Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Tee edes jotain



Kirjoittanut: Ville Parkkila - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

”Epäonnistumalla opitaan”

Työnteon välttely, tuo oiva toimintatapa, joka on tullut tutuksi myös kuluneella viikolla. On hiihtoloma viikko ja ajatus oli tehdä isolla liekillä koko viikko seminaaria. Työnteon välttely tuli kuitenkin erittäin tutuksi tällä viikolla, ehkä poikkeuksellinen viikko ja oletus siitä, että pitäisi olla lomalla voimisti tunnetta entisestään.

Seminaaria työstäessä on useamminkin tullut motivaation lopahduksia, johtuen siitä, että ei tiedä mitä tekisi tai se tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta. Joka kerta tilanne on ratkennut tekemällä vaan jotain. Esimerkiksi hetkittäisen soittokammon ratkaisu on ollut lähettää yksi sähköposti, ja taas tekeekin mieli soittaa asian tiimoilta seuraavalle asiakkaalle. Hetken markkinoinnin suunnittelun jälkeen, myynti tuntuukin taas tärkeältä ja jopa helpommalta. Kirjailija Mansonin tekemä huomio osuu tähän ajatukseen hyvin: ”Teot eivät ole vain lopputuloksia, joihin motivaatio johtaa; teot ovat myös motivaation lähde.”

Monesti työpäivän aikana on lamaantunut tunne ja ajatus taustalla ”kerään tässä motivaatiota” olemalla hetken tekemättä mitään. Avain tähän tilanteeseen voisi sen sijaan olla nimenomaan teoissa. Hurmassa ollaan tilanteessa, jossa on vain nyt tehtävä jotain, jotta motivaatio ja inspiraatio saadaan takaisin nousuun. Puhuimmekin pajassa enemmän ja vähemmän tosissaan, että ”nyt tehdään mitä vaan”. Sehän onkin ihan oikea ajatus.

Teot -> inspiroituminen -> motivoituminen

Manson kutsuu tätä ”Tee edes jotain” -periaatteeksi. Eilen oli hankala päivä töissä, ajatus harhaili, energiat olivat loppu ja työstä ei tullut juuri mitään. Tuollaisina päivinä on tärkeintä tehdä alkuun edes jotain ja aloittaa vaikka Todo -listan helpoimmasta tehtävästä. Eilen sain projektitiimiltä myös kannustusta tuohon, kun luuri ei noussut sitten millään tai jos nousi niin kukaan ei vastannut. Eilen laitoimme taululle tavoitteeksi 15 vastattua puhelua per pää – jäin nollille. Nyt kirjaa uudelleen silmäillessäni olisi kannattanut asettaa tavoitteet jokaiselle itselleen tai koko nelihenkiselle poppoolle. Jos olisin eilen saavuttanut kolmen vastatun puhelun tavoitteen, luutavasti olisin myös kahlannut kymmenen seuraavaa vaivatta. Kun taas toisella luuri oli kuumana jo ennen tavoitteen asettamista, joten silloin kannattaa tavoitella kymmentä ja saada sinä päivänä itsestään se paras irti mitä otettavissa on.

 

Hurmassa olemme tarponeet saman ongelman äärellä jo pidemmän tovin, ja uskonkin, että se heijastaa vääjäämättä myös yksilöiden projektityöskentelyyn. Tavoittelemme tietynlaista täydellisyyttä monissa asioissa ja osittain ehkä senkin takia etsimme ongelmia ja emme kovinkaan herkästi ole tyytyväisiä tekemiseemme. Vai onko kyse sittenkin palavasta halusta kehittyä? Ehkä, mutta en nää sitä tällähetkellä tekemisessä, koska emme tee asioita sillä draivilla, että sitä olisi hyvä lähteä jatko kehittämään. Olemme olleet enemmänkin paikallaan ja odottaneet ja keskustelleet asioita parempaan tilaan, siinä onnistumatta.

 

Olemme odotelleet tilannetta, jolloin ongelmia ei enää olisi tai kaikki olisi juuri kohdallaan. Muuten fiksua, mutta sellaista tilannetta ei varmasti tule olemaan, varsinkaan mikäli tekeminen puuttuu. Manson kirjoittaa kirjassaan hauskasti ”pettymyspandasta”, joka ilmoittaa ihmisille joitain totuuksia, jotka välillä myös vähän pahoittavat mieltä. Tiimimme kaipaa pettymyspandan käyntiä ja uutta draivia. Manson paljastaa pettymyspandaksi sonnustautuneena: ”kärsimystä on, koska siitä on biologista hyötyä. Se on luonnon luottokeino käynnistää muutosta.” Hyvä pointti, joka pätee meille tällähetkellä hyvin. On muutoksen aika tekemisessä, se tuottaa kärsimystä alkuun, mutta vahvasti uskon että lopussa kiitos seisoo!

Nyt pariviikkoa esseen kirjoittamisen aloittamisesta viimeistelen tätä ja huomaan kuinka Hurma on halunnut ottaa härkää sarvista ja on käynnistämässä muutosta tekemisessään. Edellinen erikoiskoe taipaleella on saatu päätökseen, nyt on luottavainen olo, että uusi matka käynnistyy.

Sport & Business Seminaariin on neljä päivää… lopetan pohdinta esseeni kauniisiin urheilu sanoihin:

 

”Hanaa Mika! Älä päästä konetta sammumaan.”

Kommentoi