Tampere
19 Apr, Friday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Sano HUS aloittamisen tuskalle!



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Oletko niitä ihmisiä, jonka on helppo kerätä tehtävälistaa, mutta samaa tahtia nousee aloittamisen kynnys. Luotat siihen, että asiat ovat listassasi muistissa, mutta itse asioiden tekeminen vain venyy ja venyy. Olemme monesti suorastaan mestareita väistelemään tehtävien hommien aloittamista.  Kämppä on siistiksi puunattu, ikuinen tiskivuori on yhtäkkiä kadonnut ja olet jopa siivonnut sähköpostisi. Kaiken tämän olet ehtinyt tekemään, sillä välin, kun olet vältellyt suoritettavan asian aloittamista.

Työtehtävät usein vaikuttavat paljon työläämmiltä, kuin ne todellisuudessa ovatkaan. Tähän tuskaan liittyvä epäonnistumisen pelko luo jo itsessään negatiivisen kehän hoidettavan asian ympärille.  Käytämme käsittämättömiä määriä energiaa työnvälttelemiseen, kun tämän samaisen energian voisi kohdistaa asian ratkaisemiseen. Usein negatiivinen tunnetila luo jo vierustoverillekin aloittamisen tuskan, koska negatiivinen ilmapiiri ei ruoki toimivuutta ja luovuutta.

Solvaamme itseämme usein tekemättömistä asioista, ja puhumme itsellemme pettyneeseen sävyyn. Onneksi nämä puheet saavat nyt lopetuksen, vitkuttelulle on nimittäin fysiologinen selitys.

”Ihmisen aivot – samoin kuin keho – pyrkivät säästämään energiaa. Ajatukset kulkisivat mielellään samoja hermoratoja pitkin, koska uusien ratojen luominen kuluttaa energiaa. Luovassa työssä ja pulmien ratkomisessa tämä ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan nimenomaan uusien yhteyksien luomista. Siksi ponnistelua ja paljon energiaa vaativia tehtäviä on vaikea aloittaa.”, kertoo Miia Siitonen Oletko vitkuttelija? 4 vinkkiä, joiden avulla selätät aloittamisen tuskan ja saat tartuttua toimeen -tekstissään.

Nyt voimme selittää itsellemme vitkastelun alkuperän, luomatta jo valmiiksi itsensä ja hoidettavien asioiden ympärille negatiivistä tunnetilaa. Voit todeta itsellesi, että tämä kuuluu asiaan, mutta voit ohittaa vitkastelun, sen suurempaa tunnetilaa luomatta. Näin olosi kevenee jo puolella.

Tämän toteamuksen jälkeen, voit ottaa askeleen lähemmäs aloittamista. Älä ajattele tehtävää asiaa kokonaisuutena, vaan paloittele se palasiksi. Ota yksi pala kerrallaan, jotta hoidettava asia ei ole koko ajan mielesi rasitteena. Tee myös näille palasille aikarajat ja tavoitteet, näin pääset nauttimaan onnistumisen tunteesta useammin, koska pääset useammin tavoitteeseesi, mikä tuo hyvänolon tunteen.

Artikkeli antoi neljävinkkiä vitkastelun lopettamiselle, jotka olen myös itse todennut toimivaksi.

  1. Kirjoita aamusivuja.

Tarkoitus on kirjoittaa käsittelemätöntä tajunnanvirtaa paperille 15 min ajan, tämän voit tehdä heti herätessä tai vaikkapa bussissa työmatkalla. Kun saat aivot tyhjäksi ja päivän tuntemukset ulos jäsentelemättä, sinun on helpompi aloittaa toimet. Tämä ainakin minulla toimii todella hyvin. Saat heti fiilikset purettua, jolloin niiden vatvomiseen ei kulu päivästä aikaa.

 

  1. Vaikuta tunnetilaasi.

Muistele hetki tilannetta, jossa koit onnistuneesti. Ime sitten tämä fiilis itseesi, niin olet energisempi ja motivoituneempi aloittamaan työnteon. Voit myös vaikuttaa tunnetilaasi ulkoisesti, esimerkiksi tekemällä jokin nopea asia, mikä madaltaa aloittamistasi. Se voi olla kuppikahvia tai vaikka musiikin kuuntelu.

 

  1. Aloita helposta.

Tee juuri se helppo asia pois alta, mikä tuntuu kaikista mieluisammalta. Silloin olet jo aloittanut homman, koska pienet ja helpotkin kohdat ovat osa kokonaisuutta.

 

  1. Varttikin riittää.

Älä tee tilaa kokonaiselle päivälle, jolloin urakoitsijan tavalla yrität pakottaa itsesi tekemään hommaa koko päivän. Ahminen ei ikinä kannata ja se pätee myös tähän asiaan. Tee pieni hetki, niin huomaatkin, että tehtävä vei mennessä. Kun olet sopinut itsesi kanssa, että varttikin riittää, voit olla tyytyväinen siihen, että nyt homma on aloitettu.

 

Suosittelen näitä keinoja käyttämään myös opinnäytetyötä kirjoittaessa. Oma olo kevenee, kun toimit näiden työskentelytapojen pohjalta ja samalla pääset negatiivisestä kehästä ulos. Opinnäytetyö ei ole hirviö, missä kaikki tuskailee. Se on iso ja vaativa projekti, mutta positiivisella asenteella sekä realistisella aikataululla mukana tuleva suoritus.

 

Lähde:

Miia Siitonen, Oletko vitkuttelija? 4 vinkkiä, joiden avulla selätät aloittamisen tuskan ja saat tartuttua toimeen, Anna -lehti, 1.4.2018

https://anna.fi/hyvinvointi/itsetuntemus/tuottaako-aloittaminen-tuskaa-nailla-vinkeilla-selatat-vetkuttelun

Alkuperäislähde:Satu Pihlaja: Aikaansaamisen taika

Kommentoi