Tampere
16 Apr, Tuesday
2° C

Proakatemian esseepankki

Prokrastinaatio



Kirjoittanut: Mui Hong - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

 

Miksi aloittaisin esseiden kirjoittamisen nyt kun voi tehdä sen huomenna tai puolen vuoden päästä, viikko ennen deadlinea? Miksi kirjoittaisin opinnäytetyön nyt, kun voin aloittaa sen kuukauden päästä? Hammasta särkee, mutta en nyt jaksa käydä hammaslääkärillä. Kyllä sen kerkiää myöhemminkin, eihän tämä ole ensimmäinen kerta. Tiedän mitä käyt läpi, sillä olen itsekin kärsinyt taudista nimeltä prokrastinaatio.

Prokrastinaatio tulee englanninkielisestä sanasta procrastination, joka tarkoittaa asioiden vitkuttelua, viivyttelyä tai lykkäämistä. Prokrastinaatio on läsnä monilla elämän alueilla työelämässä, kotona, harrastuksissa, ihmissuhteissa kuin myös opiskelussa. Asioiden lykkääminen ei ole mikään pieni juttu, sillä se todistetusti aiheuttaa stressiä ja ahdistusta. Asioita ei saa aloitettua, vaikka tiedostaakin niiden tärkeyden ja kiireellisyyden.

 

Mistä tunnistaa prokrastinaation?

Prokrastinaation tunnistaa siitä, että toistuvia asioita ei saa aloitettua ja aikaansaamattomuus nostaa stressin tasoa. Prokrastinaation luonteeseen kuuluu asioiden tai toiminnan lykkääminen vaikka ihminen ymmärtää sen pahentavan tilannetta jo olemassa olevan asian kohdalla.

Prokrastinaatiossa oleellista on, että aikaansaamattomuus ei johdu mistään ulkopuolisesta tekijästä vaan sen taustalla on usein epävarmuus, vähäinen motivaatio tai pelko epäonnistumisesta. Ihminen on taipuvainen välttelemään epämukavia asioita ja korvaamaan ne helpoilla sekä miellyttävillä asioilla. Tyypillistä on myös, että ihminen on tehokas joillakin elämän osa-alueilla, mutta viivyttelee toisilla. Tavanomaisia aikaansaamattomuuden puolusteluita, joilla ihminen sallii käytöstään muille ja itselleen ovat esimerkiksi seuraavia:

’’Olen aikaansaavampi paineen alla.’’Tämä selitys perustuu stressin hyväksi käyttämiseen työn tehokkaassa loppuun saattamisessa. Ihminen viivyttelee työn aloitusta tarpeeksi pitkälle, jotta aikataulupaineet ruokkivat motivaatiota ja ajatustenkulkua. Vaarana on että, liialliseen prokrastinoinnin seurauksena työ jää tekemättä siihen varatun ajan loppuessa kesken.

’’ Jos työskentelen, kun en ole sillä tuulella, työn jäljestä tulee huonoa.’’ Tällä tekosyyllä haetaan inspiraatiota oikeaan aikaan. Kuitenkin työnlaatu ei ole ajankohdasta kiinni, vaan siitä kuinka paljon on valmis käyttämään aikaa työn tai asian tekemiseen, tai laadukkaan lopputuloksen aikaansaamiseen.

’’Huomenna olen motivoituneempi tekemään kuin tänään.’’Tämä veruke on pahimmanlaatuisen prokrastinoijan tunnuslause, joka on varmasti kaikille tuttu jostain elämän osa-alueelta. On luonnollista ajatella ja toivoa, että huominen olisi se paras päivä tehdä tärkeä tai jo viivästynyt asia loppuun.

 

Kuinka selättää prokrastinaation ja työskennellä tehokkaammin?

Olen huomannut ettei ole olemassa ammattia tai työtä, jossa prokrastinaatiota ei esiintyisi. Prokrastinaation yleisyys kuitenkin lisääntyy tietyillä aloilla. Mikäli työnkuva sisältää merkittäviä ja ajallisesti kaukaisia tavoitteita, ihmiset ovat taipuvaisia prokrastinaatioon, varsinkin jos aikataulutus ja organisointi ovat työntekijän vastuulla.

