Sinisilmäinen sijoittaja – Ruohonjuuritason pohdintaa opiskelijalta opiskelijalle

28.09.15 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 2
Kirja: Paras sijoitus
Kirjan kirjoittaja: Marko Erola
Kategoriat: Erikoistuminen toimialalle

Sain kipinän sijoittamiseen ensimmäisten ”kunnollisten” palkkatulojen myötä välivuoteni aikana, kun raadoin kokoaikaista työtä Iltalehden ja Youtuben välillä arpoen. Kun nuori mies oli aiemmin tottunut palkkioksi saamaansa kaljakoriin ja siniseen seteliin, intin päivärahoista puhumattakaan, oli kuukausipalkka jotain aivan absurdia, ja tämä raha piti saada tietysti kiertämään nuorelle miehelle sopivaan tapaan. Pleikkarin ja television päivittämisen sijaan, kävin nohevana poikana paikallispankin neuvottelussa huijattavana, ja annoin oman panokseni virkailijan kuukausibonukseen. Jostainhan nekin on saatava, näin jälkikäteen ajateltuna. Vasta myöhemmin aloin opiskella aihetta hieman syvemmin, silmät ei-niin-sinisenä. Ajattelumallini muuttui kertaheitolla. Kantapääopisto toimii, tässä(kin) tapauksessa.

Valitettavasti en ole vielä saavuttanut lottovoittoa tai muuten vain ylimääräisiä touhutonneja, joilla pääsisi tähän jaloon lajiin syvemmin perehtymään. Olenkin siis tyytynyt siihen mitä on, eli opiskelijan budjettiin. Siis seis. Mitä!? Jääkö siitä muka sivuun pistettävää? Asennoitumiskysymys, ystäväni.

Marko Erolan kehutun kirjan ’Paras sijoitus – itsepuolustusopas sijoittajille’ halusin ehdottomasti lukea, sillä rahastosijoittamisen niin sanottu helppous viehätti, ja vaikutti omaan tilanteeseen sopivalta vaihtoehdolta aloittaa. Kirjan mahtailevat mainostekstit loksahtivat meikäläisen kaaliin, ja saivat näin ollen uuden lukijan avaamaan tämän pokkarin kannet. Kirjassa tärkeimpänä asiana pidetään passiivisten indeksirahastojen paremmuutta markkinoilla perusteluineen, mutta se sisältää myös suorempaan osakesijoittamiseen liittyviä pohdintoja, mihin oli myös mielekästä tutustua. Tämän osa-alueen tueksi lueskelin läpi myös Kim Lindströmin opuksen ’Menesty osakesijoittajana’, josta hieman lisää tuonnempana.

Varoitus. Kenenkään ei luonnollisestikaan kannata toimia pelkästään sen mukaan, mitä joku toinen sanoo. Sokeasti toisen polkua kulkien ei pääse haluttuun määränpäähän ainakaan helpolla, sillä omasta ja myös kirjoittajien mielestä tulee asioihin todellakin perehtyä – eli tässä tapauksessa tietää, mihin sijoittaa.

Itselleni tärkeitä oppeja Erolan kirjasta oli esimerkiksi se tosiasia, kuinka paljon kustannukset syövätkään voittoa. Oli mielenkiintoista tajuta, kuinka paljon eroa tuottoon esimerkiksi pankkien ja pienempien sijoituspalveluyritysten rahastoissa onkaan, kun otetaan huomioon erinäiset hallinnointi-, merkintä- ja lunastuspalkkiot. Desimaaleilla on tässä kohdassa merkitystä, toisinkuin lähikaupan kassalla. Yhtään herkemmät hoksottimet omaava kaverihan naurahtaa tässä vaiheessa asian olevan ilmiselvää, mutta ollessasi kuin yli-innokas Asterix taikajuoman vaikutuksen alaisena, näyttävät pankin marmoritiskille laminoidut rahasto-esitteet varsinaisilta rahasammoilta. Jos Sinulla siis on tavaraa viivan yläpuolella, jonka haluat ehdottomasti rahastoihin laittaa, suosittelen käymään läpi sen oman pankin massatilin lisäksi myös joitakin muita vaihtoehtoja.

Toinen jonkinasteista mielihyvää tuottava pointti kirjassa oli sijoitusammattilaisuuden kyseenalaistaminen. Tässä yhteydessä nousee esille aiemmin mainitut indeksirahastot ja aktiivinen vs. passiivinen sijoittaminen. Voiko tässä lajissa vain veikata voittajaa, vai oikeasti myös tietää mikä on ja mikä ei, se kuuluisa heikoin lenkki? Äiti hei, mäkin haluun tietää! Mitenkä se onnistuu?

