Tampere
29 Mar, Friday
6° C

Proakatemian esseepankki

Positiivisuuden voima



Kirjoittanut: Matilda Tistelgren - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

POSITIIVISEN VETOVOIMAN SALAISUUS

 

  1. JOHDANTO

Luin hiljattain kirjan nimeltään Positiivisen vetovoiman salaisuus. Kirja kertoo 99 erilaista suuntaa, jotka auttavat löytämään sen kuuluisan ”sisäisen sydänmagneettisi” voiman ja tätä kautta uuden suunnan elämällesi. Fiilikseni kirjaa kohtaan ovat vieläkin hieman sekavat ja kyseenalaistavat, en ole aivan vakuuttunut. Kirja käsittelee yhdeksää suurta voimaa ja kukin 11 ohjetta niiden noudattamiseen.

 

  1. ENSIMMÄINEN VOIMA: SELKEYS

Selkeys on yksi elämää suuresti helpottavista taidoista. Sen avulla pystyt organisoimaan arkeasi ja käyttämään aikasi hyödyllisesti. Selkeys puhuu myös tärkeää kieltä ihmissuhteissa. Olemalla selkeä ja ymmärrettävä vedät puoleesi myös selkeyttä. Selkeys auttaa sinua pysymään oikealla tiellä, vaikka muiden ihmisten vastakkaiset ajatukset koettaisivat saada sinua muuttumaan maailman asettamaan muottiin. (Schache 2015, 13-25.)

 

  1. TOINEN VOIMA: POSITIIVISUUS

Positiivisuus ei tarkoita asioiden kaunistelua tai ylitsevuotavaa iloa ja onnea elämän joka kolkkaa kohtaan. Positiivisuus tarkoittaa sitä, ettet anna negatiiviselle ajatusmaailmalle liikaa sijaa elämässäsi ja pidät sen omalla alueellaan.  Tärkeintä on mielestäni sisäistää positiivisen ajattelun merkitys. Jatkuva voivottelu ja negatiivisuus tuovat sitä myös taukoamatta lisää elämääsi, negatiivinen mieli vetää puoleensa negatiivisia asioita ja ihmisiä. Positiivisuus puolestaan toimii täysin samoin, joten miksi et varjelisi sen voimaa? (Schache 2015, 27-39.)

 

  1. KOLMAS VOIMA: TIETO

Tietoa tarvitset siihen, että pystyt muuttamaan negatiivisen tilanteen muuksi. Onkin olennaista tunnistaa elämää rajoittavat voimat ja olla tietoinen niistä. Etsi paljon tietoa asioista jotka ovat lähellä sydäntäsi. Tulet kasvamaan ihmisenä, kun kuuntelet ja olet aidosti kiinnostunut ympärilläsi olevista ihmisistä ja asioista. Tiedon kanssa käsi kädessä kulkevat myös uteliaisuus ja itsensä jatkuva kouluttaminen. Uteliaisuus mielletään liian usein tungettelevaksi ja epäkohteliaaksi. Oikealla tavalla utelias ihminen on päinvastaista. Hän haluaa kerätä tietoa ympärilleen ja oppia uusia tapoja ajatella ja nähdä maailmaa. Uteliaisuus voi olla myös halua kehittyä ihmisenä ja oppia uutta. Itsensä jatkuva kouluttaminen voi kuulostaa uuvuttavalta ja loputtomalta, sillä ei ole koskaan loppua, eikä se ole koskaan valmis. Tämä onkin kaiken hienous, et ole koskaan valmis ja voit aina kehittää itseäsi katsomaan maailmaa erilaisten linssien läpi. (Schache 2015, 41-53.)

 

  1. NELJÄS VOIMA: MUUTOS

Muutos on voima, joka on pyörittänyt universumia ainiaan. Se on syy kaiken olemassaololle ja uuden syntymiselle. Monet pelkäävät muutosta sillä se on epämukavaa ja mukavuusalueelta poistumista. Ihmiset toivovat uutta eli muutosta, mutta pelkäävät myös nähdä sen vaivan muutoksen eteen. Miksikö. Koska uusi ja tuntematon pelottaa. Et voi koskaan olla varma mitä muutos tuo tullessaan ja onko se entistä parempi, mutta vain muutos voi muuttaa vanhan.

