Pysäyttämätön yrittäjyys

24.10.13 Esseen kirjoittaja: Mandi Gardemeister
Kirjapisteet: 1
Kirja: Pysäyttämätön yrittäjyys
Kirjan kirjoittaja: Ilkka O. Lavas
Kategoriat: Globaali yrittäjyys, ICT-yrittäjyys, Johtaminen, Vastuullinen ja kestävä yrittäjyys

Ilkka Lavas on 33-vuotias, palkittu IT-kasvuyrittäjä, jonka yrityksissä työskentelee noin 70 työntekijää. Lavas on puhunut yrittäjyydestä tuhansille ihmisille ja on suosittu bloggari. Lisäksi hän on kirjoittanut aikaisemmin kirjan Luontainen yrittäjyys. Lavas on aloittanut yrittäjän uransa 17-vuotiaana tekemällä verkkosivuja, eli uraa hänellä on takanaan 16 vuotta. Hänen uusi kirjansa Pysäyttämätön yrittäjyys on kirjoitettu Samsung Galaxy S2:lla Kambodsassa, Kiinassa, Thaimaassa, Espanjassa, Venäjällä, lentokoneessa ja Suomessa. Taskukokoinen kirja kuvailee 39 huomion kautta sitä, mitä on olla pysäyttämätön yrittäjä ja ihminen. Kirja on tiivistetysti mielestäni kätevän kokoinen, juuri yrittäjille suunnattu itsensä johtamisen opas.

Ensimmäinen kolahdus tuli yhdeksännestä huomiosta: hyväksy, että sinussa(kin) ovat kaikki ainekset menestymiseen. Lavas esittää kysymyksen: ”oletko ikinä ajatellut, että menestyjät ja julkkikset ovat lopulta aivan tavallisia ihmisiä?” Tämä on asia, joka pitäisi pitää aina mielessä. Itse ainakin kunnioitan ja jännitän suuria tekijöitä todella paljon. Miksi ihmeessä? Muutunko itsekin muka jotenkin ihmeellisemmäksi, jos ja kun itse tulen menestymään tulevaisuudessa? En todellakaan. Samanlainen tallaaja olen kuin ennenkin. Ja niin ovat myös kaikki muut. Siis rohkeutta puhelimeen tartuttaessa ja tapaamisia sovittaessa. Menestyjä uskaltaa saada ja antaa apua.

Kuten olen viimeaikoina tajunnut, vaatii jokainen saavutus asetetun päämäärän. Tämä pätee myös jokaiseen ihmiseen. Vasta kun tiedät, mitä menestyminen omassa elämässäsi tarkoittaa, voit menestyä. Kuinka muka pääsisit tavoitteeseesi, jos et ensinnäkään tiedä mikä se on? Tavoitteiden asettaminen vaatii konkretiaa ja välitavoitteita. Tämän voi toteuttaa käytännössä esimerkiksi post-it-lappujen avulla: merkkaa kalenteriisi päivän, viikon ja kuukauden tavoitteet. Pidä kirkkaana mielessä sitä lopullista päämäärää, johon näiden välivaiheiden kautta pyrit. Andy McCoyta lainatakseni: varo mitä toivot, saatat saavuttaa sen.

Olin syyslomalla Hauhon Ilorannassa Business Campilla. Juttelin valmentajiemme kanssa siitä, mikä menestyneissä ihmisissä on niin erityistä. Keskustelussa nousi vahvasti esiin aikataulutus ja priorisointi. Menestyjät aikatauluttavat jokaisen hetkensä. Tuntinsa, päivänsä, viikkonsa. Kuulostaa rankalta, eikö totta? Menestyjät kuitenkin muistavat aikatauluttaa itselleen myös vapaa-aikaa. Mielestäni nerokas ajatus on varata itselleen kalenterista sellaista aikaa, jolloin mitään ei ole aikataulutettu. Täydellinen vapaapäivä, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia mistään – olethan aikataulujen mukaisesti saavuttanut tavoitteesi jo edellisinä päivinä ja tuleville hommille on myös jo varattu tilaa kalenterista.