Kuvitellaan seuraavankaltainen tilanne. Sijoitusyhtiön liimatukka-Lauri myy aktiivista rahanhoitopalvelua Sinulle räätälöidyllä paketilla. Lauri myös kehuu olevansa oman firmansa Warren Buffet, ja näyttää väitteensä todeksi viime vuoden tuotot toimistonsa seinälle huterasti kiinnitetyltä pdf-tulosteelta. Laskin laulaa Laurin näppäillessä sitä, kuin vanhan liiton kirjoituskonetta konsanaan. Eteesi tipahtelee lukuja toisensa perään, niin nopeaan tahtiin että ala-asteen matikanmaikkaakin hirvittäisi. ”Vain Teille, rouva ja herra X. Vain x-%:n vuosikuluilla. Vain tänään”, Lauri myhäilee. Tässä vaiheessa Sinä, arvoisa lukijani, voit joko A) luottaa Laurin sanaan, tai B) käydä lukemassa kyseisen opuksen, ja pohtia haluaako Lauri sydämensä pohjasta kasvattaa juuri Sinun omaisuuttasi.

Lauri on tekstissäni täysin kuvitteellinen henkilö. Jos jostain syystä tunnet kuitenkin piston sydämessäsi, voit sivuuttaa asian sillä faktalla, että kirjoittaja on opiskelija, joka tekee pakollista koulutyötään, eikä tiedä siihen vedoten mistään yhtään mitään.

Oman riskinsietokyvyn selvittäminen on yksi sijoittamisen kulmakivistä, jota myös Erola sivuaa. Koska tulee sijoittaa? Kuinka usein ja kuinka pitkään?
Sinun tulee itse selventää rahatilanteesi mukaan, miten sijoitat ja kuinka toimit. Allokointi, mitä se on?

Näihin kysymyksiin en sattuneesta syystä voi/halua/osaa vastata. Erola käy kuitenkin läpi tärkeimpiä pointteja, sekä jakaa kullanarvoisia vinkkejä näin aloittelevan harrastajan silmin, joista osa on hyvä laittaa korvan taakse. Tämän lisäksi kirjassa pohditaan mm. osakeostojen järkevyyttä, ja etenkin sitä, kuinka vaikeaa siinä onkaan todella menestyä. Kirjalla on myös viihdearvoa sen paikoin julistavan otteen vuoksi. Suosittelen sen ehdottomasti katsastamaan, mikäli iltalukemiset uupuvat tai 2000-luvun alkupuoliskon Aku Ankat rupeavat jo varisemaan niteistään.

Olen useissa paikoissa törmännyt neuvoihin, että sijoittaminen tulisi aloittaa heti. Olen myös kuullut, että nuorempana, jos ollenkaan, ”kannattaa” mennä perse edellä puuhun ja harjoittaa (rohkeata) osakekauppaa. Myös siinä voi menestyä, uskoo sinisilmäinen sijoittaja, jonka henkilöllisyys jäänee arvoitukseksi. Haluan myös antaa itse tässä välin jonkin vinkin. Tutustukaa hyvät toverit ihmeessä opintolainaan ja sen tämänhetkisiin ehtoihin. Itsehän nukuin keväällä onneni ohi byrokratian vuoksi, mutta olen ehdottomasti nostamassa jäljellä oleville opiskeluvuosille maksimikyykyt juuri sijoituskäyttöön. Huomioi tässä vaiheessa, että investoida voi sijoitusinstrumenttien lisäksi myös kokemuksiin, kuten vaikkapa matkailuun. Just so you know.

Aivan, takaisin asiaan. Halusin siis lukea myös joitakin osakesijoittamiseen liittyviä teoksia, joista aiemmin mainitun Lindströmin kirjan ehdin tähän mennessä selättämään. Vaikka kirja onkin hieman vanhempi, ei sen ydinasiat ole kuitenkaan muuttuneet. Perinteiset osakesijoittamisen prinsiipit tulevat kerrotuksi, historianopetuksen sekä omien kokemusten siivittämänä. Läpi käydään juuri aiemmin pohdittuja asioita, kuten sijoitusten hajauttamista, ajoitusta, taustatyön tekemistä sekä kuun ja tähden asentoja.

