Tampere
19 Apr, Friday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Rework – Tee työsi toisin



Kirjoittanut: Ville Pajala - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Valitsin ensimmäisen kirjani suosituslistalta sen enempää perehtymättä mitä olen alkamassa lukemaan. Aloittaessani lukemisen huomasin, että valinta osui tällä kertaa onnekkaasti kohdilleen. Rework on kirja, joka esittelee kirjoittajien omia näkemyksiä siitä, mitkä toimintatavat nykyisessä yritysmaailmassa ovat pielessä ja miten asioita voisi tehdä paremmin. Uskottavuutta esitetyille ratkaisuille tuo kirjoittajien yli kahdenkymmenen vuoden kokemus yrittäjyydestä, joiden aikana he ovat pystyneet pitämään oman yrityksensä kannattavana, vaikka ovat kohdanneet muun muassa kaksi taantumaa ja yhden puhjenneen talouskuplan. Kirjassa edetään vaiheittain läpi yritysten normaalin elinkaaren niiden käynnistämisestä kohti menestyvän työkulttuurin luomista ja mietitään mikä missäkin tilanteessa on oikeasti olennaista. Tässä kirjoituksessa keskityn lähinnä yritysten alkuvaiheita koskeviin neuvoihin eli siis niihin, jotka ovat juuri perustamallemme tiimiyritykselle ajankohtaisia.

 Yksinkertaistaminen

 Yksi tärkeimmistä ja kirjassa useasi toistuva ohje on asioiden yksinkertaistaminen. ”Vähemmän on enemmän”. Kirjoittajien ajatus yksinkertaistamisesta ilmenee hyvin jo kirjassa itsessään. Se on sisällöltään napakkaa ja helppolukuista. Asiat esitellään lyhyinä parin sivun pätkinä kertomalla ensin ongelma, siihen ratkaisu ja lopuksi hyvä esimerkki yritysmaailmasta. Tehosteena osioiden välissä on sivun kokoisia kuvia, jotka sisältävät jonkin iskulauseen tai sanan. Kirjoittajat myös kertovat supistaneensa viimeiseen versioon kirjan pituutta lähes puolella ja uskovat sen olevan niin parempi.

Kirjassa itse yritysten toimintaan liittyen yksinkertaistamisen nähdään olevan keino pitää fokus olennaisessa. Toimivaa yritystä luodessa on tärkeää tietää mikä on sen ydin. Mikä on se tekijä mitä ilman myyntituotetta ei ole enää olemassa? Kaikki ylimääräinen, joka ei ole ensisijaisen tärkeää tulisi rakentua ytimen ympärille. ”Tiedät kyllä, kun löydät oman yrityksesi ytimen. Keskity sitten kaikin voimin kehittämään siitä mahdollisimman hyvä. Kaikki muu mitä teet lepää sen varassa”.

Alussa luodessa yritysideaa vaarana on liiallinen keskittyminen yksityiskohtiin, joka vain hidastuttaa asioiden etenemistä. Idean toteuttamisvaiheessa saatetaankin vasta huomata mitkä yksityiskohdat ovat oikeasti tärkeitä. Vasta silloin pitäisi alkaa tarkemmin miettiä yksityiskohtia. ”Alussa on syytä välittää vain kokonaiskuvasta”. Olen itse melko suunnitelmallinen ihminen ja mietin asiat hyvinkin tarkkaan läpi jo ennen aloittamista. Tämä onkin kirjan vinkeistä ehkä se oleellisin mitä aion tulevaisuudessa noudattaa sekä omissa töissäni, että tiimin kanssa toimiessa.

Turhat kokoukset

 ”Kokoukset ovat myrkkyä”. Tätä kärkästä mielipidettä kirjoittajat perustelevat kokousten tehottomuudella ja rikkinäisellä rakenteella. Kokouksissa keskitytään usein epäolennaisiin asioihin ja ne etenevät helposti sivupoluille kauas oikeasti merkittävistä asioista. Pahimmillaan kokoukset johtavat vain uusiin kokouksiin. Kirjassa esitetään hyvin myös ongelmaksi muodostuva kokousten todellinen hinta: ”Sovit tunnin mittaisen kokouksen, johon kutsut kymmenen osallistujaa. Todellisuudessa kokous vie kymmenen tuntia yhden sijaan. Vaihdat kymmenen tuottavaa työtuntia yhteen kokoustuntiin”. Tämä pitäisi ottaa tarkkaan huomioon jo mietittäessä kuinka monta henkeä kokoukseen osallistuu ja missä ajassa tarvittavat päätökset on mahdollista tehdä. ”Jos kokouksen tavoite saavutetaan seitsemässä minuutissa, niin enempää siihen ei kannata käyttää”.

