Taivas + Helvetti vol.2

27.07.17 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti vol.2. Ilman toista ei ole toisen menestystä
Kirjan kirjoittaja: Karo Hämäläinen & Mika Mäkeläinen
Kategoriat: Johtaminen, Vastuullinen ja kestävä yrittäjyys

Taivas + Helvetti – kirjasarja on varmaankin jo kaikille yrittäjäopiskelijoille tuttu. Sarjan ensimmäisen osan luin vajaa vuosi sitten syksyllä akatemia-ajan alkupuolella ja kirjoituksen sen kirjan annista löydät täältä: http://esseepankki.proakatemia.fi/taivas-helvetti-48/ . Sarjan järjestyksessään toinen osa jatkaa yrittäjien tarinoiden kertomista aloitusosan tavoin, viihdyttävällä ja elämänmakuisella otteella. Kirjassa onkin ehkä parasta sen kerrontatyyli, joka on mielestäni kehittynyt vielä paremmaksi aloitusosasta. Teosta lukiessa on helppo kuvitella itsensä kasvotusten kuuntelemaan yrittäjän itsensä kertomaa tarinaa. Haastattelut on onnistuttu tekemään helposti lähestyttäviksi ja yrittäjistä luodaan hyvin inhimillinen kuva.

Samaa tarinoissa on ykkösosaan peilatessa vankkumaton tahto ja sitkeys, jotka ovat läsnä ilman muuta jokaisessa yrittäjähenkisessä ihmisessä. Epäonnistumisia tulee kaikille, mutta yrittäjä ei lannistu. Monet kertovat kirjassa epäonnistuvansa huomattavasti useammin kuin onnistuvansa. Onnistuminen antaa virtaa kestää seuraavat kolmekymmentä epäonnistumista. Sama pätee ulkomaisiin suuryritysten johtajiin Walt Disneystä Steve Jobsiin. Yrittäjät ovat tässä suhteessa poikkeuksellisia.

Nuorempana olen pitänyt yrittäjiä jotenkin ylimielisinä ja ahneina. Tämä saattaa juontaa juurensa yhteiskunnan leimasta, jota jostain syystä yrittäjät Suomessa kantavat. Tästä asiasta mainitsevat myös monet kirjassa tarinansa kertovat yrittäjät. Tässä kirjassa yrittäjien tarkoitusperät, arvot ja sisäiset motivaatiotekijät avautuvat ensimmäistä osaa paremmin ja laajemmin. Jos haastatteluja on uskominen, niin harva kirjan yrittäjistä juurikaan ajattelee yrityksen voittoa. Olen ajatellut asian olevan jostain syystä aivan päinvastoin. Tietenkin rahaa ajatellaan, ja pitääkin ajatella yritystoiminnassa, mutta monelle kirjan yrittäjälle se vain on ikään kuin sivutuote, joka mahdollistaa investoinnit ja kasvun.

Monet yrittäjät haluavat aidosti auttaa Suomea ja suomalaisia työllistämällä ihmisiä ja antamalla heille sisältöä elämään. Monet yrittäjät tekevät suuria tekoja samalla myös ympäristön näkökulmasta. Vaikuttaa siltä, että suomella menisi paljon paremmin, jos yrittäjiä olisi enemmän. Kun on lähellä asiakasta ja oikeasti välittää ihmisten ongelmista, niin ollaan jo pitkällä.  Tuotteella ja palvelulla on mahdollisuuksia menestyä, kun maltetaan kuunnella asiakasta ja vastataan tarpeeseen.

Monessa yrittäjässä tuntuu olevan synnynnäinen ominaisuus, jota ei ole kaikissa. Moni perustaa pienimuotoisen myyntibisneksen jo peruskouluikäisenä ja sama into jatkuu sammumattomana hautaan asti. Syyriassa syntynyt Mohamad Darwich kuvailee itseään osuvasti uhkapeluriksi. Koko ajan pitää kasvaa ja kasvaa. Ihmismieli on suurenmoinen ja se sopeutuu vallitsevaan tilaan muutamassa kuukaudessa. Aina voi tienata enemmän, laajentua useampaan pisteeseen tai tarjota enemmän työpaikkoja. Mitä lopulta jää käteen? Aina kuulee, että yrittäjyys ottaa ja antaa paljon. Onko kaikki sen arvoista, jos missään vaiheessa ei malta tai osaa enää päästää irti? Esimerkkejä on myös kiireellisen elämän keskellä sattuvista sairauskohtauksista ja burn outeista. Kiireen jalkoihin jää monessa tapauksessa myös oma perhe, lapset ja ystävät. Osa hallitsee stressiään ja aikaansa paremmin kuin toiset. Jotkut pysähtyvät vasta sitten, kun on pakko.

Itselläni on ainakin vielä syksy aikaa punnita yrittäjyyden hyviä ja huonoja puolia. Jos yrityksestä tulisi menestyvä, olisinko valmis myymään sen hyvän tarjouksen tullessa? Vai olisinko siinä vaiheessa samanlainen uhkapeluri, joka jahtaa saavuttamattomissa olevaa jättipottia?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!