Tampere
28 Mar, Thursday
10° C

Proakatemian esseepankki

Persoonallisuuksien eri värit



Kirjoittanut: Toni Latosaari - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

On mahtavaa lukea kirjaa, jossa käytetään paljon esimerkkeinä urheilua, etenkin jääkiekkoa. Siihen pystyy itse samaistumaan niin helposti ja ymmärtämään esille tuodut pointit ja asiat kuin automaattisesti. Kirjassaan Menestyksen portaat, eri persoonallisuuksia kuvatessaan, Melina ”Mellu-täti” Niemi käyttää neljän värin luokittelua persoonien hyvinä ja huonoina päivinä apunaan urheilu ja esimerkkeinä pelaaja. Hän myös antaa vinkkejä siihen, kuinka kutakin väripersoonaa pystyy kehittämään.

Värit hyvinä päivinä

Punainen

Punainen on räväkkä, voimakas ja kilpailullinen. Punainen tekee kaikesta mahdollisesta kilpailua, niin pienistä, kuin isoista asioista. Saattaa kuitenkin antaa sellaisen kuvan, että se olisi leikkimielistä vaikkei todellisuudessa ole. Punainen pelaaja on vahva ja rohkea. Hän haluaa voittaa ja pelata alusta alkaen täysillä. Ei nössöile tai anna armoa, eikä häpeile tekemistään, vaikka peli ei kulkisikaan. Punainen on vahva, henkinen johtaja.

Keltainen

Keltainen persoona on iloinen, pirteä, ystävällinen ja helposti lähestyttävä täynnä innostavaa energiaa. Hänellä on ajatus ”tänään on loistava päivä!”. Keltainen tuo mukanaan hyvää fiilistä ja tartuttaa sitä muihin, uskaltaa heittäytyä, kokeilla uusia asioita ja innostuu helposti. Pelaajana keltainen on rohkea, eikä pelkää tehdä virheitä. Ei jää märehtimään huonoa peliä vaan suuntaa katseensa seuraavaan ja fiilistelee sitä.

Vihreä

Vihreä taas on itse rauhallisuus. Ei lätise turhia, puhuu asiaa, kun aukaisee suunsa. Osaa kuunnella ja on valmis tukemaan. Vihreä on vähäeleinen, eikä pidä itsestään mekkalaa. Pelaajana vihreä rauhoittaa muita, on läsnä ja antaa tukea. Kannattaa tsekata haastatteluita pelaajasta nimeltä Aleksander Barkov, niin tiedätte täsmälleen, millainen persoona on vihreä.

Sininen

Persoonana sininen on hyvin tarkka ja analyyttinen. Tavoitteellisuus on yksi sinisen vahvuuksista. Sininen on hyvä kuuntelemaan, oppimaan ja käymään keskusteluita itselleen tärkeistä asioista. Pelaajana tekee, mitä käsketään ilman perässä juoksemista. Haluaa aikatauluttaa treenaamistaan ja varautua tulevaan. Vääntää kulmassa ja pitää kiinni sovituista asioista vaikka peli olisikin jo päin prinkkalaa. Ei hötkyile tai ala puuhastella omiaan.

Värit huonoina päivinä

Punainen

Painostava, jopa hyvin päälle käyvä. Pahimmillaan jopa lannistava. Mitä huonommin peli kulkee, sitä enemmän osoittaa mieltä. Huutaa muille ja pitää itseään ainoana työtä tekevänä pelaajana. Hajottaa joukkuetta negatiivisella energiallaan. Jos saa jäähyn, niin saattaa alkaa huutamaan tuomarille kaikennäköistä. Jäähyboksissa istuessaan mielessä pyörii vain kosto ja sen jälkeen istutaankin entistä raivokkaampana jäähypenkillä. Ei keskity enää olennaiseen, peliin. Nämä on mahdollista kuitenkin ohjata syrjempään tunnistamalla itsestään huonot piirteet ja pyrkimällä kohti hyvän päivän tunnetiloja tietoisesti. Se on mahdollista, se vain on asenteesta ja valinnoista kiinni.

Keltainen

Ei pysty keskittymään ja on vailla suuntaa. Luo ympärilleen voimakasta kiireen tuntua ja pelkää jättävänsä asioita tekemättömiksi. Ei keskity yhteen asiaan kerralla vaan multitäskää sataa asiaa kerralla, eikä saata mitään loppuun saakka. Pelissä ote herpaantuu ja tulee kokeiltua mitä ihmeellisimpiä kikkailuja, jotka eivät edes onnistu. Ei keskity peliin, vaan johonkin muuhun ulkopuoliseen asiaan. Todennäköisesti kiristää myös joukkuetovereiden pinnaa.

Vihreä

Vihreästä ei välttämättä heti tunnista huonoa päivää, ainakaan niin selkeästi kuin punaisella ja keltaisella. On yleensä vain hiljaa, eikä puhu juurikaan. Jos joku kysyy, onko kaikki hyvin, vastaus on todennäköisesti ”ihan hyvin”, joka ei todellisuudessa tarkoita lähellekään sitä. Pelaajana peli-ilo puuttuu täysin, eikä tee kentällä muuta, kuin vaadittavan määrän niin, ettei valmentajalta tule sanomista.

