Tampere
28 Mar, Thursday
6° C

Proakatemian esseepankki

Sankarillinen asenne muutokseen



Kirjoittanut: Eeva Haapamäki - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Be your own hero 

 

Vuosia sitten katselin Drew Barrymoren ohjaamaa elokuvaa nimeltä Whip it!, joka kertoo päähenkilön kasvutarinan tavallisesta tytöstä roller derbyn, eli rullaluistimilla tapahtuvan kontaktilajin, pelaajaksi.  Päähenkilö näkee roller derby -ottelun ja ottelun jälkeen menee juttelemaan ihailemalleen pelaajalle, joka kehottaa sankareiden ihailemisen sijaan laittamaan itse luistimet jalkaan ja olemaan oman itsensä sankari, ”be your own hero”. Tuo lause kolahti ja koin, että minä voin itse alkaa olemaan ja tekemään ihailemiani asioita.  Siispä aloitin roller derbyn tavoitteellisen harjoittelun täysin nollasta. Pari vuotta myöhemmin  pelasin muutaman SM-tason ottelunkin. Olin omalla mittapuullani juuri se sankari, joka päättää tavoitella jotain ja saavuttaa sen. Kilpaurheilijastatus yli kolmekymppiseltä perheenäidiltä tuntui joskus mahdottomalta, pelottavalta ja vaikealta yhtälöltä, mutta pystyin sen toteuttamaan.  Tämä muutos ja sen toteutuminen olivat voimaannuttava kokemus ja jätti minulle sankaruuden käsitteen mieleen. Proakatemian ensimmäistä esseetä suunnitellessani, käteeni osui koulun hyllystä se kirja, jossa oli sana ”sankari”, eli tietenkin Jari Sarasvuon Sisäinen sankari – Uljaan elämän käsikirjoitus. Kirjassa Sarasvuo ohjaa löytämään sisäisen sankarin ja ensimmäisellä lukemalla kirjan monista teemoista kolahti erityisesti ajatukset sankarillisesta suhtautumisesta muutoksiin.

 

Ratsasta muutoksella 

 

Viime ajat olen elänyt ammatillisessa mielessä isoissa muutoksissa, ollut muutoksista huolissani ja ahdistunut, mutta myös hakenut aktiivisesti muutosta isoihin asioihin.  Työskennellessäni IT-alalla vuosikausia muutoksista tuli jopa vitsi, mutta se ei naurattanut ketään. Melkein joka neljännesvuosi uudistettiin organisaatiot ja pyöriteltiin YT-neuvottelukierrokset. Muutokseen turtui, koska usein se ei kuitenkaan tarkoittanut mitään konkreettista. Lopullinen repäisy irti tuosta turvallisen ja tasaisen leivän tuovasta työstä ja opiskelemaan alkaminen oli henkilökohtaisesti iso muutos, joka todellakin tarkoitti jotain konkreettista.

 

Sarasvuon ideat muutoksesta ovat minulle lohdullinen vahvistus siitä, että olen oikealla tiellä, kun lähdin vaihtamaan alaa ja opiskelemaan. Olen tässä muutoksessa rimpuillut, epäillyt ja kyseenalaistanut valintaani, mutta myös ollut tyytyväinen, innostunut ja varma. Olen intuitiivisesti toteuttanut osaa Sarasvuon esittämistä muutoksen askelista. Askelten tarkoituksena on oppia hallitsemaan ja suhtautumaan muutokseen kuin sankari.  Askeleet ovat muutoksen tunnistaminen, hyväksyminen, muutokseen mukautuminen, muutoksen kiihdyttäminen ja muutoksen hedelmien jakaminen.

 

Muutoksen tunnistaminen on tärkeää kaikilla elämänaluella. Ammatillisesti pitäisi tunnistaa ne trendit, joita alalla tapahtuu. Sarasvuo on sitä mieltä, että kaikki vaikuttaa kaikkeen, viereisellä toimialalla tapahtuva muutos vaikuttaa myös omaan toimialaan. Hän kehottaa meitä selvittämään, mitä muutoksia on vireillä. Voisin ottaa tästä kopin, erilaisten trendien selvittäminen on yksi kiinnostuksenkohteistani. Henkilökohtaisen elämän muutoksien tunnistaminen auttaa ohjaamaan toimintaa oikeaan suuntaan muutoksen tuulissa avuttoman uhriutumisen sijaan.  Tunnistin muutoksen itsessäni, kun lähdin vaihtamaan alaa. Halusin jotain uutta ja tietyillä toimialoilla tapahtuneet trendit ja muutokset alkoivat kiinnostaa. Muutos on siis mielenkiintoinen ja tervetullut asia ja haluan aistia sen varhain.

