Täydellisen tiimin metsästystä

18.10.17 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: Johtaminen

Yrittäjyyden ja tiimijohtamisen koulutusohjelma on 2,5 vuotinen suunnitelma (omalla kohdallani tämän pituinen) täydellisen tiimitoiminnan rakentamiselle. Työkaluja etsitään kirjoista ja internetin ihmeellisestä maailmasta. Erilaiset rituaalit ja oppimismetodit tarjoavat mahdollisuuksia parempaan tiimiytymiseen. Minkä olette kokeneet parhaimmaksi teidän tiimillenne?

 

Googlekin kiinnostui aiheesta kuusi vuotta sitten ja tekikin pitkän tutkimusprosessin etsien sitä the tiimiä. Googlen johtajat olivat olleet aina sitä mieltä, että yhdistämällä parhaat saa parhaan tuloksen. Mutta ei se niin mennytkään, jolloin syntyi ajatus parhaan tiimitoiminnan etsimiselle. He testasivat erilaisia ryhmämuodostelmia ihmisten taustatekijöiden kautta. Dataa kertyikin vuosien varrella paljon erilaisista testiryhmistä, mutta tulos oli aina sama: yksilöillä ei ollut merkitystä tiimin menestykseen.

 

Tutkittuaan aikansa tiimitoimintaa, löysivät he sieltä tärkeän seikan: tiimin käyttäytymissäännöt eli normit. Normeiksi voisi luokitella johtamis- ja keskustelukulttuurin sekä tiimin omat säännöt, jotka jokainen allekirjoittaa ja toimii sen mukaisesti. Suurin murros googlella kuitenkin kävi Matt Sakaguchin vetämän tiimin kanssa. Tiimin dynamiikka muuttui täysin, kun Sakaguchi paljasti ryhmällensä sairastavansa syöpää, eikä hänellä ole kauheasti elinaikaa jäljellä. Tämä psykologinen turvallisuus, minkä Sakaguchi tunsi ryhmässänsä sillä hetkellä, kehitti dynamiikkaa. Ryhmän muut jäsenet kunnioittivat ja ihailivat Sakaguchin avoimuutta ja kertoivat itsekin jotain henkilökohtaista.

 

Psykologisella turvallisuudella tarkoitetaan sitä, että ryhmän jäsenet uskaltavat avoimesti kertoa ryhmässä murheensa, olivat ne sitten henkilökohtaisessa elämässä tai ryhmän toimintaan liittyen ilman, että he tuntisivat syrjintää, pelkoa tai syyttelyä. Psykologinen turva antaa ihmisille mahdollisuuden olla avoimia, vapaita ja turvassa. Otteessa aloitimme psykologisen turvan  rakentamisen tietämättä termiä sen enempää ensimmäisessä mökkipajassa. Siellä jokainen kertoi oman polkunsa, minkä oli kulkenut. Toisilla oli kivikkoisia polkuja ja toisilla hieman loivempia. Polulla itsessään ei ollut merkitystä, vaan sillä avoimuudella ja hyväksynnällä minkä koki ryhmässä sillä hetkellä. Uskon, että se avoimuus on kantanut kortensa kekoon Otteen ryhmätoiminnan kehityksessä. Uskallankin väittää, että Otteen sisällä vallitsee nyt hyvä psykologinen turva. Se ei ollut sitä täysin vielä vuosi sitten. Psykologinen turva ei synny yhdessä päivässä, vaan sitä rakennetaan pikkuhiljaa.

 

Kuinka teidän tiimi on rakentanut psykologista turvaa? Onko teillä sellaiselle tarvetta?

 

Linkki artikkeliin, mistä löytyy myös alkuperäinen:

https://www.talouselama.fi/uutiset/google-yritti-rakentaa-taydellisen-tiimin–taman-yhtio-oppi/9ee7d35a-d18b-311e-8dc0-33dc27239cb0

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tagit: ,

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Täydellisen tiimin metsästystä”

 1. Katarina Ojanen sanoo:

  Mielenkiintoinen essee mielenkiintoisesta tutkimuksesta. Ihan mahtavaa, että harhaluulo parhaiden yksilöiden muodostamasta ylivoimaisesta tiimistä on onnistuttu kumoamaan Googlen tutkimuksen tuloksena. Tuohan käy täysin järkeen, että psykologinen turva on kaikista suurin tekijä huipputiimin muodostumisessa. Pahimmat ongelmat ja kriisitilanteet tiimissä kun usein syntyvät ihmisten välisten ristiriitojen seurauksena. Psykologisen turvan myötä ihmiset avaavat enemmän toimintansa ja ajatustensa syitä, jonka avulla ristiriitoja ja epäselvyyksiä on mahdollista välttää. Ymmärrys tiimin sisällä lisääntyy, eikä kummastelevia kahvipöytäkeskusteluja toisista ole tarpeen käydä.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!