Tampere
29 Mar, Friday
3° C

Proakatemian esseepankki

Tiimi koostuu liittolaisista



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tiimimme oli keskittynyt niin paljon omiin projekteihin ja omiin tavoitteisiin, että tiimin merkitys oli täysin unohtunut. Päädyimme yhdessä siihen tulokseen, että tiimimme oli valetiimi, ja jotain olisi tehtävä asialle. Huono tiimiytyminen näkyi monissa asioissa. Liikevaihto oli alhaista, osa ihmisistä koki, että heillä ei ollut tiimin tukea, eivätkä kaikki uskoneet tiimin luottamukseen ja kertoneet kaikkea mitä olisivat halunnut kertoa.

Ensimmäinen askel tiimin tilan kohentamiseen oli tiedostaa se, että kaikki ei ollut okei. Vaikka konfliktien ja suurien riitojen puute on varmasti ollut hyvä asia henkisen ilmapiriin kannalta, sellaiset olisivat varmasti herättäneet tiimiä hieman aikaisemmin miettimään tiimin tärkeyttä. Liian pitkään tiimimme on keskittynyt vain jokaisen yksilölliseen suoritukseen, eikä tiimin tukeen ja tiimityön merkitykseen olla osattu luottaa.

Oli siis aika pitää tiimiytymispaja, jota varten jokainen luki kirjan tiimeistä tai dialogista. Syntynyt keskustelu ja ajatustenjakohetki oli eriomainen pohja, jonka päälle rakentaa parempaa yhteenkuuluvuutta.

Itselleni on ollut vaikeaa ymmärtää, että tiimi on tosiaankin enemmän kuin osiensa summa. Monet ovat sitä sanoneet, enkä ole vieläkään aivan varma siitä, olenko vieläkään täysin ymmärtänyt sen. Monet kirjat puhuvat siitä, että esimerkiksi toimiva ja sujuva dialogi on loistava kasvualusta uusille innovaatioille ja ideoille. Omassa tiimissämme tällaista dialogia on ollut vain hetkittäin, ja haluaisin päästä näkemään sitä vielä enemmän.

Ajatus siitä, että yhdessä voitaisiin saada aikaan mahtavia juttuja, on innostava. Olen itsekin vahvasti yksintoimija, ja olen saanut tietoisesti opetella tiimissä toimimista. Olen valinnut omat unelmani ja tavoitteeni niin, että niihin voi päästä ihan yksinkin. Jos oppisin vielä paremmin toimimaan tiimissä, voisin päästä toteuttamaan paljon hienompia juttuja, kuin olisin itse osannut kuvitella. Vaikkapa pelien tai median tekeminen on hienoa yksin, mutta mitä voisi saavuttaa, jos sitä tekisi hyvän tiimin kanssa?

Minulle on moni sanonut tärkeän lauseen, joka on kaiken tiimityön perusta: anna itsestäsi muille, jotta he voivat antaa sinulle. Tähän perustuu kirjan tärkein huomio: liittolaisuus. Tiimisi jäsenet ovat sinulle liittolaisia, ja te olette kaikki samalla puolella. Kun omista asioista kertoo avoimesti ja luottamuksella, toisillekin tulee sellainen olo, että he haluavat antaa vastavuoroisesti sinulle. Tiimityö ei ole sitä, että jokainen työstää omaa juttuaan samassa tilassa. Tiimityö on sitä, että päästää toiset mielensä sisään, jotta ajatukset voivat jalostua yhdessä.

Itselleni toisten ajatteleminen liittolaisina on aina ollut hieman hankalaa. Kaikessa sosiaalisessa kanssakäymisessä olen tottunut pitämään jonkinlaisia suojakuoria yllä, enkä ole jakanut omia tuntemuksiani kovin syvästi. Joskus tämä näkyy ulospäin jonkinlaisena tuomitsevuutena. Koska en itse anna itsestäni, minusta tuntuu, että minun tärkeitä tai muka tärkeitä ajatuksiani ei kuunnella, joten asia purkautuu ulos kärkkäinä sanamuotoina. Kun tajuan, että kaikki tiimiläiseni ovat todellakin minulle liittolaisia, uskallan avata omia tuntemuksiani muille, jolloin kaikenlainen kommunikointi ja työnteko on helpompaa.