Muutoksen ottamisessa on tärkeää ottaa se kuuluisa ensimmäinen askel ja päättää omasta sisäisestä valmiudesta jotain uutta kohtaan. Tämä luo sinulle varmuuden päätöstäsi kohtaan ja saa sinut luottavammaksi lähteä konkreettisiin toimenpiteisiin asian puolesta (Schache 2015, 55-67.)

 

  1. VIIDES VOIMA: INTEGRITEETTI

Integriteetti tarkoittaa tietoa ja tietoisuutta siitä kuka pohjimmiltasi oletkaan, mihin olet valmis ja mihin et. Se kertoo millaisia arvoja kannat mukanasi ja mihin haluat sitoutua. Tunnetko lähipiirissäsi henkilöitä jotka eivät ole sitoutuneet kehenkään tai mihinkään. Minkälaista elämä tallaisen ihmisen rinnalla on? Nyt mieti ihmistä, jolla on suuri palo tai sitoumus jotakin asiaa kohtaa. On helpottavaa sitoutua tiettyihin arvoihin ja elämänasenteisiin, ne auttavat yli epäröinnin, pelon ja voimattomalta tuntuvien vaiheiden. Tietoisuus siitä, että on tärkeää olla luopumatta omista ”jutuistaan” muiden kritisoidessa niitä auttaa sinua sitoutumaan asiaan. Muokkaamisen ja jalostamisen mahdollisuus auttaa sinua kehittämään ideastasi jotain vielä mahtavampaa. (Schache 2015, 69-81.)

 

  1. KUUDES VOIMA: IRTIPÄÄSTÄMISEN TAITO

Irti päästämisen vastakohta on kiinni pitäminen. Sen taidon oppiminen lisää valtavasti positiivista säteilyä elämääsi. Kun osaat päästää irti ja luopua, suot elämääsi tilaa uusille mahdollisuuksille ja tilaisuuksille. Välillä irti päästäminen sattuu ja tekee kipeää, mutta hetken päästä tajuat sen tuovan jotain vielä parempaa. Joissakin tilanteissa et voi päästää irti vaan sinun on opittava hyväksymään ja toteamaan, että et voi muuttaa tätä asiaa, vaan sen kanssa on tultava toimeen. Näin voit saattaa asian päätökseen ja antaa jälleen kerran tilaa muulle. (Schache 2015, 83-95.)

 

  1. SEITSEMÄS VOIMA: KIITOLLISUUS

Ollessasi kiitollinen et voi olla samanaikaisesti onneton. Tällöin ympärilläsi on paljon positiivista voimaa, sillä kiitollisuus lisää sisäistä tyytyväisyyttäsi ja viestittää sitä ympärillesi, vetäen puoleesi lisää positiivisia asioita. Kiitollisuuteen vaikuttavat suuresti näkökulmat ja niiden erilainen ottaminen. Se mistä perspektiivistä katsot maailmaa, on suora linkki siihen, kuinka maailma katsoo sinua takaisin. Valitus ja huonot asiat kuuluvat elämään, eikä kukaan pysty olemaan jatkuvan kiitollinen ja positiivinen. Se ei ole aitoa. On hyvä ottaa hetki päivästä asioille, joista haluat marista, valittaa ja heitellä astioita seinille. Tämän hetken aikana saat päästää kaiken pahan päähäsi, kaikki tunteet saavat olla täynnä vihaa, katkeruutta, raivoa, pettymystä ja kurjuutta. Tämän jälkeen se riittää. Asiat on kerralla käsitelty, eikä niitä pidä nostaa pitkin päivää esille, latistaen oloasi ja pilaten hyvää hetkeäsi. (Schache 2015, 97-109.)

