Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Raha raha raha



Kirjoittanut: Tuomas Aro-Heinilä - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Onko sinulla taikasanat rahan tekoon? Miten se hoituu? Kerro minullekin ihmeessä? Pidän kiehtovana tarinoita, miten ihmiset ovat saaneet elämänsä raiteilleen taloudellisesti. Otin luentaan Jen Sinceron You Are a Badass at Making Money. Kirja oli ristiriitaista kuunneltavaa. Raha on yhteiskunnassamme seksiin rinnastettava tabu. Edes Proakatemialla, jossa koulutetaan 2020-luvun yrittäjiä, rahasta puhuminen ei ole kivutonta. Kirja sai kuitenkin hoksaamaan asioita liittyen rahaan, omiin ennakkoluuloihin ja ihmisten asennoitumiseen.

 

Heti alkajaisiksi kirjassa väitetään kenen tahansa pystyvän tekevän rahaa (Esipuhe) ja vieläpä niin paljon kuin vain voi kuvitella. Tämän kuultuani olin heti varpaisillani kirjan suhteen. Minulle on iskostunut kuva, että kaikki eivät pärjää eivätkä voikaan pärjätä, eikä ole mitään vippaskonstia päästä rikkaaksi. Otin kuitenkin askeleen lähemmäs kirjaa, kuullakseni, mitä sillä on sanottavana.

 

Meistä ei tule ahneita, maapallon tuhoavia paskiaisia ollessamme rikkaita (1. kappale). Niin, onko siinä mitään väärää haluta rikkaaksi? Tekeekö rikkaus hyvästä ihmisestä pahan? Onko rikkaus itsessään pahaa? Yksi maailman rikkaimmista ihmisistä, Bill Gates, on myös erittäin tunnettu valtavista lahjoituksistaan hyväntekeväisyyteen. Rahalla voi tehdä myös paljon hyvää. En näe rahaa pahana, tai että raha tekisi ihmisestä pahan. Näen, että raha on vain vaihdannan väline, ja sen käyttäjä on vastuussa sen käyttämisestä. Antaisin paljon mieluummin yhdelle ideoiltaan ja tehokkuudeltaan loistavalle ihmisille hyvin suuren summan rahaa kuin kaikille tasapuolisesti saman verran. Näin koen kokonaisvaikutuksen hyvään olevan suurempi.

 

Miten sitä rikkautta sitten ruvetaan rakentamaan? Ympäri kirjan on mainintoja universumista ja kuinka universumi on halukas antamaan kaiken tarvittavan jokaiselle, jos he sitä haluavat ja toimivat sen mukaan. Tämä universumi koostuu energiasta, joka on vapaata otettavaksi kenelle tahansa. En saanut millään kiinni tästä ajatuksesta, mutta pyrin ymmärtämään sen takana olevaa ajatusta. Energia kuvataan kirjassa hyvin karman kaltaisena asiana. Mitä enemmän teet hyvää, sitä enemmän energiaa saat. Yksinkertaistaen rikkauksien rakentaminen kirjan mukaan siis toimii toimimalla hyvin toisia ihmisiä kohtaan. En voisi olla enempää samaa mieltä. Ajatelkaamme hetki. Mitä nettikauppiaat haluavat asiakkailtaan, millä eBayn ja Amazonin kauppiaat oikeastaan pyörittävät liiketoimintaansa. Jos vastasit hyvillä asiakasarvioilla, osuit oikeaan. Mitä enemmän nettikauppias saa myönteistä palautetta tarjoamastaan verrattuna samankaltaisiin tuotteisiin, sitä varmemmin juuri hänen tuotteensa valitaan. Eikä tämä pääty vain kaupankäyntiin. Se pätee myös ihmissuhteisiin. Suosittelemme ja puhumme ihmisistä, jotka ovat mielestämme sen arvoisia. Hyvä sana kiertää. Haluamme tehdä hyvää, meitä kohtaan hyvin tehneille. Viekäämme siis hyvyyden ilosanomaa eteenpäin!

 

Sincero puhuu asenteen puolesta kirjassaan. Hän kertoo kuinka rikkaan mieli on kuin ihmisen, jolla olisi täysi varmuus, lupaus, valtavista rikkauksista tulevaisuudessa, kunhan jaksaa tehdä töitä sen eteen (8. kappale). Se on täynnä tarmoa, uskallusta ja itsevarmuutta. Sillä, jos vain jaksaa tehdä töitä unelmansa eteen, se tapahtuu. En voisi kokea ristiriitaisempia tunteita tätä kohtaa kohtaan. Asenne ratkaisee monta asiaa, mutta se ei tee mistään varmaa. Silmitön usko omaan toimintaansa voi olla jopa vaarallista. Jos puhutaan startupeista, hyvin moni elää sijoittajien varoilla kunnes varat loppuvat. Heillä saattoi olla usko omaan tekemiseen, mutta todellisuuden käsitys kassavirran tärkeydestä ja sen olemattomuudesta johti kasvuyrityksen tuhoon. Sincero sanookin, että oikealla asenteella pääsee yli virheistään uuteen nousuun. Vahva mieli toki auttaa ihmistä selviytymään. On tilanteita, jossa mieli voi hajota liian kovan paineen alla. Ei ole myöskään kenenkään etu, että itsevarmuus muuntuu ylimielisyydeksi. Ylimielinen ihminen luulee tietävänsä, olevansa paras, osaavansa, mutta hajottaa toiminnallaan itseään sekä muita.

 

Kirja oli vaikeaa kuunneltavaa. Se tuntui laukovan mitään sanomattomuuksia ilmaan ilman perusteluita. Kirja ei innostanut minua muussa kuin sen haastamisessa. En lukisi kirjaa uudelleen.

Kommentoi