Tavoitteena parempi maailma. Mistä aloittaa?

30.04.17 Esseen kirjoittaja: Henriikka Forsman
Kirjapisteet: 1
Kirja: Useita lähteitä
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: Vastuullinen ja kestävä yrittäjyys

Kansainvälisyystiimin koulutusvientimatka Brasiliaan herätti todella paljon erilaisia tunteita ja sai minut pohtimaan maailmaa ja maailman menoa taas uusista näkökulmista. Olen matkustanut melko paljon maailmalla tehden erilaisia vapaaehtoistöitä tai reppu selässä paikasta toiseen matkaten. Tämä matka oli minulle aivan uudenlainen ja erilainen kuin mihin olen tottunut.

 

Rakastuin Brasilian kauneuteen ja sydämellisiin ihmisiin, mutta samaan aikaan rikkaiden ja köyhien väliset erot ja olot joissa ihmiset joutuvat elämään saivat minut voimaan pahoin. Korkealle nousevilta hienoilta taloilta ei tarvitse mennä kuin muutama kortteli ja saapuu pahamaineisiin Favelloihin. Siellä nuoret miehet, joiden pitäisi olla koulussa, kävelevät aseet kädessä ympäri katuja ja ovat osa rikollisyhteisöjä. Aiemmilla matkoillani en ole nähnyt näin selkeästi eroja rikkaiden ja köyhien välillä. Talouselämä kirjoitti 16.1.2016 kuinka maailmanväestöstä 1% omistaa tällä hetkellä enemmän kuin loput 99%. Vaikka olen ollut tietoinen asiasta jo aiemmin, Brasilia näytti minulle mitä tämä oikeasti tarkoittaa.

 

Tunnen usein matkoillani huonoa omaatuntoa siitä, että itselläni on ollut niin hyvät lähtökohdat ja mahdollisuudet elämässä. Samaan aikaan kun muualla päin maailmaa tehdään hurjasti töitä koko ajan ja loppu tulos on paljon vähemmän, kuin meille on itsestään selvyys. Sitten menen muutamasta viikosta kuukausiin katselemaan kehitysmaihin heidän elämäänsä, kauhistun, mietin minkä takia kukaan ei tee asioille mitään, lopulta palaan vain takaisin Suomeen jatkamaan tavallista hyvin turvattua elämääni.

 

Vaikka Suomessakin on paljon korjattavia ja parannettavia asioita ja aina löytyy jotain mistä valittaa, on Suomeen syntyminen silti lottovoitto. On todella etuoikeutettua saada ilmainen koulutus ja vielä päälle opintotukea, pitää kesälomia, tehdä työtä josta pitää, kävellä kaduilla pelkäämättä, että tulee ryöstetyksi (jopa yö aikaan), hengittää raikasta ilmaa ja elää naisena itsenäistä elämää. Näitä asioita voisi luetella vielä paljon lisääkin, mutta tuossa ensimmäiset mieleeni tulleet. Ei Suomikaan silti täydellinen maa ole.

 

Mitä sitten voisimme tehdä auttaaksemme maailman muokkaamista paremmaksi paikaksi elää kaikille? Vai jyrääkö isompi aina ja meidän on vain elettävä sen mukaan. Olen sivunnut jo aiemmissa esseissäni viheliäitä ongelmia ja taas palaan niiden äärelle. Jos näiden viheliäiden ongelmien ratkaiseminen olisi helppoa, olisi se jo tehty. Kukaan ei tiedä miten nämä ongelmat voisi ratkaista. Mutta jos kaikki toimivat ajatellen, etteivät voi vaikuttaa, ei mikään tule koskaan muuttumaan. Kaikki me voimme siis vaikuttaa jo pienillä teoilla.

 

Lapsuuteni naapurin tyttö on eläinlääkärinä Nepalissa auttamassa sairaita eläimiä ja sitä kautta myös yhteisöjä. 21-vuotias Viola on perustamassa lastenkotia Keniaan. Brother Christmas auttaa auttamisen iloista suomalaisia. Ruotsalais-kolumbialainen Nathalie pyörittää Kolumbiassa vastuullista hedelmäbisnestä. Mikä olisi oma intohimoni, jossa voisin auttaa? Ei tarvitse heti koko maailmaa parantaa, eikä se ole mahdollistakaan. Aina voi tehdä edes pienestä osasta ihmisiä onnellisempia. Aina voi tehdä maailmasta edes hitusen paremman paikan omalla toiminnallaan.

 

Lähteet:

https://www.taakka.net/maailman-rikkain-1/

http://yle.fi/uutiset/3-8919651

https://dreampetstore.com/blogi/minusta_ja_nepalin_maanjaristyksesta/

http://brotherchristmas.fi/

Nathalies Direct Trade frukt från Colombia

http://www.iltalehti.fi/talous/2015020719155356_ta.sht

 

Julkaistu: http://hermoromahduksiajanaurukohtauksia.blogspot.fi/2017/05/tavoitteena-parempi-maailma-mista.html

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!