#rahapodi

05.03.17 Esseen kirjoittaja: Atte Auvinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rahapodi
Kirjan kirjoittaja: Martin Paasi, Miikka Luukkonen
Kategoriat: Erikoistuminen toimialalle

Viimeisen kuukauden aikana olen luukuttanut nappikuulokkeistani sulosointuja useita tunteja päivässä. Soinnut eivät kuitenkaan olleet peräisin lähestyvän suven kesähittiennakoista, vaan vastaanottimeeni on kantautunut varsin painavaa sanomaa. Olen näet tutustunut rahapodiin. Rahapodi on Nordnetin tuottama podcast lähetys, jossa puhutaan taloudesta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Rahapodia luotsaavat Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi sekä yhteistyökumppanuuksista vastaava Miikka Luukkonen, joiden asiallisessa, mutta myös huumorilla höystetyssä dialogissa käydään läpi rahoitusalan perusteet, sekä synkimmät salaisuudet.

Rahapodia on tämän sepustuksen kirjoitushetkellä julkaistu 67, n. 30 minuutin pituista jaksoa, joista kukin käsittelee jotakin tiettyä aihealuetta. Aiheet käsittelevät rahoitusalan eri osa-alueita, ajankohtaisia tapahtumia ja säästämistä, siten että ne ovat helposti jopa aloittelevan sijoittajan ja säästäjän ymmärrettävissä.

Mikä on saanut minut käyttämään n. 40 tuntia rahapodin parissa?

Sijoituskuumeeni noustessa aloitin vimmatullisen tiedonpenkomisen internetin sopukoista. Vaikka sijoittamiseen liittyvää tietoa on netti ja kirjastot pullollaan, tuntuu se aina luettuna tekstinä järisyttävän raskaalta ja jäykältä. Tähän ongelmaani rahapodi oli oikea ratkaisu. Podcast ohjelman helppo saatavuus, yhdistettynä huumoripitoiseen, mutta silti informatiiviseen sisältöön tekee rahapodista parhaan mahdollisen opetusvälineen niille ihmisille, joille aihe ei ole ennestään tuttu, eikä sijoitusraamattujen selaamien suju ilman kyyneleitä. Parasta kuitenkin rahapodissa on sen kuulijalähtöisyys. Melkein kaikki aiheet valitaan kuulijoiden esittämien kysymysten perusteella, jolloin keskustelua käydään aiheista, jotka askarruttavat meitä rahoitusalasta kiinnostuneita höyhensarjalaisia. Juontajakaksikon dialogiin pääsee helposti mukaan, sillä he eivät pidä mitään asioita itsestäänselvyyksinä kuulijoille, vaan vääntävät aina rautalangasta, jos eetteriin on päässyt livahtamaan annos rahoitus jargonia.

Mitä olen oppinut kuunnellessani rahapodia?

Rahapodi taluttaa kuulijansa kädestä pitäen läpi ruuhkaisen wall streetin, eikä jätä matkalla pienimpiäkään kiviä kääntämättä. Jokainen ohjelman aihealue käydään ensin perusteellisesti läpi ja niihin palataan ajoittain, jolloin jo opittuun asiaan voidaan syventyä tarkemmin. Aiheina voi olla erilaiset sijoitusinstrumentit, kuten osakkeet ja rahastot, tai vaikkapa asuntosäästämien ja verotus. Kaikki jaksot eivät kuitenkaan ole vain pelkkää opetusmateriaalia, vaan juontajakaksikko pilkkoo myös polttavimmat uutisaiheet alalta helposti pureksittavaan muotoon. Oleellinen osa oppimista onkin perusteiden osaamisen lisäksi, nykytilan ymmärtäminen. Rahapodin avulla opit ymmärtämään miten erilaiset ilmiöt kuten pankkikriisit ja poliittiset epävakaudet vaikuttavat rahoitusmarkkinoihin. Asioita tutkitaan esimerkeillä menneisyydestä, nykypäivästä ja tulevaisuuden spekulaatioista.

Mitään absoluuttisia sijoitusneuvoja rahapodi ei kuulijoilleen tarjoa, sillä sijoituskohteet ovat loppupelissä jokaisen oman harkinnan varaisia, eikä niin sanottuja varmoja sijoituksia ole olemassakaan. Rahapodi opettaakin lähinnä mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä, kun haluaa sijoittaa ja säästää. Ehkä painotetuimpia neuvoja rahapodin jaksoissa on ollut kärsivällisyys ja riskien hajauttaminen. Rahapodi tarjoaa kattavia neuvoja juuri tällaiseen pitkäjänteiseen ja hajautettuun sijoittamiseen, kuten esimerkiksi pitkäaikaiset indeksirahastot ovat olleet kuuma puheenaihe useassa jaksossa. Vaikka aika ajoin rahapodissa tuodaan hyvinkin selvästi esille Nordnetin tarjoamat palvelut ei kyseinen podcast ole mitään piilomainontaa. Samassa suhteessa juontajat kritisoivat oman firmansa huonompia palveluita ja ylistävät kilpailijoidensa hyviä palveluita.

Rahapodissa kuullaan myös usein vierailevia ääniä. Asiantuntiavieraat tuovat oman mausteensa soppaan, joka laajentaa entisestään podcastin antia. Vieraina on nähty niin rahoitusalan ja verotuksen ammattilaisia, kuten myös poliitikkojakin.

Yksi parhaista rahapodin osioista kuulijoiden lähettämät ”syväkurkkupaljastukset”, jossa käydään läpi tosielämän esimerkkejä henkilöistä, joita on kaltoin kohdeltu sijoitusalalla. Osiossa väärinkäytökset käydään tarkasti läpi ja varmistetaan, ettei yksikään kuulija tule ennän lankeamaan samoihin huijauksiin.

Miten olen muuttanut sijoitus- ja säästämistoimintaani?

Jokaisen kuuntelemani jakson jälkeen olen tutkinut, voisinko hyödyntää oppimaani tietoa omissa sijoituksissani. Suurimpana muutoksena olen ottanut vakavammin pitkäaikaisen ja hajautetun säästämisen. Sen lisäksi olen oppinut tunnistamaan, mikä on hyvä ja mikä on huono sijoitus ja kuinka tärkeää on tehdä laskelmia mahdollisista kuluista ja tuotto-odotuksista.

En olisi ikinä uskonut miten pahasti jään koukkuun rahapodin kuuntelemiseen. Ja mikä parasta, olen oppinut todella paljon, eikä sijoittamiseni ole enää vain niin sanottua sunnuntaisijoittamista, vaan minulla on selkeä suunnitelma mihin pyrin sijoituksillani. Jos sijoittamine ja säästäminen liippaa edes jokseenkin mielenkiinnonkohteitasi niin ota ihmeessä kuunteluun #rahapodi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
#rahapodi, 5.0 out of 5 based on 6 ratings Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!