Käynnistäessämme tiimiyritystämme päätettäviä asioita on ollut paljon. Olemme usein pyrkineet kerääntymään yhteen, jotta kaikilla olisi mahdollisuus osallistua päätöksen tekoon. 18 hengen ryhmässä päätösten teko on ollut kuitenkin melko hidasta. Kaikille sopivaa ratkaisua on ollut vaikeaa, ellei jopa mahdotonta löytää. Asiat ovat jääneet junnaamaan paikoilleen mihin on hukkaantunut arvokasta työaikaa. Jatkon kannalta joudumme miettimään, miten tehostaa päätösten tekoa. Vähemmän merkittäviä päätöksiä pitää pystyä tekemään pienemmällä porukalla ja ennen kaikkea nopeammin. Vain päätöksiä tekemällä asiat etenevät.

Miksi pitäisi kasvaa?

 Melko yleinen ajatus yrityselämässä tuntuu olevan, että menestynyt yritys tekee isoa liikevaihtoa ja palkkaa jatkuvasti lisää henkilöstöä. Näin olen myös itse ajatellut. Kirjassa esitetään hyvä vertauskuva yliopistomaailmasta, joka havainnollistaa, että kasvun tavoitteleminen ei aina määrittele yrityksenkään tasoa: ”Sanommeko Harvardin tai Oxfordin yliopistoista: kunpa ne ymmärtäisivät kasvaa ja laajentua ja palkata tuhansittain lisää professoreita ja kansainvälistyä ja avata kampuksia kaikkialle maailmaan…niin sitten niistä tulisi oivia opinahjoja. Emme tietenkään sano”. Niiden arvo perustuu siis johonkin ihan muuhun kuin kokoon, joten miksi yrityksiäkään tulisi arvioida vain koon perusteella. Sitä paitsi jatkuva kasvu ja suuri henkilöstön määrä tekevät monesti yrityksestä vain kömpelömmän. Kasvaessaan yritykset saattavat myös kadottaa sen alkuperäisen syyn miksi yritys on edes perustettu.

Pelkän kasvun tavoittelemisen sijaan yrittäjän tulisikin keskittyä luomaan yrityksestä juuri sellainen mihin voi itse olla tyytyväinen. Oma yritys on monelle yrittäjälle elämäntyö, joten ollakseen tyytyväinen yritykseensä tarvitaan tunne siitä, että omalla työllä on merkitystä. ”Olipa yritys sitten iso tai pieni, siitä voi olla ylpeä, kunhan se on kestävällä ja kannattavalla pohjalla”.  Tämä on myös hyvä muistutus itselleni, koska usein jo ideoidessani jotain uutta mietin, kuinka isoksi se voisi kasvaa, kun pitäisi ennemminkin miettiä kuinka hyvän siitä voisi kehittää.

Tässä oli purettuna vain muutama kirjan lukemattomista hyvistä vinkeistä. Kirja oli viihdyttävää luettavaa ja herätti paljon ajatuksia ajoittain jopa hieman röyhkeällä kyseenalaistamisen tyylillään. Kirjaa lukiessaan pitäisikin muistaa, ettei se esitä totuuksia vaan kirjoittajien omia näkökulmia asioista. Niitä kun vertailee omiin kokemuksiin ja mielikuviin yritysmaailmasta löytää kyllä varmasti monta hyödyllistä vinkkiä.  Tällä kertaa oma lukukokemukseni muodostui juuri yritystä perustamassa olevan henkilön näkökulmasta. Kirja onkin sellainen, että se olisi hyvä lukea myöhemmin uudelleen siinä vaiheessa, kun on jo jonkin aikaa yritystä pyörittänyt.

Kommentoi