Prokrastinaatio ei ole pysyvä tila, vaan sen välttämiseen löytyy monia ajatusmalleja sekä työtapoja, joista mielestäni opiskelujeni aikana minulle tärkeimpiä ovat olleet seuraavat:

 

1. Suunnittele päivät, viikot ja kuukaudet etukäteen

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, joten luo kirjallinen suunnitelma jokaiselle päivälle, 24 tunnille. Joka viikolle ja kuukaudelle. Se mitä sinun on saatava aikaseksi. Näin voit pitää yllä tietoisuutta siitä, millaiset työtehtävät odottavat sinua ja mihin sinun on keskityttävä sekä valmistauduttava.

 

2.Priorisoi

Aloita tekeminen aina suunnitelman pohjalta. Mieti tärkeysjärjestystä eli tee listalta vain ne välttämättömät ja heitä epäolennaiset roskikseen. Priorisoinnin tueksi käytä esimerkiksi ABCDE metodia. Järjestä listalla olevat asiat tärkeysjärjestykseen A:sta E:hen asti. A on tärkeä ja niitä on tehtävä heti ja E ovat tehtäviä, joita voidaan jättää viimeiseksi.

 

3.Mieti viivyttelyn seurauksia

Pohdi mitä tapahtuu, jos et tee ajoissa sinulta odotettavia tehtäviä. Mieti mihin prokrastinaatio tilanteessa voi johtaa, miten se vaikuttaa tuleviin töihisi sekä millainen vaikutus viivyttelyllä on ihmisiin ympärilläsi tai muihin projekteihin. Esimerkkinä opinnäytetyö, joka vaatii aikaa ja vahvaa sitoutumista. Opinnäytetyössä viivyttely voi äkkiä kostautua aikataulupaineena sekä hallinnan menetyksenä. Tämän seurauksena opinnäytetyö jää tekemättä ja opiskelija valmistumatta.

 

4.Vaihda työympäristö

Ympäristöllä on suuri vaikutus työn tehokkuuteen. Mikäli keskittymisesi on huono akatemialla, tee töitä kotoa käsin, mutta jos sekään ei aina inspiroi sinua vaihda työympäristöstä toiseen. Kodin lisäksi kirjastot ja kahvilat ovat mainioita paikkoja työskentelyyn.

 

5.Paloittele isot tehtävät

Asioiden aloittamista vaikeuttaa isot tehtävät, joiden pääsemiseen ei ole annettu selkeitä ohjeita. Aloittamisen helpottamiseksi voit paloitella tehtävät pieniksi palasiksi ja edetä palanen kerralla. Opinnäytetyö on iso projekti, ja aloitus on vaikeaa, koska kyse on isosta kokonaisuudesta. Mutta pilkkomalla opinnäytetyö segmentteihin, voit kohtaa yksi käyttämällä luoda pitkälle ulottuvan suunnitelman opinnäytetyön valmistumiselle.

 

6.Pomodoro -ajanhallintamenetelmä

Pomodoro on italiaa, ja se tarkoittaa tomaattia. Tätä tekniikkaa voi käyttää oman toimintansa tehostamiseksi. Kyse on tietyn ajanjakson jaottelusta työskentelyyn ja taukoihin. Tarkoitus on keskittyä yhteen asiaan lyhyiden ajanjaksojen aikana ja pitää välissä pienet, tehokkaat tauot. Esimerkkinä työskentele 25 minuuttia, jonka jälkeen pidät viiden minuutin tauon. Jatka näin, kunnes olet työskennellyt neljän jakson verran ja pidä sitten pitempi 20 minuutin tauko. Pomodoro pitää sinut tehokkaana antamalla mielellesi tilaa hengittää välillä.

Prokrastinaatiosta voi päästä eroon, mutta se vaatii luovuutta ja itsekuria. Luomalla itsellesi rutiineja ja noudattamalla niitä olet jo melkein voiton puolella. Aloittaminen on usein se kaikista vaikein osuus, mutta ajattele sitä hyvän mielen tunnetta, kun oikeasti saat asioita aikaiseksi. Lakkaa olemasta perfektionisti, äläkä turhia mieti vaan BECOME ACTION ORIENTED AND JUST DO IT! Kyllä se siitä ei se niin vaikeata ole, vai mitä?

 

 

 

Lähteet

http://www.tohtoritakuu.fi/2012/11/01/tama-piti-kirjoittaa-jo-viime-viikolla/

Tracy, Brian 2017. Eat That Frog. USA: Mango Publishing Group.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close