Positiivisuus ruokkii positiivisuutta. Onnellinen ajattelutapa ei tule automaattisesti, mutta kun sen vaihteen saa päälle, on jatko entistä helpompaa. Uskomalla unelmiinsa saavuttaa ne varmasti. Itse en ole koskaan ymmärtänyt pessimistejä. Mitä hyötyä on jatkuvasta negatiivisuudesta? Uskon siihen, että vastavuoroisesti kukaan ei saavuta mitään, jos ei usko itseensä ja omiin tavoitteisiinsa. Pessimistillähän on jatkuvasti paha mieli – hän ei pety, muttei takuulla myöskään saavuta mitään huikeaa ja suurta. Se on myös epäreilua muita ihmisiä kohtaan, sillä tunteet tunnetusti tarttuvat. Tiimityöskentelyssä tämä on äärettömän tärkeää muistaa joka ikinen päivä.

Viimeinen kolahdus itselleni löytyi lopulta loppukiitoksista. Lavas puhuu paljon mentoreiden ja ystävien merkityksestä – siitä kuinka omaa tekemistään ja elämäänsä voi kehittää muiden avustuksella. Meistä jokainen tuntee jonkun, jolla on jotain fiksua sanottavaa johonkin asiaan. Mentorit ovat loistava apuväline itsensä johtamisessa. Fyysisen kunnon kanssa sparraa personal trainer. Ammatillista minää auttaa kokeneempi tekijä. Yrittäjää vie eteenpäin toinen yrittäjä ja henkilökohtaista persoonaasi kehittävät hyvät ystäväsi. Uskalla siis pyytää apua ja muista tarjota sitä myös itse, sillä juuri ihmiset pystyvät antamaan toisilleen eniten.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Pysäyttämätön yrittäjyys, 4.0 out of 5 based on 2 ratings Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

8 kommenttia to “Pysäyttämätön yrittäjyys”

 1. Arlene Lamminmäki sanoo:

  Mielettömiä kolahduksia, varsinkin se että menestyjät aikatauluttavat kaikki hetkensä, myös vapaa-ajalle oman aikansa kalenteriin. Tuo kolahdus sopii myös omaan kolahdukseeni eräästä mietelauseesta, jonka tärkein sanoma oli, että ajanpuute tappaa unelmat. Sillä jos kaikki aikasi menee palavereihin, suunnittelun suunnittelun suunniteluihin ja asioihin joita et välttämättä haluaisi tehdä, mutta jotka on ”pakko” tehdä, milloin teet niitä asioita joita oikeasti haluat ja joihin sinulla on intohimoa? Yritetään muistaa tämä Poltteenkin toiminnassa. Tämä kirja menee ehdottomasti lukulistalle.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Elina Merviö sanoo:

  Hyvä idea konkretisoida omia tavoitteitaan viikkotasollekin. Henkilökohtainen mentor olisi tosi hyvä juttu esim. ensi syksynä. Tätä kannattaisi miettiä koko tiimissäkin.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 3. Mandi Gardemeister sanoo:

  Itse olen jo itse asiassa hankkinut mentorin, joka todella haastaa minua ajattelussani, tulevaisuuden tavoitteideni kanssa ja tuloksen teossa. Suosittelen todellakin muillekin!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 4. Petra Lahtinen sanoo:

  Todella hyviä huomioita Mandi! Sain todella paljon koppeja ajatuksistasi. Hyvä idea kirjoittaa tavoitteet post it-lapuille joka kuukaudelle, viikolle ja päivälle. Ajattelin itse esseesi luettuani todellakin merkata vapaa-aikani kalenteriin. En vain tapaamisia ystävien kanssa, vaan vain aikaa, jolloin voin olla ilman mitään suunnitelmia. Menestyksen avain todellakin on aikataulutus ja priorisointi. Kolmas tekijä on positiivisuus. Se on myös yksi sinun vahvuuksistasi. Pidä siitä kiinni!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 5. Juha-Matti Kotkanen sanoo:

  Gandalf. Tartuin tuohon ajatukseen, että menestyjät ovat tavallisia ihmisiä. En ymmärrä, miksi joskus on niin vaikeaa ottaa se luuri käteen ja soittaa jollekin päättäjälle. Samaa puuroa hänkin vetää aamuisin kuin mekin. Tuo on ehkä omasta asenteesta kiinni ja asenne on aina muutettavissa.