Paikoin oma kiinnostukseni kyseisen kiven lukemiseen horjui vakavasti, enkä sen vuoksi lähde valehtelemaan kirjan sisällöstä sen enempää. Jotain jäi kuitenkin käteen tästäkin. Olen löytänyt, ehkäpä kirjan avustuksella, muutaman pörssiyhtiön majapaikaksi tulevaisuuden rahoilleni. Pieniä summiahan ei kannata kaupankäyntikulujen vuoksi polttaa, joten sen vuoksi kärsivällisesti odotellaan ja palautellaan vielä hetki panttipulloja kauppaan. Toiseksi, nälkä kasvaa syödessä, joten minun on pakko lukea joku muukin kirja aiheeseen liittyen. Ehkäpä joku fiksumpi vaihtoehto, eli se hitaammille veikkosille tarkoitettu versio samaisesta aiheesta? Ehdotuksia otetaan vastaan!

/ER/

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tagit:

Keskustele artikkelista

6 kommenttia to “Sinisilmäinen sijoittaja – Ruohonjuuritason pohdintaa opiskelijalta opiskelijalle”

 1. Miia Leivo sanoo:

  Tosi mielenkiintonen aihe, joka mua kiinnostaa vaikken sijoittamisesta mitään tiedäkään. Oli vaan pakko tulla laittaan kommenttia, koska sun kirjotustyyli kolahti ainakin muhun ja tän perusteella oot tosi hyvä kirjottaja Eetu 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  • Eetu Ruusukallio sanoo:

   Kiitos kommentista, Miia! Ei muutakun härkää sarvista, ja ens kuun valtion rahasta pikku slaissi sivuun. Siitä se lähtee 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Antti Härkönen sanoo:

  Mielenkiintoista pohdintaa Eetu! Itsekin valtion rahoja eteenpäin sijoittaneena tulee pohdittua näitä asioita. Viimeksi kunnolla maaliskuussa tuollaisen esseen verran: http://esseepankki.proakatemia.fi/sijoittamisharrastuksesta-talousoppia/

  Varsinaista raakaa kirjallisuutta en ole aiheesta vielä lukenut, mutta esimerkiksi Nordnetin Jukka Oksaharjun ajatukset ovat kuulostaneet mielestäni järkeviltä (olivat halvennuksessa pari hänen kirjaansakin nyt, taidan pistää tilaukseen).

  Sijoittamisessa luulee helposti olevansa parempi kuin onkaan, äsken palauduin maan pinnalle vertaillessani tämän hetkisiä salkkukehityksiä maaliskuisiin vastaaviin. En silloin niin taitava ollutkaan, kuin luvut antoivat näyttää ja nyt ollaankin sitten maailmantalouden kanssa tultu lujaa käsi kädessä alaspäin 🙂

  https://www.dropbox.com/s/laepy67jyxt3znc/Salkku%201%2C%20syys2015.png?dl=0

  https://www.dropbox.com/s/6o4q2805h1bbhyp/Salkku%202%2C%20syys2015.png?dl=0

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  • Eetu Ruusukallio sanoo:

   Kiitos Antti linkeistä, käyn tsekkaileen suurennuslasin kanssa! Ja kyllä se jojo sieltä ylös vielä nousee. Ehkä 😉

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Tanja Verho sanoo:

  Olisiko sijoittamisesta akatemian tasoiseksi solutoiminnaksi asti? Aihe on pinnalla Otteessa ja teillä tuntuu olevan intoa ja halua oppia siitä yhä enemmän sekä innostaa samalla muita. Hienoo!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Martin Kovanen sanoo:

  Sä oot Eetu kyllä pirun taitava kirjoittaan! Aihe nyt kiinnostaa mua muutenkin, mutta sun kirjoittamana mä saattaisin lukea tekstin vaikkapa ihan huuhaa asioista! Paras sijoitus on aivan loistava kirja, missä pääsee tähän meidän lempiaiheeseen eli indeksirahastoihin ja niiden ylivoimaiseen hyvyyteen käsiksi paremmin kuin hyvin. Hyvää pohdintaa kaiken kaikkiaan ja oikeastaan kaikesta olen samaa mieltä. Oot tämän syksyllä kirjoittanut ja toki sen jälkeen ollaan kummatkin sijoittamisesta opittu vaikka mitä lisää. On hienoa, että itseni lisäksi akatemialla on ainakin yksi muu ketä oikeasti kiinnostaa vaurastuminen/taloudellisesti riippumattomuus ja on valmis tekemään töitä asian eteen.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!