 

Muutoksen hyväksyminen voi olla vaikeaa. Itselleni se on. Rimpuilen edelleen sen asian kanssa, että tässä iässä ja pitkähkön uran jälkeen olen taas opiskelija. Pahimpina päivinä etsin syyllistä, miksi olen tässä tilanteessa, onko kaikki tämä työ välttämätöntä saavuttaakseni sen mitä haluan.  Sarasvuo on todellakin oikeassa siinä, että syyllisten etsimisestä ei ole mitään hyötyä eikä se todellakaan ole sankarillista. Jotta voin hallita muutoksen, on minun hyväksyttävä se. Olen ammatinvaihtaja ja opiskelija, joka etsii itselleen merkityksellistä työtä ja se on hyvä asia, voin hyväksyä sen.

 

Muutokseen mukautuminen tarkoittaa Sarasvuon mukaan osallistumista maailman muutokseen oman toiminnan kautta. Se tarkoittaa sitä, että kysyy itseltään, mitä muutos juuri minulta odottaa. Usein mikä tahansa toiminta on lähes aina parempi kuin se, ettei tee mitään. Sankarit alkavat tehdä jotain konkreettista, eivätkä jää odottamaan. Mukautuminen suojaa uhriutumiselta ja avuttomuudelta. Koen, että on persoonallisuudesta kiinni, miten tulisesti lähtee toimimaan, kun muutos kohtaa. Omalta kohdaltani samaistun Sarasvuohon, alan toimia ja tehdä sen sijaan, että tunnistettuani muutoksen jähmettyisin.

 

Seuraava askel muutokseen mukautumisesta on muutoksen kiihdyttäminen. Voisiko se tarkoittaa muutoksen käyttämistä palvelemaan omia tavoitteita? Eli en pelkästään mukautuisi muutokseen vaan todellakin valjastaisin sen ja ratsastelisin sillä ylpeästi kohti omia tavoitteita? Haluan asian olevan juuri näin. Kun kerran muutos on vääjäämätön, niin miksipä en käyttäisi sitä hyväkseni?

 

Inspiraatiota muutoksesta

 

Proakatemia tarjoaa hyvän alustan muutoksen kiihdyttämiselle sekä muutoksen hedelmien jakamiselle.  Jos jossain vaiheessa huomaan jonkun muutoksen trendin, on mahdollista mennä sitä päin täysillä. Esimerkiksi jos huomaamme, että jollakin toimialalla on tapahtumassa muutos, voin lähteä sitä tutkimaan, kokeilemaan ja oppimaan ja voin jakaa tämän kaiken niistä kiinnostuneille.  Usein lahjan antaminen antaa suuremman tyydytyksen kuin sen saaminen.

 

Haluan kehittää itselleni sankarillisen asenteen muutokseen niin henkilökohtaisella kuin ammatillisella tasolla. Haluan myös tutkia muutosvoimia ja trendejä ja niiden vaikutuksia eri aloilla. Tekee mieli myös lukea lisää muutoksenhallinnasta. Se on kiehtova monitasoinen teema, jolla on vaikutusta ihan kaikilla elämänalueilla. Ei kannata pelätä muutosta, vaan ottaa se haltuun ja kiihdyttää sitä, aivan kuten tein vuosia sitten, kun päätin oppia rullaluistelemaan.

 

Kommentit
  • Patrik Peltoniemi

    Hyvin tuot esille omia pohdintoja kirjan tekstiin liittyen.
    Jarin kirjat eivät yleensä ole mitään hirveän “kevyttä” luettavaa, vaan siinä pitää toden teolla pohtia omien näkökulmien kautta sitä että, miten hänen paperille tuottamat ajatukset vaikuttavat itseensä.
    Omien ajatusten avaaminen ja tekstiin liittyvät pohdinnot ovat tärkeitä, jotta essee pysyy mielenkiintoisena ja avaa omia näkemyksiäsi kirjan sisällöstä. Mielestäni onnistuit siinä hyvin!
    Jatka samaan hyvään malliin! 🙂

    22.10.2017
  • Elina Merviö

    Hienosti pohdittu omia ajatuksia kirjan pohjalta. Mielenkiintoinen essee lukea. Suosittelen.

    30.10.2017
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close