  Katsoin vähän aikaa sitten Bryan Tracyn videon ja hän sanoi, ettei kukaan ole toista ihmistä fiksumpi, toiset vain oppivat polun menestyä. Ja siihen polkuun nimenomaan kuuluu tavoitteiden asettamiset, kuten sanoit. Minunkin pitäisi oppia kirjoittamaan tavoitteet ylös, niin ne olisivat helpompi saavuttaa.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Maarit Tähkänen sanoo:

  Aikatauluttaminen on kyllä tärkeä taito osata ja siinä on minulla vielä kehitettävää. Täytyy kokeilla tuota, että varaa myös omaa aikaa kalenteriin, jota ei ole aikataulutettu. Kiitos hyvästä vinkistä, jonka sain esseesi kautta!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 7. Anrietta Kuosku sanoo:

  Olipas kolahduksia tiiviissä paketissa! Toi on kyllä hassua, miten joskus on niin pelottavaa kohdata jotain ”isoja pomoja” kun samanlaisia tallaajia ne ovat kuin mekin. Vähitellen sitä kyllä on ehkä alkanut huomaamaan, mutta siltikin sen selkärangan kautta ymmärtäminen ottaa aikaa.

  Ite oon lähiaikoina miettiny paljon tuota tavotteiden asettamista ja aikatauluttamista. Siinä on kova työ, mutta toisaalta se varmasti maksaisi itsensä takaisin! Itselläni ongelmana on välillä tai siis aina se, että yliarvioin oman tehokkuuteninja luulen samassa ajassa saavani paljon enemmän aikaiseksi kuin oikeasti saan. En joko hahmota kokonaisuuden suuruutta tai sitten on vain niitä päiviä, kun ei ole ollenkaan tehokas. Ehkä kuitenkin se aikataulu voisi helpottaa, vaikka välillä siihen tulisi korjattavaa. Ennen kaikkea se, että oikeasti suunnittelisi aikataulunsa, eikä antaisi vain mennä, sillä silloin käy helposti niin, että on koko ajan hommia jonossa eikä oikein ikinä osaa pitää vapaapäivää, kun miettii niitä tulevia hommia ja sitä, pitäisikö niitä olla jo tekemässä.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 8. Annamari Aalto sanoo:

  Kirjoitin tämän osaksi kommentointiesseetäni.

  Aikataulutus, tuo ihastuttava ja ahdistuttava ajatus! Me kaikki haluamme mahdollisimman paljon aikaa elämäämme tai ainakin käyttää käytettävissä olevan ajan fiksusti. Kaikilla sitä on kuitenkin yhtä paljon käytettävissä. Luin juuri aikaa käsittelevän kirjan, jossa kirjoittaja sanoi kuinka ajan pilkkominen pieniin osiin saa sen tuntumaan lyhyemmältä. Ajatus kolahti. Minkä takia lapsuuden kesälomat tuntui niin pitkiltä? Koska se oli yhtäjaksoista oleilua parin kuukauden ajan, ainoana ”katkaisevana tekijänä” ehkä joku kesäleiri jossain. Nyt kalenterimme on täytetty tunnin tarkkuudella. Jokainen ruokakaupassa työskennellyt tietää, kuinka aika kulkee nopeammin liikkuessa kassalta toiselle 20min välein muita tauottaessa, kuin samalla kassalla monta tuntia istuen. Tällä hetkellä itse aikataulutan kalenteriini menemiset, mutta en vielä vapaa-aikaani. Sen voisin ottaa seuraavaksi kehityskohteekseni ajanhallinnassani. Minua ihastuttaa ajatus ”You have the same amount of hours in a day as Beyonce.”

  Toinen esseessä pinnalle nouseva asia on ajatus siitä, kuinka ne menestyjätkin ovat ihan samanlaisia ihmisiä kuin mekin. Heillä on Beyoncen tavoin ne samat 24 tuntia vuorokaudessa käytössä. Meissä kaikissa on ainesta mihin vain. Kaiken sen, mitä ympärillämme on, on luonut ihmiset, jotka eivät olleet sen kummoisempia ihmisiä kuin me. Ehkä he vain aikatauluttivat paremmin?

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!