Tampere
16 Apr, Tuesday
3° C

Proakatemian esseepankki

Tiimipöpö part 1



Kirjoittanut: Iida Oikarinen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Alamme enemmän ja enemmän olla kartalla yhdessä Hurman kanssa siitä, mitä aiomme yhdessä lähteä toteuttamaan. Tiimissämme on 16 erilaista henkilöä, jokaisella omat mielenkiinnonkohteet, vahvuudet, sekä heikkoudet. Ei mikään ihan helppo nakki! Mahdollinen kuitenkin, ehdottomasti. Olemme siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että tiiminä voimme yhdessä vaikuttaa siihen, mitä ylipäätään haluamme lähteä tekemään. Se on aika uniikkia, ei ole mitään rajoja tai sääntöjä. Ei ainakaan sellaisia, mitä emme yhdessä voisi rakentaa tai rikkoa.

 

Työpaikoilla jokaisessa tiimissä tätä ei varmastikaan ole. Tietty työnkuva on usein jo olemassa, tietyt vastuuhenkilöt ja roolit ovat muodostuneet valmiiksi. Työpaikkaa hakiessa on hakenut alustavasti monesti jo johonkin tiettyyn rooliin, tai tehtävään. Hurmassakin nämä roolit ja tehtävät ovat kyllä läsnä, mutta ne muuttuvat ja niillä on myös lupa muuttua. Tiimissä, oli sen rakenne mikä tahansa tärkeintä on halu. Jokaisesta itsestään lähtevä halu nähdä iso kuva ja luopua yksilöllisistä tavoitteista yhteisen toiminnan vuoksi. Tämä on äärimmäisen hankalaa, mutta varmasti totta! Vaikka jokaisella olisi henkilökohtaisia tavoitteita suoriutua omasta roolista mahdollisimman hyvin, tulee ajatuksen käydä aina tiimin kautta. Kun minä teen näin, tiimi saa minulta tätä. Mikäli jokainen suorittaa ainoastaan omaa agendaansa, miettien omaa parastaan, tiimi ei pääse sen huipputasolle.

 

Koko tiimin organisoituminen on yhteisen prosessin rakentamista. Siihen liittyy yhteinen linja, vuorovaikutus, yhteistyö, sekä pelisääntöjen sopiminen. Isoissa organisaatioissa, joissa on kautta aikojen toimittu samalla tavalla, näitä on hankala lähteä muuttamaan. Mikäli jokin toimii, turha lähteä kehittämään. Tämä on usein se ajatus. Monesti tätä ajatusta kuitenkin varmasti hämää se, ettei työntekijä itse koe, että pystyy asiaan vaikuttamaan. Kuvitellaan tilanne, missä olemme ruokakaupassa töissä. Olemme ruokakaupan työntekijöitä ja kohtaamme asiakkaan joka päivä. Meille tulee kauppiaalta kauppaan muutos. Saatamme kyseenalaistaa muutoksen, mutta kuinka monesti menemme kertomaan heti, ettei se ole järkevää tai asiakkaita palvelevaa. Se tuottaa meille lisää turhaa työtä, tai ei ole kannattava. Täytyy myöntää, että itse ainakin hyvin harvoin lähden heti ensimmäiseksi kyseenalaistamaan, vaikka jokin muutos olisi mitenkä huono tahansa. Tämä johtuu osittain luottamuksesta, toisaalta siitä, ettei koe, että pystyy vaikuttamaan asiaan. Tiimissä täytyy pystyä kommunikoimaan avoimesti ja perustelemaan asiat. Täytyy voida tulla kuulluksi, ainoastaan niin asioita voidaan lähteä muuttamaan tiimin tasolla.

Tunnepitoista sitoutumista, sitä on tiimityö ja siitä syntyy työn ilo

Meillä on syntynyt yhteinen linja Hurmassa siitä, mitä haluamme tehdä yhdessä palavan intohimon kanssa. Toisaalta aistin, ettei meidän jokaisen sydän syki kyseiselle projektille satasella, mutta sekin on okei. Ennen kun voimme lähteä toteuttamaan tällä hetkellä työstönimellä kulkevaa ”tiimipöpöä”, meidän on syytä tarkastella omaa tiimiämme. Miten meillä oikeasti menee? Artikkelissa oli neljän kohdan lista, mitä käyn seuraavaksi läpi.

 

  1. Oikeassa tiimissä haastetaan, innostutaan työstä ja keskustellaan asioista.

Toimimmeko tällä hetkellä näin? Miten voisimme haastaa koko tiimiä vielä enemmän. Innostumme välillä hurjasti, mutta innostummeko oikeista asioista. Olemme hurjan paljon kehittyneet keskustelussa. Se on nykyään avointa ja usein rakentavaa. Hyvä Hurma!

  1. Tiimiläisten sitoutuminen yhteisiin toimintamalleihin ja tavoitteisiin.

Sana sitoutuneisuus, sitouttaminen ja mitä näitä nyt on. Ne ovat olleet koko Hurman toivelistalla numero yksi aivan aikojemme alusta saakka. Mielestäni tässä konkretiaa lisää, kissan kokoisilla kirjaimille nähtävälle, mitkä ovat tavoitteemme, entä toimintamallit?

  1. Yhteistyötä rakennetaan yhteisillä pelisäännöillä, sekä arvostavalla arvioinnilla.

Olemme kaikki hyvinkin yhteistyökykyisiä. Olemme itse valinneet koulun, osa opettelee sitä, mikäli siinä on paikattavaa, mutta tiedämme, mihin olemme ryhtyneet. Mielestäni olemme vielä huonoja arvioimaan toistemme työtä. Enemmän suoraa puhetta, arvostavia olemme kyllä.

  1. Asiakaskeskisyys

Niin no, sitä varmasti pitäisi olla. Ehkä meille tiimi menee vielä toistaiseksi asiakkaiden edelle. Aivan viimeisessä kädessä tiimin onnistuminen mitataan aina asiakkaiden tyytyväisyydessä.

Tiimipöpöä ajatellen, toivoisin meidän antavan asiakkaille meidän näköisesti esimerkkejä omasta polustamme Hurmassa. Miten eri tavalla jokainen meistä näkee ja kokee asiat. Toivoisin, ettemme lähde aivan liian kauas, vaan hyödyntäisimme niitä tekniikoita, joita omassa tiimissämme hyödynnämme. Mitä teemme jollain sellaisella työkalulla, mitä itse emme oikeasti edes halua käyttää? Tiimissämme on käynyt paljon, haluaisin kertoa rohkeasti epäonnistumiset, sekä onnistumiset. Olemme nuoria ja ajatuksemme lennokkaita. Luulen, että meidän tarina herättää mielenkiinnon. Miten on mahdollista, että osuuskunta on kasattu 16 aivan toisilleen tuntemattomasta ihmisestä. Tehtävänä lähteä perustamaan tiimi ja tehdä sen puitteissa mitä vain. Siinä on mielestäni tarinallistamisen aineksia markkinointiin. Herätä tai järkytä avoimuudella.

 

Lähde:

Asiakastyytyväisyys vaatii tiimityötä

Miten saan tiimin yhteistyön uudelle tasolle?

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close