Olen aina tupannut vähättelemään tunteiden merkitystä ja kieltämään niiden olemassaolon itsessäni. Olen ajatellut, että asiat ovat vain asioita, eikä tunteilla ole mitään sijaa työnteossa. Haluilla ja tarpeilla ei ole mitään väliä; asiat tehdään, koska ne täytyy tehdä, ja kaikki muu on turhaa ja vie aikaa ja vaivaa.

Minun on tämän vuoksi ollut joskus vaikea ymmärtää sitä, miksi jotkut haluavat ylläpitää rentoa, hauskaa ja jutustelevaa dialogia. Itselläni on ollut valtava tarve päästä itse asiaan ja porskuttaa menemään. En ole päästänyt tiimiläisiäni omiksi liittolaisikseni. En ole suhtautunut heihin niin, että he haluaisivat minulle hyvää, enkä ole halunnut heille hyvää.

Liittolaisuuden tajuaminen on omalla kohdallani tarkoittanut sitä, että olen ymmärtänyt myös sen, että kaikki ihmiset ovat erilaisia. Muiden erilaisuus on ollut vielä helppoa, mutta oman itsensä hyväksyminen vaatii vieläkin työtä. On hankalaa myöntää itselleen, että minunkin haluni ja tunteeni ovat tärkeitä, ja toiset ihmiset oikeasti näkevät minut liittolaisenaan, ja haluavat aidosti antaa minun sen tilan, joka minulle kuuluu. Että minun panokseni on tärkeää.

Liittolaisuusajattelu ei ole pelkästään sitä, että sen jälkeen kaikilla on parempi fiilis, vaan se todella parantaa suorituskykyä. Kun jokaisella on tilaa hengittää ja olla sellaisia kun on, voidaan kaikkien vahvuudet ottaa käyttöön. Joskus olen ollut harmissani siitä, kuinka oma järkikeskeisyyteni varmasti häiritsee muita, ja se on entistäänkin hankaloittanut tiimiin kuulumisen tunnetta. Kuitenkin, kun hyväksyy senkin, että minun luonteenpiirteeni ovat ihan okei, ja tiimiläiseni hyväksyvät minut sellaisena kuin olen, voi omia omituisuuksia alkaa pitämään vahvuutena.

Kirja puhuu epämukavuusalueelle menemisestä (”lean into discomfort”). Kun ensimmäinen askel, eli liittolaisuus on saavutettu, toimii luottamuskin aivan eri tavalla. Hyvä tiimityöskentely vaatii sitä, että jäsenet uskaltavat sanoa suoraan heitä painavat asiat.

Helpottaaksemme tätä otimme käyttöön tiimimme kanssa lentävän lauseen ”nyt avaudun”, kuten kirjassa oli kehotettu. Kun sen sanoo, osaavat tiimiläiset tajuta, että asian sanominen vaatii rohkeutta toiselta ja osaavat suhtautua siihen paremmin.

Itse aion käyttää tulevaisuudessa tätä lausetta. Omista asioista puhuminen on minulle monesti ollut niin vaikeaa, että olen jopa kuukausiksi haudannut ne sisälleni. Jo tällaisen lauseen olemassaolo kertoo tiimille, että toinen on nyt menossa epämukavuusalueelleen ja tarvitsee nyt erityistä huomiota asian käsittelyyn. Avautuja tarvitsee nyt tiimiään liittolaisiksi, jotta asia saadaan käsiteltyä.

Kun ymmärtää sen, että tiimityöskentely on taito, jota pitää tietoisesti opetella, on päässyt jo hyvään alkuun. Kirja puhuu siitä, kuinka keskusteluilmapiiri tiimissä saadaan avattua. Yhteinen tiimihenki vaatii käytännön tekoja. Kun edes yksi tiimiläinen ottaa uudet keinot käyttöönsä, koko tiimin toiminta paranee. Tämä on lohdullinen ajatus ja kertoo siitä, että tiimin parantaminen on meidän kaikkien harteilla.

Kun tiimi matkustaa samassa veneessä, saadaan soudettua pisimmälle.

Kommentit
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close