina oikeassa. Intuitioon luottaminen voi olla pelottavaa – “sillä oudolla tunteella” harvemmin kun on tarjota faktoja päätösten tueksi. Toiset eivät myöskään juuri koskaan koe sitä tiettyä intuitiivistä tunnetta.

 

Uskon, että itsetuntemus ja avoin mieli, ehkä jopa pieni usko johonkin itseä suurempaan, auttaa intuition kuuntelemisessa. Intuitio on äärettömän mielenkiintoinen aihe, josta voisin kirjoittaa ja puhua loputtomiin, mutta ehkäpä jätämme sen toiseen kertaan.

 

Pere myös painottaa sitä, kuinka oikeastaan liiketoiminta, miksei elämä ylipäätään, on oikeastaan aika yksinkertaista. “Jos jokin toimii, tee sitä lisää. Jos ei toimi, älä tee sitä.” Tämä onkin hyvä pitää takaraivossa kaikkien strategioiden ja analyysien keskellä.

 

Pere paljastaa myös menestyksen salaisuuden, jonka ainakin itse voin täysin allekirjoittaa: “Jos haluatte menestyä, kerätkää oikea, positiivinen porukka ympärillenne.” Siinäpä se, niin yksinkertaista, kuitenkin niin haastavaa.

 

Markus Koskinen

 

Markus Koskinen toimii ASUA remonttien joukkueenjohtajana. Heidän kotisivuillaan hänen työnkuvaansa kuvaillaan seuraavasti: “Markus luotsaa Jarnon (toimitusjohtaja) kanssa joukkuetta kohti uusia tyytyväisiä asiakkuuksia. Hän kuuntelee henkilöstöä, markkinoi ja vie joukkuetta kohti uusia mahdollisuuksia. Se mikä luonnoksena ja isoina viivoina toimitusjohtajalta tulee, se Markuksen luota valmiina lähtee.”

 

Kuten he itse kuvailevat, Koskinen toimii yrityksen toimitusjohtajan Jarnon aisaparina. Koskinen itse kuvailee heidän yhteistyötään seuraavasti: “Impulsiivinen toimija tarvitsee parikseen rauhallisemman pohdiskelijan”. Kyseinen lausahdus jäi päähäni soimaan, sillä kuvailisin itseäni juurikin impulsiiviseksi toimijaksi ja teen paljon töitä yksin. Ärsyynnyn helposti, jos muut eivät toimi ja reagoi samalla vauhdilla kuin itse, jos joudun varmistelemaan, kyselemään ja pohdiskelemaan. Uskon, että kärsimättömyyteni ja nopeatempoisuuteni on yksi syy, miksi olen mielelläni tehnyt työni yksin.

 

Lausahdus sai kuitenkin kyseenalaistamaan omaa toimintaani ja seuraavan tarjouspyynnön vastaanotettuani nykäisinkin tiimikaveriani hihasta ja kysyin, josko tätä kiinnostaisi vähän jeesiä projektin kanssa, jos tarjous menee läpi. Tiimikaveria, joka on juurikin “rauhallisempi pohdiskelija”, mutta myös nopeasti innostuva ja rohkea kokeilija. Nyt odottelen innolla tarjousprosessin päättymistä, ja toivon saavani uusia kokemuksia ja näkemyksiä uudenlaisesta työskentelytavasta.

 

Koskisen yksi tärkeimmistä tehtävistä on markkinointi. ASUA remontit luottavat pitkälti avoimeen ja humoristiseen digimarkkinointiin, jota he toteuttavat mm. Facebookissa ja Youtubessa. Koskinen kehottaa jättämään rohkeasti yritykselle ja sen kulttuurille epäsopivat asiakkaat pois ja keskittymään oman tyylisiin asiakkaisiin. Samaa ideaa noudattaa kuulemani mukaan myös Proakatemian alumnien luotsaama markkinointitoimisto Unfair – kuulemma hyvin pyyhkii. Taitaa siis olla tuossa jotain perää.

 

Tärkeimpiä periaatteita ASUAn markkinoinnissa ovat heittäytyminen, itselle nauraminen, iloiset tempaukset (kuten itse leivotut pullat isännöintitoimistoihin omin käsin toimitettuina) ja ennen kaikkea aitous. “Bisnestä tehdään omalla naamalla”, Koskinen painottaa. Olen jo aiemmin törmännyt ASUAn hyväntuuliseen markkinointiin somessa, mutta aion tutustua siihen entistä tarkemmin ja ammentaa inspiraatiota myös Proakatemian markkinointiin. Mikä olisikaan parempi keino metsästää potentiaalisia hakijoita kuin näyttää kuinka aidosta siistiä meillä Proakatemialla on!

