Rikas Isä Köyhä Isä

12.03.17 Esseen kirjoittaja: Hanna Kallio
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas Isä Köyhä Isä
Kirjan kirjoittaja: Robert Kiyosaki, Sharon Lechter
Kategoriat: Yrityksen talous, Oppiva organisaatio

 

Moni on suositellut minulle Robert Kiyosakin kirjaa Rikas isä köyhä isä, eikä suotta. Tämä kirja oli oikeasti mielenkiintoinen, vaikka en ole perehtynyt paljoa omiin taikka yrityksemme talousasioihin. Tulen kyllä suosittelemaan kirjaa jatkossa kaikille Eventalaisille ja varsinkin heille jotka vastaavat yrityksemme taloudesta. Kirja oli kirjoitettu niin helposti ymmärrettävään muotoon, että se  selkeytti minulle monia asioita, kuten esimerkiksi tuloslaskelman ja taseen eroa.
Kiysaki määrittelee kirjassaan ”Rikas isä, Köyhä isä” vakavaraisuuden mittariksi sen, kuinka kauan selviät jos lopetat työsi. Suurimmalla osalla meistä työssäkäyvistä palkkatulot ovat suurin jos ei ainoa tulonlähde, ja tästä syystä olemme riippuvaisia työstämme. Moni sanoo ettei ole kiinnostunut työssään rahasta tai että haluaa hyväpalkkaisen työn saavuttaakseen taloudellisen riippumattomuuden, mutta onko hyvä palkka ja eteneminen uralla tosiaan paras vaihtoehto saavuttaa taloudellinen menestys?

 

Sukulaiseni ovat ratsastuskouluyrittäjiä ja he ovat aina kertoneet minulle vain yrittäjyyden huonoista puolista. ”Yrittäjän elämä on sellaista, että välillä on rahaa ja välillä sitä ei ole senttiäkään”, ”Hanki mieluummin turvallinen ja säännöllinen työ, ettei sinun tarvitse raataa kellon ympäri niska limassa”. Taloudellisesta epävarmuudesta johtuva pelko on iskostunut niin hyvin mieleeni, että yrittäjyys pelottaa. Siksi päätin jo nuorena, etten ikinä halua päätyä samaan tilanteeseen kuin sukulaiseni, ja niin olen aina ajatellut että haluan vakaan työn ja korkean koulutuksen. Mutta tämä kirja sai minut kyseenalaistamaan omat ajatukseni kysymällä, että mitäs jos jään työttömäksi enkä saa enää palkkaa. Silloin aloin miettiä, että varmaan tulisi olla joitain muitakin tulonlähteitä joilla selvitä tiukan paikan tullen niin yrittäjänä kuin palkallisena.

Miettiessäni työttömäksi jäämistä aloin ymmärtää, että ehkäpä ratkaisu ei tosiaan löydy vakaasta, hyväpalkkaisesta työstä. Kirjassa kehotetaan pohtimaan, miksi juuri sinä haluat kasvattaa taloudellista älykkyyttäsi.

Minä haluan kasvattaa taloudellista älykkyyttäni siksi, etten olisi riippuvainen kenestäkään. En työstäni, en valtion tuesta tai vaikkapa tulevasta puolisostani. Olen pitkään jo ajatellut, että minun pitäisi perehtyä sijoittamiseen, mutta aikaisemmin minulla ei ole ollut siihen riittävän hyvää syytä. Lukemani kirjan myötä ymmärsin, että sijoittaminen varallisuuteen auttaa minua saavuttamaan taloudellisen riippumattomuuden – niin että voin tehdä työkseni juuri sitä mitä haluan. Sijoittamisen maailma on minulle melko vieras, mutta sen vuoksi aijonkin kysellä neuvoja itseäni viisaammilta ja lukea siihen liittyvää kirjallisuutta. Kuten kirjassakin todetaan, rikas sijoittaa omaan älykkyyteensä ja hakeutuu itseään viisaampien seuraan.

 

Kirjan keskeinen ajatus on oravanpyörästä, jossa suurin osa meistä juoksee. Tässä oravanpyörässä meitä ohjaa kaksi inhimillistä tunnetta: pelko ja ahneus. Pelkäämme sitä, että emme pysty maksamaan laskujamme tai ylläpitämään haluamaamme elintasoa. Se saa meidät nousemaan joka aamu ja suuntaamaan töihin taikka kouluun. Teemme ahkerasti töitä, ja kun rahamme eivät enää riitä elämiseen syytämme joko työnantajaa tai taloustilannetta ja toivomme palkankorotusta tai otamme lainaa. Tällöin ahneus astuu peliin, sillä sitä mukaa kun palkkamme nousee, myös kulutuksemme nousee. Ja taas, siinä pelossa että emme pysty pitämään yllä elintasoamme hankimme palkankorotuksen, parempipalkkaisen työn tai nostamme lainaa. Oravanpyörä on valmis. Etsimme ratkaisua huonoon taloudelliseen tilanteeseemme kysymättä itseltämme: ”Onko tämä todella se paras pitkän aikavälin ratkaisu ongelmiini?”.
Kiyosakin mukaan keskiluokan sekä rikkaiden välinen ero on se, että keskiluokalla ei ole taloudellista älykkyyttä. Tämä saattaa johtua siitä, ettei meillä koulussa opeteta mitään liittyen talouden hallitsemiseen. Tästä johtuu myös keskeisin ero rikkaiden ja keskiluokan välillä: Keskiluokka luulee ostavansa varallisuutta, esimerkiksi omistusasunnon, joka todellisuudessa on velkaa. Tällaiset hankinnat kasvattavat menoja enemmän kuin tuloja. Rikkaat taas ostavat varallisuutta esimerkiksi osakkeita ja sijoituskiinteistöjä, jotka kasvattaa heidän tulojaan jatkuvasti.

