Tampere
19 Mar, Tuesday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Rajoittavat ajattelumallit unelmien saavuttamisen esteenä



Kirjoittanut: Anniina Filppula - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Johdanto

 

Onko sinulla unelma? Sellainen tavoite, jonka ajattelu saa sinut välittömästi innostumaan ja silmäsi säihkymään. Tavoite, josta puhuminen saa heti hyvälle tuulelle – tai ehkä niin iso ja kaukaiselta tuntuva, että siitä puhuminen voi jopa pelottaa. Jos haluat muuttaa unelman tavoitteeksi ja lähteä oikeasti sitä kohti, että se suuri, hullu, kutkuttava ajatus onkin jonain päivänä sinun todellisuutesi, jatka lukemista.

Suurin este unelmien muuttamisessa todellisuudeksi on ihmisen oma ajattelu. Rajoittavat ajatusmallit, itsensä vähättely, epäily, pelko sekä muiden ihmisten mielipiteiden ajattelu ajavat ihmisen helposti menemään sieltä mistä aita on matalin tai miten on ennen tehty, elämään ”ihan hyvää”, mutta ei kuitenkaan maailman parasta ja innostavinta elämää, jota hän oikeasti haluaisi elää. Tässä esseessä käsittelen erilaisia rajoittavia ajatusmalleja, millaisissa tilanteissa ne ilmenevät ja miksi ne ovat esteenä sinun ja unelmiesi saavuttamisen välissä. Ajatusmallien tiedostaminen on ensimmäinen askel niiden muuttamiseen.

Yhden päivän aikana ihmisen päässä vilisee keskimäärin 60 000 ajatusta. Suurin osa niistä on tiedostamattomia ja automaattisia. Aivot valitsevat helpoimman ja tutuimman reitin (hermoradan) ja tämän vuoksi yhden ihmisen ajatukset ovat suurelta osin samanlaisia. Aivoja voi ”ohjelmoida” uudelleen eli tiedostamalla omat tyypilliset ajatusmallit ja päättämällä uusia, rakentavampia ajatusmalleja on mahdollista muuttaa aivojen valitsemaa automaattista ajatuksenkulkua. Se toimii samalla tavalla kuin minkä tahansa uuden taidon tai asian opettelu – vaatii vain toistoja.

 

Mistä kaikki alkoi

 

Olet lapsi.

Maailma on suuri ja ihmeellinen. Olet rohkea, uskot itseesi täysillä ja sinusta voi tulla isona ihan mitä vaan ikinä haluat. Mikään ei rajoita sinua tai luottamustasi itseesi – paitsi aikuiset. Jotta yhteisössä pystyy toimimaan, on kuitenkin toimittava tiettyjen normien mukaan. Nämä opit tulevat vanhemmilta ja niiden opettamisella he tarkoittavat hyvää. Suurin osa niistä onkin tarpeellisia. ”Ei saa laittaa kättä kuumalle hellan levylle.” ”Älä kiipeä sinne, ettet putoa ja satuta itseäsi.” ”Älä lyö veljeäsi.” Rajoilla opetetaan turvallista ja vastuullista elämää lapselle.

Näitä rajoituksia luodaan kuitenkin myös liittyen lapsen, nuoren tai vielä aikuisenkin pystyvyyteen liittyen: ”Ai haluaisit rokkitähdeksi? Älä nyt sellaisista haaveile, vaan jostain oikeista töistä!”, ”Ei kannata mennä balettitunnille, kun meillä suvussa ollaan niin kömpelöitä ja sinulla on nuo löysät nilkatkin”. Ja niin edelleen. Kaikki meistä on varmasti kuullut joskus jonkun toisen suusta arvion siitä, miksi meidän kannattaisi unohtaa haihattelu ja miksemme pystyisi tekemään jotain mitä haluaisimme.