 

Henkka Hyppönen

 

Radioääni, tv-kasvo, valmentaja, kirjailija, yrittäjä… Henkka Hyppönen on moniosaaja, jonka kiinnostuksen kohteita ovat erityisesti tulevaisuus ja luova työ. Itselleni Henkka Hyppönen on aikaisemmin tuttu vain Nelosen Hyvät ja huonot uutiset -ohjelmasta, mutta hieman miehen taustaa tutkiessani odotin mielenkiinnolla illan viimeistä puheenvuoroa.

 

Hyppönen aloitti puheenvuoronsa maailman, yrityskulttuurin ja liiketoiminnan kyseenalaistamisesta. Hän käytti mielenkiintoista esimerkkiä maailman kartasta, jota pitkään katseltiin nykymaailmasta katsottuna “väärin päin”. Aikoinaan ihmiset luottivat sokeasti tuohon karttaan, kunnes joku keksikin kääntää sen toisinpäin ilmansuuntien mukaan.

 

Hyppönen toi vertauksella ajatuksen nykymaailmaan ja meidän omaan toimintaamme: “Missä mun kartta on käännetty väärinpäin?”. Mitä sellainen asia, johon nyt uskomme ja luotamme sokeasti voi tarjota toisin päin käännettynä? Hän kehotti etsimään ne kaikkein vaikeimmat kysymykset, joita kukaan ei ole vielä keksinyt kysyä. Näin syntyy jotakin uutta, mahdollisesti maailmaa mullistavaa. Tämä pieni pää meni aivan pyörälleen kyseisistä ajatuksista, enkä ole ihan varma uskallanko vielä kyseenalaistaa koko olemassa oloani, mutta aion pyrkiä entistä kovemmin kohti kyseenalaistavaa ja asioita vinksalleen kääntävää ajattelutapaa.

 

Hyppönen jakoi myös paljon ajatuksiaan tulevaisuudesta ja tulevaisuuden työelämästä. Tulevaisuuden näkymät robotteineen ja katoavine työpaikkoineen voi olla pelottava, mutta kysymys kuuluukin – miten pysymme muutoksessa mukana? Jo nyt on syntynyt ammatteja, joita vasta 10 vuotta sitten ei ollut edes olemassa; hyvänä esimerkkinä Tubettajat, jotka tienaavat tänä päivänä jopa 5000 euroa kuukaudessa.

 

Hyppönen uskoo, että avaimet muutoksen mukana pysymiseen ja tulevaisuuden työelämän edellyttämiä taitoja ovat luova ongelmanratkaisu, kriittinen ajattelu ja sosiaalinen älykkyys. Hän pohti, miksei kouluissa opeteta tämän kaltaisia taitoja. Huvituin tuosta pohdinnasta hieman ja päättelin, ettei hän ole vielä tutustunut Proakatemiaan. Hyppösen puheenvuoron jälkeen olin entistä vakuuttuneempi siitä, että Proakatemia on juuri oikea paikka tulevaisuuden tekijöille. Sillä juuri hänen esiin nostamiaan taitojaanhan me opimme; sosiaalista älykkyyttä ja tiimityöskentelytaitoja, itseohjautuvuutta, sopeutumiskykyä ja kyseenalaistavaa, luovaa ajattelua.

 

Proakatemialaisten tulevaisuus näyttää siis oikein valoisalta!

 

Loppusanat

 

En ole pitkään aikaan ollut seminaarissa ja huomasin heti, kuinka oma ajatteluni ja kuuntelutaitoni ovat kehittyneet vuoden aikana Proakatemialla. Lausahdukset, väittämät ja ajatukset jäivät pyörimään päähäni pitkäksi aikaa ja yllätin itseni useaan otteeseen pohtimassa miten tätä inspiroitumista pystyisi viemään käytäntöön. Proakatemia-opintojen seminaariosuuden merkitys oli minulle hieman hämärän peitossa aina tähän päivään asti kun ymmärsin, millainen rikkaus erilaisten elämänkokemusten kuuntelu ja ajatusten jakaminen onkaan.

 

Lopuksi haluaisin vielä kiittää TTO ry:tä aivan mielettömän huikean, inspiroivan ja hyvin organisoidun seminaarin toteutuksesta!

 


 

Lähteet:

Kommentoi