Sananen roskapostista

15.11.16 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: ICT-yrittäjyys

Roskaposti – rasite vai viihdettä?

Törmäsin viime vuonna viihdyttävään TED-Talkkiin, jossa koomikko ja kirjailija James Veitch puhuu roskapostista. Jos omistat sähköpostitilin, käsite lienee sinulle entuudestaan tuttu.

saapuneet

Olemme tottuneet roskapostiin, emmekä tänä päivänä sen kummemmin noteeraa sen olemassaoloa. Hyvät palveluntarjoajat osaavat kitkeä turhat viestit suoraan roskapostikansioon, josta niitä tulee harvemmin auottua. Monelle onkin opetettu, ettei roskaposteja edes saisi avata, koska ne ovat vaarallisia. Todellisuudessa itse sähköpostiviestissä ei itsessään kuitenkaan ole mitään vaarallista, vaan mahdollinen uhka piilee viestin sisältämissä linkeissä tai liitetiedostoissa. Toki myös oma tyhmyys voi olla haitallista; jos saat viestin jonka mukaan olet voittanut Irlannin lottoarvonnassa, ei järkevin ratkaisu liene vastata omilla verkkopankkitunnuksilla. Voit siis halutessasi lukea roskaposteja kaikessa rauhassa, kunhan vältät klikkaamasta mitään mistä et ole varma, tai vastaamasta mitään henkilökohtaisia tietojasi.

Roskapostien joukosta saattaa nimittäin silloin tällöin löytyä komediallista kultaa; käsittämättömiä viestejä, jotka herättävät ajatuksen: ”Entä jos vastaisin tähän?” Veitch otti tuon askeleen tuntemattomaan, ja on sittemmin kirjoittanut aiheesta kirjankin. Tässä hänen jo edellä mainittu TED puheensa joulukuulta 2015:

Videosta huvittuneena näytin sitä myös muille ja se jätti selvästikin jonkinlaisen ajatuksen pääkoppani perälle, sillä kun muutama viikko sitten sain seuraavan sähköpostin, en voinut olla vastaamatta siihen:

wang_1

Huomasin, että ystävälläni Wangilla oli pienoisia vaikeuksia kielen kanssa, joten pitihän sitä kokeilla miten hän reagoisi astetta epäselvempään vastaukseen. Yllätyksekseni sain kun sainkin pitkän vastausviestin:

wang_2

Valitettavasti Wangsteri ei tarttunut kutsuuni, eikä kyllä näyttänyt muutenkaan oikein tarttuvan viestini sisältöön, mutta keskustelulinjat oli nyt kuitenkin avattu. Muutaman viestin vaihdettuamme sain myös vakuuttavan todisteen uuden businesskumppanini henkilöllisyydestä:wang_3

 

Mikä kaiken tämän järjettömyyden pointti sitten oikein on? No A) onhan se parhaimmillaan aika huvittavaa, mutta myös B) koska kaikki aika jonka nämä epätoivoiset huijarit käyttävät kanssasi joutavaan viestittelyyn (ja viestien kääntämiseen) on pois siitä ajasta minkä he käyttävät muiden kanssaihmistesi häiriköintiin. Toki tämä on vain pisara meressä, mutta ainakin teoriassa jos tarpeeksi moni tätä harrastaisi, veisi se pohjaa sähköpostihuijausten kannattavuudelta. Kaunis ajatus, vähän niin kuin kommunismi, mutta tämän toteuttaminen on taatusti paljon helpompaa ja viihdyttävämpää yksilötasolla!

Haastan sinut kokeilemaan, mutta en ota mitään vastuuta mistään! Suosittelen myös jo ammattilaisen videolla antaman neuvon noudattamista: älä käytä tähän omaa sähköpostiasi, jos aikomuksesi on käyttää sitä joskus vielä normaalistikin.

 


Tällä hetkellä odotan vielä vastausta ystävältäni Wangilta. En tiedä meninkö liian pitkälle, kun lähetin hänelle kuvan omasta ajokortistani:

wang_4

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Keskustele artikkelista

3 kommenttia to “Sananen roskapostista”

 1. Rasmus Kanervisto sanoo:

  HAHAHAHAHAH 😀 Muistan kun näytit kyseisen ted talkin ja aivan loistavaa, että oot toteuttanut kyseistä hommaa! Moni ei varmastikkaan ala tuota tekemään. Kaikenlaista tästä taas oppii. Pitää varmaan kahlata oma roskaposti läpi ja kattoo mitä sieltä tulee vastaan. Massit veks 😀

  Itse en uskaltaisi vastata roskapostiin, koska olen vähän pelokas Pentti.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Laura Kallio sanoo:

  Huikeeta! Haluan kyllä kuulla mahdollisen jatkopostittelunkin ja mitä se Wang tuumaa ajokortista. 😀

  Välillä ajaudun lukemaan noita saapuneita roskaposteja kansion siivouksen yhteydessä ja pelkästään se niiden lukeminen on välillä aika viihdyttävää!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Noora Luttinen sanoo:

  Tämä oli huikea. Ehdottomasti päivän piristys ja tuo herra Wangin passi apua hhaahah.
  Luulisi ettei kukaan menisi moiseen halpaan, joten herää kysymys MIKSI IHMEESSÄ herra Wangin kaltaisia tyyppejä löytyy roskapostista päivittäin?
  Tuo TED talk menee katselulistalle.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!