 

  1. KAHDEKSAS VOIMA: RAKKAUS

Rakkaus olo olotila, jota ei voi hallita. Se tulee, menee ja välillä pysyy.  Sitä hallitsee vain sydän. Et voi oppia tai opetella aidosti rakastamaan jotakin, jos et tunne sitä sydämessäsi. Rakkautta ei voi myöskään etsiä. Sen jatkuva tähyily karkottaa sitä vai kauemmaksi. Rakkaus on nimittäin olotila, jossa ihmisellä on tunne, että enää ei tarvitse etsiä. ”Kun todella lopetin rakkauden etsimisen, minussa tapahtui perustavanlaatuinen muutos: tunsin oloni rauhalliseksi. Ja sitten tunsin, että rakkaus oli ollut koko ajan läsnä.” Sanoo Schance kirjassaan. Rakkauteen ei kuulu arvostelu. Se tuo elämääsi negatiivisuutta ja vie pois mahdollista hyvää. Ajatuksille ei mahda mitään, mutta niiden mahdollinen kääntäminen positiivisiksi, voi olla hyvinkin voimaannuttavaa. Ajatusmalli, ”Mikä minä olen muita arvostelemaan” on klisee, mutta totta. Jokaisella ihmisellä on oma tarinansa ja omat mutkansa. Etenkin turhanpäiväinen arvostelu ja pahan lietsonta vievät hiljalleen ja huomaamattamme tilaa hyvyydeltä. (Schache 2015, 111-123.)

 

  1. YHDEKSÄS VOIMA: TRANSSENDENTAALISUUS

Hengellisyydestä tai sisäisestä kehityksestä puhuttaessa käytetään sanaa transsendentaalisuus. Jos jokin asia koskettaa sinua suuresta tai aiheuttaa sinussa paljon tunteita, on hyvä tutkia niitä tarkemmin. Mistä tämä johtuu ja mitä sen vuoksi voisi tehdä. Puolestaan vaikeina hetkinä on hyvä muistella edellisiä hankalia aikoja. Miten niistä on selvitty ja mitkä ovat edesauttaneet prosessissa. Se helpottaa tunteen käsittelyä ja toisinaan pistää asioita perspektiiviin. Sisäisessä kehityksessä ajatus siitä, mihin on menossa tukee tavoitteellisuutta ja sitä, että olet tietoinen mitä tarvitaan tulevien saavutuksien eteen. Mitä sinun tulee tehdä, että pystyt menemään kohti tavotteitasi? Tämä tuo arkeen selkeyttä ja voimaa.

Henkiselle terveydelle ja hyvinvoinnille on olennaista muut ihmiset ympärilläsi. Jos vedät puoleesi ihmisiä, joiden arvomaailma ja käsitys maailmasta sotii äärimmäisen paljon ristiin omasi kanssa, saatat saada tästä suhteesta vain pelkkää negatiivista energiaa. Erilaisuutta tulee ja pitää varjella, se luo uutta näkökulmaa, mutta liiallinen näkökulmien eroavaisuus saattaa saastuttaa oloasi. Samanhenkisten ihmisten kanssa voit olla elementissäsi ja muut puskevat sinua kohti yhteistä tavoitetta.  Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä onkin itsetutkistelu. Se on avain henkiseen oloosi ja siihen miten sisäinen kehityksesi pääsee tapahtumaan. On äärimmäisen tärkeää pysähtyä aikajoin pohtimaan itseään ja kyseenalaistamaan valintojaan ja tapojaan toimia. Vanhoihin ja totuttuihin ajatusmalleihin ja toimintatapoihin on helpompi jymähtää, kuin lähteä haastamaan itseään uuteen, ja ehkä jopa parempaan. (Schache 2015, 125-137.)

 

  1. LOPPUSANAT

Omaan henkiseen oloon ja positiivisen ajattelun voimaan kiteytyy valtava määrä työtä itsensä kanssa. Omalla ja muiden käytöksellä ja ajatuksilla on merkittävä vaikutus positiivisuuden määrään. Nämä kaikki yhdeksän edellä mainittua nivottuna yhteen luovat hyvän pohjan lähteä rakentamaan omaa positiivisempaa ajatusmaailmaansa. Jos uskaltaa kokeilla positiivisen ajattelumallin harjoittelua, saattaa kokea hyvin nopeasti olon kevyemmäksi ja mielen tyynemmäksi. Ihminen se vain tuppaa välillä ajattelemaan liikaa huonoja asioita ja ne vievät pohjaa siltä positiiviselta.

 

LÄHTEET

Schache, R. 2015. Positiivisen vetovoiman salaisuus. 99 tapaa löytää sydänmagneettisi voima. Suom. Fauster, H. 2. painos. Helsinki: Minerva kustannus Oy.

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close