Tampere
28 Mar, Thursday
7° C

Proakatemian esseepankki

Sinustako Girl Boss?



Kirjoittanut: Jenni Peräinen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Teoksessaan #Girlboss, Sophia Amoruso kertoo mielenkiintoisen tarinansa yrittäjyydestä, ja siitä, kuinka vaatimattomista lähtökohdista onnistui rakentamaan menestyksekkään Nasty Gal -nimisen vaatetusalan yrityksen ja toimimaan sen johdossa. Amoruso toteaa, ettei menestys tule välttämättä minkään yliopistokoulutuksen hankkimisen jälkeen, tai ollessaan suosittu koulurintamalla. Menestys tulee silloin, kun tekee päämäärätietoisesti töitä, ja luottaa omiin vaistoihinsa tarpeeksi pitkään, ja on valmis kriittisesti tarkastelemaan edullisia ja epäedullisia toimintamalleja kehittääkseen niitä yritystoiminnan parantamiseksi.

”Life isn’t about finding yourself, life is about creating yourself.” – George Bernard Shaw

Edellä mainittu lause kolahti omalla kohdallani. Olen ehkä elänyt siten, että olen yrittänyt luoda tietä omalle menestykselleni, mutta olen silti jokseenkin naiivisti ajatellut ratkaisun putkahtavan ennen pitkää kohdalleni. Tiedostan, että mikään ei tule ilmaiseksi, ja menestymisensä ja onnistumisten eteen on nähtävä vaivaa. Suurempiin onnistumisiin yleensä täytyy nähdä enemmän vaivaa, mutta yleensä palkintokin on sitä antoisampi, kun tietää minkä kokoisen uurastuksen ja taipaleen on taittanut kohti omaa tavoitetta, ja vieläpä pystynyt saavuttamaan sen.

Amoruso kertoo kirjassaan, mitä työnhakijan pitäisi sisällyttää hakemukseensa päästäkseen työhaastatteluun. Hakemuksen saatekirje pitäisi sisältää tiedon siitä, millaista lisäarvoa tuot työntekijänä yritykselle. Aikaisemman työkokemuksen tulisi olla lähelle samaa aluetta, kuin millaista positiota olet yrityksestä hakemassa (hakemukseen kannattaa valikoida position kannalta lähinnä samankaltaiset aiemmat työkokemukset).

Virheet, joita hakemuksessa voi olla, on antaa kritiikkiä hakijan roolissa olevana hakemalleen kohdeyritykselle esim. jostain epämieluisasta toimintamallista. Kirjoitusvirheet kertovat yleensä työnantajalle hutiloivasta asenteesta myös työssä, joten oikolukeminen tai luetuttaminen jollakin toisella, on tärkeää. Amoruso kertoo myös itse arvostavansa viimeisteltyä, luovasti toteutettua ja visuaalista sekä ymmärrettävää hakemusta, ja yleensä nämä erottuvat edukseen suurista hakemusmääristä.

Amoruso neuvoo myös pohtimaan haastattelukysymyksiä etukäteen, ja suunnittelemaan asialliset vastaukset niihin ennen haastatteluun menemistä. On hyvä olla rehellinen haastattelijalle, jos hän esimerkiksi kysyy sinulta heikkouttasi. Monet pelkäävät rehellisyyttä, ja sanovat heikkoudekseen positiivisen puolensa, kuten: olen aina turhan täsmällisesti työpaikalla vuoroni alkaessa. Todellisuudessa työnantaja toivoo kuulevansa kehityskohteen, jonka olet itse jo ennestään havainnut, ja tiedostamalla heikkoutesi, pystyt sitä myös parantamaan.

Amoruso on sitä mieltä, että hyvä työntekijä on aina valmis tekemään myös töitä, jotka eivät kuulu käytännössä oman erikoisosaamisen tai työnkuvan piiriin. En voisi olla tästä enemmän samaa mieltä, ja koenkin työntekijän tarvitsevan heittäytymiskykyä sekä tilannetajua työpaikalla alati muuttuvissa tilanteissa. Työntekijän pitää olla Amoruson mukaan vähintään vuosi jossain asemassa, ennen kuin hän pystyy pyytämään ylennystä. Ja senkin jälkeen vasta, jos työnkuva on aivan muuta, kuin mitä työntekijä tekee päivittäin.

Amoruson käsky olla olematta ystävä alaisiesi kanssa ihmetytti aluksi itseäni, mutta selveni hänen selittäessään syyn sille auki. Työntekijää ei kannata pitää ystävänä, koska heitä on sen jälkeen hankalaa hallita ja organisoida, jos henkilökohtainen elämä sekoittuu työntekoon. Jos työntekijästä tulee kovin läheinen, on ”pomo-alainen” -asetelma ystävyyssuhteen kannalta hankalaa, puhumattakaan siitä, että ystävyyssuhde kohtaa konfliktin henkilökohtaisen elämän puolella.