Sininen

Sininen takertuu pieniin yksityiskohtiin. Jos muut innostuvat jostakin ideasta, sininen alkaa toppuutteleman ja latomaan tiskiin negatiivisia asioita, miksi joku idea ei ole hyvä tai tule onnistumaan. Näkee siis mörköjä joka kulman takana. Sininen on se pelaaja, joka on sillä kuuluisalla fiiliksellä ennen peliä; ”jätkät, me on hävitty tää peli”. Analysoi ottelun etukäteen tutkimalla rostereita ja kaiken maailman tilastoja. Aiheuttaa muille mielikuvan siitä, että analysointi on merkityksellistä. Uskoo, että kun aina ennenkin on hävitty niin hävitään tälläkin kertaa, vaikka olisi täysin erilaiset kokoonpanot.

Persoonallisuuksien kehittäminen

Punainen

Punaisen persoonan olisi hyvä ottaa mallia vihreän persoonan toiminnasta. Punainen voi olla äkkipikainen, painostava tai olla kuuntelematta toista, jolloin tarpeeseen tulee harjoitella rauhoittumista ja muiden kuuntelemista keskittyneesti ilman keskeytyksiä. Esimerkkinä voisi toimia ihan vain kuulumisten kysyminen ja niitä aidosti kuunteleminen. Tai vaikka palautteen kysyminen jostakin toiminnasta, kuuntelemalla palaute ja ottamalla se vastaan. Vaikka palaute ei kuulostaisi aluksi omaan korvaan hyvältä, sulattele sitä ja palaa myöhemmin asiaan, tällöin asian näkee aivan eri valossa. Punaisen olisi tärkeä oppia myös pysähtymään ihan vaikka vain ottamalla kello pois ranteesta ja olla yksin.

Keltainen

Keltaisenkin on hyvä harjoitella pysähtymään, ottamaan hetki päivästä kaikkien asioidensa tarkastelemiseksi ja priorisoitavaksi. Pitkin päivää pitää muistaa pysähtyä ja tarkastaa, onko tilanne vielä hallinnassa. Jos koko ajan on kiire, ajatuksia ei saa hallintaan ja keskittyminen vaikeutuu huomattavasti. Sen sijaan, että heräisit aamulla vasta useamman torkutuksen jälkeen kauhealla kiireellä, herää ajoissa äläkä torkuta, vaan nouse heti ylös ja syö kunnon aamupala. Pelkästään jo tämä auttaa ajatuksien hallintaan ja keskittymiseen päivän aikana, joka pidemmällä tähtäimellä tukee omaa kehitystä.

Vihreä

Vihreällä saattaa olla ongelmana liiallinen huolenpito, jonka seurauksena vihreälle kasaantuu suuria taakkoja muiden ongelmista ja heidän auttamisesta. Vihreän täytyy oppia tunnistamaan tilanteet, jolloin pitää sanoa ei, vaikka se olisikin vaikeaa. Jossakin tapauksissa vaikka sanoisi ensin jollekin asialle ei, ei se tarkoita sitä, ettetkö voisi sitä tehdä. Täytyy ensin vain sanoa ei, ja miettiä sitten, onko aikaa tai resursseja tehdä kyseistä asiaa ja jos on niin sitten antaa mennä vaan. Vihreältä saattaa monesti jäädä myös itsestään huolta pitäminen kokonaan ja jos et itse ole kunnossa, et voi myöskään auttaa muita. Vihreän olisi hyvä opetella myös itsevarmuutta ja omista hyvistä suorituksistaan iloitsemaan ja olemaan ylpeä. Se voi olla vihreälle vaikeaa, koska ei tee onnistumisistaan yleensä numeroa, eikä aina välttämättä muut edes huomaa, kuinka hyvää työtä vihreä on tehnyt.

Sininen

Sinisen täytyisi oppia vaihtamaan näkökulmaa mörköjen miettimisestä siihen, miten hyvin asiat voivatkin mennä. Kannattaa miettiä päivän aikana omia onnistumisen kohteita ja mahdollisesti tulevia sellaisia. Jollakin konkreettisella keinolla, esimerkiksi pienellä rahallisella sakolla, on helpompaa huomata, kumpaan näkökulmaan sininen sortuu, hyvään vai huonoon. Sinisen olisi hyvä ottaa mallia välillä keltaisesta persoonasta, keksiä nopeita ratkaisuja ja elää hetkessä ilman pohtimisia. Luovuuden kehittäminen on yksi isoista hyödyistä siniselle, sillä se auttaa pois täydellisestä ajattelusta ja liiallisesta pohdinnasta. Aina ei tarvitse kaiken olla täydellistä, mokailukin on sallittua ja suorastaan suotavaa.

Lopuksi täytyy myös muistaa se, että on turha yrittää muuttaa liian suurta palaa kerralla. Pieni pala kerrallaan, niin onnistuu eikä tee asioista liian vaikeaa. Sama koskee tavoitteita, sillä tiettyyn tavoitteeseen pääsemiseksi vaaditaan monta pienempää tavoitetta, joiden onnistuminen kannustaa menemään lujempaa eteenpäin.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close