Nyt kun olemme aikuisia, saamme kuitenkin valita mitä uskomme ja mitä emme. Kaikki, mitä muut ihmiset sanovat, ei ole totta. Se saattaa olla heille totuus, mutta sen ei tarvitse olla sinulle. Jos unelmasi kuulostaa jonkun toisen mielestä järjettömältä – mitä sitten? Jos se todella on sinun unelmasi (sellainen, joka ei tietenkään vahingoita muita ihmisiä oikeasti), niin kenenkään muun mielipiteellä ei tarvitse olla niin suurta painoarvoa, että jättäisit tavoittelematta sitä. Muiden ihmisten epäilevät asenteet kumpuavat heidän omasta epävarmuudestaan, peloistaan, kateudestaan tai omista totuuksistaan. Kaikki vastaavat kuitenkin loppujen lopuksi omasta elämästään. Haluatko sinä elää loppuelämäsi varmaa, tylsää, tasapaksua elämää, jatkuvasti haaveillen jostain aivan muusta?

 

Rajoittava ajatus 1: ”En osaa tarpeeksi hyvin tätä, jotta voisin tehdä sitä”

 

Kuvitellaan, että haluaisit perustaa yrityksen, mutta et ole varma osaatko tarpeeksi, jotta yrityksestä tulisi huippumenestys. Päässäsi voi pyöriä ajatuksia, kuten ”alalla on kuitenkin kilpailua, on jo muita isoja nimiä, muut ovat tehneet kauemmin ja pitäisiköhän vielä tehdä pari vuotta töitä ja saada työkokemusta” ja niin edelleen. Mitä enemmän tiedät asiasta, sitä enemmän huomaat, ettet tiedä. Epävarmuus lisääntyy. Mietit, pitäisikö sittenkin odottaa vielä muutama vuosi ja sitten vasta pistää yritys pystyyn.

Jos sinulla on kipinä tehdä juuri sitä ja palat halusta kehittyä aina vaan paremmaksi niin ei kannata haaskata aikaa lykkäämällä yrityksen perustamista, koska ajattelet että ”sitten joskus” olisit valmiimpi. Kaikista nopeimmin oppimista tapahtuu epämukavuusalueella, silloin kun on pakko selviytyä uudesta tilanteesta – ja uusia tilanteita tulee ihan varmasti eteen, riippumatta siitä milloin päätät kääriä hihat ja ryhtyä hommiin. Miksi haaskata yhtään aikaa siihen, että hankkisi työkokemusta hitaasti mutta varmasti jossain perusvarmassa työssä, kun voit saman tien saada juuri yrityksen perustamiseen liittyvää kokemusta nimenomaan perustamalla yrityksen. Et voi kuitenkaan tietää, mitä haasteita yrityksen perustaminen todellisuudessa tuo tullessaan, muuten kuin rohkeasti kohtaamalla ne.

Ja lopeta itsesi vähättely! Mieti esimerkiksi lapsia, jotka oppivat ensimmäisiä sanoja ja lauseita. Mitä he tekevät? No puhuvat sen minkä kerkeävät, vaikkei lauseissa olisi päätä eikä häntää! Eivät lapset mieti, että ”en kehtaa puhua, kun en osaa vielä tarpeeksi hyvin”. He puhuvat omia lauseitaan omalla kieliopillaan ja oppivat koko ajan puhumaan lisää. Ota mallia lapsista ja tee täysillä sillä mitä osaat ja ole avoin kaikelle uudelle, mitä voit oppia.

 

Rajoittava ajatus 2: ”Pelkään, mitä muut ihmiset ajattelevat minusta”

 

Jos haluat saavuttaa jotain poikkeuksellista, törmäät varmasti epäilijöihin. He kertovat sinulle, kuinka haluamasi asia on mahdoton saavuttaa tai vähintäänkin varoittelevat sinua riskeistä. Ole kiitollinen ihmisten varoituksista, koska he tarkoittavat niillä luultavasti hyvää. Varman päälle pelaamalla ja tekemällä vain sellaisia asioita, joita on ennenkin tehnyt ja onnistunut, voi kuitenkin päästä korkeintaan siihen missä on jo nyt. Epäilijöiden varoitukset kertovat heidän omasta epävarmuudestaan ja ehkä myös kateudesta sinun rohkeuttasi kohtaan.

