Tapahtu mitä tahansa, teet mitä tahansa, niin aina joku vinkuu

05.03.17 Esseen kirjoittaja: Timur Alanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Alan johtajaksi
Kirjan kirjoittaja: Simo Hokkanen, Tapio Mäkelä, Vesa Taatila
Kategoriat: Johtaminen, Oppiva organisaatio

Ajattelin kirjoittaa tämän esseen johtamisesta ja siitä, kuinka hyvä mahdollisuus Proakatemialla on sitä harjoittaa. Business Campillä keskustelimme kahvipöydässä johtamisen opiskelusta Tampereen yliopiston ja Proakatemian välillä. Yliopistossa johtamiseen saa hyvät valmiudet teoriatasolla, mutta jos opiskelet johtamista vain kirjoista ja teoriassa, oletko silloin hyvä johtaja? Mielestäni hyväksi johtajaksi tulemiseen tarvitsee teoriatietoa, mutta todellinen johtajuus kehittyy vain konkreettisesti johtamalla. Keskustelun aikana tulin siihen tulokseen, että Proakatemia on erinomainen paikka harjoitella johtamista ja vastuun kantamista. Vaikka johtaminen on toisille luonnollisempaa ja toisille tietynlainen epämukavuusalue, niin silti jokaisen tulisi hypätä johtajan saappaisiin edes kerran Akatemia-aikana. Johtamista kuitenkin on joka puolella ja jatkuvasti. Proakatemialla kuitenkin kaikki alkaa itsensä johtamisesta ja myös sen puolen on oltava kunnossa, jotta voi siirtyä askeleen eteenpäin.

Toimin itse tällä hetkellä tiimimme Business Leaderinä ja se on aika ajoin aiheuttanut päänvaivaa. Tiimissämme on kuitenkin 19 henkilöä, joilla kaikilla on omat intohimonsa ja unelmansa. Miten näitä intohimoja ja unelmia saadaan yhdistettyä siten, että pakka olisi yhtenäinen ja ne kaikki ajaisivat myös tiimin etua?

Kun lähdimme perustamaan yritystämme, lähtökohtaisesti jokainen meistä on saman arvoinen. Tiimi kuitenkin tarvitsee johtajan, jolloin syntyy tilanne, jossa tasa-arvoisista tiimiläisistä vähintään yksi henkilö joutuu (lue: saa) ottamaan vastuuta ja toimimaan tiimin eteenpäin viejänä. Syntyy siis kaverijohtamisen tilanne, joka on omasta mielestäni yksi haastavimmista tilanteista. Koska olemme Proakatemialla harjoittelemassa myös johtamista, on tärkeää, että Business Leaderiin luotetaan ja hänelle annetaan myös valtaa tehdä päätöksiä. Reserviupseerikurssini kouluttaja antoi aikoinaan erinomaisen ohjeen:

”Te kaikki olette täällä opiskelemassa johtajuutta. Muistakaa tulevaisuudessa, että jos haluatte tulla hyviksi johtajiksi, on teidän oltava myös hyviä johdettavia ja antaa toisillenne mahdollisuus tehdä päätöksiä. Päätös se on paskakin päätös, mutta jonkun se on tehtävä.”

Jokainen meistä on varmasti tehnyt elämässään huonoja päätöksiä ja valintoja, olemmehan kaikki ihmisiä. Yhtälailla huonot valinnat ja päätökset kuitenkin kasvattavat meitä ihmisinä ja antavat meille suuntaa siihen, miten jatkossa tulisi toimia ja mitä asioita pitää ottaa huomioon. Alan johtajaksi –kirjassa oli myös kirjoitettu kyseisestä asiasta hienosti:

 

”Päätöksen tekeminen ei ole aina helppoa, koska esimieheltä saattaa puuttua tarvittavaa tietoa tai ongelma saattaa olla vaikea. Joka tapauksessa esimiehen on kuitenkin tehtävä jokin päätös. Jos hän jatkuvasti jättää asioita päättämättä ja tuo aina julki päätöstensä epävarmuuden, hän viestii organisaatiolleen heikkoutta ja asioiden yleistä vaikeutta, mikä ei ainakaan paranna työntekijöiden luottamusta esimiehen kykyihin. Joskus onkin hyväksi tehdä päätös, vaikkeivät kaikki halutut faktat olisikaan saatavilla.”

 

19 ihmisen tiimissä on lähes mahdotonta tehdä päätöstä, joka miellyttäisi kaikkia. Se ei vain onnistu. Eniten itseäni ärsyttää se, että jokaisesta päätöksestä jonkun on silti valitettava. Miksi? Jos nämä ihmiset haluavat tehdä asiat niin kuin he näkevät parhaaksi, mikseivät he itse pyri Business Leaderin rooliin? Tästä sainkin rakennettua aasinsillan aiheeseen, jota olemme myös Proakatemian johtoryhmässä miettineet. Olemme tiimijohtamisen koulutusohjelmassa, jossa jokaisella on mahdollisuus päästä johtamaan omaa tiimiään. Meillä Totalissa vaihtuu Business Leaderin rooli puolen vuoden välein. Jokainen tuohon rooliin haluava voi asettua ehdolle ja lopulta eniten ääniä saanut ”saa paikan”. Tästä huolimatta meidänkin tiimissämme ainoastaan kaksi asettui ehdolle. Hämmentävää. Haluan kannustaa jokaista asettumaan ehdolle, jotta jokainen pääsisi sitä harjoittelemaan. Olemme kuitenkin turvallisessa oppimisympäristössä, jossa epäonnistumilla ei ole yleensä katastrofaalisia seurauksia.

 

Haluan näin lopuksi vielä painottaa yhtä jo kirjoittamaani asiaa: jos haluatte tulla hyviksi johtajiksi, on teidän oltava myös hyviä johdettavia. Jos me tämän asian Proakatemia aikana aina muistaisimme ja uskaltaisimme jakaa tiimissä enemmän vastuuta, voisimme päästä vieläkin parempiin saavutuksiin. Antakaa siis toisille mahdollisuus johtaa omalla tyylillään ja antakaa rakentavaa palautetta. Se kantaa ajan saatossa hedelmää.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tapahtu mitä tahansa, teet mitä tahansa, niin aina joku vinkuu, 5.0 out of 5 based on 3 ratings Tagit: ,

Keskustele artikkelista

3 kommenttia to “Tapahtu mitä tahansa, teet mitä tahansa, niin aina joku vinkuu”

 1. Riku Mäki sanoo:

  Hyvää pohdintaa, hyvä kirjoitus!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Timur Alanen sanoo:

  Kiitos Riku!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Aino Luuppala sanoo:

  Toivottavasti tämä viime pajassa ääneen todettu lupa tehdä päätöksiä ihan yksilönä, kysymättä aina lupaa kahdeksaltatoista muulta, kantaa hedelmää. Ideaalitilanne lienee se, että Business Leader tekee itsensä tarpeettomaksi; tiimi uskaltaa ja osaa tehdä päätöksiä itse. Toki sitä, että niitä päätöksiä uskaltaa muutkin kuin BL tehdä, tukee se, että niistä päätöksistä ei ole aina joka vinkumassa.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!