Yrittäjähenkiset ovat valmiita nousemaan nopeasti epäonnistumisista, ja tekemään töitä sen eteen, jotta saavuttaisivat tavoitteensa. Amoruson mukaan kannattaa edetä business edellä, välittäen kuitenkin aidosti asiakkaista. On tärkeää ottaa riskejä, ja oppia matkan aikana tekemistä virheistään. On tärkeää myös luopua yritystoimintaa sabotoivista työntekijöistä. Hyvänä vinkkinä Amoruso neuvoo etsimään ihmiset, jotka tukevat sinua tavoitteissasi yritystoiminnan osalta.

Yrittäjänä on tärkeää etsiä ihmisille se ratkaisu, tuote tai palvelu, jota he tulevat pian haluamaan. Potentiaalisten asiakkaiden kuunteleminen jo alussa yritysidean kehittämisvaiheessa on äärimmäisen tärkeää, jotta tietää helpommin mihin suuntaan asiakkaat haluavat yrityksen menevän, ja mille on tarvetta. Yritystoiminta on pääosin luovaa työtä. Vaatii luovuutta ratkoa suurimpia yritystoimintaan liitännäisiä ongelmia mitä kekseliäimmillä tavoilla, ja keksiä uusia ideoita businessidean kehittämiseksi. Kaikkeen on aina ratkaisu.

Amoruson tapaan olen tarkkailija, ja huomaan yleensä pienemmätkin yksityiskohdat suuresta kokonaisuudesta. Tämä näkyy yleensä arjessa siinä, että mieleeni jää tai juolahtaa yksittäisiä pieniä yksityiskohtia elämässäni tapahtuvista asioista. Uskon tämän ”ominaispiirteen” olevan hyödyksi busineksen kehittämisessä ja ongelmakohtien havaitsemisessa, muttei niinkään busineksen aloittamisessa, jossa tarvitaan eteenpäin puskemisen taitoa.

Amoruso neuvoo lukemaan paljon, kuuntelemaan muita (varsinkin niitä, jotka tietävät enemmän asiasta, mistä itse et tiedä niin paljoa) sekä olemaan nöyrä ja kohtelias. Hyvät käytöstavat voivat päästää kenet tahansa todella pitkälle. On tärkeää olla realistinen ja rehellinen, mutta todella itsevarma omasta jutusta. On tehokasta vakuuttaa kaikki sitoutuvuudesta ja lojaaliuudestasi yritystoimintaasi kohtaan, koska uskoessa omaan juttuun täysillä, alkavat muutkin hiljalleen uskoa siihen. Toimitusjohtana olisi kuitenkin tärkeintä olla miettimättä liikaa tai ollenkaan sitä, mitä muut sinusta ihmisenä ajattelevat!

Päivitetyn kameran ostaminen, sekä portfolion kokoaminen olivat Amorusolle tärkeitä ja välttämättömiä askelia kohti tiensä löytämistä ja yritystoiminnan aloittamista. Amoruson mukaan sillä voi saavuttaa suurempia asioita, että tekee asioita siksi että haluaa, eikä siksi että täytyy tehdä jotakin. Mielestäni tämä kulminoituu sisäiseen motivaatioon eli siihen, että saa omasta vapaasta tahdosta kantaa vapauden ja vastuun omasta tekemisestään. Tähän saattaa myös vaikuttaa valitettavasti se, mitä muut ihmiset haluavat sinun tekevän. On syytä kuunnella omaa vaistoaan, ja sitä, mitä oikeasti haluaa intohimoisesti tehdä, eikä ajautua ympärillä olevien voimakkaiden ihmisten ajatusten tuotokseksi. Koen, että minulla on tässä itsereflektoinnin paikka, sillä tunnun välittävän turhan paljon muiden ihmisten mielipiteistä, ja muiden ihmisten mielipiteet tuntuvat vaikuttavan minuun ja toimintaani helposti.

Sophia Amoruson #Girlboss -resepti: Ole itsevarma, cool, nöyrä ja ystävällinen. Arvosta ja rakasta itseäsi, koska kukaan ei rakasta sinua, ellet ensin itse rakasta itseäsi. Ole siis tyytyväinen ja ylpeä tekemistäsi päätöksistä. Pistä aikaa ja vaivaa siihen, mitä puet yllesi ja millainen tyyli sinulla on. Se, että viihdyt vaatteissasi, tekee sinusta parhaimmillaan itsevarman ja rohkean, ja voittamaton tunne valtaa sinut. ”Own your style”, sanoo Sophia Amoruso. Verkostoidu kaikkien mahdollisten alalla vaikuttavien kanssa, tee kovasti töitä, omaa tai hanki kova työmoraali! Oma menestyksensä täytyy ansaita. Tee paljon, mutta pyydä muilta vähän. Jos ei löydä jotain inspiroivaa siitä, mitä tekee, ei etsi tarpeeksi tarkkaan. Sinulla on mahdollisuudet menestykseen, jos vain tarpeeksi kovaa sitä haluat.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close