Kaikki historian suurnimet ja menestyjät ovat jääneet ihmisten mieliin juuri sillä, että he ovat tehneet jotain massasta poikkeavaa. Heillä on ollut kirkkaana mielessään visio tavoitteestaan ja he ovat pyrkineet sitä kohti, vaikka ovat kohdanneet epäilijöitä ja vastustajia. Nelson Mandela istui vankilassa visionsa vuoksi. JK Rowling sai kahdeltatoista ensimmäiseltä kustantajalta hylätyn vastauksen ensimmäisestä Potter-kirjastaan. Arnold Schwarzeneggerin haavetta olla maailman parhaiten tienaava näyttelijä epäiltiin hänen persoonallisen ulkonäkönsä ja aksenttinsa vuoksi – joista lopulta tuli hänen tavaramerkkinsä. Esimerkkejä on lukuisia ja näitä kaikkia huippumenestyjiä yhdistää yksi asia: sinnikkyys. He ovat uskoneet itseensä ja tehneet juuri niin kuin haluavat, muiden mielipiteistä huolimatta.

Tee juuri sitä, mikä erottaa sinut muista. Jos niin ei ole tehty aiemmin, aina vain parempi. Huippumenestyjät ovat juuri niitä, jotka tekevät asian eri lailla kuin kukaan aikaisemmin. Niin kauan kuin sinulla on selkeä visio tavoitteestasi ja teet töitä sen eteen, keinot saavuttaa tavoite järjestyvät varmasti. Usko itseesi ja todista epäilijöille, että mahdoton on ainoastaan mielipide.

 

Rajoittava ajatus 3: ”Jos saa paljon rahaa, on ahne ja itsekäs”

 

Raha – niin ristiriitainen aihe. Rahaa tarvitsee, mutta sen haalimista pidetään ahneena. Kyllähän vähemmälläkin tulee toimeen. Raha ei tuo onnellisuutta, mutta raha mahdollistaa unelmien toteuttamisen isosti. Mieti, jos suosikkiartistillasi ei olisi ollut varaa laulutunteihin, levytuotantoon tai maailmankiertueeseen. Mieti, jos internettiä keksiessä ei olisi ollut varaa palkata tutkijaryhmää kehittämään sitä. Tai jos ensimmäistä lentokonetta ei olisi ollut varaa lähteä suunnittelemaan.

Nyt tulee tärkeä asia rahasta: mitä enemmän sinulla on rahaa käytössä, sitä enemmän pystyt antamaan muille ihmisille. Oli se sitten palvelu, tuote, apu, lahjoitus, taide tai mitä ikinä haluatkaan rahalla saada aikaiseksi. Mitä enemmän saat, sitä enemmän voit antaa. Rahan saaminen ei ole siis ahnetta, koska rahan avulla sinulla on resursseja toteuttaa omaa unelmaasi ja sitä kautta auttaa muita tarjoamalla heille jotain.

Sinun täytyy myös päästä yli rajoittavasta ajatuksesta, että raha on aina kovan työn ja tuskan takana. Asioiden arvo on aina suhteellinen asia. Kahvi on kahvi, mutta hinta on aivan eri, jos ostat sen koulun kahviosta kuin ydinkeskustan tyylikkäästä kahvilasta. Kyse on siitä, minkä arvoisena ostaja pitää tuotetta tai palvelua. Et voi pyytää palvelustasi korkeampaa hintaa kuin mitä itse uskot ansaitsevasi, koska asiakas vaistoaa kyllä, ettet koe olevasi sen arvoinen. Sinun on siis koettava olevasi suurten summien arvoinen, tehdä aina parhaasi kaikessa mitä teet ja sitten myös asiakkaat, jotka ostavat sinun palveluasi maksavat mielellään korkeampaa hintaa.

 

Lopuksi

 

Se miten kukin ihminen näkee maailman, on hänen omien ajatustensa sävyttämä illuusio. Se mitä ajattelee paljon, huomaa myös ympäristössään paljon. Kun ajattelee hyvää, näkee ja saa aikaan hyvää. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisena maailman näet ja mitä mahdollisuuksia siellä huomaat. Näe visiosi niin kirkkaana mielessäsi kuin mahdollista, usko itseesi ja tee kovasti töitä sen eteen. Muista olla kiitollinen kaikista mahdollisuuksista ja nähdä vastoinkäymiset mahdollisuutena kehittyä paremmaksi.

Jos esseessä kolahti joku, laita ihmeessä kommenttia alas. Annan myös vahvan lukusuosituksen tälle kirjalle, mikäli aihepiiri kiinnostaa.

Joulukuussa 2019 valmis fysioterapeutti, jota kiinnostaa erityisesti kokonaisvaltainen hyvinvointi ja ihmisten auttaminen tavoitteiden saavuttamisessa.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close