 

Lyhyesti:  kun käyt töissä, teet töitä rahasta ja kaikille muille kuin itsellesi. Ensin teet töitä yritykselle joka rikastuu, sitten valtiolle maksamalla veroja palkasta, ja lopulta pankille maksamalla lyhennystä lainasta. Hankkimalla aitoa varallisuutta, saa taas rahan tekemään töitä puolestaan. Hyvät sijoitukset tuovat tuottoja ja kasvattavat tulovirtaa, jolloin et ole enää riippuvainen yhdestä tulolähteestä.

 

Työelämä kehittyy yhä enemmän yrittäjyyteen ja  freelancer tyyppisiin töihin, koska yritysten tarpeet muuttuvat jatkuvasti eivätkä he enää pysty pitämään työntekijöitään vakituisesti palkkalistoilla. Tästä johtuen mikään työpaikka ei ole varma ja muuttuu kokoajana, jolloin meidänkin tulee pysyä muutoksessa mukana eli kouluttaa itseämme.
Kouluttautuminen pitää mielen virkeänä, ja kasvattaa meissä sellaista pääomaa mitä ei voi rahalla mitata. Tietopääoman ylläpitäminen mahdollistaa taas sen että olet jatkuvasti kilpailukykyinen työmarkkinoilla.

 

Jokaisen täytyy myös osata myydä itseään ja tarjoamaansa palvelua, tuotetta tai pääomaa. Kilpailu on niin kovaa, että tarvitaan paljon suhteita, referenssejä, sekä hyvät myynti- ja neuvottelutaidot. Proakatemia on loistava paikka verkostoitua jo opiskelujen aikana, jos vaan tajuaa hyödyntää sen. Mielestäni monen meistä täällä opiskelevista pitäisi lopettaa se lukujen tuijottaminen ja keskittyä referenssien ja kontaktien keräämiseen, joita saat hyvin hoidetuista projekteista.

 

Lukiessani huomasin, että kirjan filosofia on hyvin samankaltainen kuin Proakatemialla: Meitä haastetaan jatkuvasti ajattelemaan omilla aivoillamme, hankkimaan useita tulonlähteitä sekä oppimaan uutta. Jos haluat oppia jotain, ota asiasta selvää, lue asiaa käsitteleviä kirjoja tai hanki tieto seminaarien ja valmennusten kautta. Tämän jälkeen toimi ja testaa oppimaasi teoriaa käytännössä!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Rikas Isä Köyhä Isä, 5.0 out of 5 based on 1 rating Tagit: ,

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Rikas Isä Köyhä Isä”

 1. Johannes Peltonen sanoo:

  Samaistun vahvasti tuohon, että suhtautuminen yrittäjyyteen on ollut kohtalaisen negatiivinen yrittäjäsukulaistesi kokemusten takia. Isäni on toiminut yrittäjänä koko ikäni ja läheltä on saanut seurata, miten järjetön työ yrityksen pyörittämisessä voi olla. Proakatemian aikana olen alkanut ymmärtämään, että eivät asiat ole niin mustavalkoisia; yrittäjyyden ei tarvitse olla elämän tarkoitus.

  Taloudellinen älykkyys on hyvä termi ja olen samaa mieltä, että se on avainasemassa riippumattomuuden kanssa. Taloudellinen älykkyys tosiaankin parantaa mahdollisuuksia tehdä elämässään enemmän asioita, joita haluaa tehdä. Itse ainakin olen sitä onnellisempi, mitä vähemmän elämässä on pakkopullalta tuntuvia asioita.

  Mielenkiintoinen väite Kiyosakilta, että keskeisin ero rikkaiden ja keskiluokan välillä on ero taloudellisessa älykkyydessä. Varmasti sillä on suuri merkitys, mutta luulisin tulotason olevan se keskeisin erottava tekijä. Suomi on varmasti kuitenkin useiden syiden takia maa, jossa taloudellisen älykkyyden merkitys korostuu (esimerkiksi verosuunnittelun tai tukiviidakossa sompailun myötä).

  Kirjoitat helposti luettavaa tekstiä ja tuot hyvin omaa pohdintaa esille. Tosi mielenkiintoisen oloinen kirja, laitetaan lukulistalle!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!